Μέτρα για το ρεύμα: Πώς και ποιοι ευνοούνται

Στην τελική ευθεία έχει μπει η ενεργοποίηση των μέτρων στο ρεύμα προκειμένου να ανταπεξέλθουν οι αγρότες

Γίνονται πράξη οι κυβερνητικές υποσχέσεις προς τους αγρότες, ενώ η κυβέρνηση παράλληλα προφυλάσσει την ανταγωνιστικότητα της ενεργοβόρου βιομηχανίας.

Όσον φορά στους αγρότες με τροπολογία που υπογράφει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, παρέχεται η δυνατότητα σε κατόχους αγροτικών τιμολογίων να συνάψουν μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές τιμές ρεύματος. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπεται ότι οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θα προσφέρουν στους κατόχους αγροτικών τιμολογίων ρεύματος ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό (χαμηλό) τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος, με «πράσινη» ενέργεια, που θα προέρχεται από την παραγωγή νέων φωτοβολταϊκών σταθμών που θα κατασκευαστούν.

Ανάλογα με το ύψος των αγροτικών καταναλώσεων ηλεκτρικής ενέργειας που θα εκπροσωπήσει ο κάθε πάροχος θα έχει τη δυνατότητα να συνάψει διμερή σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκούς σταθμούς, οι οποίοι θα λάβουν -κατά απόλυτη προτεραιότητα- όρους σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ και θα υλοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η εν λόγω πρωτοβουλία αποτελεί μία ρύθμιση αμοιβαίου οφέλους (win – win), καθώς θα δώσει τη δυνατότητα σε έργα ΑΠΕ που ανέμεναν την έκδοση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ να προχωρήσουν, άμεσα, την υλοποίησή τους και παράλληλα θα προσφέρει φθηνή ενέργεια στους κατόχους αγροτικών τιμολογίων μέσω των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας (που με τη σειρά τους θα συμβληθούν με τους εν λόγω φ/β σταθμούς).
Ταυτόχρονα, υλοποιείται η δέσμευση της κυβέρνησης για ευνοϊκή ρύθμιση των αγροτικών οφειλών σε παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος με μακροχρόνια περίοδο αποπληρωμής (δεκαετή) και μηδενικό επιτόκιο

Ρεύμα: Μέτρα για την ενεργοβόρο βιομηχανία

Επιπλέον, η προτεινόμενη ρύθμιση εμπεριέχει προβλέψεις και για την ενίσχυση της εγχώριας ενεργοβόρου βιομηχανίας που έχει να αντιμετωπίσει ένα ιδιαιτέρως ανταγωνιστικό περιβάλλον με τις βιομηχανίες των υπόλοιπων χωρών, οι οποίες απολαμβάνουν συνεχώς ιδιαίτερα προνόμια και ευνοϊκές πολιτικές από τις κυβερνήσεις των χωρών τους (πρόγραμμα Μπάιντεν στις ΗΠΑ, πρωτοβουλίες κυβερνήσεων μεγάλων Ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γερμανία, κ.λπ.).

Έτσι με τη ρύθμιση αυτή επιδιώκεται ανάλογη, αμοιβαίου οφέλους (win – win) στρατηγική παρέμβαση, σύμφωνα με την οποία οι κάτοχοι σταθμών ΑΠΕ που αναμένουν την έκδοση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ για να υλοποιήσουν τα έργα τους, εφόσον έχουν συνάψει ή θα συνάψουν διμερή σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας με παρόχους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα προμηθεύουν εγχώριους βιομηχανικούς καταναλωτές, θα έχουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν άμεσα τα έργα ΑΠΕ τους στην τιμή που θα συμφωνήσουν με τους παρόχους με τους οποίους θα συμβληθούν.

Αντίστοιχα, οι εγχώριοι βιομηχανικοί καταναλωτές θα βρουν πρόσβαση σε φθηνή πράσινη ενέργεια μέσω σχετικών διμερών συμβάσεων μεγάλης διάρκειας που θα συνάψουν με τους παρόχους. Κάτι που θα τους βοηθήσει να παράξουν ανταγωνιστικά προϊόντα για την εγχώρια κατανάλωση, αλλά και για τις εξαγωγές τους προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα θα προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω προτεινόμενες πολιτικές δεν επιβαρύνουν σχεδόν καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά αντίθετα προωθούν συνέργειες και συμβάλλουν στη μείωση των τιμών ενέργειας προς όφελος όλων των τελικών καταναλωτών.

Ρεύμα: Μειωμένα κατά 42% τα τιμολόγια τον Μάρτιο σε σχέση με τον Ιανουάριο

Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στα “πράσινα” τιμολόγια μηνός Μαρτίου είναι χαμηλότερες από 18% έως και 42% σε σχέση με τον Ιανουάριο, όπως αυτό προκύπτει από τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι προμηθευτές και οι οποίες αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Αυτό ισχύει κυρίως για τους καταναλωτές που δεν άλλαξαν προμηθευτή στο διάστημα αυτό.

Οι τιμές για τον Μάρτιο

Υπενθυμίζεται δε πως οι τιμές ρεύματος που αναρτήθηκαν από τους παρόχους στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής για τον μήνα Μάρτιο διαμορφώνονται ως εξής:

Solar Energy: Στα 10,27 σεντς ανά κιλοβατώρα είναι η τιμή του ρεύματος
Ήρων: Στα 10,304 σεντς ανά κιλοβατώρα είναι η τιμή του ρεύματος
ΕΛΙΝΟΙΛ: Στα 8,182 σεντς ανά κιλοβατώρα είναι η τιμή του ρεύματος
Elpedison: Στα 9,898 σεντς ανά κιλοβατώρα είναι η τιμή του ρεύματος για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες και στα 10,76 σεντς ανά κιλοβατώρα για τις υπόλοιπες
Volton: Στα 10,306 σεντς ανά κιλοβατώρα είναι η τιμή του ρεύματος
Ζενίθ: Στα 10,467 σεντς ανά κιλοβατώρα είναι η τιμή του ρεύματος
Protergia: Στα 10,776 σεντς ανά κιλοβατώρα είναι η τιμή του ρεύματος
ΔΕΗ: Στα 10,826 σεντς ανά κιλοβατώρα είναι η τιμή ρεύματος έως 500 κιλοβατώρες και στα 11,907 είναι για τις επόμενες κιλοβατώρες
Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας: 11,165 σεντς ανά κιλοβατώρα είναι η τιμή της ρεύματος
We Energy: Στα 11,23 σεντς ανά κιλοβατώρα είναι η τιμή του ρεύματος
NRG: Στα 11,5 σεντς ανά κιλοβατώρα είναι η τιμή του ρεύματος
Volterra: Στα 11,5 σεντς ανά κιλοβατώρα είναι η τιμή του ρεύματος

Η σύγκριση

Η σύγκριση αφορά τις τιμές που χρεώνει ο ίδιος προμηθευτής, ενώ η απόκλιση ανάμεσα στο ακριβότερο και το φθηνότερο τιμολόγιο του πρώτου τριμήνου του έτους είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Από τις ανακοινώσεις των τιμολογίων προκύπτει επιστροφή των τιμών σε προ κρίσης επίπεδα, ενώ είναι ενδεικτικό ότι δύο από τα “πράσινα” τιμολόγια διαμορφώνονται κάτω από τα 10 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Για την πληρότητα της σύγκρισης οι καταναλωτές θα πρέπει να λάβουν υπόψη:

  • Το ύψος του παγίου, το οποίο εκ του νόμου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5 ευρώ το μήνα, αλλά υπάρχουν προσφορές που ξεκινούν από χαμηλότερα επίπεδα.
  • Τα κλιμάκια της κατανάλωσης στα οποία εφαρμόζονται οι χρεώσεις. Οι περισσότερες εταιρείες εφαρμόζουν ενιαία τιμή για το σύνολο της κατανάλωσης, άλλες κλιμακώνουν τη χρέωση όσο αυξάνεται η κατανάλωση.
  • Την ύπαρξη νυχτερινού μετρητή για τους προμηθευτές που εξακολουθούν να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές (στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής εμφανίζεται μόνο η ΔΕΗ)
  • Τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες εφαρμόζονται οι εκπτώσεις από τις οποίες προκύπτουν οι τελικές τιμές που αναγράφονται στον πίνακα, που είναι κατά περίπτωση η συνέπεια στην πληρωμή, η ηλεκτρονική αποστολή των λογαριασμών και η εξόφληση με πάγια εντολή.

Βασική αιτία της υποχώρησης των τιμών είναι η αποκλιμάκωση της διεθνούς τιμής του φυσικού αερίου, κάτω από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ κατά την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι η τιμή κυμαινόταν στα 50 ευρώ. Η αποκλιμάκωση αυτή αποδίδεται με τη σειρά της στην διασφάλιση επαρκούς εφοδιασμού, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, με φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου που είναι διαθέσιμα στην Ευρώπη, καθώς και στη μείωση της κατανάλωσης λόγω ευνοϊκών καιρικών συνθηκών. Σημαντικό ρόλο στην ελληνική αγορά έπαιξε η θεσμική πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη θέσπιση του ειδικού “πράσινου” τιμολογίου που διευκόλυνε τους καταναλωτές να συγκρίνουν τις προσφορές των προμηθευτών και τόνωσε τον ανταγωνισμό.

Πώς διαμορφώνεται σήμερα η τιμή του ρεύματος στη χώρα μας

Έχει μειωθεί σημαντικά η τιμή του ρεύματος στη χώρα μας από τη Δευτέρα, 4 Μαρτίου μέχρι και τις 10 του ίδιου μήνα, όπως αυτό προκύπτει από σχετικά στοιχεία της ιστοσελίδας euenergy.live. Αναλυτικά, η τιμή του ρεύματος στη χώρα μας διαμορφώνεται στα σήμερα στα 57.84 ευρώ ανά μεγαβατώρα καταγράφοντας μια πτώση της τάξεως του 25% από 77.20 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν χθες.

Σημειώνεται δε πως η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα το προηγούμενο διάστημα ήταν πάνω από το επίπεδο των 77 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Δηλαδή στις 8 Μαρτίου ήταν στα 78.14 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 81.28 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν στις 7 του μηνός και στις 6 Μαρτίου ήταν στα 81.58 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ στις 5 Μαρτίου ήταν στα 75.99 ευρώ ανά μεγαβατώρα και στις 4 Μαρτίου είχε ανέβει στα 76.64 ευρώ ανά μεγαβατώρα.