Κατώτατος μισθός: Τότε έρχεται η αύξηση – Πώς επηρεάζονται οι τριετίες

Κατώτατος μισθός: Σχεδόν δύο μήνες μακριά από την αύξηση των μισθών – Όλα στο τραπέζι.

Η διαδικασία διαλόγου για τον κατώτατο μισθό του έτους 2023 προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 10 Μαρτίου 2023

Κατατέθηκε η τροπολογία που θα ορίζει την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου 2023. Η εισήγηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού των υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα υποβληθεί το αργότερο έως τις 10 Μαρτίου 2023. Αυτό προβλέπει η σχετική τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με τίτλο «Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και διαχείριση κινδύνων στον δημόσιο τομέα».

Η διαδικασία διαλόγου για τον κατώτατο μισθό του έτους 2023 προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 10 Μαρτίου 2023. «Ο προσανατολισμός είναι ο κατώτατος μισθός να φθάσει τα 751 ευρώ, όσα δηλαδή ήταν και το 2012, όταν με μια Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, ο κατώτατος μισθός περιορίστηκε δραματικά, στα 586 ευρώ (510 για τους νέους)» είπε φοροτεχνικός Φιλοθέη Μακριδάκη που μίλησε στο Newsbeast.

Κατώτατος μισθός: Οι αυξήσεις από το 2019 και έπειτα

Από τότε, αυξήθηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2019 στα 650 ευρώ (+11% και +27% για τους νέους), ακολούθησε η αύξηση κατά 2% τον Ιανουάριο του 2022 με αποτέλεσμα να φθάσει τα 663 ευρώ και στη συνέχεια αυξήθηκε εκ νέου τον Μάιο του τρέχοντος έτους κατά 7,5%, φθάνοντας τα 713 ευρώ.

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Απριλίου αφορά 1 στους 4 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή περίπου 700.000 εργαζομένους που απασχολούνται με πλήρη ή μερική απασχόληση» ανέφερε η κα Μακριδάκη.

Όπως επισήμανε η φοροτεχνικός, με τη νέα -κατ΄ εκτίμηση- αύξηση οι νέοι κατώτατοι μισθοί αναμένεται να διαμορφωθούν ως εξής:

Εισαγωγικός κατώτατος μισθός: από τα 713 ευρώ θα ανέβει στα 751 ευρώ (αύξηση 39 ευρώ) (μισθωτός με πλήρη απασχόληση και ΙΚΑ)
** μικτά από 713 – αν γίνει – > 751 τότε καθαρά από 614,11 – > σε 646,84

Ασφαλιστικές εισφορές από 98,89 – > σε 104,16

Κατώτατος με 1 τριετία: από τα 784 ευρώ θα ανέβει στα 827 ευρώ (αύξηση 43 ευρώ)
Κατώτατος με 2 τριετίες: από τα 856 ευρώ θα ανέβει στα 903 ευρώ (αύξηση 47 ευρώ)
Κατώτατος με 3 τριετίες: από τα 927 ευρώ θα ανέβει στα 978 ευρώ (αύξηση 51 ευρώ).

Κατώτατος μισθός: Οι παράγοντες που θα κρίνουν το ύψος του νέου κατώτατου μισθού

Στόχος, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, είναι να βρεθεί μία ισορροπημένη λύση η οποία θα οδηγήσει σε σημαντική και δίκαιη αύξηση του κατώτατου μισθού, σταθμίζοντας τρεις παράγοντες: τις εισηγήσεις των κοινωνικών εταίρων και των επιστημονικών φορέων, που θα κατατεθούν στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης, η οποία προβλέπεται από τη νομοθεσία, τις αντοχές της οικονομίας, αλλά και τις ανάγκες των εργαζομένων. Δηλαδή, στόχος είναι να επιτευχθεί η χρυσή τομή ανάμεσα σε διαφορετικές ανάγκες, από τη μία πλευρά είναι η ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων και από την άλλη πλευρά η διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Σημειώνεται ότι, το 2022, νομοθετήθηκε διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού. Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 2019, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε στα 650 ευρώ, από την 1η Ιανουαρίου 2022, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 2%, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στα 663 ευρώ, ενώ, από την 1η Μαΐου 2022, ο κατώτατος μισθός έφτασε στα 713 ευρώ, αύξηση της τάξεως του 7,5%.

Επίσης, αυτήν τη στιγμή, το κατώτατο ημερομίσθιο για τους εργατοτεχνίτες ανέρχεται σε 31,85 ευρώ (από τον Μάιο του 2022).

«Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε μια σημαντική αύξηση, που θα στηρίζει ουσιαστικά τους εργαζόμενους και τα νοικοκυριά, που εξακολουθούν να πλήττονται από τον υψηλό πληθωρισμό, που έφερε η διεθνής ενεργειακή κρίση, χωρίς να δοκιμάζει τις αντοχές της οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Υπενθυμίζω ότι, κατά τον περασμένο χρόνο, δόθηκε ουσιαστικά διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού της τάξης του 10%, που ανέβασε σημαντικά τη θέση της Ελλάδας μεταξύ των χωρών της ΕΕ που έχουν νομοθετημένο κατώτατο μισθό. Τον παραλάβαμε στα 650 ευρώ από την προηγούμενη κυβέρνηση, τον έχουμε ήδη αυξήσει στα 713 ευρώ και έπεται συνέχεια» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

«Με τη νέα, δίκαιη και σημαντική αύξηση, που θα υλοποιηθεί σε 2,5 μήνες από σήμερα», όπως υπογραμμίζει, «η αγοραστική δύναμη μίας μεγάλης μερίδας εργαζομένων θα ενισχυθεί με ένα μέτρο που θα έρθει να πλαισιώσει τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης».

Κατώτατος μισθός: Θετική επίδραση και στο επίδομα ανεργίας

Παράλληλα, η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει προς τα πάνω το επίδομα ανεργίας, το οποίο σήμερα διαμορφώνεται σε 438 ευρώ.

Επιπλέον, όπως έχει ήδη ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αναπροσαρμόζονται σειρά βοηθημάτων και επιδομάτων που έχουν ως βάση υπολογισμού τον κατώτατο μισθό ή το ημερομίσθιο. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το βοήθημα ανεργίας για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας, ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οικοδόμους, δασεργάτες κ.ά., η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, οι ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, η παροχή διαθεσιμότητας, η αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ) Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), η αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας, κ.ά.

Κατώτατος μισθός: Φθηνά στεγαστικά δάνεια σε νέους

Από το πρώτο τρίμηνο του 2023, νέοι ηλικίας 25-39 ετών θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να πάρουν φθηνά στεγαστικά δάνεια έως 150.000 εύρω με επιτόκιο 1,5% και αποπληρωμή έως 30 έτη. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και να μην διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους.

Προτεραιότητα θα δοθεί σε πολύτεκνους και νέα ζευγάρια με παιδιά, ενώ θα ακολουθήσουν τα ζευγάρια χωρίς παιδιά και οι ελεύθεροι. Από το πρόγραμμα «Σπίτι μου» θα ωφεληθούν περισσότεροι από 137.000 πολίτες.

Τα χαμηλότοκα δάνεια με τη συγχρηματοδότηση της ΔΥΠΑ (ΠΡ. ΟΑΕΔ) και των τραπεζών θα καλύπτουν έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου με ανώτατο όριο τα 150.000 ευρώ, για αγορά πρώτης κατοικίας που θα αφορά την αγορά διαμερισμάτων έως 150 τ.μ. και με έτος κατασκευής έως και το 2007. Οι δικαιούχοι μπορούν να αποκτήσουν πρώτη κατοικία αξίας έως 200.000 ευρώ.

Κατώτατος μισθός: Επιδότηση δανείων ευάλωτων δανειοληπτών

Άλλη μία δράση για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών ξεκινά από τις αρχές του νέου έτους και αφορά τουλάχιστον 30.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Πρόκειται για τα νοικοκυριά που έχουν στεγαστικά ή μικρά επιχειρηματικά δάνεια και έχουν ως ενέχυρο την πρώτη κατοικία τους.

Η επιδότηση θα είναι 12μηνης διάρκειας και θα ανέρχεται στο 50% της αύξησης του επιτοκίου σε σύγκριση με την 30ή Ιουνίου 2022.

Κατώτατος μισθός: Ενισχύσεις και φοροελαφρύνσεις

Κατάργηση εισφοράs αλληλεγγύης σε όλουs του φορολογούμενους

Με το νέο έτος καταργείται πλέον οριστικά η εισφορά αλληλεγγύης. Από την κατάργησή της 2,7 εκατ. φορολογούμενοι θα δουν αύξηση στα εισοδήματά τους ετησίως. Το μέτρο αφορά φορολογούμενους, μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, συνταξιούχους, επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και αγρότες.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος με συνολικό εισόδημα 22.000 ευρώ από δύο πηγές, 17.000 ευρώ από συντάξεις και 5.000 ευρώ από ενοίκια, θα έχει όφελος 276 ευρώ. Μισθωτός τον δημόσιου τομέα με συνολικό εισόδημα 24.000 ευρώ μόνο από μισθούς, θα έχει ετήσιο όφελος 376 ευρώ.

Παράλληλα, διατηρούνται οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα κατά 3 τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Κατάργηση υπό προϋποθέσειs του τέλουs επιτηδεύματοs

Επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις, με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, που αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, κατ’ ελάχιστο για 3/12 σε ετήσια βάση, απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος για το έτος που συντελείται η αύξηση.

Κατώτατος μισθός: Φορο-μπόνουs έωs 2.200 ευρώ

Μπόνους έως και 2.200 ευρώ θα δουν μέσα στο 2023 οι φορολογούμενοι που πλήρωσαν το 2022 ηλεκτρονικά δαπάνες σε επαγγελματίες που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής.

Με τις φορολογικές δηλώσεις που θα αρχίσουν να υποβάλλονται τον Μάρτιο, κάνει πρεμιέρα και η μείωση τον φορολογητέου εισοδήματος έως και κατά 5.000 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητα.

Μειωμένοι συντελεστέs ΦΠΑ

Διατηρούνται έως και τον Ιούνιο του 2023 οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, σε υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού και στο τουριστικό πακέτο.

Κατώτατος μισθός: Πρόγραμμα «Εξοικονομώ»

Τέλος, μέσα στο 2023 θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» και για επιχειρήσεις, ενώ τον Απρίλιο θα τρέξει ο δεύτερος κύκλος του «Εξοικονομώ» για νοικοκυριά.

Το «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Παράλληλα, από τις αρχές του έτους αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» για νέους 25-39 ετών