Μοιράζονται λεφτά! Ποιοι πάνε στα ΑΤΜ σε λίγο για τα επιδόματα

Δεκάδες χιλιάδες δικαιούχοι αναμένεται να βρεθούν στα ΑΤΜ μέσα στον Απριλίου όπου και θα πληρωθούν αρκετά επιδόματα

Υπενθυμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η αύξηση στον κατώτατο μισθό που θα ανακοινωθεί σε λίγες ημέρες, θα φέρει αλλαγές στα επιδόματα.

Σημαντικές ενισχύσεις θα δοθούν στα ευάλωτα νοικοκυριά τον Απρίλιο όπως το αυξημένο επίδομα γέννησης, το επίδομα μητρότητας σε αγρότισσες και ελεύθερες επαγγελματίες καθώς και το επίδομα θέρμανσης.

Πιο συγκεκριμένα:

Αυξημένο επίδομα γέννησης. Επίδομα γέννησης από 400 έως και 1.500 ευρώ θα λάβουν τον Απρίλιο οι μητέρες που απέκτησαν παιδί από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά. Το ποσό αυτό προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης, με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023. Χωρίς να απαιτείται νέα αίτηση το επιπλέον ποσό του επιδόματος θα καταβληθεί εφάπαξ τον Απρίλιο στους δικαιούχους, οι οποίοι έχουν ήδη λάβει το πλήρες ποσό του επιδόματος γέννησης. Στους δικαιούχους, των οποίων η αίτηση έχει εγκριθεί, χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί η καταβολή και των δύο δόσεων του επιδόματος, το επιπλέον ποσό καταβάλλεται με την καταβολή της δεύτερης δόσης. Το επίδομα γέννησης κυμαίνεται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων, από 2.400 ευρώ για το πρώτο παιδί έως 3.500 ευρώ για το τέταρτο και κάθε επόμενο παιδί.

Επιστροφή ΕΦΚ για αγροτικό πετρέλαιο. Την 1η Απριλίου 2024 αναμένεται να λάβουν οι αγρότες τα χρήματα της προκαταβολής του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο. Δικαιούχοι της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) κινητήρων, το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, είναι τα φυσικά πρόσωπα/παραγωγοί που έχουν υποβάλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για τα έτη 2023 και 2024, έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Οκτωβρίου 2024 και τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα».

Επίδομα θέρμανσης. Έως τις 30 Απριλίου αναμένεται να καταβληθεί η τρίτη δόση του επιδόματος θέρμανσης στα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν πετρέλαιο για να ζεστάνουν την κατοικία τους. Συγκεκριμένα θα πληρωθούν όσοι αγόρασαν πετρέλαιο θέρμανσης έως 31 Μαρτίου 2024 και τα παραστατικά θα έχουν καταχωριστεί έως και 15 Απριλίου 2024. Επίσης αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να φανεί η έκπτωση 45-480 ευρώ στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών τα οποία υπέβαλαν αίτηση για να λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση η οποία αφορά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Υouth Pass. Την 1η Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα μέσω της οποίας θα καταβληθεί η ενίσχυση των 150 ευρώ σε νέους και νέες 18 και 19 ετών.

Επίδομα μητρότητας σε ελεύθερες επαγγελματίες. Στο τέλος Μαρτίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας σε μη μισθωτές εργαζόμενες. Οι ασφαλισμένες θα λαμβάνουν για εννέα μήνες τον κατώτατο μισθό (780 ευρώ σήμερα), πέραν του ποσού που λαμβάνουν κατά τη διάρκεια κυοφορίας και λοχείας. Οι μητέρες δικαιούχοι για να λάβουν το επίδομα θα πρέπει να είναι ασφαλιστικά ενήμερες, δηλαδή να μην έχουν οφειλές στο e- ΕΦΚΑ. Το επίδομα χορηγείται αναδρομικά για τις μητέρες που γέννησαν από 24 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά. Δικαίωμα για το συγκεκριμένο επίδομα έχουν και οι μισθωτές μητέρες του πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ, του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και του ΕΔΟΕΑΠ.

Πια επιδόματα αυξάνονται 

Αυξημένα θα είναι τα επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό από την 1η Απριλίου, ημερομηνία που έχει προγραμματισθεί να αυξηθεί ο τελευταίος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η αύξηση θα είναι της τάξης του 6,5% και το ποσοστό αυτό αναμένεται να συμπαρασύρει τουλάχιστον δέκα επιδόματα.

Τα 10 επιδόματα που αναμένεται να αυξηθούν

  • Το επίδομα τακτικής επιδότησης ανεργίας: το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως του αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος).
  • Το ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας: ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
  • Το ειδικό εποχικό βοήθημα: το ύψος του προκειμένου για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, ενώ για τα επαγγέλματα των μουσικών-τραγουδιστών, ηθοποιών κ.λπ. στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.
  • Το βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων-ασφαλισμένων: το μηνιαίο ποσό της παροχής ισούται με το μηνιαίο επίδομα ανεργίας, το οποίο εξαρτάται από το κατώτατο νομοθετημένο ημερομίσθιο.
  • Το ειδικό βοήθημα της ΔΥΠΑ, που σήμερα ανέρχεται σε 718 ευρώ και αφορά 18.000 άτομα, μονογονεϊκές οικογένειες, θύματα έμφυλης βίας και βίας εμπορίας ανθρώπων, αποφυλακισμένους και απεξαρτημένους, το οποίο θα αυξηθεί στα 764,6 ευρώ.
  • Τα προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων για απασχόληση σπουδαστών Α.Τ.Ε.Ι-ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ), που ισούνται με το 50% του 80% του νόμιμου κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.
  • Οι αποδοχές στους μαθητές-σπουδαστές που απέχουν από την εργασία τους για συμμετοχή στις γραπτές εξετάσεις της σχολής που φοιτούν και ισούνται για τους προπτυχιακούς φοιτητές με το 30πλάσιο του νόμιμου κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη και για τους μεταπτυχιακούς με το 10πλάσιο αυτού.
  • Τα προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, όπου καταβάλλεται στους ωφελούμενους αποζημίωση ίση με τον κατώτατο μισθό.
  • Τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα, που καταβάλλουν καθαρές αμοιβές οι οποίες αντιστοιχούν στις κατώτατες νομοθετημένες μεικτές αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη, ενώ καλύπτεται και το μη μισθολογικό κόστος.
  • Τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας που συνδέονται έμμεσα με τον κατώτατο μισθό, καθώς η επιχορήγηση κυμαίνεται από 50% έως 80% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.

Να σημειωθεί ότι 4-6 ποσοστιαίες μονάδες χωρίζουν την πρόταση της ΓΣΕΕ από τις εργοδοτικές οργανώσεις, οι οποίες αναμένεται να κινηθούν σε αυξήσεις της τάξης του 4%-6,5%, με τους περισσότερους φορείς να τάσσονται υπέρ της διαδικασίας επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων στους εταίρους.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τις προτάσεις ο νέος κατώτατος μισθός αναμένεται να κυμανθεί από τα 820 έως τα 830 ευρώ και, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς, θα χρειαστούν τέσσερις ετήσιες αυξήσεις έως το 2027 της τάξεως των 40-45 ευρώ, αρχής γενομένης από το 2024, ώστε να επιτευχθεί ο προεκλογικός στόχος. Η δέσμευση προβλέπει τη διαμόρφωση του κατώτατου από τα 780 ευρώ στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας και του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ, από τα 1.176,5 ευρώ που είναι σήμερα.