Επίδομα Θέρμανσης: Ανοιχτή ξανά η πλατφόρμα για αιτήσεις – Οι δικαιούχοι

Επίδομα Θέρμανσης: Μέχρι πότε είναι η καινούρια προθεσμία – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι 

Νέες αιτήσεις μπορείτε να κάνετε για το επίδομα θέρμανσης καθώς η πλατφόρμα είναι και πάλι ανοιχτή.

Άνοιξε ξανά η πλατφόρμα MyΘέρμανση της ΑΑΔΕ για να δεχθεί νέες αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης 2022. Η νέα προθεσμία είναι μέχρι τις 13 Ιανουαρίου 2023.

Δικαιούχοι του επιδόματος που μπορούν να κάνουν αίτηση είναι:

  • Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.
  • Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
  • Για τις οικογένειες με παιδιά το εισοδηματικό όριο προσαυξάνεται κατά 3.000 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο και έτσι διαμορφώνεται σε 23.000 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί, σε 26.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά και σε 29.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά.

Επίδομα Θέρμανσης: Αφορά τη χορήγηση επιδόματος σε συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών

  • πετρελαίου θέρμανσης εσωτερικής καύσης
  • φωτιστικού πετρελαίου (μπλε κηροζίνης)
  • φυσικού αερίου
  • υγραερίου
  • καυσόξυλων
  • βιομάζας (πέλετ)
  • θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης

Μπορείτε να κάνετε αίτηση ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ.

Επίδομα Θέρμανσης: Τα δικαιολογητικά για την αίτηση στο myΘέρμανση

Για να κάνετε αίτηση θα πρέπει να έχετε τα παρακάτω στοιχεία:

  • Τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.)
  • Το ονοματεπώνυμό σας
  • Τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων του,
  • Την ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία,
  • Τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
  • Τη ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος,αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρού-μενη, καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,
  • Τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης,
  • Το είδος του επιθυμητού προς επιδότηση καυσίμου θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας,
  • Τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Επίδομα Θέρμανσης: Ποιοι δεν το δικαιούνται 

Ακόμα και αν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια, το χάνουν όσοι:

  • κατείχαν το 2020 αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, σκάφη άνω των 5 μέτρων και αεροσκάφη
    κατά τη διάρκεια του 2021 δήλωσαν «φιλοξενούμενοι»
  • διέθεταν το 2020 Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο

Επίδομα Θέρμανσης: Η πληρωμή της β’ δόσης

Οι πληρωμές του επιδόματος για πετρέλαιο θέρμανσης έγιναν μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, για όσους ήδη έχουν κάνει αίτηση.

Τα χρήματα μπήκαν στον τραπεζικό λογαριασμό του εκάστοτε δικαιούχου. Θα ακολουθήσουν άλλες δύο πληρωμές στις εξής ημερομηνίες:

  • Η δεύτερη έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023.
  • Η τρίτη έως την 28η Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2023.

Επίδομα Θέρμανσης: Σημαντική άνοδος των πωλήσεων στο πετρέλαιο

Κοντά στα 60 λεπτά ανά λίτρο έχει υποχωρήσει η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης το τελευταίο εξάμηνο, απόρροια της μείωσης των διεθνών τιμών ενώ συνολικά οι τιμές των καυσίμων – και ιδίως του πετρελαίου θέρμανσης – διαμορφώνονται κοντά στα επίπεδα προ Ουκρανικής κρίσης.

Η υποχώρηση των τιμών όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, οδήγησε σε τόνωση της ζήτησης για το πετρέλαιο θέρμανσης όχι όμως και για τη βενζίνη όπου οι καταναλώσεις παραμένουν μειωμένες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν την περασμένη Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου (πανελλαδικός μέσος όρος), 1,837 ευρώ ανά λίτρο έναντι 2,425 ευρώ που ήταν το υψηλό στις 15 Ιουνίου. Συνεπώς η τιμή μειώθηκε στο διάστημα αυτό κατά 58,8 λεπτά ανά λίτρο, ή 24 %.

Αντίστοιχα το ντήζελ κίνησης υποχώρησε κατά 27,9 λεπτά στο 1,785 ευρώ το λίτρο από 2,064 τον Ιούνιο και το υγραέριο κίνησης στο 0,962 ευρώ από 1,112. Σημαντική είναι η αποκλιμάκωση και στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης καθώς η χειμερινή περίοδος ξεκίνησε στο 1,412 ευρώ ενώ τώρα η τιμή έπεσε στο 1,108 (-30,4 λεπτά).

Ουσιαστικά οι τιμές επέστρεψαν στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία (ενδεικτικά στις αρχές Φεβρουαρίου η αμόλυβδη κόστιζε 1,861 ευρώ το λίτρο, το ντήζελ κίνησης 1,603 και το ντήζελ θέρμανσης 1,255 ευρώ). Οι μειώσεις αντανακλούν την υποχώρηση των διεθνών τιμών που μεσολάβησε στο ίδιο διάστημα. Είναι ενδεικτικό ότι η διεθνής τιμή της αμόλυβδης ήταν 765 δολάρια ανά τόνο στην αρχή του χρόνου, έφθασε στα 1470 δολ. τον Ιούνιο και υποχώρησε στα 850 δολ. στις αρχές Δεκεμβρίου.

Υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης εταιρείας εμπορίας καυσίμων ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι παρά την υποχώρηση των τιμών, οι πωλήσεις στις βενζίνες παραμένουν σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση τόσο με πέρυσι όσο και με το 2019 που ήταν το τελευταίο έτος «κανονικότητας» πριν την πανδημία. «Τον Νοέμβριο η κατανάλωση ήταν 12 % χαμηλότερη σε σχέση με το 2019 και 6 % σε σχέση με πέρυσι», ανέφερε. Ο ίδιος εκτιμά ότι η υποχώρηση υποδηλώνει μια μάλλον μόνιμη αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς. «Οι Έλληνες οδηγοί χρησιμοποιούν λιγότερο το αυτοκίνητο, έχουν βρει υποκατάστατα και έχουν πλέον την τιμή ως βασικό κριτήριο επιλογής πρατηρίου. Αντίθετα στο πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιείται και από τους επαγγελματίες δεν υπάρχει μείωση της ζήτησης παρά την λήξη της επιδότησης στην τιμή. Και στη θέρμανση καταγράφεται σημαντική άνοδος των πωλήσεων».

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, υπενθυμίζεται, επιδοτείται από τον προϋπολογισμό με μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ κατά 25 λεπτά το λίτρο αλλά και από τα διυλιστήρια και τις εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών.

Σε διαφορετική τροχιά κινούνται οι τιμές στο Χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας καθώς μετά από περίοδο πτώσης (Αύγουστος: 436,53 ευρώ ανά μεγαβατώρα, Σεπτέμβριος: 416,87 ευρώ ανά μεγαβατώρα, Οκτώβριος: 232,6 ανά μεγαβατώρα, Νοέμβριος: 227,75 ανά μεγαβατώρα, το Δεκέμβριο ακολουθούν ανοδική πορεία και διαμορφώθηκαν κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου στα 318,37 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Όπως είναι γνωστό οι τιμές του Χρηματιστηρίου δεν επηρεάζουν άμεσα τους καταναλωτές καθώς με το μηχανισμό που εφαρμόζεται από το καλοκαίρι, οι τιμές λιανικής ανακοινώνονται έως τις 20 κάθε μήνα και ισχύουν για τον επόμενο ενώ οι κρατικές επιδοτήσεις που επίσης ανακοινώνονται μηνιαίως «προσγειώνουν» τις τιμές καταναλωτή στο επίπεδο των 15-17 σεντς ανά κιλοβατώρα. Με τα τωρινά δεδομένα, οι τιμές αναφοράς που θα ανακοινωθούν από τους προμηθευτές στις 20 Δεκεμβρίου για τον Ιανουάριο θα είναι σχετικά αυξημένες και αντίστοιχα θα διαμορφωθούν οι κρατικές επιδοτήσεις.

Επίδομα Θέρμανσης: Ποια θέρμανση συμφέρει καλύτερα τον φετινό χειμώνα

Μπορεί το χειμωνιάτικο «καλοκαίρι» που διανύουμε να μας γεμίζει αισιοδοξία τα πράγματα όμως από Δευτέρα θα αλλάξουν καθώς σύμφωνα με το meteo.gr, η άνοδος της θερμοκρασίας θα κορυφωθεί σήμερα και από Δευτέρα η θερμοκρασία θα σημειώσει πρόσκαιρη αλλά σημαντικότατη πτώση, μεγαλύτερη των 10 βαθμών, σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ λόγω της επικράτησης πολύ ενισχυμένων βοριάδων οι αισθητές θερμοκρασίες θα είναι αρκετά χαμηλές.

Αποτέλεσμα να πλησιάζει η ώρα που θα δούμε να φουσκώνουν οι λογαριασμοί θέρμανσης, οι θερμικές κιλοβατώρες θα αρχίσουν να αυξάνονται για να ζεστάνουν τα σπίτια και όλοι υπολογίζουν πως θα καταφέρουν να συγκρατήσουν το κόστος και τι συμφέρει το πορτοφόλι του νοικοκυριού.

Το ερώτημα τι συμφέρει ρεύμα, φυσικό αέριο ή πετρέλαιο είναι δύσκολο να απαντηθεί καθώς οι καταστάσεις είναι ευμετάβλητες με κίνδυνο να τιναχτούν οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί.

Οι ενεργειακές τιμές ανεβοκατεβαίνουν σαν ασανσέρ όπως στο φυσικό αέριο το οποίο τη μία εβδομάδα υποχωρεί κάτω από τα 100 ευρώ και την επόμενη εκτινάσσεται στα 150 ευρώ. Τη μία η κάθε θερμική κιλοβατώρα φυσικού αερίου επιδοτείται με 9 λεπτά του ευρώ και την άλλη με 1,5 λεπτό. Τα ίδια και με το πετρέλαιο θέρμανσης, σήμερα μπορεί να είναι 25 λεπτά φθηνότερο κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Η απόφαση δύσκολη και το ρίσκο μεγάλο γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει δεδομένα.

Επίδομα Θέρμανσης: Τα σίγουρα δεδομένα

  1. Τα απλά ηλεκτρικά καλοριφέρ είναι και θα παραμείνουν οι ακριβότερες πηγές θέρμανσης, ασύμφορα από κάθε άποψη, προσφέρουν μόνο για λύσεις ανάγκης.
  2. Η αλλαγή καυστήρα ώστε να χρησιμοποιηθεί πετρέλαιο αντί για φυσικό αέριο έχει πολύ μεγάλο κόστος και ακόμα μεγαλύτερο ρίσκο καθώς κανείς δεν γνωρίζει τις αυριανές τιμές της ενέργειας.
  3. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι σίγουρο ότι είναι μια επένδυση που θα αποσβεστεί αλλά θα χρειαστεί χρόνος και απαιτούνται διαθέσιμοι οικονομικοί πόροι.
  4. Φθηνότερη λύση θέρμανσης έχει ξαναειπωθεί αποτελεί η αντλία θερμότητας, που χρησιμοποιεί ρεύμα αλλά είναι εξαιρετικά αποδοτική επιλογή από πλευράς κατανάλωσης ενέργειας.
  5. Αυτή τη στιγμή πάντως και κυρίως λόγω των επιδοτήσεων, το πετρέλαιο θέρμανσης είναι πιο οικονομικό από το φυσικό αέριο, ενώ η θέρμανση με το τζάκι έχει γίνει απαγορευτική καθώς η τιμή του ξύλου έχει ανέβει αισθητά.

Ας δούμε αναλυτικά, ανά πηγή ενέργειας, πως είναι σήμερα διαμορφωμένη η κατάσταση:

Το πετρέλαιο θέρμανσης

Η μέση πανελλαδική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είχε διαμορφωθεί σήμερα στο 1,17 ευρώ ανά λίτρο καθώς υποστηρίζεται από δύο επιδοτήσεις: την κρατική επιδότηση, που φτάνει στα 25 λεπτά το λίτρο και όπως φαίνεται θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της χειμερινής σεζόν. Η δεύτερη επιδότηση δίνεται από τα διυλιστήρια και ανέρχεται για ολόκληρο τον Δεκέμβριο στα 3,375 λεπτά ανά λίτρο. Αν γίνει λοιπόν αναγωγή σε θερμικές κιλοβατώρες, το κόστος διαμορφώνεται περίπου στα 10-11 λεπτά τελική τιμή.

Επίδομα Θέρμανσης: Πλεονεκτήματα

  • Επιλογή χρονικής συγκυρίας για προμήθεια ανάλογα με το ύψος της τιμής.
  • Δικαιούχοι του επιδόματος αν πληρούν τα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια και μάλιστα όσοι στραφούν για πρώτη φορά στο πετρέλαιο θα δικαιούνται και διπλάσιο επίδομα. Στις περιοχές με τις δυσμενέστερες καιρικές συνθήκες, το επίδομα μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 1.000 ευρώ.
  • H καύση πετρελαίου θέρμανσης θεωρείται πολύ αποδοτική μέθοδος άμεσης απόδοσης, αλλά και από τις πλέον ρυπογόνες.

Το φυσικό αέριο

Το φυσικό αέριο ήταν πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία μια αξιόπιστη λύση θέρμανσης που ενσωμάτωνε όλα τα πλεονεκτήματα του πετρελαίου (μεγάλη απόδοση) με την πολύ χαμηλότερη τιμή.

Γι’ αυτό και στράφηκαν σε αυτό περισσότερα από 700.000 νοικοκυριά, αριθμός μεγάλος αν αναλογιστεί κανείς και το γεγονός ότι οι αγωγοί δεν καλύπτουν ούτε καν το σύνολο των μεγάλων αστικών κέντρων.

Τον χειμώνα του 2021, εν μέσω πανδημίας και καραντίνας η τιμή της κιλοβατώρας του φυσικού αερίου έφτανε στα 5 λεπτά, όταν η αναλογία του πετρελαίου θέρμανσης ήταν στα 8 λεπτά. Φέτος το αέριο βρίσκεται στην περιοχή των 12-13 λεπτών, καθώς, παρά την αποκλιμάκωση της τιμής, μειώθηκε αισθητά και η επιδότηση (στο 1,5 λεπτό ανά κιλοβατώρα).

Μεγάλο μειονέκτημα λοιπόν η αστάθεια των τιμών που ανεβοκατεβαίνουν πιο γρήγορα από ασανσέρ και εξαρτάται από την επιδοματική πολιτική.

Επίδομα Θέρμανσης: Το ηλεκτρικό ρεύμα

Και ξαφνικά ανακαλύψαμε όλοι οι καταναλωτές ότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι χρηματιστηριακό προϊόν και ότι η τιμή του αλλάζει καθημερινά ανάλογα με τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, την τιμή του φυσικού αερίου αλλά και τις ικανότητες παραγωγής ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο να είμαστε ικανοποιημένοι πληρώνοντας 16-20 λεπτά, και αυτό χάρη στις γενναίες επιδοτήσεις που προσφέρει το κράτος αξιοποιώντας και πόρους που εισπράττει από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Μάθαμε τη «ρήτρα αναπροσαρμογή», η οποία κάθε μήνα επιφύλασσε και μια δυσάρεστη έκπληξη που έληξε με τον μηνιαίος μηχανισμός επιδοτήσεων ο οποίος εξασφαλίζει ότι οι τιμές λιανικής δεν θα ξεπερνούν τα 16 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Άρα, όσο παραμένει σε ισχύ αυτός ο μηχανισμός και θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο του 2023–, ο καταναλωτής θα γνωρίζει πάνω κάτω πόσα θα πληρώνει για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Η τελική τιμή της κιλοβατώρας –προφανώς πολύ ακριβότερη εκ πρώτης όψεως σε σχέση με την αντίστοιχη του φυσικού αερίου ή του πετρελαίου– δεν είναι η μοναδική παράμετρος με την οποία θα πρέπει να γίνει η σύγκριση του ηλεκτρικού ρεύματος ως πηγής θέρμανσης. Καθοριστικό ρόλο παίζει η συσκευή που θα παράγει τη θέρμανση.

Το ηλεκτρικό καλοριφέρ, το αερόθερμο κ.λπ. χρειάζονται μία κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας για να παραγάγουν μία θερμική κιλοβατώρα. Άρα, μία ώρα χρήσης μπορεί να κοστίζει 25-27 λεπτά. Αν πάλι χρησιμοποιηθεί ένα κλιματιστικό inverter, η ώρα χρήσης μπορεί να κοστίζει το ένα δεύτερο ή το ένα τρίτο, δηλαδή 8 έως 12-13 λεπτά. Και αν η θέρμανση παραχθεί από μια σύγχρονη (πλην όμως ακριβή) αντλία θερμότητας, η τιμή μπορεί να πέσει στο ένα τέταρτο, δηλαδή ακόμη και στα 6-7 λεπτά. Καμία άλλη πηγή θέρμανσης δεν ρίχνει το κόστος σε τόσο χαμηλά επίπεδα.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ηλεκτρικού ρεύματος:

  • Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι σταθερή στα σημερινά επίπεδα των 25-27 λεπτών ανά κιλοβατώρα, εξαιτίας του μόνιμου μηχανισμού στήριξης.
  • Τους τελευταίους μήνες, ο ανταγωνισμός μεταξύ των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας λειτουργεί και αυτό φαίνεται στα τιμολόγια του Δεκεμβρίου με τις μεγάλες διαφοροποιήσεις αλλά και τη δυνατότητα να αλλάζουν πάροχο χωρίς επιβαρύνσεις, αναζητώντας την οικονομικότερη τιμή.
  • Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι επικίνδυνο οικονομικά αν χρησιμοποιηθεί λάθος συσκευή και πολύ μεγάλο όφελος αν χρησιμοποιηθεί η σωστή.

Επίδομα Θέρμανσης: Τα ξύλα

Τα ξύλα στα οποία πολλοί στράφηκαν τα προηγούμενα χρόνια ως μια πιο οικονομική λύση φέτος με τις τεράστιες ανατιμήσεις έχουν μετατραπεί σε ιδιαίτερα κοστοβόρα πηγή ενέργειας. Ένα κυβικό έχει φτάσει να πωλείται προς 170-180 ευρώ, ενώ ένας τόνος ξύλα (ανάλογα βέβαια και με το είδος) μπορεί να πωλείται ακόμη και πάνω από 300 ευρώ.Οι ανατιμήσεις σε σχέση με πέρυσι ξεπερνούν το 20-30% και αποτελεί από τις ακριβότερες πηγές θέρμανσης.

Καθοριστικό ρόλο και εδώ παίζει η συσκευή που χρησιμοποιείται για την καύση. Για το ανοιχτού τύπου τζάκι,υπάρχει το πρόβλημα της χαμηλής απόδοση και αύξηση του οικονομικού κόστους. Το ενεργειακό τζάκι, από την άλλη, έχει πολύ μεγαλύτερη απόδοση, που ξεπερνά το 50-60%. Το κόστος εγκατάστασης όμως είναι πολύ υψηλότερο αλλά η τιμή της κιλοβατώρας πέφτει αισθητά ακόμη και στα 12-13 λεπτά, δηλαδή στα επίπεδα του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

  • Το τζάκι συνήθως καλύπτει τις ανάγκες θέρμανσης ενός μεμονωμένου χώρου. Για να αποτελέσει λύση για ολόκληρο το σπίτι, πρέπει να γίνει μεγάλη εγκατάσταση που σημαίνει κόστος. Τα τζάκια συνδέονται μέχρι και με τα καλοριφέρ, παίζοντας τον ρόλο του καυστήρα και θερμαίνοντας το νερό που κυκλοφορεί μέσω των ανάλογων σωληνώσεων.
  • Η αγορά ξύλων μπορεί να λάβει επίδομα θέρμανσης, αλλά μόνο σε περιοχές με συγκεκριμένο πληθυσμιακό κριτήριο και με εισοδηματικά κριτήρια.
  • Στα χωριά οι κάτοικοι έχουν πλεονέκτημα καθώς εξασφαλίζουν τα ξύλα της χρονιάς από το δασαρχείο χωρίς πολλά έξοδα. Αποτέλεσμα το τελικό κόστος πέφτει πολύ χαμηλότερα από τα 25 λεπτά ανά θερμική κιλοβατώρα.