Επίδομα θέρμανσης: Τελευταία ευκαιρία! Κλείνει η πλατφόρμα – Πότε μπαίνουν τα χρήματα

Επίδομα θέρμανσης: Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το κλείσιμο της πλατφόρμας.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα MyΘέρμανση, στην οποία μπορείτε να κάνετε αίτηση για το επίδομα θέρμανσης, κλείνει σήμερα.

Σε λειτουργία για θα είναι για λίγο ακόμα η ηλεκτρονική πλατφόρμα MyΘέρμανση για την υποβολή αιτήσεων για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή έως και τις 13 Ιανουαρίου του 2023.

Να σημειωθεί ότι η προθεσμία είχε εκπνεύσει στις 9 Δεκεμβρίου και είχαν υποβάλλει αίτηση 1,146 εκατ. πολίτες, ενώ δυνητικά οι δικαιούχοι είναι περίπου 1,3 εκατ.

Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, η τροποποίηση γίνεται λόγω της ανάγκης χορήγησης επιδόματος σε συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών πετρελαίου θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φωτιστικού πετρελαίου (μπλε κηροζίνης), φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων, βιομάζας (πέλετ) και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης.

Επίδομα θέρμανσης: Οι ημερομηνίες «κλειδί»

Όπως προβλέπεται από το χρονοδιάγραμμα η πληρωμή της επόμενης δόσης του επιδόματος θέρμανσης αναμένεται στις 28 Φεβρουαρίου για τις αγορές που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2023.

Η τελευταία δόση εκτιμάται πως θα γίνει στις 28 Απριλίου, για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Απριλίου 2023.

Όσον αφορά στο φυσικό αέριο, τα δικαιολογητικά αγορών για το διάστημα 1/10/2022 έως 31/03/2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως τις 16 Μαΐου 2023, θα μπορούν να υποβληθούν έως τις 31 Μαΐου και το ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως τις 15 Ιουνίου 2023.

Παράλληλα, για τη θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης από 1/10/2022 έως 31/03/2023, τα δικαιολογητικά αγορών θα πρέπει να καταχωρηθούν έως τις 15 Ιουλίου 2023, με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως τις 30 Ιουνίου 2023 και το επίδομα θα καταβάλλεται έως τις 10 Αυγούστου 2023.

Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι δικαιούνται διπλάσιο επίδομα

Διπλάσιο επίδομα που μπορεί να φτάσει έως και τα 1.600 ευρώ δικαιούνται οι νέοι δικαιούχοι και όσοι άλλαξαν πηγή ενέργειας. Από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο.

Υπενθυμίζεται πως το επίδομα θέρμανσης κυμαίνεται 100 ευρώ έως 800 ευρώ με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο.

Πιο αναλυτικά, περιοχές με πολύ κρύο θεωρούνται οικισμοί των οποίων ο συντελεστής επιδότησης, είναι μεγαλύτερος ή ίσος της μονάδας (1), όπως η Φλώρινα, η Κοζάνη, και το Καρπενήσι μεταξύ άλλων.

Επίδομα θέρμανσης: Πώς θα κάνετε αίτηση

Για την υποβολή της αίτησης, ο ενδιαφερόμενος μπαίνει στην πλατφόρμα του myΘέρμανση επιλέγει αν θα υποβάλει αίτηση ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος, λειτουργώντας ως Δικαιούχος / Υποψήφιος Δικαιούχος του Επιδόματος ή αν θα δηλώσει τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας λειτουργώντας ως Διαχειριστής-Εκπρόσωπος των ενοίκων της.

Πρώτο βήμα είναι η υποβολή αίτησης στο myaade.gov.gr για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

Στην κάθε αίτηση πρέπει να αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:

  • ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του αιτούντος προσώπου υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,
    το ονοματεπώνυμό του,
  • ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,
  • η ένδειξη ότι πρόκειται για πολυκατοικία,
  • ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
  • η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο ΑΦΜ του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,
  • τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης,
  • το είδος του επιθυμητού προς επιδότηση καυσίμου θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας,
  • τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου),
  • ο αριθμός λογαριασμού ΙΒΑΝ, ο οποίος ανήκει στον δικαιούχο και στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό του επιδόματος.

Ειδικότερα στην περίπτωση ενοικιαστή σε πολυκατοικία, αυτό θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τους διαχειριστές των πολυκατοικιών.

Οι διαχειριστές ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στην εφαρμογή τα ακόλουθα στοιχεία:

  • τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,
  • τον Α.Φ.Μ. της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει,
  • τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρι- κού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που αντιστοιχεί στην πολυκατοικία,
  • τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,
  • το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.

Μετά τη συμπλήρωση των παραπάνω στοιχείων θα πρέπει να προβούν σε ενεργοποίηση της διαδικασίας πληρωμής.

Επισημαίνεται πως εάν δεν υπάρχει διαχειριστής στην πολυκατοικία, θα πρέπει να συμφωνηθεί με όλους τους ενοίκους ποιος θα αναλάβει ρόλο διαχειριστή ώστε να δημιουργήσει το προφίλ της πολυκατοικίας με τα διαμερίσματα στην εφαρμογή του επιδόματος θέρμανσης. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει κοινόχρηστη παροχή ρεύματος στην πολυκατοικία, θα πρέπει να συμφωνηθεί με όλους τους ενοίκους ποιανού ο αριθμός παροχής ρεύματος (συνήθως του διαχειριστή/εκπροσώπου) θα «παίξει» τον ρόλο της κοινόχρηστης παροχής ώστε να δηλωθεί στο προφίλ της πολυκατοικίας στην εφαρμογή του επιδόματος θέρμανσης.

Επίδομα θέρμανσης: Στην περίπτωση αυτόνομης θέρμανσης:

Για όλα τα καύσιμα, εκτός από το πετρέλαιο θέρμανσης, υποβάλλεται ακόμη ο αριθμός της απόδειξης αγοράς ειδών καυσίμων ή κατανάλωσης θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης το ποσό/αξία της συναλλαγής, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και η επωνυμία της επιχείρησης πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης ή της θερμικής ενέργειας.

Επίδομα θέρμανσης: Στην περίπτωση κεντρικής θέρμανσης με πληρωμή μέσω κοινοχρήστων:

Οι δικαιούχοι καταβάλλουν τη δαπάνη θέρμανσης μέσω κοινοχρήστων, τότε καταχωρίζεται και ο αριθμός της απόδειξης εξόφλησης κοινοχρήστων ή εναλλακτικά ο αριθμός που φέρει το ειδοποιητήριο πληρωμής αυτών (αν δεν έχει ήδη εκδοθεί κατά την υποβολή της αίτησης απόδειξη εξόφλησης), ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρείας διαχείρισης της πολυκατοικίας, καθώς και το ποσό που αναλογεί στον δικαιούχο.

Επίδομα θέρμανσης: Πώς η ενεργειακή κρίση επιδρά στις εμπορικές σχέσεις των χωρών της ΕΕ

Θεμελιώδεις ανατροπές έχει φέρει η ενεργειακή κρίση στις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες αλλάζοντας τον ρόλο ορισμένων εξ αυτών και μετατρέποντας κάποιες σε χώρες εξαγωγής ενέργειας. Εν προκειμένω, η Σουηδία είναι πλέον η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε εξαγωγές ενέργειας μετά τα αλλεπάλληλα προβλήματα που παρουσίασαν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες της Γαλλίας.

Σύμφωνα με δεδομένα του ευρωπαϊκού δικτύου συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος (Entso-e) που ανέλυσε η εταιρεία δεδομένων για την ενέργεια Rystad Energy AS, στη διάρκεια του περασμένου έτους η Σουηδία εξήγαγε σε άλλες χώρες 33 τεραβατώρες. Αν και αυτός ο όγκος εξαγωγών ενέργειας της δίνει την πρώτη θέση στην Ευρώπη, δεν ήταν η μόνη. Η Βρετανία, επίσης, εξελίχθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε χώρα εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ακολούθησαν η Ισπανία και η Ολλανδία.

Οι εξελίξεις οφείλονται στις ανατροπές που προκάλεσε στο εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη η Μόσχα μειώνοντας δραστικά τις ροές φυσικού αερίου προς τη Γηραιά Ηπειρο. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιδείνωσε την ενεργειακή κρίση, ενώ εξώθησε την Ευρώπη σε μια συντονισμένη προσπάθεια να απεξαρτηθεί από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Η συγκυρία υπήρξε εξαιρετικά ατυχής για την Ευρώπη καθώς συνέπεσε με σειρά προβλημάτων στους πυρηνικούς της αντιδραστήρες της Γαλλίας που οδήγησαν σε παρατεταμένη διακοπή της λειτουργίας τους και ανάγκασαν τη χώρα να εισάγει ενέργεια. Την κατάσταση έχουν έως τώρα διευκολύνει σημαντικά τα συστήματα που συνδέουν τα εθνικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας των ευρωπαϊκών χωρών που αποτέλεσαν και την ασφαλιστική δικλίδα αποτρέποντας τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Σχολιάζοντας σχετικά ο Φαμπιάν Ρονίνγκεν, αναλυτής αγορών ηλεκτρικής ενέργειας στη Rystad, ανέφερε πως «το 2022 ήταν μια δοκιμασία προσαρμογής στην πραγματικότητα για πολλές χώρες καθώς ετέθησαν όλα αυτά τα υποθετικά σενάρια που σκέπτονταν οι άνθρωποι για την κατάσταση των διακοπών ηλεκτροδότησης στη Γαλλία».

Τα προβλήματα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μοιραία έστρεψαν το ενδιαφέρον στο πόσο ασφαλείς είναι οι υποδομές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και στην ανάγκη για σύνδεση των δικτύων σε όλη την Ε.Ε. Σύμφωνα με τη Λίζα Φίσερ, υπεύθυνη προγράμματος για τα ουδέτερα ως προς το κλίμα ενεργειακά συστήματα στη δεξαμενή σκέψης E3G, «όπως συμβαίνει με όλες τις υποδομές μεγάλης κλίμακας, και αυτές αποτελούν εστία κινδύνου είτε για φυσική φθορά είτε για κυβερνοεπιθέσεις». Η ίδια τονίζει, πάντως, πως όσο περισσότερο διασυνδεδεμένα είναι τα δίκτυα της Ε.Ε., τόσο περισσότερες δυνατότητες υπάρχουν για να περιοριστούν οι κίνδυνοι. Στο μεταξύ, η Ε.Ε. καλεί τα 27 κράτημέλη της να έχουν διασφαλίσει πως μέχρι το 2030 θα μπορούν να μεταφέρουν σε γειτονικές χώρες το 15% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν. Η Λίζα Φίσερ εκτιμά ότι «περίπου τα μέσα κράτη-μέλη της Ε.Ε. είναι σε πορεία επίτευξης αυτού του στόχου».

Παράλληλα, όμως, η απαγόρευση της Ε.Ε. στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και το πλαφόν των 60 δολ. το βαρέλι που αποφάσισαν να επιβάλουν στο ρωσικό αργό οι χώρες του G7 αρχίζουν να περιορίζουν σημαντικά τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων. Σύμφωνα με σχετική έκθεση του φινλανδικού ινστιτούτου ερευνών CREA, τον πρώτο μήνα που ετέθησαν σε εφαρμογή τα δύο μέτρα της Δύσης κόστισαν στη Μόσχα περίπου 160 εκατ. ευρώ την ημέρα. Η έκθεση του CREA καταλήγει στο συμπέρασμα πως τα αντίποινα της Δύσης ευθύνονται για τη μείωση κατά 17% που παρουσίασαν τον τελευταίο μήνα του 2022 τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων.

Οι χώρες-μέλη του G7 από κοινού με εκείνες της Ε.Ε. και την Αυστραλία αποφάσισαν στις 5 Δεκεμβρίου να επιβάλουν πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου τα 60 δολ. το βαρέλι παράλληλα με την απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού αργού που μεταφέρεται διά θαλάσσης. Τα δύο μέτρα έως τώρα έχουν αποτελέσει τα πιο αποφασιστικά βήματα που έλαβαν ομάδες χωρών με σκοπό να μειώσουν τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων με τα οποία χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι αναλυτές επί θεμάτων ενέργειας έχουν, πάντως, εκφράσει επιφυλάξεις για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει το πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, καθώς η Μόσχα έχει τη δυνατότητα να στρέψει το πετρέλαιό της σε χώρες της Ασίας όπως η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία. Από την πλευρά της, η Ρωσία προχώρησε σε αντίποινα κατά της Δύσης στα τέλη του περασμένου μήνα όταν απαγόρευσε τις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου σε χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία του G7 και συμμορφώνονται με το πλαφόν στις τιμές.

Βρετανία, Ισπανία και Ολλανδία έγιναν για πρώτη φορά εξαγωγείς ενέργειας, ενώ η Γαλλία αναγκάστηκε να προχωρήσει σε εισαγωγές μετά τα προβλήματα στους πυρηνικούς της αντιδραστήρες.