Food pass: Ολα τα ποσά, πότε η αίτηση και η πληρωμή

Food pass: Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιδοτήσει με μηνιαίο food pass 8,4 εκατ. πολίτες για αγορές από επιχειρήσεις τροφίμων και σούπερ μάρκετ.

Αναλυτικά τα ποσά για το Food pass, πόσους μήνες θα διαρκέσει αλλά και ποιοι το δικαιούνται…

Επιταγή τροφίμων ή αλλιώς Food Pass, έως και 600 ευρώ για περίοδο έξι μηνών και για αγορές από super market, φούρνους, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία θα διανείμει η Κυβέρνηση, όπως εξήγγειλε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός: Το ποσό αρχίζει από 22 ευρώ τον μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και μπορεί να φτάσει έως και τα 100 ευρώ μηνιαίως για πολυμελείς οικογένειες. Θα διατεθεί είτε με τη μορφή ψηφιακής κάρτας ή με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό, περίπτωση όμως κατά την οποία η ενίσχυση περιορίζεται στο 80% των καθοριζόμενων ποσών.

Περισσότερα από 3 εκατ. οικογένειες θα πάρουν στα χέρια τους την επιταγή τροφίμων, καθώς ναι μεν έχουν τεθεί εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγησή της, εντούτοις έχουν καθοριστεί σε τέτοια επίπεδα που καλύπτουν σχεδόν το σύνολο των νοικοκυριών. Το ποσό φτάνει τα 600 ευρώ (συνολικά για διάστημα 6 μηνών), χρήματα που θα δοθούν σε οικογένειες που αριθμούν 8 μέλη, σύμφωνα με το enikonomia.gr.

Food pass: Πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Food Pass και για πόσους μήνες

Έτσι, από τον Φεβρουάριο του 2023 –οπότε και θα ενεργοποιηθεί το μέτρο- και για έξι μήνες (έως τον Ιούλιο του 2023) δίνεται ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών, τα οποία πληρούν τα κριτήρια ένταξης, σε supermarket και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων (φούρνους, minimarket, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία κτλ.).

Η ενίσχυση ανέρχεται σε 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους από τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων και έως τα ακόλουθα όρια που διαμορφώνονται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορών.

Με άλλα λόγια βάση είναι τα 22 ευρώ τον μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, ποσό που προσαυξάνεται κατά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος της οικογένειας και μπορεί να φτάσει, με ανώτερο ποσό τα 100 ευρώ, χρήματα που αντιστοιχούν σε οικογένεια με 8 μέλη.

Food pass: Τι θα πάρει κάθε νοικοκυριό – Παραδείγματα

Παραδείγματα μηνιαίου ορίου αγορών και ύψος ενίσχυσης:

  • Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία ενίσχυση.

Food pass: Ποια είναι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Με βάση τα παραπάνω, η ενίσχυση ανέρχεται για τους έξι μήνες σε 312 ευρώ για την οικογένεια με δύο παιδιά, 192 ευρώ για ένα ζευγάρι, ενώ μια πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα τέκνα λαμβάνει 432 ευρώ.

Τα ανωτέρα ποσά πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών.

Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά των οποίων το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού. Το περιουσιακό όριο ανέρχεται σε 250.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Οι δυνητικοί ωφελούμενοι περιλαμβάνουν περί τα 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά (εκ των 4,1 εκατομμυρίων νοικοκυριών), με περίπου 8,5 εκατομμύρια μέλη.

Το συνολικό κόστος του μέτρου για του έξι μήνες εκτιμάται σε 650 εκατ. ευρώ.

Food pass: Ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης στις λαϊκές αγορές

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να επεκταθεί η εφαρμογή του food pass και στις λαϊκές αγορές. Όπως δήλωσε στο enikos.gr, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς «τα γενικά χαρακτηριστικά των λαϊκών αγορών προσιδιάζουν με εκείνα για τη χορήγηση του food pass με την έννοια ότι πρόκειται για τρόφιμα και υπάρχει και ταμειακή μηχανή».

Food Pass: Ποιοι εξασφαλίζουν το ανώτατο ποσό των 600 ευρώ – Αναλυτικά τα κριτήρια

Ο κ. Γεωργαντάς πρόσθεσε ότι «οι αρμόδιοι υπουργοί είναι εκείνοι που θα κάνουν ανακοινώσεις και θα αναλύσουν το μέτρο, ωστόσο πιστεύω ότι θα μπορούσαν να ενταχθούν και τα προϊόντα των λαϊκών αγορών».

Ο ίδιος επέστησε την προσοχή για τα χρήματα που θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων που δεν επιλέξουν την ψηφιακή κάρτα. Και αυτό γιατί όπως έδειξε η περίπτωση του fuel pass, πολλοί δεν ξόδευαν τα χρήματα της επιδότησης για την αγορά καυσίμων αλλά για την κάλυψη άλλων αναγκών και υποχρεώσεων και κάτι ανάλογο θα μπορούσε να συμβεί και με το food pass.

Σημειώνεται ότι η επιταγή τροφίμων ή αλλιώς Food Pass θα διανεμηθεί για περίοδο έξι μηνών και για αγορές από super market, φούρνους, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, όπως εξήγγειλε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός: Το ποσό αρχίζει από 22 ευρώ τον μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό. Θα διατεθεί είτε με τη μορφή ψηφιακής κάρτας ή με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό, περίπτωση όμως κατά την οποία η ενίσχυση περιορίζεται στο 80% των καθοριζόμενων ποσών.

Food pass: Έρχονται νέες αυξήσεις στις τιμές τροφίμων

Η αύξηση της τάξεως του 17% που κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή στον δείκτη τιμών εισαγωγών της βιομηχανίας τροφίμων λειτουργεί ως προάγγελος νέων ανατιμήσεων στις τιμές λιανικής του κλάδου και εντείνει τον προβληματισμό για την εξέλιξη του πληθωριστικού φαινομένου στο πιο «ευαίσθητο» μέτωπο, που είναι οι τιμές των τροφίμων.

Ο πρωθυπουργός χθες κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2023 στη Βουλή εξήγγειλε το λεγόμενο food pass, δηλαδή ότι το κράτος θα καλύψει από τον Φεβρουάριο και για 6 μήνες το 10% του κόστους των αγορών σε σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεις τροφίμων, σε μία προσπάθεια να στηριχθούν τα νοικοκυριά.

Food pass: Τα δεδομένα

Όσον αφορά τον συνολικό δείκτη τιμών εισαγωγών -ουσιαστικά δηλαδή τον δείκτη που αποτυπώνει το λειτουργικό κόστος της βιομηχανίας-, ναι μεν ο ρυθμός αύξησής του μειώθηκε σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, από την άλλη όμως παραμένει στα πολύ υψηλά επίπεδα του 21,3% που δείχνουν νέες αυξήσεις στις τιμές λιανικής και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους. Μεγάλος «πονοκέφαλος» για τις βιομηχανίες παραμένει η τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο σχετικός επιμέρους δείκτης κατέγραψε αύξηση 294,1% (πρόκειται για τον δείκτη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, αρμού και κλιματισμού). Ο προβληματισμός όσον αφορά την τιμή της ενέργειας για τη βιομηχανία έγκειται στο ότι οι επιδοτήσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις δεν καλύπτουν παρά σε ένα ποσοστό τις ανατιμήσεις. Από την άλλη, μπαίνουμε στην περίοδο που λήγουν τα «κλειδωμένα» τιμολόγια που είχαν οι μεγάλες επιχειρήσεις με τους παρόχους και τα οποία φυσικά δεν ανανεώνονται με τους ίδιους όρους. Αυτό σημαίνει ακριβότερο ρεύμα για τις βιομηχανίες, άρα και προϋποθέσεις για νέες πιέσεις στις τιμές λιανικής.

Ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη Οκτωβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 21,3% έναντι αύξησης 33,9% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2021 με το 2020. Ο γενικός δείκτης κατά τον μήνα Οκτώβριο 2022, σε σύγκριση με τον δείκτη Σεπτεμβρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 1,5% έναντι αύξησης 4,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021. Ο μέσος γενικός δείκτης του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2021 – Οκτωβρίου 2022, σε σύγκριση με τον μέσο γενικό δείκτη του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2020 – Οκτωβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 29,8% έναντι αύξησης 13,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών εισαγωγών κατά 21,3%, τον μήνα Οκτώβριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2021, οφείλεται στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες εκτός Ευρωζώνης κατά 26,8% και στον αντίστοιχο δείκτη από τις χώρες της Ευρωζώνης κατά 10,2%. Η εικόνα των επιμέρους κλαδικών μεταβολών ήταν η εξής:

– Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού: 294,1%

– Παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου: 44,6%

– Άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου: 29,7%

– Χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων: 18,9%

– Βιομηχανία τροφίμων: 17,4%

– Βιομηχανία ξύλου και κατασκευή προϊόντων από ξύλο και φελλό, εκτός από έπιπλα, κατασκευή ειδών καλαθοποιίας και σπαρτοπλεκτικής: 15,9%

– Παραγωγή βασικών μετάλλων: 11,6%

– Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες: 6,6%

– Κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού: 5,6%

– Κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων: 4,6%

– Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων: 4,1%

– Κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού: 3,7%