Καύσιμα: Η μεγάλη ανατροπή στην τιμή που κανείς δεν περίμενε

Καύσιμα: Κοντά στα 60 λεπτά ανά λίτρο υποχώρησε η τιμή της αμόλυβδης το τελευταίο εξάμηνο.

Το ντήζελ κίνησης υποχώρησε κατά 27,9 λεπτά στο 1,785 ευρώ το λίτρο από 2,064

Η υποχώρηση των τιμών όπως επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ παράγοντες της αγοράς, οδήγησε σε τόνωση της ζήτησης για το πετρέλαιο θέρμανσης όχι όμως και για τη βενζίνη όπου οι καταναλώσεις παραμένουν μειωμένες

Καύσιμα: Πτώση των τιμών το τελευταίο εξάμηνο

Σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν την περασμένη Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου (πανελλαδικός μέσος όρος), 1,837 ευρώ ανά λίτρο έναντι 2,425 ευρώ που ήταν το υψηλό στις 15 Ιουνίου. Συνεπώς η τιμή μειώθηκε στο διάστημα αυτό κατά 58,8 λεπτά ανά λίτρο, ή 24 %.

Αντίστοιχα το ντήζελ κίνησης υποχώρησε κατά 27,9 λεπτά στο 1,785 ευρώ το λίτρο από 2,064 τον Ιούνιο και το υγραέριο κίνησης στο 0,962 ευρώ από 1,112. Σημαντική είναι η αποκλιμάκωση και στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης καθώς η χειμερινή περίοδος ξεκίνησε στο 1,412 ευρώ ενώ τώρα η τιμή έπεσε στο 1,108 (-30,4 λεπτά).

Ουσιαστικά οι τιμές επέστρεψαν στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία (ενδεικτικά στις αρχές Φεβρουαρίου η αμόλυβδη κόστιζε 1,861 ευρώ το λίτρο, το ντήζελ κίνησης 1,603 και το ντήζελ θέρμανσης 1,255 ευρώ). Οι μειώσεις αντανακλούν την υποχώρηση των διεθνών τιμών που μεσολάβησε στο ίδιο διάστημα. Είναι ενδεικτικό ότι η διεθνής τιμή της αμόλυβδης ήταν 765 δολάρια ανά τόνο στην αρχή του χρόνου, έφθασε στα 1470 δολ. τον Ιούνιο και υποχώρησε στα 850 δολ. στις αρχές Δεκεμβρίου.

Υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης εταιρείας εμπορίας καυσίμων ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι παρά την υποχώρηση των τιμών, οι πωλήσεις στις βενζίνες παραμένουν σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση τόσο με πέρυσι όσο και με το 2019 που ήταν το τελευταίο έτος «κανονικότητας» πριν την πανδημία. «Τον Νοέμβριο η κατανάλωση ήταν 12 % χαμηλότερη σε σχέση με το 2019 και 6 % σε σχέση με πέρυσι», ανέφερε. Ο ίδιος εκτιμά ότι η υποχώρηση υποδηλώνει μια μάλλον μόνιμη αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς. «Οι Έλληνες οδηγοί χρησιμοποιούν λιγότερο το αυτοκίνητο, έχουν βρει υποκατάστατα και έχουν πλέον την τιμή ως βασικό κριτήριο επιλογής πρατηρίου. Αντίθετα στο πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιείται και από τους επαγγελματίες δεν υπάρχει μείωση της ζήτησης παρά την λήξη της επιδότησης στην τιμή. Και στη θέρμανση καταγράφεται σημαντική άνοδος των πωλήσεων».

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, υπενθυμίζεται, επιδοτείται από τον προϋπολογισμό με μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ κατά 25 λεπτά το λίτρο αλλά και από τα διυλιστήρια και τις εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών.

Σε διαφορετική τροχιά κινούνται οι τιμές στο Χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας καθώς μετά από περίοδο πτώσης (Αύγουστος: 436,53 ευρώ ανά μεγαβατώρα, Σεπτέμβριος: 416,87 ευρώ ανά μεγαβατώρα, Οκτώβριος: 232,6 ανά μεγαβατώρα, Νοέμβριος: 227,75 ανά μεγαβατώρα, το Δεκέμβριο ακολουθούν ανοδική πορεία και διαμορφώθηκαν κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου στα 318,37 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Όπως είναι γνωστό οι τιμές του Χρηματιστηρίου δεν επηρεάζουν άμεσα τους καταναλωτές καθώς με το μηχανισμό που εφαρμόζεται από το καλοκαίρι, οι τιμές λιανικής ανακοινώνονται έως τις 20 κάθε μήνα και ισχύουν για τον επόμενο ενώ οι κρατικές επιδοτήσεις που επίσης ανακοινώνονται μηνιαίως «προσγειώνουν» τις τιμές καταναλωτή στο επίπεδο των 15-17 σεντς ανά κιλοβατώρα. Με τα τωρινά δεδομένα, οι τιμές αναφοράς που θα ανακοινωθούν από τους προμηθευτές στις 20 Δεκεμβρίου για τον Ιανουάριο θα είναι σχετικά αυξημένες και αντίστοιχα θα διαμορφωθούν οι κρατικές επιδοτήσεις.

Καύσιμα: Έρχεται και για αυτά καλάθι;

Μετά το καλάθι του νοικοκυριού, το εορταστικό καλάθι και εκείνο του Άη Βασίλη στη φαρέτρα του το υπουργείο Ανάπτυξης φαίνεται να έχει και άλλα… καλάθια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το υπουργείο έχει στη φαρέτρα του έτοιμο και καλάθι για τα υγρά καύσιμα. Μάλιστα η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή είναι ολοκληρωμένη και θα ενεργοποιηθεί εάν και όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο.

Την ίδια στιγμή αυξάνεται η κίνηση και στα σούπερ μάρκετ με τους καταναλωτές να αξιοποιούν τις προσφορές και το καλάθι του νοικοκυριού για να οργανώσουν εγκαίρως το εορταστικό τραπέζι.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης έχει δηλώσει ότι οι έλεγχοι θα είναι διαρκείς και εκτεταμένοι σε όλο το εύρος της αγοράς ενώ σημείωσε: «θα δούμε αυτές τις εβδομάδες, έως τις 4 Ιανουαρίου, πώς θα πάνε τα προϊόντα στο εορταστικό καλάθι για να μπορέσουμε να πάρουμε και άλλες αποφάσεις στην πορεία».

Επιπλέον, αν και το καλάθι του Αη Βασίλη φαίνεται ότι κέρδισε από την πρώτη μέρα εφαρμογής τόσο τους καταναλωτές όσο και τις επιχειρήσεις παιχνιδιών, ωστόσο ο υπουργός σημειώνει στις δηλώσεις του ότι και αυτό το καλάθι θα είναι υπό συνεχή παρακολούθηση.

Μάλιστα αναμένεται να προστεθούν άλλοι 1.000 κωδικοί παιχνιδιών.

Καύσιμα: Πόσο πληρώνουν οι χώρες για βενζίνη, ρεύμα και φυσικό αέριο

Νέα παγκόσμια έρευνα της GlobalPetrolPrices.com αποκαλύπτει πόσα χρήματα πληρώνουν οι χώρες εν μέσω ενεργειακής κρίσης για τη βενζίνη, το φυσικό αέριο και το ρεύμα αλλά και πόσα η Ελλάδα.

Όπως μεταδίδει το finance.yahoo.com που επικαλείται σχετικά στοιχεία της έρευνας, η Ελλάδα καταλαμβάνει την έβδομη θέση στην παγκόσμια λίστα με τις χώρες που έχουν το υψηλότερο κόστος της τιμής της βενζίνης καθώς αυτή διαμορφώνεται στη χώρα μας στα 7,6 δολάρια ανά γαλόνι. Δηλαδή η τιμή του λίτρου είναι λίγο πάνω από τα 2 ευρώ.

Παράλληλα στην ίδια έρευνα επισημαίνεται πως την υψηλότερη βενζίνη στον κόσμο την πληρώνουν οι πολίτες του του Χονγκ Κονγκ καθώς η τιμή διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 11,10 δολάρια ανά γαλόνι. Το ποσό αυτό είναι υπερδιπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Οι παράγοντες που συντελούν στην αύξηση αυτή είναι μεταξύ άλλων οι υψηλοί φόροι φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι τιμές της βενζίνης, της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου “εκτοξεύτηκαν” διότι ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας διέλυσε τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού στον τομέα της ενέργειας.

Δείτε αναλυτικά παρακάτω τον πίνακα με τις τιμές βενζίνης ανά χώρα

Επίσης στην ίδια έρευνα επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

Καύσιμα: Ηλεκτρική ενέργεια

Σε ασταθές επίπεδο βρίσκονται οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με την έρευνα οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης έχουν υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας . Μάλιστα οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Δανία, στη Γερμανία και στο Βέλγιο είναι σχεδόν διπλάσιες από αυτές της Γαλλίας και της Ελλάδας. Επίσης, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε πολλές χώρες της Ευρώπης είναι υπερδιπλάσιες ή τριπλάσιες από τον παγκόσμιο μέσο όρο των 0,14 δολαρίων ανά κιλοβατώρα. Σημειώνεται δε πως οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν κατά 32% το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ωστόσο η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας θα μειωθούν κατά 11% το 2023 μετά την άνοδο 60% που παρατηρήθηκε μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία το 2022.

Καύσιμα: Φυσικό Αέριο

Την πιο υψηλή τιμή του φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο την έχει η Ολλανδία (με 0, 41 δολάρια ανά μεγαβατώρα). Παράλληλα επισημαίνεται πως μετά τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας οι τιμές του φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν εξαπλασιαστεί.

Όσον αφορά τη χώρα μας, προκύπτει από τον παρακάτω πίνακα ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την 9η θέση στη παγκόσμια λίστα με τις χώρες που έχουν την υψηλότερη τιμή του φυσικού αερίου.

  • Ολλανδία 0, 41 δολάρια ανά μεγαβατώρα
  • Σουηδία: 0, 24 δολάρια ανά μεγαβατώρα
  • Γερμανία 0, 21 δολάρια ανά μεγαβατώρα
  • Βραζιλία 0, 20 δολάρια ανά μεγαβατώρα
  • Δανία:0,19 δολάρια ανά μεγαβατώρα
  • Ισπανία 0,17 δολάρια ανά μεγαβατώρα
  • Χονγκ Κονγκ 0,14 δολάρια ανά μεγαβατώρα
  • Tσεχική δημοκρατία 0, 14 δολάρια ανά μεγαβατώρα
  • Ελλάδα 0,12 δολάρια ανά μεγαβατώρα
  • Ιαπωνία: 0,11 δολάρια ανά μεγαβατώρα
  • Ηνωμένο Βασίλειο 0,10 δολάρια ανά μεγαβατώρα
  • Ελβετία 0,10 δολάρια ανά μεγαβατώρα
  • Πορτογαλία 0,09 δολάρια ανά μεγαβατώρα
  • Μπαρμπάντος 0,09 δολάρια ανά μεγαβατώρα
  • Πολωνία 0,09 δολάρια ανά μεγαβατώρα
  • Βουλγαρία 0,09 δολάρια ανά μεγαβατώρα
  • Ιρλανδία 0,08 δολάρια ανά μεγαβατώρα
  • Αυστραλία 0,07 δολάρια ανά μεγαβατώρα
  • Μεξικό 0,07 δολάρια ανά μεγαβατώρα