Κορονοϊός: Συναγερμός για τη μετάλλαξη «Κράκεν» – Αυτά είναι τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει η μετάλλαξη με την ονομασία «Κράκεν».

Δείτε αναλυτικά όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τη νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκφράζει ανησυχίες για την υποπαραλλαγή του κορονοϊού XBB.1.5, η οποία είναι πλέον η κυρίαρχη αιτία μόλυνσης απο Covid-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Oι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται ιδίως στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, ενώ η «νέα» μετάλλαξη κυκλοφορεί σε τουλάχιστον 28 ακόμη χώρες του κόσμου.

Το ποσοστό των μολύνσεων από την Covid-19 που οφείλονται στο XBB.1.5 – με το παρατσούκλι «Κράκεν»– διπλασιάζεται σχεδόν κάθε εβδομάδα στις ΗΠΑ, λέει ο Στιούαρτ Ρέι από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στο Μέριλαντ, καθιστώντας την την πιο γρήγορα διαδεδομένη παραλλαγή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, έως και το 75% των περιπτώσεων μπορεί να είναι XBB.1.5.

Η XBB.1.5 προέκυψε αφού δύο προηγούμενες παραλλαγές της covid-19 αντάλλαξαν γενετικό υλικό ενώ μόλυναν το ίδιο άτομο, λέει ο Ρέι. Επομένως είναι γενετικά παρόμοια με άλλες υποπαραλλαγές της «Όμικρον», αλλά με μερικά επιπλέον χαρακτηριστικά, ένα από τα οποία μπορεί να είναι η βελτιωμένη ικανότητα σύνδεσης και μόλυνσης των ανθρώπινων κυττάρων.

Κορονοϊός: Τι διαφορετικό έχει η υποπαραλλαγή XBB.1.5;

Η τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για την COVID-19, Mαρία βαν Κέρχοβε δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι ανησυχούν για το πόσο γρήγορα εξαπλώνεται η XBB.1.5, ειδικά στις βορειοανατολικές ΗΠΑ. «Είναι η πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Η μετάλλαξη ανησύχησε τους ειδικούς στο τέλος του 2022, όταν ο αριθμός των κρουσμάτων XBB.1.5 αυξήθηκε από 1% όλων των περιπτώσεων στις αρχές Δεκεμβρίου σε 41% μετά από μόλις τρεις εβδομάδες.

Κορονοϊός: Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα φαίνεται να μοιάζουν με εκείνα των προηγούμενων εκδόσεων της παραλλαγής «Όμικρον» που επικρατούσαν τον περασμένο χειμώνα – πράγμα που σημαίνει ότι παραπέμπουν σε κοινό κρυολόγημα, όπως καταρροή, πονόλαιμος και συμφόρηση.

Ο λόγος είναι ότι βασικά προέρχεται από την «Όμικρον» του περασμένου έτους, γεγονός που εξηγεί επίσης γιατί τα συμπτώματα που εμφανίζονται νωρίς στην πανδημία, όπως η απώλεια γεύσης ή όσφρησης, δεν εμφανίζονται τόσο συχνά στην περίπτωση της νέας υποπαραλλαγής. Η USA TODAY προσθέτει ότι τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από δύσπνοια μέχρι χαμηλό οξυγόνο, για τα οποία απαιτείται ιατρική φροντίδα.

Κορονοϊός: Πώς μπορούμε να προστατευτούμε;

Σύμφωνα με την Mayo Clinic μεταξύ άλλων, η ενημέρωση για τα εμβόλια και τις ενισχυτικές δόσεις είναι η καλύτερη πρόληψη. Επιπλέον, η χρήση μιας καλά τοποθετημένης μάσκας και η αποφυγή των εσωτερικών χώρων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Όσοι έχουν μολυνθεί από κορονοϊό έχουν κάποια προστασία, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα έχουν ανοσία για πάντα. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι επαναμολύνσεις της COVID-19 συμβαίνουν.

Κορονοϊός: Τι κάνω αν βγω θετικός στο τεστ;

Εάν κάποιος βγει θετικός στην COVID-19, οι ιατρικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του CDC, λένε ότι θα πρέπει να απομονωθεί για τουλάχιστον 5 ημέρες εάν αντιμετωπίζετι συμπτώματα και να μην τερματίσει την απομόνωση 24 ώρες μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων σας.

Εάν δεν εμφανίζει συμπτώματα, θα πρέπει να απομονωθεί για 5 ημέρες και να φορέσει μάσκα για 10 ημέρες, προκειμένου να μην κολλήσουν τον ιό όσοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αρρωστήσουν.

Κορονοϊός: Γιατί ονομάζεται «Kράκεν»;

Ορισμένοι, ειδικά στο Twitter αποκαλούν το XBB.1.5, υποπαραλλαγή «Κράκεν». Το όνομα προέρχεται από τον καθηγητή βιολογίας Ράιαν Γκρέγκορι από το Πανεπιστήμιο του Guelph στον Καναδά, σύμφωνα με το Fortune.

Ηθελε να δώσει σε αυτήν την δευτερεύουσα παραλλαγή ένα όνομα πιο «εύκολο» από το XBB.1.5 ή ακόμα και την «Όμικρον» για να μεταδίδει καλύτερα τις πληροφορίες στο κοινό και επέλεξε το όνομα ενός θαλάσσιου τέρατος από τη σκανδιναβική μυθολογία. Ο ίδιος είπε οτι έχει κατά νου και άλλα μυθολογικά πλάσματα, όπως ο Χείρωνας και ο Βασιλίσκος.

Κορονοϊός: «Βόμβα» Σαρηγιάννη για τα κρούσματα στην Ελλάδα

«Περιμένουμε να δούμε μια αύξηση της τάξης, στο μάξιμουμ, διπλασιασμού» από τα μέσα του Φλεβάρη, ανέφερε ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Περιμένουμε στο μάξιμουμ 16.000 ημερήσια κρούσματα κορονοϊού από τα μέσα Φεβρουαρίου, ωστόσο η ανοσία είτε από προηγούμενη νόσηση είτε και κυρίως από εμβολιασμό, έχει δουλέψει πάρα πολύ καλά», τόνισε ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο καθηγητής, μιλώντας στην ΕΡΤ για την αύξηση των κρουσμάτων με αφρομή την έξαρση στην Κίνα, δήλωσε πως «διανύουμε περίοδο αυξημένου ποσοστού λοιμώξεων».

«Αυτό το γνωρίζαμε εδώ και πολλά χρόνια, ότι μεταξύ 15 με 20 Δεκεμβρίου και κοντά στις 15 Μαρτίου θα έχουμε ένα τρίμηνο με αυξημένο ποσοστό λοιμώξεων. Φυσικά, σε σχέση με το παρελθόν υπάρχει και ο κορονοϊός και σαφέστατα υπάρχει μια πολύ μεγαλύτερη ποσόστωση της γρίπης εξαιτίας ίσως αυτά τα δύο χρόνων, δύο και κάτι χρόνων, το οποίο περάσαμε χωρίς ανοσιακή απάντηση απέναντι στη γρίπη» συμπλήρωσε.

Σχετικά με την πίεση στο ΕΣΥ, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι είναι σίγουρο ότι θα πιεστεί το σύστημα υγείας και σε πρωτοβάθμια φροντίδα αλλά και στην τριτοβάθμια, τα νοσοκομεία. «Το βλέπουμε και από τις εφημερίες μας. Οι εισαγωγές μας είναι διπλάσιες από πριν ένα μήνα και οι προσελεύσεις είναι διπλάσιες από εκείνες πριν από ένα μήνα. Από την άλλη νομίζω ότι έχουμε τη δυνατότητα και την εμπειρία πλέον και με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα τα οποία έχουμε εισαγάγει να ξεπεράσουμε αυτό το αυτό το δύσκολο κομμάτι και να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όλο τον κόσμο όπως το κάναμε και στην περίοδο του κορονοϊού που ήταν ο ”μοναδικός παίκτης” αν θέλετε να το εκλαϊκεύσουμε την προηγούμενη περίοδο», τόνισε.

Ο κ. Σαρηγιάννης επεσήμανε επίσης ότι είναι «πολύ σημαντική η έγκαιρη ταυτοποίηση του κορονοϊού και η χορήγηση αντιικών στους ευάλωτους».

«Η εποχή που θα μας ενδιαφέρει περισσότερο σε επίπεδο αριθμών για αύξηση λοιμώξεων θα είναι από τα μέσα Φεβρουαρίου και έπειτα» πρόσθεσε. Όπως ανέφερε «περιμένουμε να δούμε μια αύξηση της τάξης, στο μάξιμουμ, διπλασιασμού, δηλαδή αν είμαστε σε αυτή τη στιγμή στα περίπου 7.000 με 7.500 κρούσματα την ημέρα ως μέσο όρο να πάμε στις 16.000 κρούσματα, ο οποίος είναι μεγάλος αριθμός αλλά όχι εκτός λογικής. Δεν πάμε στις 30.000-35.000 που είχαμε φτάσει πέρυσι τέτοια εποχή.»

Παράλληλα, εξήγησε πως στη χώρα μας από τα μέσα Μαρτίου και μετά ο καιρός αλλάζει, γίνεται πολύ πιο ζεστός. Επομένως, οι συνθήκες είναι πιο δυσοίωνες για τον κορονοϊό και για όλες τις λοιμώξεις.

Ένα θετικό γεγονός κατά τον ίδιο είναι η ανοσία στον πληθυσμό. «Η ανοσία που βλέπουμε στον πληθυσμό είναι μεγαλύτερη από αυτή που έχουμε δει εργαστηριακά, δηλαδή η διαφυγή στην ανοσία που έχουν δείξει τα στελέχη που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι πολύ πιο μεγάλη στο εργαστήριο από αυτή που στην πραγματικότητα φαίνεται να υπάρχει στον πληθυσμό. Φαίνεται ότι η ανοσία είτε από προηγούμενη νόσηση είτε και κυρίως από εμβολιασμό, έχει δουλέψει πάρα πολύ καλά», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό με την τέταρτη δόση, ο καθηγητής είπε ότι θα ήταν πολύ χρήσιμος, ειδικά αυτή την εποχή.

Κορονοϊός: Πόσο πιο μεταδοτική είναι

Ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μίλησε στο MEGA για τις ιώσεις που «θερίζουν» και τη νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού, ενώ για την κατάσταση που επικρατεί στην Κίνα και για τα δεδομένα που δίνει η χώρα στην δημοσιότητα είπε:

«Το τι ακριβώς συμβαίνει στην Κίνα είναι σχεδόν αδύνατο να το ξέρουμε, διότι η Κίνα δεν δίνει αναλυτικά στοιχεία. Ο αριθμός των νεκρών που ανακοινώνει λόγω κορωνοϊού είναι τελείως αστείος. Μία εβδομάδα πριν έλεγαν ότι έχουν περίπου 5 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα, τα οποία αν τα πολλαπλασιάσετε με το 7 που είναι οι ημέρες της εβδομάδας μας κάνουν 35 χιλιάδες κρούσματα την εβδομάδα, ενώ εμείς έχουμε περίπου 45 χιλιάδες, προφανώς δεν λένε την αλήθεια».

Κορονοϊός: Το διεθνές «στοίχημα»

Ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε: «Το στοίχημα διεθνώς -και για αυτό γίνεται αυτή επιτήρηση στα αεροδρόμια και ο δειγματοληπτικός έλεγχος- είναι να βρούμε έγκαιρα καινούργια πιθανά στελέχη που θα «γεννηθούν» στην Κίνα και λέω ότι θα «γεννηθούν» εκεί γιατί ο ιός φτιάχνει νέα στελέχη όταν πολλαπλασιάζεται, η Κίνα έχει το 1/5 του πληθυσμού του πλανήτη, εκεί δεν έχουν σοβαρή ανοσία γιατί είχαν συνέχεια lockdown και δεν έχουν εμβολιαστεί με πολύ αποτελεσματικά εμβόλια, άρα εκεί θα υπάρξει πολύ μεγάλη διασπορά του ιού και ο ιός θα βρει ευκαιρίες να αλλάξει».

Επιπλέον, ο καθηγητής εξήγησε σχετικά με την παραλλαγή του ιού που κυριαρχεί στην Αμερική: «Αυτή η παραλλαγή δεν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αμερική, αλλά παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Σιγκαπούρη πριν αρκετούς μήνες, έκανε ένα μικρό «κύμα» εκεί, χωρίς να δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα και μετά ηρέμησε. Μία υποπαραλλαγή του στελέχους που ήταν στην Σιγκαπούρη έχει εμφανιστεί τώρα κυρίως στην βορειοανατολική Αμερική».

Κορονοϊός: Τι συμβαίνει με τα εμβόλια

Σχετικά με τα χαρακτηριστικά της νέας υποπαραλλαγής του κορονοϊού, ο καθηγητής πνευμονολογίας ανέφερε: «Στη αρχή πίστευαν ότι ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων ήταν πολύ γρήγορος, νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι είναι λιγότερο γρήγορος απ’ ότι είχαμε φοβηθεί. Το πιθανότερο είναι στην χειρότερη των περιπτώσεων, να είναι περίπου 20% πιο μεταδοτικός. Δεν έχουμε στοιχεία ότι είναι πιο μεταδοτικό, ότι κάνει πιο σοβαρή νόσο, ούτε ότι οδηγεί πιο συχνά στο θάνατο. Οι πρώτες ενδείξεις που έχουμε από εργαστηριακές μελέτες, δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και για αυτή την υποπαραλλαγή».

Συγκεκριμένα, τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος: « Το επικαιροποιημένο εμβόλιο, αυτό που μπορείς να κάνει κάποιος σήμερα στην Ελλάδα είναι ένα εμβόλιο που ”ναι” καλύπτει και αυτό το στέλεχος. Και επειδή αυτό το στέλεχος δεν έχει έρθει σοβαρά στην Ευρώπη, είναι η ευκαιρία μας τώρα που ακόμα ο καιρός είναι ζεστός, να κάνουμε το σωστό βήμα και να πάμε να εμβολιαστούμε».

Κορονοϊός: Τι θα γίνει με τα σχολεία

Οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία και τονίζουν τι πρέπει να γίνει αν τα παιδιά εμφανίσουν συμπτώματα.

Τα σχολεία ανοίγουν τη Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου, μετά το κλείσιμο για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να επιστρέφουν στα θρανία εν μέσω έξαρσης της γρίπης και των λοιμώξεων.

Οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία με τον διευθυντή της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκο Καπραβέλο, να προτείνει, μιλώντας στο Newsbomb.gr, να μην ανοίξουν τα σχολεία λόγω της έξαρσης της γρίπης και των κρουσμάτων κορονοϊού.

Κορονοϊός: Να μένουν σπίτι τα παιδιά αν έχουν συμπτώματα

Ωστόσο, τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά τη Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου, με τους γιατρούς να κάνουν έκκληση στους γονείς να κρατούν τα παιδιά στο σπίτι σε περίπτωση που εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα.

Με απόφαση του υπουργείου Παιδείας καταχωρίζονται, χωρίς να προσμετρώνται, οι απουσίες έως πέντε εργάσιμων ημερών που οφείλονται σε εποχικό επιδημικό ρεύμα της γρίπης από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023, όπου ο Σύλλογος Διδασκόντων, κατόπιν σχετικής ανακοίνωσης, αποφασίζει να καταχωρίζει αλλά να μην προσμετρά τις εν λόγω απουσίες, με την προσκόμιση από τους ενδιαφερόμενους μαθητές πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας. Οι απουσίες αυτές είναι πέραν του προβλεπόμενου από τις γενικότερες ή ειδικότερες διατάξεις αριθμού απουσιών.

Συστήνεται σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να τηρούν σταθερά τα μέτρα υγιεινής, όπως πλύσιμο χεριών και παραμονή στο σπίτι σε ενδεχόμενη ασθένεια, να ακολουθούν τις υποδείξεις των ειδικών και να εμπιστεύονται τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τις κατά περίπτωση οδηγίες.