«Ερευνώ-Καινοτομώ»: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Το «Ερευνώ-Καινοτομώ» αποτελεί Πράξη Στρατηγικής Σημασίας του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα», με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ

Υπεγράφη η Πρόσκληση Υποβολής Αιτήσεων Χρηματοδότησης ερευνητικών έργων στην ενιαία Δράση Έρευνας & Καινοτομίας «Ερευνώ – Καινοτομώ» του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα (ΕΣΠΑ 2021- 2127).

Το πρόγραμμα προωθεί τη σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων προς διεθνείς αγορές.

Ποιους αφορά το «Ερευνώ-Καινοτομώ»

Αιτήσεις χρηματοδότησης στη Δράση μπορούν να υποβάλλουν μεμονωμένες ΜμΕ, ομάδες επιχειρήσεων ή και συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς.

Τα σχέδια που κατατίθενται θα πρέπει να εντάσσονται σε μια από τις τέσσερις κατηγορίες παρεμβάσεων:

α) Έρευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις
β) Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς
γ) Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων
δ) Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσεις και να αφορούν στους 8 τομείς της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης 2021- 2027 (ΕΣΕΕ).

Η Δράση εστιάζει στην παροχή κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις στην έρευνα

Η Δράση εστιάζει στην παροχή κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις στην έρευνα, στην τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την οικονομική ανάπτυξη βασισμένη στη γνώση και τη βιώσιμη εξειδίκευση.

Brain grain

Επίσης, στοχεύει στην ενσωμάτωση της νέας γνώσης και της καινοτομίας στα υπάρχοντα αλλά και σε νέα προϊόντα, υπηρεσίες, παραγωγικά συστήματα και αλυσίδες αξίας, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και την ενδυνάμωση του εξαγωγικού προφίλ στο πλαίσιο του διεθνούς ανταγωνισμού, την απασχόληση επιστημονικού δυναμικού υψηλών προσόντων και εξειδίκευσης (Brain Gain) και τη σύνδεση του ακαδημαϊκού με τον παραγωγικό τομέα.

Έναρξη αιτήσεων για το «Ερευνώ-Καινοτομώ»

Ως ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ), για όλες τις Παρεμβάσεις της Δράσης, ορίζεται η Πέμπτη 06.06.2024 και ώρα 12:00.

Η Δράση θα υλοποιηθεί από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωση μέσω του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα.

Κοινωνικός τουρισμός: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για οικονομικές διακοπές την περίοδο 2024-2025

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να δημοσιευτεί η ΚΥΑ που θα αφορά στο νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ για την περίοδο 2024 – 2025 και λίγο πριν ανοίξουν οι αιτήσεις καθορίστηκαν νέα κριτήρια.

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης αναμένεται να ενεργοποιήσει την πλατφόρμα για το πρόγραμμα δωρεάν διακοπών στα τέλη Μαΐου ή το αργότερο στις αρχές Ιουνίου. Φέτος, θα δοθούν επιπλέον κίνητρα για συμμετοχή στο πρόγραμμα σε όσους διαμένουν στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.

Το νέο πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού από το οποίο θα ωφεληθούν 300.000 δικαιούχοι, θα ισχύει από το φετινό καλοκαίρι έως τον Ιούνιο του 2025.

Ποια είναι τα κριτήρια για τη μοριοδότηση των ωφελούμενων

Τα νέα voucher αφορούν:

Ασφαλισμένους ιδιωτικούς υπαλλήλους
Επαγγελματίες ασφαλισμένους υπέρ ΔΥΠΑ
Ανέργους (τουλάχιστον 3 μήνες).

Ιδιότητα ΑμεΑ σε ποσοστό 50% και άνω: 50 μόρια
Ιδιότητα μονογονέα: 10 μόρια
Αριθμός ανηλίκων τέκνων (ηλικίας έως 18 μηνών): 15 μόρια για κάθε τέκνο.

Ύψος ετήσιου συνολικού οικογενειακού εισοδήματος, ανεξαρτήτως από την πηγή της προέλευσής του, πραγματικού και τεκμαρτού, του φορολογικού έτους 2022, ως εξής:

Έως 10.000,99 ευρώ: 30 μόρια
Από 10.001 έως 20.000,99 ευρώ: 20 μόρια
Από 20.001,00 έως 30.000,000 ευρώ: 10 μόρια

Νέος δικαιούχος ή δικαιούχος που συμμετείχε αλλά δεν επελέγη λόγω μοριοδότησης στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού περιόδων 2022 – 2023 και 2023 – 2024 της ΔΥΠΑ: 20 μόρια.

Το προσωρινό μητρώο δικαιούχων – ωφελουμένων και οι προσωρινοί πίνακες αποκλειόμενων αιτούντων και μελών αναρτώνται στον ιστότοπο της ΔΥΠΑ.

Οι παροχές

Επιδοτεί έως και 100% διαμονή σε τουριστικά καταλύματα

Από 1-6 διανυκτερεύσεις
Έως 10 δωρεάν διανυκτερεύσεις σε: Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω
Έως 12 δωρεάν διανυκτερεύσεις σε: Ρόδο, Βόρεια Εύβοια, Έβρο και Σάμο

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια:

δωρεάν για άτομα με αναπηρία
συμμετοχή 20% οι πολύτεκνοι
συμμετοχή 25% οι υπόλοιποι.