Φορολογικές δηλώσεις 2023: Τι θα γίνει τελικά με την παράταση; Μέχρι πότε η προθεσμία

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Η παράταση υποβολής των δηλώσεων πλέον δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά τον κανόνα – Τι θα συμβεί 

Λιγότερο από 18 ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα που εισπράχθηκαν το 2022, 4,5 εκατ. φορολογούμενοι έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους στην εφορία.

Αυτό σημαίνει ότι απομένουν ακόμη περίπου 2 εκατ. δηλώσεις να υποβληθούν, εξέλιξη που όπως όλα δείχνουν θα οδηγήσει σε νέα παράταση της προθεσμίας, που εκπνέει στις 29 Ιουλίου, τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τις επιχειρήσεις.

Η παράταση υποβολής των δηλώσεων πλέον δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά τον κανόνα. Κάθε χρόνο η εκάστοτε πολιτική ηγεσία οδηγείται στη μετάθεση των προθεσμιών, καθώς οι φορολογούμενοι δεν βιάζονται να τις υποβάλουν.

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι τις τελευταίες ημέρες ο ρυθμός υποβολής δηλώσεων έχει πέσει. Συγκεκριμένα, έχουν υποβληθεί 4.466.179 δηλώσεις. Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει επίσης ότι:

• Το 49,75% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 4.466.179 δηλώσεων οι 2.221.924 είναι μηδενικές.

• Για το 16,76% των φορολογικών δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου, που κατά μέσον όρο φθάνει τα 360 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, επιστροφή φόρου δικαιούνται 748.531 φορολογούμενοι, εκ των οποίων οι 503.986 έχουν ήδη λάβει την επιστροφή και συγκεκριμένα τους έχουν πιστωθεί συνολικά 112 εκατ. ευρώ.

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Οι κωδικοί

Εφέτος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εισήγαγε αλλαγές στις δηλώσεις. Οι αλλαγές που σημειώθηκαν στο βασικό έντυπο της εφορίας (Ε1) δεν ξεπερνούν τις επτά και συγκεκριμένα αφορούν στους εξής κωδικούς:

Κωδικοί 387-388: Συμπληρώνεται η εφάπαξ αποζημίωση που καταβάλλεται στην αλλοδαπή από οποιονδήποτε αλλοδαπό φορέα χωρίς μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και για οποιονδήποτε λόγο διακοπής της σχέσεως εργασίας ή άλλης σύμβασης, η οποία συνδέει το φορέα με τον δικαιούχο της αποζημίωσης, όταν έχει και η Ελλάδα δικαίωμα φορολόγησης.

Κωδικοί 635-636: Αναγράφονται οι χρηματικές δωρεές προς την εταιρεία «Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων Α.Ε.», το συνολικό ποσό των οποίων εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα του δωρητή, αναλογικά, ανά κατηγορία δηλωθέντος εισοδήματος, του φορολογικού έτους εντός του οποίου πραγματοποιήθηκε η δωρεά (άρθρο 72, ν.4914/2022).

Κωδικοί 063-064: Συμπληρώνονται οι χρηματικές δωρεές προς τα κοινωφελή ιδρύματα και τις εγγεγραμμένες Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών. Για τις δωρεές αυτές, το ποσό του φόρου μειώνεται κατά σαράντα τοις εκατό (40%) επί των ποσών δωρεών προς τους φορείς αυτούς, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρ.1 του άρθρου 19 του ΚΦΕ. Το συνολικό ποσό των δωρεών στην περίπτωση αυτή δεν μπορεί να υπερβαίνει το σαράντα τοις εκατό (40%) του φορολογητέου εισοδήματος (παρ. 1 αρ. 19 ΚΦΕ)

Κωδικοί 035-036: Συμπληρώνονται από τον φορολογούμενο που αποκτά εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα και υπάγεται στις διατάξεις του άρθρου 15 του ν. 4935/2022 (Α ́103).

Κωδικοί 049-050: Οι δαπάνες σε γιατρούς και ιατρικά επαγγέλματα που εξοφλήθηκαν το 2022 με ηλεκτρονικά μέσα μετράνε διπλά για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος. Δηλώνονται μαζί με τις υπόλοιπες αποδείξεις. Το ποσό των δαπανών που αναγράφεται στους κωδικούς αυτούς περιλαμβάνονται και αναγράφονται διακριτά σε σχετικό πίνακα, κατά την υποβολή της δήλωσης με τη χρήση της διαδικτυακής Υπηρεσίας Υποβολής Δηλώσεων μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE.

Κωδικοί 049-050: Για τις δαπάνες λήψης υπηρεσιών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής στους συγκεκριμένους κλάδους αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με το 30% των δαπανών από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος. Το αφαιρούμενο ποσό εισοδήματος δεν υπερβαίνει το συνολικό πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία του φυσικού προσώπου και περιορίζεται μέχρι και το ύψος του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως συνολικά για τα ως άνω εισοδήματα. Το ποσό των δαπανών που αναγράφεται στους κωδικούς αυτούς περιλαμβάνονται και αναγράφονται διακριτά σε σχετικό πίνακα, κατά την υποβολή της δήλωσης με τη χρήση της διαδικτυακής Υπηρεσίας Υποβολής Δηλώσεων μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE. Οι δαπάνες της παρούσας περίπτωσης αφορούν αποκλειστικά τον φορολογούμενο και δεν δύναται το τυχόν πλεονάζον ποσό να χρησιμοποιηθεί από τον άλλο σύζυγο ή μέλος συμφώνου συμβίωσης. Ειδικά οι δαπάνες της παρούσας περίπτωσης που αφορούν στις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης κατοικίας, δεν αναγράφονται όταν για το φυσικό πρόσωπο έχουν τύχει εφαρμογής, μέσα στο φορολογικό έτος 2022, οι διατάξεις του άρθρου 39Β του ΚΦΕ.

Κωδικοί 875-876. Αναγράφεται η εισαχθείσα υπεραξία από την πώληση μετοχών πλοιοκτητριών εταιρειών ή εταιρειών χαρτοφυλακίου αυτών, ναυλωτριών εταιρειών υπό γυμνή ναύλωση πλοίων ή μισθωτριών εταιρειών πλοίων υπό χρηματοδοτική μίσθωση που υπάγονται στο νέο Συνυποσχετικό οικειοθελούς παροχής ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και τη ναυτιλιακή κοινότητα, αόριστης χρονικής διάρκειας που κυρώθηκε με το άρθρο 56 του ν. 4607/2019 (Α΄65), όπως τροποποιήθηκε με την Πρόσθετη Πράξη του νέου Συνυποσχετικού, που κυρώθηκε με το άρθρο 6 του ν. 5000/2022 (Α΄226), στην οποία επιβάλλεται από το φορολογικό έτος 2022 και εφεξής εθελούσια καταβολή πέντε εκατό (5%) αν εισαχθούν στην Ελλάδα, ενώ απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α ΚΦΕ.

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Δέκα «μυστικά» που όλοι πρέπει να γνωρίζουν

«Παγίδες» κρύβουν οι κωδικοί της φορολογικής δήλωσης για τους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα καθώς ένα λάθος στη συμπλήρωση του εντύπου Ε2 μπορεί να τους στοιχίσει ακριβά.

Τα εισοδήματα από ακίνητα αποτυπώνονται αναλυτικά στο έντυπο Ε2 της φορολογικής δήλωσης και στη συνέχεια μεταφέρονται αυτόματα στο έντυπο Ε1 για να φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ με συντελεστές που ξεκινούν από 15% και φθάνουν έως και 45%.

Σημειώστε ότι η Εφορία θα σας αφαιρέσει αυτόματα ένα ποσοστό 5% το οποίο αναγνωρίζεται ως δαπάνη για επισκευή, συντήρηση, ανακαίνιση και άλλες λειτουργικές ανάγκες των εκμισθούμενων ακινήτων. Στο έντυπο Ε2 δηλώνονται και τα εισοδήματα από ενοίκια τα οποία όμως δεν κατάφεραν να εισπράξουν οι φορολογούμενοι από τους ενοικιαστές.

Κατά τη συμπλήρωση του Ε2 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να αποφύγουν τις «παγίδες» που αυξάνουν τη φορολογική τους επιβάρυνση. Τα «μυστικά» του Ε2 που θα πρέπει να γνωρίζουν είναι τα εξής:

  1. Σύζυγοι. Στην περίπτωση εγγάμων και εφόσον η Σύζυγος/Μέρος Συμφώνου Συμβίωσης (ΜΣΣ) έχει εισοδήματα από ακίνητη περιουσία που ανήκουν στη δική της κυριότητα, έχει υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε2 είτε χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς της κωδικούς πρόσβασης είτε του υπόχρεου/συζύγου, με την επιλογή «Ε2 Συζύγου/ΜΣΣ».
  2. Είδος ακινήτου. Η στήλη 17 (ΕΙΔΟΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ-ΧΡΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ) συμπληρώνεται υποχρεωτικά με το είδος της μίσθωσης και τη χρήση του μισθίου, όπως εκμίσθωση κατοικίας, γραφείου, δωρεάν παραχώρηση κατοικίας, κενό, ανείσπρακτα εισοδήματα από εκμίσθωση ακινήτων κλπ.
  3. Airbnb. Eπιλέγοντας τον κωδικό 60 της στήλης 17 δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών (Airbnb, Booking κ.λπ.), ενώ επιλέγοντας τον κωδικό 61 της στήλης θα δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια υπεκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών (Airbnb, Booking κ.λπ.) κατά το φορολογικό έτος 2022.
  4. Aνείσπρακτα ενοίκια. Δηλώνονται στο Ε2 αφού έχουν υποβληθεί τα δικαιολογητικά στην Εφορία. Για να μην φορολογηθούν θα πρέπει έως την προθεσμία υποβολής της φορολογικής δήλωσης να έχει εκδοθεί σε βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων που συνοδεύεται από το αποδεικτικό επίδοσής της. Ανείσπρακτα ενοίκια που δηλώθηκαν το προηγούμενο φορολογικό έτος στους κωδικούς 125-126 του Ε1 και εισπράχθηκαν το 2022, δηλώνονται ανά κατηγορία ακινήτου και είδος μίσθωσης στο έντυπο Ε2 του φορολογικού έτους 2022.
  5. Ανήλικο τέκνο. Ακίνητο και εισόδημα που προκύπτει απ’ αυτό το οποίο έχει στην κατοχή του ένα ανήλικο εξαρτώμενο τέκνο θα καταχωρηθεί στο Ε2 του γονέα που ασκεί τη γονική μέριμνα.
  6. Συνιδιοκτησία. Και οι δύο σύζυγοι έχουν την υποχρέωση να υποβάλουν χωριστό έντυπο Ε2 για τα ακίνητα που έχουν στην ιδιοκτησία τους, έστω και αν υπάρχει συνιδιοκτησία σε μερικά ή σε όλα τα ακίνητα.
  7. Βοηθητικοί χώροι. Για βοηθητικούς χώρους (αποθήκη, θέση στάθμευσης) οι οποίοι ηλεκτροδοτούνται από τον κοινόχρηστο μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στον αριθμός παροχής συμπληρώνετε τον εννιαψήφιο αριθμό 999999999.
  8. Αγροτεμάχια. Στις περιπτώσεις αγροτεμαχίων που δεν έχουν μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, θα συμπληρώνεται το πεδίο με τον εννιαψήφιο αριθμό 999999999.
  9. Κενό ακίνητο. Για ακίνητο που δηλώνεται ως κενό και έχει γίνει διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος αναγράφεται ο αριθμός παροχής.Στην περίπτωση που το ακίνητο είναι κενό για όλο το χρόνο ή για συγκεκριμένο διάστημα συμπεριλαμβάνεται στο έντυπο με την ένδειξη ΚΕΝΟ και συμπληρώνεται και το χρονικό διάστημα για το οποίο ήταν κενή.
  10. Λάθη. Εφόσον υποβληθεί οριστικά το έντυπο Ε2 τα ποσά των στηλών 13, 14, 15, 16 μεταφέρονται στους αντίστοιχους κωδικούς του Ε1 και θα πρέπει να ελεγχθεί η ορθότητα των ποσών που καταχωρήθηκαν στο Ε2. Εάν διαπιστώσετε λάθος θα πρέπει να διορθώσετε πρώτα το έντυπο Ε2 και στη συνέχεια να το οριστικοποιήσετε ξανά.