Κορονοϊός: Στην Ελλάδα η Pirola – «Ο κόσμος να προσέχει»

Κορονοϊός: «Ο κόσμος πρέπει να αρχίσει να προσέχει γιατί η μετάδοση είναι πολύ πιο εύκολη»

Πέντε κρούσματα της νέας υπο-παραλλαγής BA.2.86, γνωστής και ως Pirola, καταγράφηκαν και στην Ελλάδα στις 5 και 7 Σεπτεμβρίου, πρόκειται για παραλλαγή υπό παρακολούθηση, η οποία έχει εντοπιστεί σε 20 χώρες, όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο χθεσινό επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ.

«Όντως έχουν αυξηθεί τα κρούσματα covid, και υπάρχουν και εισαγωγές στα νοσοκομεία. Παρόλο που τα περιμέναμε τέλος Οκτώβρη, έχουν ξεκινήσει πολύ πιο νωρίς. Ο κόσμος πρέπει να αρχίσει να προσέχει γιατί η μετάδοση είναι πολύ πιο εύκολη. Οι Γερμανοί ξεκίνησαν την ιστορία με έναν νέο εμβολιασμό όπως και οι ΗΠΑ. Εμείς είμαστε πολύ πίσω ακόμα, έχουμε και διαφορετικές καιρικές συνθήκες με αυτές τις χώρες, εμείς ακόμα έχουμε καλό καιρό», όπως ανέφερε αρχικά η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη στο Mega.

«Το εμβόλιο έχει ξεκινήσει, έχει προχωρήσει, έχουν τελειώσει οι φάσεις, έχουν ασχοληθεί 2 εταιρείες και θα δοθούν οδηγίες στις επιτροπές εμβολιασμού μετά από εισηγήσεις του ΠΟΥ και θα ενημερωθούμε όλοι. Έχουμε ξεκινήσει με το στέλεχος Pirola, που εχει πάνω από 30 μεταλλάξεις, αυτό μας φοβίζει και προβληματιζόμαστε. Ο κορωνοϊός είναι γνωστός στον ιατρικό κόσμο και πλέον μπορούμε να τον διαχειριστούμε σε σχέση με πριν από 2 χρόνια», τόνισε η κ. Παγώνη.

Κορονοϊός: Χειμώνας με τριπλή επίθεση γρίπης, κορονοϊού και RSV

«Δεν μας φοβίζει η νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού, γνωστή και ως PIROLA. Από τις πρώτες εντυπώσεις δεν φαίνεται για κάτι ιδιαίτερο, παρόλο που έχει 30 μεταλλάξεις αυτό το στέλεχος επάνω στην Ακίδα του και δεν έχουμε ακριβή εικόνα του τι ακριβώς μπορεί να προκαλέσει από πλευράς παθογονικότητας » είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονιολογίας και αντιπρόεδρος της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρίας. Ωστόσο προειδοποίησε πως « τα μηνύματα για τον φετινό χειμώνα δεν είναι ενθαρρυντικά καθώς «μας περιμένει τριπλή επίθεση γρίπης,κορονοϊού και συγκυριακού ιού (RSV)

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Αυτή τη στιγμή, στη δική μου την κλινική νοσηλεύονται τέσσερις ανθρώπους με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, τα οποία οξύνθηκαν λόγω του ότι μολύνθηκαν με κορονοϊό και νοσούν από αυτόν»

Αισιόδοξη ήταν η διαπίστωση του καθηγητή πως «υπάρχει μια ανοσία της κοινότητας στον κορονοϊό η οποία μας προφυλάσσει από βαριές λοιμώξεις και πνευμονίες που είχαμε το πρώτο διάστημα της πανδημίας. Πλέον περνάμε την Covid – 19 σαν μια απλή γρίπη»

Ωστόσο προειδοποίησε πως «οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα είναι αυτοί που παροξύνονται, αποδιοργανώνονται τα υποκείμενα νοσήματα τους και τους στέλνουν στο νοσοκομείο»

Επιπλέον εξέφρασε την ανησυχία του πως «τον χειμώνα θα περάσουμε πολύ δύσκολα με τον συνδυασμό συγκυριακού ιού (RSV), γρίπης και κορονοϊού»

Όσον αφορά στα εμβόλια ανέφερε πως «βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα πίσω από τον κορονοϊό, παρότι αναμφισβήτητα προσφέρουν επιπλέον ανοσία» και κατέθεσε την πρότασή του «οι άνθρωποι πάνω από 65 ετών, ιδιαίτερα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, θα πρέπει να εμβολιαστούν με το επικαιροποιημένο εμβόλιο» παρότι όπως είπε «θα πρέπει να περιμένουμε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να μας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές». Σύσταση έκανε και για το εμβόλιο της γρίπης ενόψει του χειμώνα.

Κορονοϊός: Η προηγούμενη εβδομάδα

Αύξηση παρουσιάζουν η θετικοτότητα αλλά και οι εισαγωγές, την εβδομάδα 11 – 17 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, στο πεδίο του κορονοϊού και της γρίπης, που ανακοίνωσε, σήμερα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Πιο συγκεκριμένα οι νεκροί έφτασαν τους 39 και 25 άτομα είναι διασωληνωμένοι, μόνο την τελευταία εβδομάδα, ενώ καταγράφηκαν και τα πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης Pirola.

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 (n=733) παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 14% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων (n=8) παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=13).

Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 25, ενώ καταγράφηκαν 39 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 83 έτη (εύρος 60-98 έτη).

Κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στην υπο-παραλλαγή ΒΑ.2

Την εβδομάδα 35 η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η EG.5 (35%), ακολουθούμενη από την XBB.1.16 (28%) και την ΧΒΒ.1.5 (26%)

Όσον αφορά στη νέα υπο-παραλλαγή του στελέχους Όμικρον, ΒΑ.2.86, που χαρακτηρίστηκε ως υπο- παραλλαγή υπό παρακολούθηση (Variant Under Monitoring – VUM) από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 17/08/2023:

  • υπο-παραλλαγή έχει ανιχνευτεί έως τώρα σε 20 χώρες και θεωρείται πλέον ότι έχει παγκόσμια διασπορά
    λόγω μεγάλου αριθμού μεταλλάξεων που φέρει, είναι υπό παρακολούθηση όσον αφορά στη μεταδοτικότητά της και στη σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί
  • βάσει της τρέχουσας επιδημιολογικής εικόνας, δεν αποτελεί την κυρίαρχη υπο-παραλλαγή σε καμία γεωγραφική περιοχή ανά την υφήλιο
  • στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί συνολικά 5 θετικά δείγματα της υπο-παραλλαγής BA.2.86, με ημερομηνίες λήψης δείγματος από 5 έως 7 Σεπτεμβρίου
  • η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 4 από τις 6 περιοχές που ελέγχθηκαν

Γρίπη

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παραμένει κάτω του 10% (sentinel). Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ την εβδομάδα 37/2023, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 37/2023 νοσηλεύτηκαν 71 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 27 θάνατοι. Το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 378 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα), εκ των οποίων 293 (77,5%) ήταν στελέχη τύπου Α και 85 (22,5%) στελέχη τύπου Β.

Από τα 291 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, 259 (89%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 32 (11%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Τέλος, οι γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου) παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ όλα τα εξετασθέντα δείγματα ήταν αρνητικά για RSV (Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός).