Εύα Καϊλή: Παραμένει στη φυλακή – Οι καταγγελίες και η πρώτη δήλωση

Εύα Καϊλή: Απορρίφθηκε το αίτημά της για αποφυλάκιση υπό περιοριστικούς όρους με ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Αίσθηση προκαλεί η καταγγελία των συνηγόρων της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου για τις συνθήκες κράτησής της στις βελγικές φυλακές.

Στη φυλακή θα παραμείνει για ακόμη έναν μήνα η Εύα Καϊλή για την υπόθεση του Qatar Gate, σύμφωνα με την απόφαση των Αρχών του Βελγίου, με τους δικηγόρους της να μην κάνουν έφεση στην απόφαση.

Όπως ανέφερε μάλιστα ο συνήγορος υπεράσπισής της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, η Εύα Καϊλή θέλει να διατηρήσει το δικαίωμα κατάθεσης αιτήματος αποφυλάκισης σε έναν μήνα. Στην περίπτωση, όμως, που οι συνήγοροι της Εύας Καϊλή ασκούσαν έφεση κατά της απόφασης μέσα σε διάστημα 24 ετών, η ευρωβουλευτής θα παρουσιαζόταν ενώπιον του εφετείου μέσα σε διάστημα 15 ημερών.

Εύα Καϊλή: Οι καταγγελίες Δημητρακόπουλου

Η Εύα Καϊλη – κατά τον Μιχάλη Δημητρακόπουλο – όσο και να ψάξουν όσα βασανιστήρια και να της κάνουν, δεν πρόκειται ποτέ να παραδεχθεί κάτι που δεν έκανε. «Η Εύα Καϊλή είναι αθώα», επανέλαβε ο κ. Δημητρακόπουλος, μιλώντας στον Alpha.

Αναφερόμενος στις καταγγελίες της πελάτισσάς του για βασανιστήρια ξεκαθάρισε ότι «δεν έγιναν στις φυλακές όπου κρατείται». Όπως τόνισε: «Το πρόβλημα δημιουργήθηκε Τετάρτη 11/1 προς Πέμπτη, 12/1 ενώ θα έπρεπε να επιστρέψει στις φυλακές, διατάχθηκε να μείνει όλο το βράδυ στο κελί της Αστυνομίας. Εκεί έζησε σκηνές που θυμίζουν εξπρές μεσονυχτίου. Της βγάζουν το παλτό και εκείνη λέει κρυώνω, ζητά κουβέρτα, δεν της έδωσαν, της άφησαν τα φώτα ανοιχτά όλη τη νύχτα. Είχε περίοδο, και δεν την άφηναν να καθαριστεί».

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μιλώντας στο Star, επανέλαβε τις καταγγελίες για τα βασανιστήρια στην Εύα Καϊλή. Τις καταγγελίες για «βασανιστήρια στην Εύα Καϊλή» είχε κάνει και αμέσως μετά την απολογία της στις Αρχές του Βελγίου.

Εύα Καϊλή: «Αυτά συμβαίνουν μόνο σε δικτατορίες»

«Δεν πρόκειται να ομολογήσει κάτι που δεν έχει διαπράξει», επανέλαβε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος. Επιπρόσθετα, κατήγγειλε ότι η κυρία Καϊλή ήταν για 16 ώρες σε ένα κελί στην Αστυνομία, με κρύο, ενώ ζήτησε μια δεύτερη κουβέρτα και δεν της έδωσαν. «Αυτά είναι βασανιστήρια» σημείωσε ο κ. Δημητρακόπουλος, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ακρόασή της ενώπιον του προδικαστικού τμήματος στις Βρυξέλλες.

Ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή μίλησε για πράγματα που «συμβαίνουν μόνο σε δικτατορίες». «Από το βράδυ της Πέμπτης (12/1) είχαν κόψει την πρόσβασή της στο τηλέφωνο και δεν της έδιναν το δικαίωμα να μιλήσει ούτε με τον ίδιο της τον δικηγόρο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρακόπουλος και συνέχισε: «Πρόκειται σαφώς για μία πολιτική απόφαση η μεταχείριση αυτή στην Εύα Καϊλή, καθώς μέσω αυτής θέλουν να “ξεπλυθούν” τα λόμπι μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μην ξεχνάτε πως είναι η μοναδική που δεν έχει δηλώσει ενοχή για αυτή την υπόθεση».

Εύα Καϊλή: «Χαραμάδα ελπίδας άφησε ο εισαγγελέας»

Πάντως, όπως είπε ο κ. Δημητρακόπουλος, «θα δώσουμε τον αγώνα μας για την τρίτη κατά σειρά ακρόαση, εκεί πιστεύω ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα αφού άφησε μια χαραμάδα αισιοδοξίας ο εισαγγελέας». Επιπλέον ο κ. Δημητρακόπουλος σημείωσε ότι ο εισαγγελέας περιορίστηκε να πει ότι είναι επικίνδυνο «να καταστραφούν έγγραφα» αν αφεθεί ελεύθερη η Εύα Καϊλή και πρόσθεσε ότι υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει μια επικοινωνία με τον Αντόνιο Παντσέρι».

Εύα Καϊλή: Η απόφαση για την προφυλάκιση της

Υπενθυμίζεται ότι η Εύα Καϊλή παρουσιάστηκε την Πέμπτη ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου στις Βρυξέλλες, προκειμένου να υποστηρίξει εκ νέου το αίτημά της για αποφυλάκιση υπό περιοριστικούς όρους με ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Στην απόφαση αναφέρεται:

Στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας έρευνας της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας σχετικά με φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η E.K. εμφανίστηκε σήμερα το απόγευμα ενώπιον του προδικαστικού τμήματος του Πρωτοδικείου στις Βρυξέλλες.

Στη διάταξή του σήμερα το πρωί, το προδικαστικό τμήμα επιβεβαίωσε την προφυλάκιση της E.K.

Εάν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης αυτής εντός 24 ωρών, θα εμφανιστεί ενώπιον του τμήματος κατηγορίας του Εφετείου των Βρυξελλών εντός 15 ημερών.

Προς το συμφέρον της έρευνας, δεν θα δοθούν προς το παρόν περαιτέρω πληροφορίες. Ο Τύπος θα ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση αυτή μέσω δελτίων Τύπου.

Εύα Καϊλή: Η πρώτη δήλωση

«Κομμάτια να με κάνουν, δεν θα παραδεχτώ ποτέ κάτι που δεν έκανα», δηλώνει η Εύα Καϊλή μετά την απόφαση των βελγικών Αρχών να παραμείνει στη φυλακή η πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής. Τη δήλωσή της μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Open.

Η Εύα Καϊλή θα παραμείνει προφυλακισμένη για την υπόθεση του Qatargate, με την πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωβουλής να μπορεί να ζητήσει εκ νέου την αποφυλάκισή της σε ένα μήνα.

«Στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας έρευνας της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, η Ε.Κ. εμφανίστηκε σήμερα το πρωί ενώπιον του Πρωτοδικείου στις Βρυξέλλες.

Με απόφασή του σήμερα το πρωί, το προδικαστικό τμήμα επιβεβαίωσε την προφυλάκιση της Ε.Κ. Εάν ασκήσει έφεση κατά αυτής της απόφασης εντός 24 ωρών, θα εμφανιστεί ενώπιον του εφετείου εντός 15 ημερών», αναφέρει η ανακοίνωση της εισαγγελίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εύα Καϊλή είπε στο δικαστήριο ότι θέλει να βγει ελεύθερη λόγω του παιδιού της, ενώ η υπερασπιστική της γραμμή τόνισε ότι δεν μπορεί άλλοι ευρωβουλευτές να είναι ελεύθεροι και να μπορούν να προετοιμάζουν τις απολογίες τους, σε αντίθεση με την κα. Καϊλή.

«Ήταν για αρκετές ώρες στην απομόνωση, της είχαν πάρει το μπουφάν ενώ κρύωνε και δεν την άφηναν να περιποιηθεί τον εαυτό της.

Όπως συμβαίνει στις γυναίκες μία φορά το μήνα είχε πολύ αίμα και δεν της επέτρεψαν ούτε να πλυθεί όλα αυτά σημαίνουν βασανιστήρια, όλα αυτά θυμίζουν Μεσαίωνα», είπε ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Εύα Καϊλή: Πληροφορίες ότι ο Παντσέρι αναφέρθηκε στην ευρωβουλευτή

Σύμφωνα με την ΕΡΤ ο Αντόνιο Παντσέρι αναφέρθηκε στην Εύα Καϊλή, όχι σχολιάζοντάς την θετικά και ίσως κι αυτό λειτούργησε αρνητικά στην απόφαση των δικαστών.

Ο κ. Αντρέ Ριζόπουλος, δικηγόρος της κ. Καϊλή, κατήγγειλε τη μεταχείριση του φερόμενου ως εγκεφάλου του κυκλώματος σε σχέση με την ευρωβουλευτή. «Ο κ. Παντσέρι «αγοράζει» το μέλλον του και καλά κάνει. Ως δικηγόρος, το καταλαβαίνω απόλυτα. Αυτός πλέον γνωρίζει πότε θα τελειώσει η κράτησή του, ξέρει ποια είναι τα πρόσωπα που αποφάσισε να προστατεύσει. Και καλά κάνει. Και πιθανότατα ξεκίνησε με την ίδια του την οικογένεια. Θα ήθελα όμως να συνειδητοποιήσουμε τις συνέπειες που θα έχει αυτό στην κ. Καϊλή, η οποία δεν κατάφερε παρά να δει μόνο δύο φορές, μέσα σε έξι εβδομάδες στη φυλακή, το παιδί της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ριζόπουλος.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της εισαγγελίας ο Αντόνιο Παντσέρι υπέγραψε μνημόνιο μεταμέλειας και συνεργασίας για να πέσει όσο γίνεται «στα μαλακά».

Ειδικότερα, η εισαγγελία αναφέρει:

«Σε υπόθεση που άνοιξε η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία για ύποπτη απάτη εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ανατέθηκε σε ανακριτή των Βρυξελλών, υπήρξε σήμερα σημαντική εξέλιξη.

Ένα από τα σημαντικά βασικά πρόσωπα της υπόθεσης, ο Πιερ Παντσέρι, επικουρούμενος από τους δικηγόρους του, υπέγραψε υπόμνημα με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα βάσει των άρθρων 216/1 έως 216/8 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Τα άρθρα αυτά αφορούν σε υπόπτους που μετανόησαν για μία υπόθεση.

Πρόκειται για μια δέσμευση με την οποία ένας μετανοημένος προχωρά σε ουσιαστικές, αποκαλυπτικές, αληθείς και πλήρεις δηλώσεις σχετικά με την εμπλοκή τρίτων και, εάν ισχύουν, τη δική του/της εμπλοκή σχετικά με ποινικά αδικήματα εντός του συγκεκριμένης υπόθεσης».

Η ανακοίνωση συνεχίζει λέγοντας ότι «ο Πιερ Παντσέρι κατηγορήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2022 για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ως επικεφαλής, για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και ενεργητική και παθητική διαφθορά.

Με το υπόμνημα αυτό αναλαμβάνει να ενημερώσει τους ανακριτές και τη Δικαιοσύνη συγκεκριμένα για:

τον τρόπο λειτουργίας
τις οικονομικές ρυθμίσεις με άλλα εμπλεκόμενα μέρη
τις οικονομικές δομές που συγκροτήθηκαν
τα ενδιαφερόμενα μέρη των δομών και τα προσφερόμενα οφέλη,
τη συμμετοχή γνωστών και αγνώστων στην έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητα των προσώπων που παραδέχεται ότι δωροδοκούσαν».

«Σύμφωνα με το μνημόνιο που υπογράφηκε σήμερα, προβλέπεται περιορισμένη ποινή για τον Πιερ Παντσέρι. Η ποινή περιλαμβάνει φυλάκιση, πρόστιμο και κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν, που προς το παρόν εκτιμώνται σε ένα εκατομμύριο ευρώ» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, αναφέρεται ότι «είναι η δεύτερη φορά στη βελγική νομική ιστορία, από την εισαγωγή του λεγόμενου νόμου “pentiti” (σ.σ. pentiti regret, που αναφέρεται στον ιταλικό νόμο που επιτρέπει τις έρευνες για τη μαφία), ότι οι διαδικασίες αυτές καταλήγουν στην υπογραφή μνημονίου. Και στις δύο περιπτώσεις, την υπόθεση χειρίστηκε η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία».