Επίδομα αδείας: Πώς πρέπει να καθορίζεται ο χρόνος χορήγησης των αδειών

Επίδομα αδείας: Είναι ίσο με τις αποδοχές των ημερών άδειας, με ανώτατο όριο το ½ του μισθού, για τους αμειβόμενους με μισθό ή τα 13 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο

Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) ο χρόνος χορήγησης των αδειών καθορίζεται κατόπιν συμφωνίας μεταξύ μισθωτών και εργοδότη, ωστόσο τουλάχιστον οι μισοί από τους μισθωτούς πρέπει να πάρουν άδεια μέσα στο χρονικό διάστημα από 1η Μαΐου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.

Επίδομα αδείας: Πότε πληρώνεται 

Στην αρχή της άδειας του καλοκαιριού των εργαζομένων οφείλουν να προκαταβάλουν το επίδομα αδείας, το οποίο είναι ίσο με τις αποδοχές των ημερών άδειας, με ανώτατο όριο το ½ του μισθού, για τους αμειβόμενους με μισθό ή τα 13 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Πιο αναλυτικά, η αποζημίωση άδειας και το επίδομα άδειας, αναλόγως προς τον χρόνο υπηρεσίας υπολογίζεται ως εξής:

  • Κατά το πρώτο ημερολογιακό έτος που έγινε η πρόσληψη του εργαζόμενου, αυτός δικαιούται να λάβει 2 ημερομίσθια ή 2/25 του μισθού για κάθε μήνα απασχόλησης, όπως και 2 ημερομίσθια σαν επίδομα αδείας (με τον περιορισμό του μισού μισθού ή των 13 ημερομισθίων).
  • Κατά το δεύτερο ημερολογιακό έτος, ο εργαζόμενος δικαιούται επίσης 2 ημερομίσθια ή 2/25 του μισθού για κάθε μήνα απασχόλησης, όπως και 2 ημερομίσθια σαν επίδομα αδείας (με τον περιορισμό του μισού μισθού ή των 13ημερομισθίων).
  • Κατά το τρίτο ημερολογιακό έτος και για τα επόμενα οφείλονται αποδοχές πλήρους άδειας και επιδόματος αδείας, που αντιπροσωπεύουν αυτές που θα δικαιούταν ο εργαζόμενος εάν έπαιρνε την άδειά του κατά το χρονικό διάστημα της λύσης της σχέσης εργασίας.

Στην περίπτωση που ο εργοδότης δεν χορηγεί την άδεια που ζήτησε ο εργαζόμενος, οφείλει να καταβάλει τις αποδοχές του χρόνου αδείας με προσαύξηση 100%.

Σε περιπτώσεις εκπρόθεσμης ή μη καταβολής του, προβλέπονται οι κάτωθι κυρώσεις:

Οι κυρώσεις για τη μη καταβολή του επιδόματος άδειας διακρίνονται σε:

  •      Διοικητικές,
  •      Ποινικές και
  •      Αστικές

Ο διαφορετικός χαρακτήρας τους σημαίνει ότι η επιβολή της μίας δεν αποκλείει την επιβολή της άλλης και, άρα, μπορούν να επιβληθούν ταυτόχρονα.

Επίδομα αδείας: Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ

  • Το επίδομα αδείας πρέπει να προκαταβάλλεται πριν από την άδεια
  • Εντός διμήνου μετά την υποβολή του αιτήματος και κατά προτεραιότητα για όσους έχουν παιδιά
  • Απαγορεύεται η απόλυση εν μέσω αδείας
  • κατά κανόνα λαμβάνεται συνεχόμενα το σύνολο των ημερών
  • κατ’ εξαίρεση γίνεται κατάτμηση σε δύο περιόδους, αν κι εφόσον η επιχείρηση το ζητήσει λόγω δικαιολογημένης ανάγκης
  • η άδεια «σπάει» σε περισσότερα κομμάτια μόνο αν το ζητά ο εργαζόμενος
  • για τους εποχικούς υπάλληλους υπάρχει η πρόβλεψη να τους επιβάλλει η επιχείρηση να λάβουν δύο εβδομάδες άδειας οποτεδήποτε
  • Τουλάχιστον το 50% του προσωπικού πρέπει να έχει λάβει την άδεια μέχρι τις 30/9
  • Όλοι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης μέσα στη χρονιά να λάβει όλη την άδεια
  • Σε διαφορετική περίπτωση καταβάλλονται αποδοχές αδείας + προσαύξηση 100% + επίδομα αν περάσει η χρονιά

Επίδομα αδείας: Τι ισχύει πλέον για τη δουλειά σε δύο εργοδότες

Aλλαγές στα εργασιακά φέρνει το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Βασικός άξονάς του είναι η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για τα επικαιροποιημένα δικαιώματα των εργαζομένων.

Τι προβλέπεται όμως για τις ώρες απασχόλησης σε άλλο εργοδότη δηλαδή για τους εργαζόμενους σε δύο εργοδότες; Σύμφωνα με την οδηγία δεν απαγορεύεται πλέον σε έναν εργαζόμενο να αναλάβει εργασία σε άλλους εργοδότες, εκτός του ωραρίου εργασίας που καθορίζεται με τον εν λόγω εργοδότη ή να επιφυλάξει δυσμενή μεταχείριση σε εργαζόμενο για τον λόγο αυτόν.

Ωστόσο, υπάρχει περιορισμός στις συνολικές ώρες απασχόλησης. Αυτό σημαίνει ότι πλέον θα μπορεί ένας εργαζόμενος να εργάζεται με πλήρη απασχόληση σε έναν εργοδότη, για ένα 8ωρο, και με μερική απασχόληση για άλλες το πολύ, 5 ώρες σε άλλον. Συνολικά, όμως δεν θα επιτρέπεται να απασχολείται πέραν των 13 ωρών την ημέρα ώστε να ξεκουράζονται συνεχόμενα 11 ώρες, όπως προβλέπει κοινοτική οδηγία που έχει κυρωθεί στη χώρα μας με το προεδρικό διάταγμα 88 του 1999.

«Η οδηγία αποσαφηνίζει ότι ο εργοδότης δεν πρόκειται να απαγορεύσει σε εργαζόμενο να αναλάβει εργασία σε άλλους εργοδότες»

Μιλώντας στην εκπομπή του Alpha «Alpha Τώρα» με τη Βίκυ Χαντζή και τον Σταύρο Μονεμβασιώτη ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος ξεκάρισε: «Η οδηγία αποσαφηνίζει ότι ο εργοδότης δεν πρόκειται να απαγορεύσει σε εργαζόμενο να αναλάβει εργασία σε άλλους εργοδότες, εκτός του ωραρίου εργασίας που καθορίζεται με τον εν λόγω εργοδότη ή να επιφυλάξει δυσμενή μεταχείριση σε εργαζόμενο για τον λόγο αυτόν».

«Η κοινοτική οδηγία είναι πολύ προστατευτική και ξεκαθαρίζει πως δεν μπορεί να τεθεί κανένας φραγμός, κανένα εμπόδιο στον εργαζόμενο που θέλει ο ίδιος να εργαστεί σε δεύτερο εργοδότη παρά μόνο εάν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι ή είναι ανταγωνιστής ο δεύτερος εργοδότης» συμπλήρωσε.