Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ποιοι θα δουν λεφτά στους λογαριασμούς τους

Χρήματα στους λογαριασμούς τους από την επιστρεπτέα προκαταβολή αναμένεται να δουν πολίτες που υπέβαλαν ένσταση 

Τα χρήματα των επιστρεπτέων προκαταβολών αναμένεται να δουν στον λογαριασμό τους σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις που υπέβαλαν ένσταση στο υπουργείο Οικονομικών μετά τον αποκλεισμό τους από τις κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν την περίοδο της πανδημίας και των lockdown. Σύμφωνα με πληροφορίες από την αξιολόγηση των αιτημάτων που διενεργεί η αρμόδια επιτροπή προκύπτει ότι 1.000- 2.000 από τους συνολικά 17.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έμειναν εκτός των κρατικών δανείων ή έλαβαν μικρότερα ποσά πληρούν τελικά τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις του νόμου.

Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες η επανεξέταση και αξιολόγηση των ενστάσεων συνεχίζεται με ένταση προκειμένου να «κλειδώσει» ο ακριβής αριθμός των φορολογούμενων που θα λάβουν αναδρομικά χρήματα από τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Με βάση την διαδικασία σε περίπτωση που από την επανεξέταση προκύπτει η βασιμότητα του σχετικού αιτήματος, ο φάκελος αποστέλλεται στην ΑΑΔΕ για επανεξέταση. Στη συνέχεια, η ΑΑΔΕ προβαίνει εκ νέου σε αυτοματοποιημένο έλεγχο των προϋποθέσεων, λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά τα στοιχεία που έχει δηλώσει η επιχείρηση στη φορολογική διοίκηση, με την επιφύλαξη των οριζόμενων στις αποφάσεις περί πραγματοποίησης διασταυρώσεων, και διενέργειας φορολογικού ελέγχου. Εάν από τον αυτοματοποιημένο έλεγχο προκύψει ότι η επιχείρηση δικαιούται τη χορήγηση της ενίσχυσης δημιουργείται συγκεντρωτική και αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των δικαιούχων και το δικαιούμενο ποσό.

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τι θα γίνει με όσους δικαιωθούν 

Όσοι δικαιωθούν από την επιτροπή και λάβουν τις ενισχύσεις θα έχουν περίοδο χάριτος 2 μήνες πριν ξεκινήσουν να αποπληρώνουν το επιστρεπτέο τμήμα της ενίσχυσης. Ως περίοδος χάριτος θεωρείται «το χρονικό διάστημα από την καταβολή της ενίσχυσης και έως την τελευταία ημέρα του δεύτερου μήνα μετά την καταβολή της ενίσχυσης. Η εξόφληση της οφειλής θα γίνει σε 96 άτοκες δόσεις με τα ποσά να είναι «κουρεμένα» έως 75%.

Επισημαίνεται ότι ο έλεγχος των ενστάσεων διενεργείται με βάση τα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι επιχειρήσεις και τα στοιχεία που έχει αποστείλει εγγράφως η ΑΑΔΕ και περιέχονται στη βάση δεδομένων. Οι αιτήσεις για λήψη των κρατικών δανείων που είχαν απορριφθεί για διάφορους λόγους κατά την περίοδο υποβολής των αιτήσεων, επανεξετάζονται μετά από φορολογικούς ελέγχους σε βιβλία και στοιχεία ενώ διενεργούνται και άλλοι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Μάλιστα για να τρέξουν γρηγορότερα οι διαδικασίες το υπουργείο Οικονομικών προσέλαβε ιδιωτική εταιρεία που παράσχει την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη που χρειάζεται η επιτροπή η οποία έχει αναλάβει τον έλεγχο των ενστάσεων.

Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση απορρίπτονται τα αιτήματα επανεξέτασης από επιχειρήσεις με παύση εργασιών κατά το χρόνο καταβολής της ενίσχυσης ενώ τα αιτήματα επανεξέτασης για επιχειρήσεις που έχουν πραγματοποιήσει, σε προηγούμενο χρόνο από την υποβολή της αίτησης χορήγησης, δήλωση έναρξης δραστηριότητας και διακοπής εργασιών στο φορολογικό μητρώο, εξετάζονται λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά τα οικονομικά δεδομένα της επιχειρηματικής δραστηριότητας που προκύπτουν από την τελευταία δήλωση έναρξης.

ΑΑΔΕ: Τέλος οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα

Δυστυχώς τελείωσε ο χρόνος για τις αιτήσεις που αφορούν το επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα, καθώς στις 5 Φεβρουαρίου εκπνέει η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή αίτησης

Το ύψος της ενίσχυσης κυμαίνεται από 45 ευρώ έως 480 ευρώ το τρίμηνο, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας και την περιοχή κατοικίας.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης στο ηλεκτρικό ρεύμα, θα λάβουν από 45 έως 480 ευρώ, με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης η οποία θα χορηγηθεί στον καθιερωμένο έναντι ή εκκαθαριστικό λογαριασμό που λαμβάνουν από τον εκάστοτε πάροχο τους. Η επιδότηση αφορά τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, με την προϋπόθεση πως οι δικαιούχοι θα υποβάλουν τις αιτήσεις τους, μέσω της ειδικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ.

Κριτήρια και δικαιούχοι

Χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας τους (είτε αυτή είναι ιδιόκτητη είτε μισθώνεται είτε έχει παραχωρηθεί δωρεάν).

Δικαίωμα αίτησης ώστε να λάβουν το επίδομα ρεύματος, έχουν όσοι χρησιμοποιούν για να ζεσταθούν κλιματιστικό, αντλία θερμότητας ή κάποιο θερμαντικό σώμα. Σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, αυτά ορίζονται ως εξής:

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα θα πρέπει να ανέρχεται:

Έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει.

Έως 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα.

Για κάθε τέκνο, το εισόδημα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ.

Για μία μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως 29.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα περιλαμβάνεται το εισόδημα εκείνο, το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης.

Για ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτωμένων, κατά τον ν. 4172/2013 τέκνων, δεν υπερβαίνουν το ποσό των 80.000 ευρώ.

Ως προς τα περιουσιακά κριτήρια, αυτά είναι τα εξής:

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2023, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και αντιστοίχως το ποσό των 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.