Φορολογικές δηλώσεις: Πλησιάζει η ώρα – Τι ισχύει με προθεσμίες και εκπτώσεις

Σε λίγες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι φορολογικές δηλώσεις και οι φορολογούμενοι πρέπει να γνωρίζουν κάποια πράγματα 

Στο τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων καθώς θα πρέπει πρώτα να ψηφιστεί η ρύθμιση για τις αυτόματες δηλώσεις 1 εκατ. φορολογούμενων με εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις. Η σχετική διάταξη περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών το οποίο αναμένεται να πάρει το δρόμο για τη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο η καθυστέρηση δεν επηρεάζει την καταληκτική προθεσμία υποβολής των δηλώσεων και καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου. Οι φορολογούμενοι έχουν προθεσμία για να υποβάλουν τις δηλώσεις του μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024, ενώ η πρώτη δόση του φόρου θα πρέπει να εξοφληθεί έως 31 Ιουλίου 2024. Σε περίπτωση που η καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται σε ημερομηνία μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης, οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της δεύτερης δόσης, δηλαδή μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Φορολογικές δηλώσεις: Μισθωτοί-συνταξιούχοι

Περίπου 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι απαλλάσσονται από φέτος από τη συμπλήρωση και υποβολή της δήλωσής τους καθώς η ΑΑΔΕ όχι μόνο θα συμπληρώνει και θα υποβάλλει τη φορολογική τους δήλωση εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας αλλά θα έχει έτοιμο το εκκαθαριστικό. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα ειδοποιηθούν με email από την ΑΑΔΕ για την αυτόματη συμπλήρωση και οριστικοποίηση της δήλωσή τους. Ο προσδιορισμός του φόρου γίνεται και με φορολογική δήλωση που έχει προσυμπληρωθεί αυτοματοποιημένα με βάση όλα τα στοιχεία που διαθέτει η Φορολογική Διοίκηση και έχει κοινοποιηθεί στον φορολογούμενο. Εφόσον ο φορολογούμενος δεν αντιταχθεί στο περιεχόμενο της δήλωσης μέχρι την προθεσμία υποβολής της, αυτή οριστικοποιείται αυτόματα Σημειώνεται ότι σήμερα εφαρμόζεται μόνο η προσυμπλήρωση των εισοδημάτων από μισθούς και συντάξεις, αλλά δεν ισχύει η αυτόματη οριστικοποίηση της δήλωσης.

Ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι

Η ΑΑΔΕ, υπολογίζει τα τεκμαρτά εισοδήματα με βάση το νέο φορολογικό σύστημα για 700.000 επαγγελματιών. Τα ποσά του τεκμαρτών εισοδημάτων θα είναι προσυμπληρωμένα στη φορολογική δήλωση. Οι επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν μικρότερο φορολογητέο εισόδημα αλλά ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν θα υπολογιστεί με βάση το τεκμαρτό εισόδημα. Όσοι θεωρούν ότι αδικούνται από το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης θα μπορούν να αμφισβητήσουν το φόρο υποβάλλοντας ένσταση σε μια νέα πλατφόρμα που ετοιμάζει η ΑΑΔΕ ζητώντας τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου προκειμένου να αποδείξουν ότι το πραγματικό εισόδημά τους είναι μικρότερο από το τεκμαρτό εισόδημα. Η πλατφόρμα αναμένεται να ενεργοποιηθεί έως το καλοκαίρι.

Δόσεις – έκπτωση

Όσοι λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα μπορούν να εξοφλήσουν το πρόσθετο φόρο σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη ως τις 31 Ιουλίου 2024 και την τελευταία έως 28 Φεβρουαρίου 2025. Τα φυσικά πρόσωπα που θα εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, θα κερδίσουν έκπτωση φόρου 3%.

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιους ψάχνει η εφορία

Πάνω από 60 εκατ. ευρώ επιστροφές φόρου βρίσκονται στα «συρτάρια» της ΑΑΔΕ η οποία αναζητά 185.000 φορολογούμενους για να τους επιστρέψει τα χρήματα που δικαιούνται. Οι επιστροφές φόρου έχουν «παγώσει», καθώς οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δεν έχουν δηλώσει το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού στην ΑΑΔΕ. Χωρίς τη δήλωση ΙΒΑΝ δεν γίνονται επιστροφές φόρου με τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, να σημειώνει ότι με τη νέα εφαρμογή myAADEapp οι φορολογούμενοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να βλέπουν στην οθόνη του κινητού τους τις επιστροφές φόρου που δικαιούνται και να δηλώνουν ή να αλλάζουν το IBAN του λογαριασμού τους, προκειμένου να λάβουν τα χρήματα από την εφορία.

Τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δείχνουν ότι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου ανήλθαν τον Ιανουάριο του 2024 στα 448 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 305 εκατ. ευρώ αφορούν επιστροφές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, καθώς έχουν περάσει 90 ημέρες από την έκδοση Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης (ΑΦΕΚ), ενώ 143 εκατ. ευρώ αφορούν εκκρεμείς επιστροφές φόρων οι οποίες δεν είναι ληξιπρόθεσμες, αφού δεν έχει παρέλθει το αντίστοιχο διάστημα των 90 ημερών.

Από τις εκκρεμείς επιστροφές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες (άνω των 90 ημερών), δηλαδή από τα 305 εκατ. ευρώ, τα 220 εκατ. ευρώ είναι ποσά που δεν μπορούν να αποπληρωθούν λόγω κυρίως εξωγενών παραγόντων, όπως η μη ανταπόκριση των δικαιούχων ή η μη προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Μπορεί οι φορολογούμενοι να μην εμφανίζονται για να εισπράξουν τα χρήματα που δικαιούνται, αλλά η ΑΑΔΕ επιδιώκει φέτος να σπάσει το ρεκόρ του 2023 όταν επέστρεψε φόρους 6,9 δισ. ευρώ σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Αν και ο επίσημος στόχος που έχει τεθεί προβλέπει ότι η φορολογική διοίκηση θα πρέπει να επιστρέψει στους φορολογούμενους φόρους συνολικού ύψους 6,588 δισ. ευρώ, ήδη από τον πρώτο μήνα του έτους οι επιστροφές ξεπέρασαν τον πήχη των 439 εκατ. ευρώ που προβλέπεται βάσει προγραμματισμού καθώς ανήλθαν σε 501 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου είχαν εκδοθεί 551.947.463 Ατομικά Φύλλα Έκπτωσης εκ των οποίων το 47% ήτοι 258 .810 είναι άνω των 90 ημερών. Όπως προκύπτει, το 40% των συγκεκριμένων επιστροφών παραμένει στα κρατικά ταμεία και δεν επιστρέφεται στους δικαιούχους για διάφορους άλλους λόγους.

Ειδικότερα, από τα 258.810 ΑΦΕΚ, στα αζήτητα παραμένει το 29,6%, καθώς οι φορολογούμενοι δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ ώστε να πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό τους το ποσό της επιστροφής, ενώ το 10% αφορά σε θανόντες. Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις απαιτείται συμψηφισμός με τρίτους φορείς όπως ο ΕΦΚΑ με τους οποίους η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε διαδικασία διασύνδεσης και αυτοματοποίησης των συστημάτων και των διαδικασιών.

Πλέον τα φυσικά και νομικά πρόσωπα λαμβάνουν πιο γρήγορα τις επιστροφές φόρου. Η ΑΑΔΕ εφαρμόζει νέες απλούστερες διαδικασίες που προβλέπουν αυτόματη αξιολόγηση, ενώ σε κάθε περίπτωση διενεργούνται συμψηφισμοί με οφειλές προς το δημόσιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις διενεργούνται έλεγχοι με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.