Κοινωνικός τουρισμός: Αντίστροφη μέτρηση για το τέλος των διακοπών – Πότε λήγουν τα voucher

Λίγες μόνο ημέρες έχουν ακόμη στη διάθεσή τους όσοι θέλουν να πάνε διακοπές με το πρόγραμμα κοινωνικός τουρισμός 2023-24

Έως τις 30 Ιουνίου 2024, ημερομηνία λήξης του προγράμματος, μπορούν να πραγματοποιηθούν οι διακοπές με επιταγές κοινωνικού τουρισμού έτους 2023-2024, σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Οι δικαιούχοι οφείλουν να μεριμνήσουν εγκαίρως για την ενεργοποίηση των επιταγών τους, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η διάρκεια διαμονής τους στο τουριστικό κατάλυμα θα πρέπει να εξαντλείται μέχρι τις 30/6/2024 καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, θα επιδοτηθούν μόνο για τις διανυκτερεύσεις που πραγματοποιήθηκαν έως τις 30/06/2024.

Η ακτοπλοϊκή μετάβαση και επιστροφή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά τη λήξη του προγράμματος.

Ωστόσο, για την επιστροφή, αν η τελευταία διανυκτέρευση συμπίπτει με την καταληκτική ημερομηνία της 30ής/6/2024, αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί έως την 1η/7/2024.

Κοινωνικός τουρισμός: Έως έξι διανυκτερεύσεις

Οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως έξι διανυκτερεύσεις σε κατάλυμα που επιλέγουν από το μητρώο παρόχων.

Ειδικά, για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο και Κω, μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις δωρεάν, ενώ στα καταλύματα Ρόδου, Β. Εύβοιας, Έβρου και Σάμου, μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις δωρεάν.

Εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, επιδοτούνται και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή της γενικής κατηγορίας των δικαιούχων ανέρχεται σε 25% και των πολυτέκνων σε 20%. Για ΑμεΑ, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν κάνει χρήση του συνόλου των επιταγών του, αποκλείεται από τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα των δύο επομένων περιόδων. Εξαιρούνται όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα με την ιδιότητα ΑμεΑ ή δηλώνουν στην αίτησή τους ωφελούμενο μέλος ή μη ωφελούμενο ανήλικο τέκνο με αναπηρία σε ποσοστό 50% και άνω.

Για περισσότερες πληροφορίες: dypa.gov.gr/koinonikos-toyrismos.

Κοινωνικός τουρισμός: Πανάκριβες οι ξαπλώστρες 

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν όσοι επιλέγουν να κάνουν το μπάνιο τους σε κάποια οργανωμένη παραλία της Αττικής. Στις παραλίες του Αλίμου τις καθημερινές το σετ της ξαπλώστρας κοστίζει 17 ευρώ, με είσοδο 8 ευρώ το άτομο, ενώ το Σαββατοκύριακο η τιμή της ξαπλώστρας ανέρχεται στα 22 ευρώ με είσοδο 10 ευρώ το άτομο.

Στο Πόρτο Ράφτη τις καθημερινές το σετ ξεκινάει από 10 ευρώ με είσοδο 5 ευρώ το άτομο και το Σαββατοκύριακο η τιμή του σετ ανέρχεται στα 15 ευρώ με είσοδο 7 ευρώ το άτομο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικoύ σταθμού Mega.

Όπως λένε οι λουόμενοι, ένα μπάνιο στην παραλία για μία τριμελή οικογένεια αγγίζει περίπου τα 60 ευρώ, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να επιλέγουν πετσέτα στην άμμο.

Ενώ αν κάποιος θέλει να μείνει στην παραλία και να απολαύσει το ποτό του δίπλα στο κύμα, η απόλαυση αυτή θα του κοστίσει επίσης ακριβά, αφού η τιμή για ένα κοκτέιλ κυμαίνεται από 13 μέχρι 16 ευρώ ενώ για μία μπύρα θα κληθεί να πληρώσει από 7,5 μέχρι 10 ευρώ.

Με τη θερμοκρασία να χτυπάει «κόκκινο» από τις πρώτες εβδομάδες του καλοκαιριού και τη θάλασσα να είναι μονόδρομος, οι ελεύθερες παραλίες, όπως φαίνεται είναι η μόνη λύση για πολλές οικογένειες.

Οι 3 μυστικές παραλίες της ιστορικής Μάνης

Τρεις κρυμμένες τοποθεσίες ιδανικές για να απολαύσει κανείς το μπάνιο του στην ιστορική Μάνη αποκαλύπτει το νέο βίντεο drone της ομάδας Up Stories.

Η Πέτρινη Πισίνα

Σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από την Αρεόπολη, βρίσκεται ένα από τα “διαμαντάκια” της περιοχής, η “Πέτρινη Πισίνα”. Πρόκειται για μία φυσική πισίνα, που ανακυκλώνει τα νερά της από τα κύματα της θάλασσας.

Το μέγεθός της επιτρέπει να βρίσκονται εντός της μόλις δύο ή τρία άτομα ενώ στα βράχια που την περιβάλλουν και μέσα στις φυσικές αλυκές που δημιουργούνται, μπορεί να μαζέψει κανείς γνήσιο θαλασσινό μανιάτικο αλάτι, το οποίο θεωρείται από τα καλύτερα στον κόσμο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε θαλασσινό ιώδιο καθώς και της καθαρότητάς του.

Καταφύγι

Δίπλα στο χωριό Άγιος Δημήτριος στο Δήμο Δυτικής Μάνης και πολύ κοντά στην “Πέτρινη Πισίνα” βρίσκεται απομονωμένη μία από τις πιο άγριες παραλίες της περιοχής, το “Καταφύγι”.

Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι οι μαρμάρινες εξέδρες που βρίσκονται στο σημείο ενώ για όσους αγαπούν την περιπέτεια, υπάρχει ένας βράχος ύψους 12 μέτρων, απ’ όπου μπορεί κανείς να βουτήξει στα καταγάλανα νερά.

Στην παραλία βρίσκεται και το ομώνυμο σπήλαιο, ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας. Στο παρελθόν περνούσε ένας υπόγειος ποταμός δημιουργώντας πολλά κανάλια ανάμεσα στα μάρμαρα.

Φονέας

Στη Δυτική Μάνη, μόλις 4 χιλιόμετρα έξω από την Καρδαμύλη βρίσκεται η ονειρική ακρογιαλιά του “Φονέα”, με τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά της και τον μεγάλο βράχο να δεσπόζει στη μέση του κόλπου.

Η παραλία είναι η κατάληξη του ομώνυμου φαραγγιού, που ξεκινά από το μοναστήρι της Βαϊδενίτσας και καταλήγει έπειτα από 8 περίπου χιλιόμετρα. Οι κάτοικοι της περιοχής αποκαλούν το φαράγγι ως “Νούπαντη”, γιατί εκεί γίνονταν στο παρελθόν τα κανονίσματα των συνοικεσίων.

Δείτε το βίντεο drone από το κανάλι του Up Stories: