Facebook: Πρόστιμο μαμούθ για προσβλητικές αναρτήσεις

Facebook: Οι κινήσεις τις ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τα προσβλητικά σχόλια.

Όπως όλοι γνωρίζουν, το Facebook είναι η πιο ευρέως γνωστή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία των κοινωνικών δικτύων.

Με μία απλή διαδικασία, ο χρήστης του διαδικτύου δημιουργεί δικό του λογαριασμό στο facebook και μπορεί να διαμορφώσει τη δική του προσωπική ιστοσελίδα («προφίλ»), εντάσσοντας σ’ αυτήν οποιεσδήποτε πληροφορίες επιθυμεί, όπως π.χ. το όνομα και το επώνυμό του, την ημερομηνία γέννησής του, τη διεύθυνση κατοικίας, τον τόπο διαμονής του, τα στοιχεία επικοινωνίας και τα ενδιαφέροντά του.

Με βάση τα παραπάνω, το facebook παρέχει ένα δημόσιο διαδικτυακό χώρο, στον οποίο οι χρήστες κατά κανόνα αποκαλύπτουν πληθώρα στοιχείων της ζωής τους και της προσωπικότητάς τους.

Μάλιστα, κατά την επίσημη ιστοσελίδα αυτού (facebook), θεσπίζεται τεκμήριο ότι ο χρήστης επιθυμεί τη διάδοση των πληροφοριών του και όχι την προστασία τους.

Σύμφωνα με την πολιτική προστασίας της ιδιωτικότητας του facebook, αλλά και τις ρυθμίσεις που προσφέρει, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τον βαθμό δημοσιότητας του προφίλ τους.

Ειδικότερα, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα και μάλιστα, ανά πάσα στιγμή και όχι μόνο κατά τη δημιουργία του λογαριασμού του, να προβεί σε ρυθμίσεις ιδιωτικότητας στο «προφίλ» του, εάν επιθυμεί να περιορίσει τον κύκλο των προσώπων που έχουν πρόσβαση σε αυτό, στις φωτογραφίες του και γενικότερα στις αναρτήσεις του, δηλαδή να προβεί σε ρυθμίσεις περιορισμού πρόσβασης στις πληροφορίες του – «κλειστό προφίλ», που είναι προσβάσιμο μόνο σε καταχωρημένους «φίλους»).

Επίσης, έχει τη δυνατότητα να καταστήσει δημόσια κι ελεύθερα πρσβάσιμα σε όλους (ακόμη και σε χρήστες τού διαδικτύου που δεν έχουν λογαριασμό στο «facebook») τα στοιχεία αυτά, με την καταχώρησή τους στον εν λόγω ιστότοπο χωρίς ρυθμίσεις ασφαλείας – «ανοιχτόπροφίλ».

Χιλιάδες είναι βέβαια οι περιπτώσεις κατά τις οποίες πολλοί χρήστες προχωρούν σε προσβλητικά και ανήθικα σχόλια σε βάρος άλλων προσώπων.

Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ οι δικαστές του Εφετείου Πειραιά, σε υπόθεση που αφορούσε αναρτήσεις στο Facebook από το περιεχόμενο των οποίων παρουσιαζόταν ένας χρήστης ανέντιμος και αναρτήθηκαν προσβλητικά σχόλια προς το πρόσωπό του, υποχρέωσαν χρήστη να πληρώσει αντίτιμο ύψους 6000 ευρώ.

Facebook: Η απόφαση

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σκεπτικό της συγκεκριμένης απόφασης, «Το Facebook παρέχει έναν δημόσιο διαδικτυακό χώρο, στον οποίο οι χρήστες κατά κανόνα αποκαλύπτουν στοιχεία της ζωής τους».

Οι δικαστές επικαλούμενοι την επίσημη σελίδα του συγκεκριμένου μέσου δικτύωσης με βάση την οποία «θεσπίζεται τεκμήριο ότι ο χρήστης επιθυμεί τη διάδοση προσωπικών του πληροφοριών και όχι την προστασία τους».

Για λόγους πολιτικής προστασίας της ιδιωτικότητας του Facebook, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που προσφέρει, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τον βαθμό δημοσιότητας του προφίλ τους.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν οι δικαστές ότι ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να προβεί σε ιδιωτικότητα του προφίλ τους ανα πάσα ώρα και στιγμή ούτως ώστε να περιορίσει τον αριθμό των χρηστών που θα έχουν πρόσβαση σε αυτό.

Facebook: Ηθική βλάβη

Ωστόσο στην υπόθεση που ήρθε ενώπιόν τους, οι αναρτήσεις και τα σχόλια έκριναν ότι έβλαψαν την τιμή και την υπόληψη του προσώπου όπου αναφερόταν ο χρήστης, αφού τα παρακολούθησε και πολύ μεγάλος αριθμός προσώπων που ακολουθούσαν τον χρήστη.

Οι δικαστικοί λειτουργοί κρίνοντας ορθά την συγκεκριμένη υπόθεση, του είδους, της βλάβης αλλά και του ψυχικού άλγους που προκλήθηκε στο πρόσωπο που αφορούσαν τα σχόλια, υποχρεώνει τον χρήστη του Facebook να αποζημιώσει τον αντίδικό του με 6000 ευρώ.

Το Facebook προειδοποιεί ένα εκατομμύριο χρήστες της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης για εφαρμογές κλοπής κωδικού πρόσβασης, που πιθανόν να έχουν κατέβει στους λογαριασμούς τους.
Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, η Meta προειδοποιεί 1 εκατομμύριο χρήστες του Facebook ότι οι πληροφορίες του λογαριασμού τους ενδέχεται να έχουν παραβιαστεί από εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών από τα ηλεκτρονικά καταστήματα της Apple ή της Google.

Σε μια νέα έκθεση, οι ερευνητές ασφαλείας της εταιρείας αναφέρουν ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν εντοπίσει περισσότερες από 400 απατηλές εφαρμογές που έχουν σχεδιαστεί για να υποκλέψουν τα διαπιστευτήρια των λογαριασμών των χρηστών στο Facebook. Οι εφαρμογές φέρεται να ήταν «μεταμφιεσμένες» ως «διασκεδαστικές ή χρήσιμες» υπηρεσίες, όπως προγράμματα επεξεργασίας φωτογραφιών, εφαρμογές κάμερας, υπηρεσίες VPN, εφαρμογές ωροσκοπίου και εργαλεία παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης.

Οι εφαρμογές συχνά απαιτούν από τους χρήστες να «Συνδεθούν με το Facebook» προτού αποκτήσουν πρόσβαση στις υποσχόμενες λειτουργίες. Αλλά αυτές οι λειτουργίες σύνδεσης θεωρείται ότι είναι απλώς ένα μέσο για την κλοπή των στοιχείων του λογαριασμού των χρηστών του Facebook.

Ο διευθυντής της Meta για το Threat Disruption, David Agranovich, σημείωσε ότι πολλές από τις εφαρμογές που εντόπισε η Meta ήταν μόλις και μετά βίας λειτουργικές. «Πολλές από τις εφαρμογές παρείχαν ελάχιστη έως καθόλου λειτουργικότητα πριν συνδεθείτε, και οι περισσότερες δεν παρείχαν καμία λειτουργικότητα ακόμη και αφού ένα άτομο συμφώνησε να συνδεθεί», δήλωσε ο Agranovich κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Facebook: Apple και Google αφαίρεσαν τις εν λόγω κακόβουλες εφαρμογές

Από την πλευρά της η Apple δήλωσε ότι 45 από τις 400 προβληματικές εφαρμογές βρίσκονταν στο App Store της και έχουν αφαιρεθεί. Παράλληλα, εκπρόσωπος της Google ανέφερε πως η εταιρεία επίσης αφαίρεσε όλες τις εν λόγω κακόβουλες εφαρμογές.

Η Meta επισήμανε ότι θα μοιράζεται συμβουλές με πιθανά θύματα σχετικά με το πώς μπορούν να αποφύγουν τον «εκ νέου παραβίαση», μαθαίνοντας επίσης στους χρήστες πώς να εντοπίζουν καλύτερα τις προβληματικές εφαρμογές που κλέβουν κωδικούς, είτε για Facebook είτε για άλλους λογαριασμούς.

«Εμφύλιος» στο Facebook: Έκθεση αποκαλύπτει ευνοϊκή μεταχείριση των VIP χρηστών

Για παραπλάνηση του κοινού σχετικά με το πρόγραμμα «Cross Check», το οποίο το Facebook χρησιμοποιεί για να ελέγχει το περιεχόμενο που σχετίζεται με χρήστες «υψηλού προφίλ», όπως πολιτικούς, διασημότητες και δημοσιογράφους, κάνει λόγο σε εκτεταμένη έκθεσή του το συμβούλιο εποπτείας της εταιρίας Meta Platforms, σύμφωνα με την WSJ.

Η έκθεση προσφέρει την πιο λεπτομερή μέχρι σήμερα εξέταση του συγκεκριμένου προγράμματος.

Το συμβούλιο εποπτείας, το οποίο έχει διοριστεί από την εταιρία, αλλά λειτουργεί ανεξάρτητα, ξεκίνησε να ασχολείται με το θέμα πριν από περίπου ένα χρόνο, στον απόηχο ενός άρθρου της Wall Street Journal που έλεγε πως ο εσωτερικός έλεγχος που έγινε για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν προβληματικός.

Το συμβούλιο υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει θέσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα της Meta πάνω από τους δηλωμένους στόχους του προγράμματος για την προστασία του δημόσιου λόγου.

«Το πρόγραμμα Cross Check επί του παρόντος δεν έχει σχεδιαστεί ούτε εφαρμόζεται με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις ευθύνες της Meta για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αξίες της εταιρείας», ανέφερε η έκθεση.

«Παρά τη σημαντική δημόσια ανησυχία για το πρόγραμμα, η Meta δεν έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβληματικά στοιχεία του συστήματός της», τονίζεται επίσης στην έκθεση.

Facebook: «Λευκή λίστα» σε χρήστες VIP

Το άρθρο της Wall Street Journal πέρυσι διαπίστωσε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος “Cross Check” ορισμένοι χρήστες VIP απαλλάσσονταν από ορισμένες ή όλες τις κυρώσεις για παραβίαση των κανόνων της πλατφόρμας.

Επίσης το ρεπορτάζ αποκάλυπτε πως σε άλλους λογαριασμούς δόθηκαν τα λεγόμενα «παράθυρα αποκατάστασης» στα οποία μπορούσαν οι χρήστες να κατεβάσουν αναρτήσεις με απαγορευμένο περιεχόμενο χωρίς όμως να αντιμετωπίσουν κάποια ποινή (σ.σ. η οποία θα ίσχυε για κάποιον χρήστη που δεν ήταν VIP).

Meta: Είχε υποσχεθεί να το διορθώσει

Στελέχη της Meta δήλωσαν πέρυσι ότι η κριτική της Wall Street Journal για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν μεν δίκαιη αλλά κάπως παρωχημένη, καθώς η εταιρεία δούλευε ήδη πάνω στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Η Meta ζήτησε τον περασμένο Οκτώβρη από το συμβούλιο εποπτείας να επανεξετάσει την πρόοδο που είχε γίνει για τις αλλαγές στο «Cross Check» και δεσμεύτηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του συμβουλίου.

Από την πλευρά του το εποπτικό συμβούλιο αναγνώρισε στη Meta ότι έκανε βελτιώσεις στο πρόγραμμα από τότε που αποκαλύφθηκαν οι λεπτομέρειες του αμερικάνικου μέσου.

Ωστόσο, η γνωμοδότηση του συμβουλίου κατηγόρησε την εταιρεία για συνεχιζόμενη υποστελέχωση και αδιαφάνεια του προγράμματος.

«Η Meta έχει επανειλημμένα πει στο συμβούλιο και στο κοινό ότι οι ίδιες πολιτικές ισχύουν για όλους τους χρήστες. Οι δηλώσεις αυτές και οι πολιτικές περιεχομένου που προβάλλονται στο κοινό είναι παραπλανητικές», αναφέρεται στην έκθεση.