Λάκης Λαζόπουλος για τη σάτιρα και τις χορηγίες: «Εγώ είμαι αρκετά μεγάλος για να γίνω φυτό… σε φυτώριο»

Ο Λάκης Λαζόπουλος αναδεικνύει ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά την ελευθερία της σάτιρας και τον αντίκτυπο των χορηγών σε αυτήν. Αναφέρει ότι, σήμερα, η σάτιρα περιορίζεται λόγω των απαιτήσεων των χορηγών, οι οποίοι ελέγχουν το περιεχόμενο που δημοσιεύεται στο διαδίκτυο. Ο Λαζόπουλος τονίζει ότι οι χορηγοί και οι διαφημιστικές εταιρείες επηρεάζουν τι μπορεί να λεχθεί, ώστε να προστατεύσουν τα οικονομικά τους συμφέροντα.

Επιπλέον, εκφράζει τις ανησυχίες του για την αξιοπιστία των σχολίων που διαβάζονται στο διαδίκτυο. Υποστηρίζει ότι ένα μεγάλο ποσοστό των πρώτων σχολίων σε δημοσιεύσεις είναι στρατευμένα και σκοπό έχουν να διαμορφώσουν αρνητικό κλίμα. Ο Λαζόπουλος προτρέπει το κοινό να μην δίνει βάση στα πρώτα σχόλια και να περιμένει να διαβάσει τα επόμενα, για να αποκτήσει μια πιο πραγματική εικόνα των αντιδράσεων.

Ουσιαστικά, ο Λαζόπουλος αναφέρεται σε ένα ευρύτερο φαινόμενο που αφορά την ελευθερία του λόγου και την ανεξαρτησία των δημιουργών, υπογραμμίζοντας τη σημασία της κριτικής σκέψης όταν πρόκειται για τις πληροφορίες που βρίσκουμε στο διαδίκτυο.

Συγκεκριμένα ο Λάκης Λαζόπουλος ανέφερε: « Σήμερα δεν μπορείς να κάνεις σάτιρα λόγω των χορηγών. Το βλέπεις στο ίντερνετ αυτό. Οι χορηγοί δίνουν πολλά λεφτά στο ίντερνετ, αλλά ελέγχουν τι θα πεις. Οι διαφημιστικές σου λένε ότι δεν πρέπει να εκτεθείς και σε περιορίζουν θεματολογικά. Το σου λένε δηλαδή;

Πάρε διαφημίσεις που σου χρειάζονται για να ζήσεις, αλλά κι εσύ πρέπει να φερθείς ανάλογα. Οπότε αυτούς που πάνε να αναπτυχθούν στη σάτιρα τους βάζουν σε ένα πολυτελές φυτώριο. Αλλά εγώ είμαι αρκετά μεγάλος για να γίνω φυτό… σε φυτώριο! Δεν γίνεται!

Γράφεις κάτι στο διαδίκτυο και δεν μπορείς να ξεχωρίσεις ποια σχόλια είναι αληθινά και ποια εγκάθετα. Πιστεύω ότι τα πρώτα είκοσι σχόλια τα γράφει ένας στρατός, ώστε να δημιουργούν κλίμα όταν τα διαβάσεις. Υπάρχει αφανής στρατός που κάνει αφανή δουλειά. Αλλά είναι η ώρα να καταλάβουμε αυτά τα στρατεύματα που κάνουν αυτή τη βρωμερή δουλειά. Μην τα πιστεύετε όλα αυτά που γράφονται σαν σχόλια.

Δεν είναι ο κόσμος τόσο χυδαίος. Δεν γίνεται να υπάρχουν τόσοι βόθροι. Κι αν υπάρχουν τόσοι, πού ακριβώς είναι; Πού είναι αυτά τα σπίτια; Μα δεν μπορούν στην Ελλάδα να υπάρχουν τόσοι βόθροι. Έχω ασχοληθεί με το θέμα και το έχω ερευνήσει…

Όταν διαβάζεις εγκάθετα μηνύματα πρέπει να μην αγχωθείς, να χαλαρώσεις, να αφήσεις να περάσουν τα πρώτα τριάντα και μετά θα δεις την πραγματικότητα στα παρακάτω σχόλια».