Market Pass: Αυτή είναι η διαδικασία – Πότε θα είναι μειωμένο το ποσό

Market Pass: Λίγες ημέρες απέμειναν για να ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων.

Όλοι όσοι επιλέξουν την ψηφιακή κάρτα θα εισπράττουν την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα τα χρήματα

Νωρίτερα αναμένεται να κάνει πρεμιέρα το Market Pass, νέο οικονομικό βοήθημα της κυβέρνησης για τα νοικοκυριά, που σκοπό έχει να περιορίσει την οικονομική κρίση που μαστίζει την τσέπη του καταναλωτή.

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (16/1) στην ΕΡΤ, η φοροτεχνικός Σάντρα Γεραγγέλου αναφέρθηκε στο Market Pass και τα τι και τα πώς της όλης διαδικασίας. «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι από 1η Φεβρουαρίου ενδεχομένως θα έχουμε έτοιμη και την πλατφόρμα όπου θα μπορούν οι δικαιούχοι να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους και ο στόχος βέβαια είναι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου να έχουν πιστωθεί τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων» δήλωσε η κ. Γεραγγέλου.

Σύμφωνα με τη φοροτεχνικό, όλοι όσοι επιλέξουν την ψηφιακή κάρτα θα εισπράττουν την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα τα χρήματα. «Για όσους όμως επιλέξουν την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, η καταβολή θα γίνεται ανά τρίμηνο. Η πρώτη καταβολή θα γίνει το Φεβρουάριο για το τρίμηνο που έρχεται και τον Μάιο θα γίνει η δεύτερη καταβολή των χρημάτων για να καλύψει το διάστημα από τον Μάιο μέχρι και τον Ιούλιο», είπε.

Market Pass: Μειωμένο το ποσό όταν γίνεται κατάθεση στο IBAN

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, όλοι όσοι επιλέξουν την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό θα λάβουν τα χρήματα μειωμένα κατά 20%. Αναφορικά με τη διαδικασία που θα χρειαστεί να ακολουθήσουν την χαρακτήρισε αρκετά απλή.

«Μέσα από τον gov.gr θα γίνεται η αίτηση αυτή. Oι ενδιαφερόμενοι θα συμπληρώνουν τα στοιχεία τους, τον λογαριασμό IBAN όπου θα πρέπει να πιστωθούν τα χρήματα, τον αριθμό του κινητού. Τα στοιχεία θα αντλούνται όσον αφορά τα περιουσιακά και τα εισοδηματικά κριτήρια από την δήλωση του 2021 και θα συμπληρώνουμε από εκεί και πέρα και την οικογενειακή μας κατάσταση» διευκρίνισε η κ. Γεράγγελου.

Ειδικότερα, όπως τόνισε, οι πολίτες θα μπορούν κάνουν χρήση του Market Pass είτε με ψηφιακή κάρτα όπως γινόταν στο Fuel Pass στην οποία θα πιστώνεται όλο το ποσό της επιδότησης ή θα επιλέγουμε την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό όπου εκεί είτε με τη χρεωστική μας κάρτα είτε με ανάληψη, θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα χρήματα.

Επισήμανε ότι το κινητό των χρηστών που θα θα πρέπει να είναι τελευταίας τεχνολογίας για να έχει τη δυνατότητα ενεργοποίησης του ΝFC. Το Market Pass θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο σε καταστήματα εμπορίας τροφίμων, αλλά οπουδήποτε επιθυμούμε.

Η κ. Γεράγγελου τόνισε ότι δεν θα μπορούν οι φιλοξενούμενοι να κάνουν αίτηση διευκρινίζοντας ότι «ο υπόχρεος του νοικοκυριού θα τα δηλώνει σαν εξαρτώμενα προστατευόμενα μέλη του νοικοκυριού, γιατί αυξάνεται το ποσό της επιδότησης ανάλογα με τα εξαρτώμενα μέλη ή τα μέλη που φιλοξενούνται στο νοικοκυριό».

Να σημειωθεί ότι 8.400 δικαιούχοι θα λάβουν από 22 έως 100 ευρώ το μήνα, όπως δήλωσε χθες Κυριακή ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.

Market Pass: Τα καταστήματα που χρησιμοποιείται 

Για τη ψηφιακή κάρτα, το χρηματικό ποσό δύναται να χρησιμοποιείται σε κάθε είδους από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο τομέα του λιανικού εμπορίου τροφίμων.

Σε αυτές περιλαμβάνονται:

  • Σούπερ μάρκετ,
  • Φούρνοι,
  • Μινι-μάρκετ,
  • Οπωροπωλεία,
  • Κρεοπωλεία,
  • Ιχθυοπωλεία,
  • Γαλακτοπωλεία

και εν γένει οποιαδήποτε επιχείρηση έχει στη συσκευή POS τον κωδικό (MCC) που αντιστοιχεί στους σχετικούς κωδικούς λιανικού εμπορίου τροφίμων. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και έμποροι τροφίμων σε λαϊκές αγορές.

Market Pass: Αυτές είναι οι παγίδες για τους δικαιούχους

Με τη χορήγηση του Market Pass ενισχύονται οι καταναλωτές κατά 10% για τις αγορές των νοικοκυριών που πληρούν τα κριτήρια ένταξης, σε σουπερμάρκετ, φούρνους, μίνι-μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία και άλλα καταστήματα λιανικής τροφίμων.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη χορήγηση του Market Pass αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Φεβρουαρίου 2023. Μάλιστα, από το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να αρχίσουν να γίνονται οι πρώτες πληρωμές που θα ισχύσουν για έξι μήνες.

Με τη χορήγηση του Market Pass ενισχύονται οι καταναλωτές κατά 10% για τις αγορές των νοικοκυριών που πληρούν τα κριτήρια ένταξης, σε σουπερμάρκετ, φούρνους, μίνι-μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία και άλλα καταστήματα λιανικής τροφίμων.

Το μηνιαίο όριο αγορών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του και έως 1.000 ευρώ αγορές.

Τα ανωτέρα ποσά θα πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών.

Market Pass: Ερωτήσεις και Απαντήσεις για το Market Pass

Τα εισοδηματικά όρια για τη λήψη της ενίσχυσης πώς διαφέρουν ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού;

Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά όπου το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού, σύμφωνα με το έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης.

Συνεπώς εάν ο υπόχρεος στην υποβολή φορολογικής δήλωσης είναι έγγαμος με δύο εξαρτώμενα τέκνα και επίσης έχει ένα τρίτο τέκνο μεγαλύτερης ηλικίας που δεν θεωρείται εξαρτώμενο αλλά το φιλοξενεί, τότε τα μέλη του νοικοκυριού εκλαμβάνονται ως πέντε και τόσο τα εισοδηματικά όρια, όσο και το ύψος της ενίσχυσης διευρύνονται αντιστοίχως.

Επίσης εάν ο ανωτέρω υπόχρεος δηλώνει ως εξαρτώμενο μέλος και τον παππού, τότε τα μέλη του νοικοκυριού εκλαμβάνονται ως έξη.

Εάν ο παππούς δεν είναι εξαρτώμενο μέλος του υιού και δεν φιλοξενείται στον υιό, είναι δικαιούχος της ενίσχυσης ως ξεχωριστό νοικοκυριό.

Τα εισοδηματικά όρια αναφέρονται σε μεικτό ή καθαρό εισόδημα;

Το όριο εισοδήματος υπολογίζεται επί του φορολογητέου εισοδήματος. Δηλαδή του εισοδήματος μετά από ασφαλιστικές εισφορές και προ φόρων (όπως ισχύει και με τα εισοδηματικά όρια του επιδόματος θέρμανσης).

Πώς λαμβάνεται η ενίσχυση και πώς χρησιμοποιείται;

Η ενίσχυση λαμβάνεται κατόπιν αίτησης σε σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα στο gov.gr, η οποία θα είναι διαθέσιμη μετά τα μέσα Φεβρουαρίου 2023. Κατά την αίτηση ο ωφελούμενος θα πληροφορηθεί εάν είναι δικαιούχος, το μηναίο ύψος ενίσχυσης ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και θα επιλέξει αν θέλει να λάβει την ενίσχυση υπό τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ή στον τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσει.

Σε περίπτωση λήψης της ενίσχυσης σε τραπεζικό λογαριασμό λαμβάνει το 80% του ύψους της ενίσχυσης, σε τριμηνιαία βάση (μία τέλος Φεβρουαρίου και μία τέλος Μαΐου) και δύναται να κάνει χρήση του ποσού όπως επιθυμεί.

Σε περίπτωση χρήσης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, το πλήρες ποσό της ενίσχυσης πιστώνεται σε μηναία βάση και ειδικότερα η πρώτη πίστωση πραγματοποιείται πριν το τέλος του Φεβρουαρίου 2023 και στη συνέχεια εντός της πρώτης εβδομάδας κάθε μηνός.

Market Pass: Σε τι είδους καταστήματα μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ψηφιακή χρεωστική κάρτα;

Το πιστωθέν χρηματικό ποσό στη ψηφιακή χρεωστική κάρτα δύναται να χρησιμοποιείται από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγορών κάθε είδους από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο τομέα του λιανικού εμπορίου τροφίμων. Σε αυτές περιλαμβάνονται σουπερμάρκετ, φούρνοι, μινι-μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία και εν γένει οποιαδήποτε επιχείρηση έχει στη συσκευή POS τον κωδικό (MCC) που αντιστοιχεί στους σχετικούς κωδικούς λιανικού εμπορίου τροφίμων. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και έμποροι τροφίμων σε λαϊκές αγορές.

Σημειώνεται ότι η ψηφιακή κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγορά όλων των ειδών που πωλούν τα ανωτέρω καταστήματα.

Σε περίπτωση λήψης της ενίσχυσης στον τραπεζικό λογαριασμό δεν υπάρχει περιορισμός ως προς το πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ενίσχυση.

Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα πώς λειτουργεί;

Η κάρτα λειτουργεί μέσω του κινητού του χρήστη στα μηχανήματα POS των καταστημάτων. Όπως και οι πλαστικές κάρτες, ο ωφελούμενος μπορεί να επιλέξει να κάνει χρήση σε μία αγορά όλου του ποσού που έχει η κάρτα ή μέρος του ποσού και το υπόλοιπο να το πληρώσει με οποιοδήποτε άλλο μέσο, σε αντιστοιχία με ότι ίσχυσε στο fuel pass.

Σε περίπτωση που δεν εξαντλήσει το ποσό στην κάρτα εντός του μηνός, το υπόλοιπο μεταφέρεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τους επόμενους μήνες, μαζί με τα επιπλέον ποσά που πιστώνονται κάθε μήνα.