Η ΑΑΔΕ θα τα βλέπει όλα! Τι είναι το ψηφιακό πελατολόγιο

Σε νέα εποχή περνά η ΑΑΔΕ με την σύγχρονη ψηφιακή έκδοση των πρόσθετων βιβλίων που τηρούσαν χιλιάδες επαγγελματίες

Δεν έχουν τέλος τα μέτρα της κυβέρνησης που έχουν ως σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Από το νέο έτος η ΑΑΔΕ θα μπορεί να “βλέπει” το πελατολόγιο χιλιάδων επαγγελματιών με την καθιέρωση του ψηφιακού βιβλίου πελατών που θα τηρούν υποχρεωτικά συγκεκριμένοι επαγγελματικοί κλάδοι.

ΑΑΔΕ: Πιλοτικά το νέο πρόγραμμα

Η λειτουργία του ψηφιακού πελατολογίου θα ξεκινήσει πιλοτικά το νέο έτος από τις εταιρείες Catering και τις επιχειρήσεις διοργάνωσης εκδηλώσεων για να επεκταθεί στη συνέχεια σε χιλιάδες επαγγελματίες.

Το ψηφιακό πελατολόγιο αποτελεί ένα ακόμα εργαλείο κατά της φοροδιαφυγής καθώς μαζί με τα ηλεκτρονικά τιμολόγια και τα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA σφίγγουν το κλοιό γύρω από τους επαγγελματίες που κρύβουν από την Εφορία τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Ουσιαστικά πρόκειται για τη σύγχρονη ψηφιακή έκδοση των πρόσθετων βιβλίων που τηρούσαν μέχρι το 2012 χιλιάδες επαγγελματίες. Συγκεκριμένα τα πρόσθετα βιβλία σε χειρόγραφη μορφή ήταν υποχρεωτικά για αρκετές δεκαετίες σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους, όπως γιατροί, οδοντίατροι, εκμεταλλευτές χώρων διαμονής ή φιλοξενίας, εκπαιδευτήρια, κλινικές, θεραπευτήρια, κέντρα αισθητικής, γυμναστήρια, συνεργεία κ.λπ.

Σε αυτά καταγράφονταν όλοι όσοι εισέρχονταν στην επαγγελματική εγκατάσταση και με την αναγραφή ενός πελάτη θα έπρεπε να εκδοθεί και η απόδειξη παροχής υπηρεσιών. Με την καθιέρωση του νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών καταργήθηκε ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων και στο πλαίσιο της απλοποίησης καταργήθηκαν και τα πρόσθετα βιβλία. Ωστόσο, η κατάργηση του βιβλίου πελατών φαίνεται να διευκόλυνε όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις για να κρύψουν εισοδήματα.

Με το ψηφιακό πελατολόγιο οι επαγγελματίες, που θα καθοριστούν με ειδική απόφαση τα επόμενο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να το τηρούν ώστε να είναι διαθέσιμο στον έλεγχο και να συγκρίνεται με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα λογιστικό πρόγραμμα που θα είναι ανοικτό κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης και θα είναι διασυνδεδεμένο με το Τaxis προκειμένου να μην μπορεί να παραβιαστεί και να αλλοιωθούν τα δεδομένα. Με αυτόν τον τρόπο θα καταχωρείται ο αριθμός των πελατών κάθε επαγγελματία και θα συγκρίνεται με τον αριθμό των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών που θα εκδίδεται και θα περνάει στα ηλεκτρονικά βιβλία MyData.

Η δήλωση περιορισμένου αριθμού πελατών από τον επαγγελματία, θα χτυπάει καμπανάκι στην ΑΑΔΕ, και θα αποτελεί κριτήριο για την πραγματοποίηση επιτόπιου ελέγχου.
Φοροδιαφυγή: Τι αλλάζει στις συναλλαγές με μετρητά

Σε ισχύ έχει τεθεί και το μέτρο της κυβέρνηση για πληρωμές με μετρητά με τα πρόστιμα να είναι μεγάλα για όσους δεν το τηρούν.

Υπενθυμίζεται πως το μέτρο εντάσσεται σε μια σειρά μέτρων τα οποία αποφασίστηκαν με σκοπό την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Το μέτρο που βάζει τέλος στις συναλλαγές με μετρητά άνω των 500 ευρώ έχει ήδη τεθεί σε ισχύ.

Πλέον οι επιχειρήσεις που θα εντοπίζονται να έχουν δεχθεί πληρωμές άνω των 500 ευρώ με μετρητά θα βρίσκονται αντιμέτωπες με την επιβολή προστίμου διπλάσιου της συναλλαγής. Αν δηλαδή επιχειρήσεις ή επαγγελματίες δεχθούν από πελάτη 2.000 ευρώ μετρητά, θα χάνουν 4.000 ευρώ.

Η αύξηση του προστίμου για χρήση μετρητών σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής κρίθηκε αναγκαία, διότι το πρόστιμο των 100 ευρώ δεν απέτρεπε πολλούς από το να προτιμούν να πληρωθούν με μετρητά.

Παράλληλα, από τους πρώτους μήνες του νέου έτους στη θέση των μετρητών θα μπουν «POS παντού». Σε κάθε πληρωμή με κάρτα, θα «χτυπάει» αυτομάτως απόδειξη στην ταμειακή του καταστήματος, αλλά και «καμπανάκι» στην ΑΑΔΕ τι και πώς πληρώθηκε με κάρτα.

Η υπουργική απόφαση για την επέκταση των POS σχεδόν σε όλη τη λιανική αγορά αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες μέρες και θα ορίζει ότι χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις όπως: ταξί, κινηματογράφοι, λαϊκές αγορές, περίπτερα, παντοπωλεία, ασφαλιστικές εταιρείες, χρηματιστηριακές εταιρείες, γυμναστήρια, πάρκινγκ θα πρέπει να διαθέτουν POS.

Η επέκταση των POS

Με την επέκταση των POS αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες, οι οποίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ανήλθαν σε 49 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023. Σύμφωνα με την Εκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ το πρώτο εξάμηνο του έτους:

  • Ο όγκος των συναλλαγών με κάρτες ανήλθε σε 1,048 δισ. παρουσιάζοντας αύξηση 2%, ενώ η αναλογούσα αξία διαμορφώθηκε στα 49 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 3%.
  • Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα εμφανίστηκε αυξημένος στις 52 από 50 το προηγούμενο εξάμηνο.
  • Οι χρεωστικές κάρτες συνεχίζουν να αποτελούν το κύριο υποκατάστατο των μετρητών και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται ευρέως για συναλλαγές μικρής αξίας. Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα ανήλθε σε 56 συναλλαγές, από 53 το προηγούμενο εξάμηνο, ενώ ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα διατηρήθηκε αμετάβλητος στις 27 συναλλαγές.
  • Η μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα ανήλθε σε 2.414 ευρώ, σημειώνοντας οριακή μείωση 0,48% συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μηδενική σχεδόν μεταβολή της μέσης αξίας συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα κατά 0,05%, η οποία διαμορφώθηκε σε 2.611 ευρώ, από 2.610 ευρώ το προηγούμενο εξάμηνο. Η μέση αξία συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα μειώθηκε κατά 3,5% και διαμορφώθηκε σε 1.273 ευρώ, από 1.320 ευρώ το προηγούμενο εξάμηνο.
  • Η μέση αξία ανά συναλλαγή για το σύνολο των καρτών μειώθηκε κατά 5% σε 46 ευρώ από 48 ευρώ το β΄ εξάμηνο του 2022.