Καιρός: Νέος μίνι καύσωνας – Ποιες περιοχές θα χτυπήσει

Καιρός: Αναμένεται ηλιοφάνεια με τοπικές μόνο νεφώσεις κυρίως το μεσημέρι και απόγευμα στα ορεινά ηπειρωτικά

Αίθριος θα είναι ο καιρός σήμερα με τη θερμοκρασία να σημειώνει μία μικρή άνοδο.

Ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας στα ορεινά ηπειρωτικά αναμένεται σήμερα Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023. Άνεμοι έως 4 μποφόρ στα πελάγη. Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας με εξαίρεση τα δυτικά.

Πιο αναλυτικά, αναμένεται ηλιοφάνεια με τοπικές μόνο νεφώσεις κυρίως το μεσημέρι και απόγευμα στα ορεινά ηπειρωτικά. Η ορατότητα το πρωί θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 18 έως 33 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 20 έως 36, στη Θεσσαλία από 22 έως 38, στην Ήπειρο από 17 έως 33, στη Στερεά από 21 έως 38, στην Πελοπόννησο από 16 έως 37, στα νησιά του Ιονίου από 17 έως 32, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 19 έως 37, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 21 έως 34 και στην Κρήτη από 19 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως από το μεσημέρι θα γίνουν νότιοι έως 4 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από δυτικές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ και το μεσημέρι και απόγευμα νότιοι 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 26 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται τοπικές νεφώσεις κατά διαστήματα έως το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 μποφόρ όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα γίνουν πρόσκαιρα νότιοι 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 26 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Μετά από ένα μικρό διάλειμμα από τον παρατεταμένο καύσωνα του Ιουλίου, ο υδράργυρος θα ανέβει ξανά στους 40 βαθμούς Κελσίου προς τα τέλη της εβδομάδας στην Ελλάδα, όπως δείχνουν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Την Τετάρτη αναμένεται αύξηση της θερμοκρασίας έως 39°C, ενώ την περίοδο Πέμπτη έως Σάββατο θα έχουμε κορύφωση της ζέστης, με τον υδράργυρο να δείχνει έως και 41°C.

Νέα πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από την Κυριακή 06/08.

Καιρός: Οι περιοχές που θα δουν 40αρια

– Τρίκαλα,

– Καρδίτσα,

– Λάρισα,

– Φθιώτιδα,

– Βοιωτία,

– Εύβοια.

Αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς θα αντιμετωπίσουν οι:

– Ανατολική Θεσσαλία,

– Ανατολική Στερεά,

– Εύβοια,

– Ανατολική Πελοπόννησος,

– Κυκλάδες,

– Δωδεκάνησα,

– Νότια Κρήτη.

Καιρός: Ο πιο θερμός Ιούλιος των τελευταίων ετών

Τον πιο θερμό Ιούλιο των τελευταίων ετών βίωσε φέτος η Κεντρική και Νότια Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δίκτυο 52 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, τον φετινό Ιούλιο η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.

Για τις περισσότερες περιοχές ήταν ο θερμότερος Ιούλιος την τελευταία 14ετία. Στην Κρήτη καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με τις τιμές να κυμαίνονται περίπου 2.8 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα καταγράφηκαν μεταξύ 13-27 Ιουλίου με μέγιστες τιμές θετικής απόκλισης άνω των 10 °C.

Ο χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Ιούλιο 2023 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.

Το επόμενο γράφημα παρουσιάζει την κατάταξη του μήνα Ιουλίου ανά έτος, ανάλογα με τη μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας. Για τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελ/νησο, την Κρήτη, και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου ήταν ο πιο θερμός Ιούλιος από το 2010. Για τη Βόρεια Ελλάδα και την Ήπειρο, ήταν ο 2ος πιο θερμός μήνας τα τελευταία 14 χρόνια.

Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +1,9°C, με 23 από τις 31 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη, 18 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε 0,7ºC πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Στη Λιβαδειά παρατηρήθηκαν οι περισσότερες ημέρες με θετική απόκλιση θερμοκρασίας (30 ημέρες) και ακολουθούν η Αμφίκλεια και το Ρέθυμνο με 29 ημέρες.

Στο τελευταίο γράφημα εμφανίζονται οι τιμές των αποκλίσεων και για τους 52 μετεωρολογικούς σταθμούς.