Κατώτατος μισθός: Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις το 2023 – Όλα τα δεδομένα

Κατώτατος μισθός: Το 2023 φέρνει αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς, νέα μέτρα στήριξης καθώς και φορολογικές ελαφρύνσεις.

Χρονιά νέας αύξησης του κατώτατου μισθού θα είναι το 2023…

Πακέτο παρεμβάσεων για τη βελτίωση των αμοιβών όλων των εργαζομένων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα δρομολογεί η κυβέρνηση απ’ το 2023.

Κατώτατος μισθός: Το πακέτο

Το πακέτο μεταξύ άλλων αφορά τον κατώτατο μισθό. Οι σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις και ανακοινώσεις, έπειτα από διαβούλευση με φορείς και κοινωνικούς εταίρους, προβλέπεται να ληφθούν έως τα τέλη Απριλίου, έτσι ώστε η αύξηση του κατώτατου μισθού να ισχύσει από την 1η Μαΐου 2023.

Χρονιά νέας αύξησης του κατώτατου μισθού θα είναι το 2023. Ωστόσο οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις που εξακολουθούν να ροκανίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών καθιστούν δύσκολο οι οποίες αυξήσεις να αντισταθμίσουν την απώλεια της αγοραστικής δύναμης των μισθών, η οποία σύμφωνα με την ΙΝΕ ΓΣΕΕ είναι:

  • στις κατώτατες αποδοχές φτάνει στο 19%
  • στους μισθούς μέχρι 1.100 ευρώ στο 9 έως 14%
  • στις υψηλότερες αμοιβές είναι από 11% και κάτω

Τον Ιανουάριο θα γίνει η εκκίνηση της διαδικασίας καθορισμού του νέου κατώτατου που επηρεάζει τις αποδοχές 700 χιλιάδων εργαζομένων. Η αύξηση αναμένεται να ισχύσει από την 1η Μαΐου του 23.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις τις Ευρώπης σε σχέση με τις αμοιβές εργαζομένων ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο αυτό εκτιμούμε ότι χρειάζεται άμεσα μια νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό» αναφέρει ο διευθυντής της ΙΝΕ ΓΣΕΕ Χρήστος Γούλας.

Το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αυξημένα λειτουργικά κόστη εξ’ αιτίας της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες κάνει τις εργοδοτικές οργανώσεις να ζητούν παράλληλα μέτρα περαιτέρω ελάφρυνσης του μη μισθολογικού κόστους.

«Υπάρχει ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού… θα πρέπει να συνδυαστεί με μείωση εισφορών» σημειώνει ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.

Με πληθωρισμό 9,9% και ανάπτυξη 5,6% για το 2022, το πιθανότερο σενάριο είναι οι κατώτατες αποδοχές να αυξηθούν από τα 713 ευρώ στα 751 (υπολογίζεται στο περίπου +5,4%).

Αν ο πήχης ανέβει λίγο ψηλότερα, με αύξηση 6%, ο κατώτατος θα διαμορφωθεί στα 756 ευρώ.

Κατώτατος μισθός: Η μάχη των κλαδικών συμβάσεων

Το βάρος των αυξήσεων πέφτει και στις κλαδικές συμβάσεις.

«Η όποια αύξηση του κατώτατου μισθού του 22 δεν έχει περάσει στις υπόλοιπες κατηγορίες των μισθωτών. Να βρεθεί θεσμικός τρόπος να περνούν οι αυξήσεις του κατώτατου και στις υπόλοιπες κατηγορίες» επισημαίνει ο Διευθυντής της ΙΝΕ ΓΣΕΕ Χρήστος Γούλας.

Σημειώνεται πάντως, πριν ακόμη έρθει η αύξηση του κατώτατου μισθού, βιομηχανίες στο κλάδο των τροφίμων αλλά και Σούπερ Μάρκετ έχουν ήδη ανακοινώσει αυξήσεις και μπόνους για τους εργαζόμενους τους.

Κατώτατος μισθός: Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και νέα μέτρα στήριξης

Το 2023 μόλις ήρθε και μαζί του έρχονται αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς, νέα μέτρα στήριξης καθώς και φορολογικές ελαφρύνσεις.

Από σήμερα 1η Ιανουαρίου 1,7 εκατ. συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις του κατά 7,75%. Το 80% – 85% εξ αυτών θα δουν ακέραια την αύξηση της τάξεως του 7,75%, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των υπολοίπων θα δει αυξήσεις που θα ξεπερνούν το 7% αναλόγως του ύψους της προσωπικής διαφοράς που διαθέτουν.

Όπως προκύπτει από την αύξηση επηρεάζονται όλες οι κύριες συντάξεις που καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ, με έναρξη καταβολής μέχρι και την 31.12.2022.

Οι 4 κατηγορίες συντάξεων που αυξάνονται είναι:

  • οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις την 31.12.2022 που έχουν απονεμηθεί πριν την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου (αίτηση πριν από 13 Μαΐου του 2016) και έχουν επανυπολογιστεί (παλαιές συντάξεις).
  • οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις την 31.12.2022 που έχουν απονεμηθεί πριν την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου (αίτηση πριν από 13 Μαΐου του 2016) και δεν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός τους.
  • οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις την 31.12.2022 που έχουν απονεμηθεί πριν την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου (αίτηση πριν από 13 Μαΐου του 2016) και δεν υπόκεινται σε επανυπολογισμό, δηλαδή οι συντάξεις του π. ΟΓΑ και όσων χορηγούνται από το πρώην Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (Ν.Α.Τ.) και δεν έχουν επανυπολογισθεί.
  • οι καταβαλλόμενες από 13.05.2016 και έπειτα, που υπολογίζονται με βάση το νόμο Κατρούγκαλου και με έναρξη καταβολής έως και 31.12.2022. Συντάξεις που θα απονεμηθούν από 01.01.2023, αλλά η ημερομηνία έναρξης καταβολής τους, ανατρέχει με βάση τη νομοθεσία, μέχρι και 31.12.2022, καταλαμβάνονται από τις αυξήσεις, για μηνιαίες συντάξεις από 01.01.2023 και έπειτα.

Κατώτατος μισθός: Αυξήσεις μισθών

Από την αρχή του έτους αύξηση στο μισθό τους θα δουν οι Δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ από την 1η Απριλίου όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του θα γίνει η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο κατώτατος μισθός αναμένεται από τα 713 ευρώ (μεικτά) που είναι σήμερα να φτάσει στα 751 ευρώ (μεικτά) μαζί με τις τριετίες. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από το υπουργείο Εργασίας, με τις διαδικασίες διαβούλευσης να ξεκινούν εντός τον Ιανουαρίου.

Επίσης, αύξηση στις απολαβές τους θα δουν οι γιατροί στο ΕΣΥ. Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, θα υπάρξει μεσοσταθμική αύξηση 10% στις απολαβές, επίδομα στους γιατρούς των Τμημάτων Επειγόντων, προσαύξηση επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης στους ιατρούς ΜΕΘ & επίδομα σε αναισθησιολόγους.

Κατώτατος μισθός: Στήριξη νοικοκυριών

Η κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα και για τη στήριξη των νοικοκυριών που θα τεθούν σε ισχύ από τις αρχές του 2023.

Το Market Pass είναι ένα από αυτά τα μέτρα που θα ανακουφίσουν τους πολίτες από τη συνεχιζόμενη ακρίβεια. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα ανοίξει στις αρχές του Φεβρουαρίου, ενώ οι πληρωμές αναμένεται να γίνουν στο τέλος του ίδιου μήνα.

Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορές. Τα εισοδηματικά κριτήρια εκτιμάται ότι τα καλύπτουν το 83% των νοικοκυριών και τα περιουσιακά το 95% των νοικοκυριών. Δυνητικοί ωφελούμενοι εκτιμούνται περί τα 3,2 εκατ. νοικοκυριά (εκ των 4,1 εκατ. νοικοκυριών) με περίπου 8,5 εκατ. μέλη (εκ των 10,4 εκατ. πληθυσμού).

Για μονομελές νοικοκυριό χωρίς τέκνα η μηνιαία ενίσχυση ανέρχεται σε 22 ευρώ. Για ζευγάρι χωρίς τέκνα η ενίσχυση φθάνει τα 32 ευρώ τον μήνα. Για ένα ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο η μηνιαία ενίσχυση ανέρχεται σε 42 ευρώ, ενώ για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά η μηνιαία ενίσχυση φθάνει τα 52 ευρώ.

Κατώτατος μισθός: Επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία και επίδομα

Παράταση πήρε για ένα τρίμηνο η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία, με 15 λεπτά του ευρώ το λίτρο.

Παράλληλα, παράταση πήρε και η προθεσμία υποβολής αίτησης για το επίδομα θέρμανσης. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα MyΘέρμανση θα παραμείνει ανοικτή έως και τις 13 Ιανουαρίου του 2023. Το ποσό του επιδόματος κυμαίνεται μεταξύ 100 – 1.600 ευρώ.

Κατώτατος μισθός: Φθηνά στεγαστικά δάνεια σε νέους

Από το πρώτο τρίμηνο του 2023, νέοι ηλικίας 25-39 ετών θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να πάρουν φθηνά στεγαστικά δάνεια έως 150.000 εύρω με επιτόκιο 1,5% και αποπληρωμή έως 30 έτη. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και να μην διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους.

Προτεραιότητα θα δοθεί σε πολύτεκνους και νέα ζευγάρια με παιδιά, ενώ θα ακολουθήσουν τα ζευγάρια χωρίς παιδιά και οι ελεύθεροι. Από το πρόγραμμα «Σπίτι μου» θα ωφεληθούν περισσότεροι από 137.000 πολίτες.

Τα χαμηλότοκα δάνεια με τη συγχρηματοδότηση της ΔΥΠΑ (ΠΡ. ΟΑΕΔ) και των τραπεζών θα καλύπτουν έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου με ανώτατο όριο τα 150.000 ευρώ, για αγορά πρώτης κατοικίας που θα αφορά την αγορά διαμερισμάτων έως 150 τ.μ. και με έτος κατασκευής έως και το 2007. Οι δικαιούχοι μπορούν να αποκτήσουν πρώτη κατοικία αξίας έως 200.000 ευρώ.

Κατώτατος μισθός: Επιδότηση δανείων ευάλωτων δανειοληπτών

Άλλη μία δράση για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών ξεκινά από τις αρχές του νέου έτους και αφορά τουλάχιστον 30.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Πρόκειται για τα νοικοκυριά που έχουν στεγαστικά ή μικρά επιχειρηματικά δάνεια και έχουν ως ενέχυρο την πρώτη κατοικία τους.

Η επιδότηση θα είναι 12μηνης διάρκειας και θα ανέρχεται στο 50% της αύξησης του επιτοκίου σε σύγκριση με την 30ή Ιουνίου 2022.

Κατώτατος μισθός: Ενισχύσεις και φοροελαφρύνσεις

Κατάργηση εισφοράs αλληλεγγύης σε όλουs του φορολογούμενους

Με το νέο έτος καταργείται πλέον οριστικά η εισφορά αλληλεγγύης. Από την κατάργησή της 2,7 εκατ. φορολογούμενοι θα δουν αύξηση στα εισοδήματά τους ετησίως. Το μέτρο αφορά φορολογούμενους, μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, συνταξιούχους, επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και αγρότες.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος με συνολικό εισόδημα 22.000 ευρώ από δύο πηγές, 17.000 ευρώ από συντάξεις και 5.000 ευρώ από ενοίκια, θα έχει όφελος 276 ευρώ. Μισθωτός τον δημόσιου τομέα με συνολικό εισόδημα 24.000 ευρώ μόνο από μισθούς, θα έχει ετήσιο όφελος 376 ευρώ.

Παράλληλα, διατηρούνται οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα κατά 3 τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Κατάργηση υπό προϋποθέσειs του τέλουs επιτηδεύματοs

Επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις, με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, που αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, κατ’ ελάχιστο για 3/12 σε ετήσια βάση, απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος για το έτος που συντελείται η αύξηση.

Κατώτατος μισθός: Φορο-μπόνουs έωs 2.200 ευρώ

Μπόνους έως και 2.200 ευρώ θα δουν μέσα στο 2023 οι φορολογούμενοι που πλήρωσαν το 2022 ηλεκτρονικά δαπάνες σε επαγγελματίες που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής.

Με τις φορολογικές δηλώσεις που θα αρχίσουν να υποβάλλονται τον Μάρτιο, κάνει πρεμιέρα και η μείωση τον φορολογητέου εισοδήματος έως και κατά 5.000 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητα.

Μειωμένοι συντελεστέs ΦΠΑ

Διατηρούνται έως και τον Ιούνιο του 2023 οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, σε υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού και στο τουριστικό πακέτο.

Κατώτατος μισθός: Πρόγραμμα «Εξοικονομώ»

Τέλος, μέσα στο 2023 θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» και για επιχειρήσεις, ενώ τον Απρίλιο θα τρέξει ο δεύτερος κύκλος του «Εξοικονομώ» για νοικοκυριά.

Το «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Παράλληλα, από τις αρχές του έτους αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» για νέους 25-39 ετών.