Φορολογικές δηλώσεις 2023: Οι «παγίδες» που πρέπει να αποφύγετε

Φορολογικές δηλώσεις 2023: «Παγίδες» κρύβουν οι κωδικοί της φορολογικής δήλωσης για τους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα

Οι δηλώσεις των αποβιωσάντων για τα εισοδήματα που απέκτησαν το έτος 2022 μέχρι την ημερομηνία του θανάτου τους, υποβάλλονται από τους νόμιμους κληρονόμους τους, στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. είτε με αποστολή αιτήματος μέσω της πλατφόρμας «Τα Αιτήματά μου» στην ψηφιακή πύλη myAADE (https://www1.aade.gr/gsisapps5/myaade/#!/arxiki), στο οποίο επισυνάπτεται αρχείο σάρωσης (scan) του εντύπου Ε1 της δήλωσης και των συνυποβαλλόμενων εντύπων (συμπληρωμένων), των συνοδευτικών δικαιολογητικών και λοιπών εγγράφων είτε με αποστολή των ανωτέρω με φυσικό φάκελο, ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς, εμπρόθεσμα έως 31 Δεκεμβρίου 2023.

Σε περίπτωση θανάτου φυσικού προσώπου, για την καταχώρηση της ημερομηνίας θανάτου στο Φορολογικό Μητρώο, εφόσον το τελευταίο δεν έχει ενημερωθεί οίκοθεν μέσω διασύνδεσης με το Μητρώο Πολιτών του Υπουργείου Εσωτερικών, η δήλωση (έντυπο Δ210), υποβάλλεται – αποστέλλεται με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή με συστημένη επιστολή στο Τμήμα Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., από συγγενή ή άλλο τρίτο πρόσωπο και συνυποβάλλεται η ληξιαρχική πράξη θανάτου του αποβιώσαντος με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, σύμφωνα με τις διατάξεις της ΠΟΛ 1006/2013, όπως ισχύει.

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Διακοπή εργασιών

Για τη διακοπή εργασιών λόγω θανάτου φυσικού προσώπου, σε περίπτωση μη συνέχισης της επιχείρησης από τον/-ους κληρονόμο/-ους, η δήλωση διακοπής (έντυπο Δ211) υποβάλλεται από έναν εκ των κληρονόμων, και προσκομίζονται ή αποστέλλονται στο Φορολογικό Μητρώο:

  • Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών.
  • Βεβαίωση περί μη δημοσίευσης διαθήκης ή αποδεικτικό δημοσίευσης, εφόσον υπάρχει διαθήκη και αντίγραφο αυτής και στην περίπτωση μη αποδοχής κληρονομιάς, έκθεση περί αποποίησης αυτής.

Ως ημερομηνία διακοπής θεωρείται η ημερομηνία του θανάτου ή εφόσον αποδεικνύεται, οποιαδήποτε προγενέστερη ημερομηνία που αναφέρεται στον πραγματικό χρόνο διακοπής της επιχείρησης.

Η δήλωση θεωρείται εμπρόθεσμη εφόσον υποβληθεί ή αποσταλεί μέχρι και την 30η ημέρα από τη λήξη της προθεσμίας αποποίησης που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 1847 του Αστικού Κώδικα όπως ισχύει.

Σε περίπτωση που δεν έχει καταχωρηθεί η ημερομηνία θανάτου στο υποσύστημα Μητρώου, κατά την υποβολή της δήλωσης διακοπής προσκομίζεται ή αποστέλλεται και η ληξιαρχική πράξη θανάτου.

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Διακοπή εργασιών

Για τη διακοπή εργασιών λόγω θανάτου φυσικού προσώπου, σε περίπτωση συνέχισης της επιχείρησης από τον/-ους κληρονόμο/-ους, η δήλωση διακοπής της επιχείρησης του αποβιώσαντος (έντυπο Δ211) υποβάλλεται από έναν εκ των κληρονόμων που εξουσιοδοτείται, με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής τους, από όλους τους κληρονόμους για την υποβολή της, και προσκομίζονται ή αποστέλλονται στο Φορολογικό Μητρώο:

  • Ληξιαρχική πράξη θανάτου.
  • Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών.
  • Βεβαίωση περί μη δημοσίευσης διαθήκης ή αποδεικτικό δημοσίευσης, εφόσον υπάρχει διαθήκη και αντίγραφο αυτής και στην περίπτωση μη αποδοχής κληρονομιάς, έκθεση περί αποποίησης αυτής.
  • Αντίγραφο μερικής δήλωσης κληρονομιάς ως προς το ποσοστό της κληρονομικής μερίδας του/-ων κληρονόμου/-ων από την ατομική επιχείρηση του αποβιώσαντος.

Η δήλωση διακοπής της επιχείρησης του αποβιώσαντος υποβάλλεται στην ψηφιακή πύλη myAADE (www.myAADE.gov.gr) μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων της ΑΑΔΕ «Τα αιτήματά μου», επιλέγοντας τη διαδικασία «Διακοπή εργασιών φυσικών προσώπων» της θεματικής ενότητας «Μητρώου» ή αποστέλλεται ταυτόχρονα με τη Δήλωση Έναρξης του κληρονόμου, ή σε περίπτωση περισσοτέρων του ενός, της κοινωνίας κληρονόμων, και θεωρείται εμπρόθεσμη, εφόσον υποβληθεί ή αποσταλεί μέχρι και την 30η ημέρα από τη λήξη της προθεσμίας αποποίησης που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 1847 του Αστικού Κώδικα, όπως ισχύει. Ως ημερομηνία διακοπής θεωρείται η ημερομηνία του θανάτου, η οποία θα αποτελεί και την ημερομηνία έναρξης της ατομικής επιχείρησης του κληρονόμου ή της κοινωνίας κληρονόμων κατά περίπτωση.

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Δέκα «μυστικά» που όλοι πρέπει να γνωρίζουν

«Παγίδες» κρύβουν οι κωδικοί της φορολογικής δήλωσης για τους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα καθώς ένα λάθος στη συμπλήρωση του εντύπου Ε2 μπορεί να τους στοιχίσει ακριβά.

Τα εισοδήματα από ακίνητα αποτυπώνονται αναλυτικά στο έντυπο Ε2 της φορολογικής δήλωσης και στη συνέχεια μεταφέρονται αυτόματα στο έντυπο Ε1 για να φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ με συντελεστές που ξεκινούν από 15% και φθάνουν έως και 45%.

Σημειώστε ότι η Εφορία θα σας αφαιρέσει αυτόματα ένα ποσοστό 5% το οποίο αναγνωρίζεται ως δαπάνη για επισκευή, συντήρηση, ανακαίνιση και άλλες λειτουργικές ανάγκες των εκμισθούμενων ακινήτων. Στο έντυπο Ε2 δηλώνονται και τα εισοδήματα από ενοίκια τα οποία όμως δεν κατάφεραν να εισπράξουν οι φορολογούμενοι από τους ενοικιαστές.

Κατά τη συμπλήρωση του Ε2 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να αποφύγουν τις «παγίδες» που αυξάνουν τη φορολογική τους επιβάρυνση. Τα «μυστικά» του Ε2 που θα πρέπει να γνωρίζουν είναι τα εξής:

  1. Σύζυγοι. Στην περίπτωση εγγάμων και εφόσον η Σύζυγος/Μέρος Συμφώνου Συμβίωσης (ΜΣΣ) έχει εισοδήματα από ακίνητη περιουσία που ανήκουν στη δική της κυριότητα, έχει υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε2 είτε χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς της κωδικούς πρόσβασης είτε του υπόχρεου/συζύγου, με την επιλογή «Ε2 Συζύγου/ΜΣΣ».
  2. Είδος ακινήτου. Η στήλη 17 (ΕΙΔΟΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ-ΧΡΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ) συμπληρώνεται υποχρεωτικά με το είδος της μίσθωσης και τη χρήση του μισθίου, όπως εκμίσθωση κατοικίας, γραφείου, δωρεάν παραχώρηση κατοικίας, κενό, ανείσπρακτα εισοδήματα από εκμίσθωση ακινήτων κλπ.
  3. Airbnb. Eπιλέγοντας τον κωδικό 60 της στήλης 17 δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών (Airbnb, Booking κ.λπ.), ενώ επιλέγοντας τον κωδικό 61 της στήλης θα δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια υπεκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών (Airbnb, Booking κ.λπ.) κατά το φορολογικό έτος 2022.
  4. Aνείσπρακτα ενοίκια. Δηλώνονται στο Ε2 αφού έχουν υποβληθεί τα δικαιολογητικά στην Εφορία. Για να μην φορολογηθούν θα πρέπει έως την προθεσμία υποβολής της φορολογικής δήλωσης να έχει εκδοθεί σε βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων που συνοδεύεται από το αποδεικτικό επίδοσής της. Ανείσπρακτα ενοίκια που δηλώθηκαν το προηγούμενο φορολογικό έτος στους κωδικούς 125-126 του Ε1 και εισπράχθηκαν το 2022, δηλώνονται ανά κατηγορία ακινήτου και είδος μίσθωσης στο έντυπο Ε2 του φορολογικού έτους 2022.
  5. Ανήλικο τέκνο. Ακίνητο και εισόδημα που προκύπτει απ’ αυτό το οποίο έχει στην κατοχή του ένα ανήλικο εξαρτώμενο τέκνο θα καταχωρηθεί στο Ε2 του γονέα που ασκεί τη γονική μέριμνα.
  6. Συνιδιοκτησία. Και οι δύο σύζυγοι έχουν την υποχρέωση να υποβάλουν χωριστό έντυπο Ε2 για τα ακίνητα που έχουν στην ιδιοκτησία τους, έστω και αν υπάρχει συνιδιοκτησία σε μερικά ή σε όλα τα ακίνητα.
  7. Βοηθητικοί χώροι. Για βοηθητικούς χώρους (αποθήκη, θέση στάθμευσης) οι οποίοι ηλεκτροδοτούνται από τον κοινόχρηστο μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στον αριθμός παροχής συμπληρώνετε τον εννιαψήφιο αριθμό 999999999.
  8. Αγροτεμάχια. Στις περιπτώσεις αγροτεμαχίων που δεν έχουν μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, θα συμπληρώνεται το πεδίο με τον εννιαψήφιο αριθμό 999999999.
  9. Κενό ακίνητο. Για ακίνητο που δηλώνεται ως κενό και έχει γίνει διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος αναγράφεται ο αριθμός παροχής.Στην περίπτωση που το ακίνητο είναι κενό για όλο το χρόνο ή για συγκεκριμένο διάστημα συμπεριλαμβάνεται στο έντυπο με την ένδειξη ΚΕΝΟ και συμπληρώνεται και το χρονικό διάστημα για το οποίο ήταν κενή.
  10. Λάθη. Εφόσον υποβληθεί οριστικά το έντυπο Ε2 τα ποσά των στηλών 13, 14, 15, 16 μεταφέρονται στους αντίστοιχους κωδικούς του Ε1 και θα πρέπει να ελεγχθεί η ορθότητα των ποσών που καταχωρήθηκαν στο Ε2. Εάν διαπιστώσετε λάθος θα πρέπει να διορθώσετε πρώτα το έντυπο Ε2 και στη συνέχεια να το οριστικοποιήσετε ξανά.