Φορολογικές δηλώσεις: Αποκάλυψη! Τα 11 σημεία που χρειάζονται προσοχή

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι φορολογούμενοι με τις φορολογικές δηλώσεις καθώς υπάρχουν παγίδες

Έντεκα είναι τα σημαντικότερα σημεία που αλλάζουν φέτος στις διαδικασίες συμπλήρωσης και εκκαθάρισης των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Πρόκειται, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, για αλλαγές στα πεδία συμπλήρωσης του εντύπου Ε1 αλλά και στις διατάξεις για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος και του τέλους επιτηδεύματος.

Οι βασικές αλλαγές στο βασικό έντυπο της Ε1 της δήλωσης και στον τρόπο υπολογισμού των φόρων εισοδήματων συνοψίζονται στα εξής:

  • Το ποσό του τεκμαρτού εισοδήματος που θα προσδιοριστεί θα είναι προσυμπληρωμένο από την ΑΑΔΕ στους νέους κωδικούς 405-406 του πίνακα 4Γ2, όπου δηλώνονται τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
  • Η προσαύξηση του τεκμαρτού εισοδήματος κατά 10% για κάθε τριετία λειτουργίας ατομικής επιχείρησης πέραν των πρώτων τριετιών λειτουργίας υπολογίζεται επί του ποσού της προηγούμενης τριετίας
  • Το τεκμαρτό ποσό εισοδήματος που προκύπτει από τα νέα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης μειώνεται κατά το ήμισυ για υπόχρεους που είναι πολύτεκνοι, για υπόχρεους που παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 67% δεν υπερβαίνει το 25%
  • Στον πίνακα 2 του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης έχουν προστεθεί οι νέοι κωδικοί Ο45-046.
  • Στον πίνακα 2 του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης προστέθηκαν επίσης οι νέοι κωδικοί 047-048.
  • Σε ορισμένες από τις παραπάνω περιπτώσεις ολικών ή μερικών εξαιρέσεων απαιτείται η υποβολή στην αρμόδια φορολογική αρχή και ο έλεγχος συγκεκριμένων δικαιολογητικών.
  • Από το τεκμαρτό εισόδημα που προσδιορίζεται με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια αφαιρούνται όλα τα εισοδήματα που έχει ο φορολογούμενος, φορολογητέα και απαλλασσόμενα, εφόσον προέρχονται από μισθωτή εργασία, συντάξεις ή και από αγροτική δραστηριότητα.
  • Το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα που λαμβάνεται υπόψη για να εφαρμοστεί ο συντελεστής 30% και να προσδιοριστεί ποιο είναι το όριο δαπανών που πρέπει να έχει εξοφλήσει με ηλεκτρονικά μέσα το 2023 ο φορολογούμενος που άσκησε το 2023 ατομική επιχείρηση δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το τεκμαρτό εισόδημα που προέκυψε με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης.

Φορολογικές δηλώσεις: Οι παγίδες στο νέο έντυπο Ε3

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την έναρξη υποβολής των νέων φορολογικών δηλώσεων, η ΑΑΔΕ άρχισε να δίνει οδηγίες για τη συμπλήρωση του νέου εντύπου Ε3 το οποίο υποβάλλεται από τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις και συνοδεύει το έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης.

Για τη διευκόλυνση των φορολογούμενων η ΑΑΔΕ έχει προσυμπληρωμένους κωδικούς που αφορούν τα έσοδα και τα έξοδα, τραπεζικούς επαγγελματικούς λογαριασμούς, POS της επιχείρησης, τον μέσο αριθμό απασχολούμενων, πληροφοριακά στοιχεία (ΑΦΜ, ΚΑΔ, ΔΟΥ πρώτης υποβολής, ημερομηνία έναρξης). Ωστόσο, οι κωδικοί με τα προσυμπληρωμένα ποσά στο Ε3 δεν είναι «κλειδωμένοι», με τους φορολογούμενους να έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν για διορθώσεις, μέχρι να γίνει η οριστική υποβολή του εντύπου.

Με βάση τα στοιχεία που θα δηλωθούν στο Ε3 θα υπολογιστεί με λογιστικό τρόπο το καθαρό εισόδημα που απέκτησαν το 2023 περίπου 730.000 επαγγελματίες, ενώ στο βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης θα βρίσκεται προσυμπληρωμένο το τεκμαρτό εισόδημα με βάση το νέο καθεστώς που ισχύει από τα εισοδήματα του 2023.

Οι οδηγίες

Όπως ορίζεται στην απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή:

  • Το έντυπο Ε3 συνυποβάλλεται με τις εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις με τα έντυπα «Ε1» (Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος φυσικών προσώπων) και «Ν» (Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων).
  • Η ΑΑΔΕ έχει προσυμπληρώσει κατηγορίες εσόδων και εξόδων με ποσά στους σχετικούς κωδικούς των αντίστοιχων πινάκων βάσει των δεδομένων που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDΑΤΑ. Εφόσον δεν έχει προηγηθεί χαρακτηρισμός των σχετικών εξόδων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDΑΤΑ, όλα τα έξοδα προσυμπληρώνονται στον κωδικό 585 («Διάφορα Λειτουργικά Έξοδα») της στήλης «Σύνολο», στην επιλογή 016 του σχετικού Υποπίνακα. Η ορθή και ακριβής συμπλήρωση του Εντύπου Ε3 συνιστά υποχρέωση και ευθύνη του φορολογούμενου. Η προσυμπλήρωση των κωδικών του Εντύπου Ε3 έχει ως σκοπό τη διευκόλυνση του φορολογουμένου και δεν είναι δεσμευτική για αυτόν. Τα προσυμπληρωμένα ποσά στους κωδικούς του εντύπου Ε3 δύνανται να τροποποιούνται από τον φορολογούμενο.
  • Στις περιπτώσεις συζύγων και φυσικών προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και υποβάλλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους, το έντυπο Ε3 υποβάλλεται για καθένα από τους συζύγους/μέρη συμφώνου συμβίωσης όπου αυτό απαιτείται για τα επιμέρους εισοδήματά τους.
  • Σε περίπτωση διακοπής εργασιών και έναρξης εντός του ίδιου φορολογικού έτους, υποβάλλεται μία (1) κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα για όλο το φορολογικό έτος.
  • Δεν προβλέπεται η υποβολή του εντύπου Ε3 με επιφύλαξη, καθόσον η επιφύλαξη αφορά αποκλειστικά το περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1 ή N, κατά περίπτωση).
  • Η κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα υποβάλλεται μία φορά για το σύνολο της επιχείρησης ανεξαρτήτως αριθμού υποκαταστημάτων και κλάδων.
  • Ο υπόχρεος σε υποβολή κατάστασης οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα συμπληρώνει τους πίνακες εκείνους που τον αφορούν.
  • Οποιαδήποτε μεταβολή που επήλθε στην κατάσταση της επιχείρησης μέσα στο φορολογικό έτος δεν μπορεί να δηλωθεί στο έντυπο Ε3, εάν προηγουμένως δεν έχει δηλωθεί στο Τμήμα Μητρώου της αρμόδιας για την παραλαβή της δήλωσης υπηρεσίας.
  • Προκειμένου για φυσικά πρόσωπα, το Ε3 συνυποβάλλεται από τους αποκτώντες εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα για τις ανάγκες λογιστικού προσδιορισμού του αποτελέσματος, ανεξάρτητα της υποχρέωσης της τήρησης κατάλληλων λογιστικών αρχείων (βιβλία και στοιχεία).
  • Για τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το έντυπο Ε3 υποβάλλεται όταν αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματικές συναλλαγές, ενώ στην περίπτωση που έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, καθώς και όταν αποκτούν έσοδα μη φορολογούμενα, υποβάλλουν το έντυπο Ε3 χωρίς να αναγράφονται ποσά.