Νέο πρόγραμμα ανακοινώθηκε – Ποιοι θα είναι οι ωφελούμενοι

Νέο πρόγραμμα: Η δράση αφορά σε 1.900 νέες επιχειρήσεις που έχουν δημιουργήσει πρώην άνεργοι ηλικίας 30- 55 ετών από 1/1/2022 έως και την ημερομηνία δημοσίευσής της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

Η προκήρυξη μιας νέας δράσης, ύψους 28,12 εκατ. ευρώ, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία.

Νέο πρόγραμμα: Βασικός στόχος

Συγκεκριμένα, η δράση «Πρόγραμμα νέας επιχειρηματικότητας για 1.900 ωφελούμενους ηλικίας 30-55 ετών, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία» συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ). Ως βασικό στόχο έχει την προώθηση στην απασχόληση ανέργων μέσω της ενίσχυσης τους για τη δημιουργία 1.900 νέων επιχειρήσεων συνολικού προϋπολογισμού 28,12 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, η δράση αφορά σε 1.900 νέες επιχειρήσεις που έχουν δημιουργήσει πρώην άνεργοι ηλικίας 30- 55 ετών από 1/1/2022 έως και την ημερομηνία δημοσίευσής της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Έμφαση θα δοθεί στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ψηφιακή οικονομία.

Νέο πρόγραμμα: Κατανομή προϋπολογισμού

Ο προϋπολογισμός κατανέμεται ως εξής:

• στις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες, ήτοι τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας: 1.420 επιχειρήσεις με προϋπολογισμό 21,016 εκατ. ευρώ

• στις Περιφέρειες Μετάβασης (πλην Στερεάς Ελλάδας), ήτοι τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Κρήτης: 420 επιχειρήσεις με προϋπολογισμό 6,216 εκατ. ευρώ

• στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: 60 επιχειρήσεις με προϋπολογισμό 888 χιλ. ευρώ.

Ωφελούμενοι της δράσης ορίζονται οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες/επιχειρηματίες (άνεργοι πριν την ίδρυση της νέας επιχείρησης), ηλικίας 30 έως 55 ετών, οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης, στην οποία περιλαμβάνεται η πρόταση του επιχειρηματικού τους σχεδίου.

Η αίτηση χρηματοδότησης (επενδυτική πρόταση) υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) στη διεύθυνση www.ependyseis.gr.

Νέο πρόγραμμα: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις για τον νέο κύκλο κατάρτισης για 30.000 ανέργους

Ξεκινά αύριο, Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 14:00, η υποβολή αιτήσεων ανέργων για συμμετοχή στο πρόγραμμα αναβάθμισης ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) «Βάζω το μέλλον μου σε πρόγραμμα».

Η ηλεκτρονική αίτηση θα παραμείνει ανοικτή έως τη συμπλήρωση των διαθέσιμων 30.000 θέσεων.

Το πρόγραμμα υλοποιείται, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης–NextGenerationEU και έχει ως στόχο τη διασύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των ανέργων για την ταχύτερη εργασιακή επανένταξή τους, στο πλαίσιο της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης της οικονομίας.

Ο κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης, συνολικής διάρκειας έως 200 ώρες.

Μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης, οι ωφελούμενοι θα συμμετάσχουν σεεξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων από ανεξάρτητους φορείς και, όσοι επιτύχουν, θα λάβουν το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος, που ανέρχεται σε έως 1.000 ευρώ (5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση στη διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/katartise/eggraphe-sto-metroo-opheloumenon-gia-ten-katartise-meso-ton-kedibim-ton-aei-kai-ton-adeiodotemenon-kdbm.

Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής θα ενταχθούν στο μητρώο ωφελουμένων και θα μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν από τη λίστα των προσφερόμενων προγραμμάτων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με συνολικό προϋπολογισμό 301,5 εκατ. ευρώ, η δράση κατάρτισης ανέργων αποτελεί τη μεγαλύτερη δράση συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης που έχει υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τις διευθύνσεις: https://www.dypa.gov.gr/proghrammata-katartisis-ghia-to-tamio-anakampsis και https://www.voucher.gov.gr/.

Σχέδια για έκτακτα μέτρα στήριξης τα Χριστούγεννα

«Παράθυρο» για νέα στοχευμένα μέτρα στήριξης στο τέλος του έτους ανοίγει η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων του προϋπολογισμού στο 9μηνο με τις οριστικές αποφάσεις να λαμβάνονται στις αρχές Δεκεμβρίου όταν θα υπάρχει σαφής εικόνα για την πορεία των εσόδων και τον Οκτώβρι .

Τα στοιχεία αυτά θα δώσουν μία πρώτη εικόνα για το εύρος του εκτιμώμενου δημοσιονομικού χώρου και σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις για μεγαλύτερες ταχύτητες στον ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας πάνω την πρόβλεψη του προσχεδίου για 2,3%, θα ανοίξει ο δρόμος για «διορθωτικές» κινήσεις.

Στο οικονομικό επιτελείο προσπαθούν να είναι συγκρατημένοι καθώς το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι το πρωτογενές «πλεόνασμα» μαμούθ των 6 δισ. ευρώ το οποίο ναι μεν έχει ξοδευτεί σε προηγούμενα μέτρα αλλά η δυναμική των υπερεισπράξεων συνεχίζεται οπότε αυτή η προοπτική ενισχύει την πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από το 1,1% του ΑΕΠ που προβλέπει για το 2023 το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Μια υπέρβαση του στόχου κατά 0,2% – 0,3% δημιουργεί ένα μαξιλάρι που μπορεί να φτάσει έως 400 εκατ. ευρώ.

Όλες αυτές οι εξελίξεις θα συνεκτιμηθούν από την κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει σε νέες έκτακτες παρεμβάσεις οι οποίες θα είναι στοχευμένες καθώς υπάρχουν και οι «κόκκινες γραμμές» που έχουν να κάνουν με την διαφύλαξη της δεξαμενής των ταμειακών διαθέσιμων προκειμένου η στάθμη να μην πέσει κάτω από τα 35- 36 δισ. ευρώ καθώς αποτελούν ασπίδα για φθηνότερο δανεισμό και η αποκλιμάκωση του χρέους στο 152,2% του ΑΕΠ το 2024 από 159,3% το 2023.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η επέκταση για ένα ακόμα εξάμηνο έως το τέλος Ιουνίου του 2024 της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, τουρισμό και πολιτισμό για ένα ακόμη εξάμηνο έως τον Ιούνιο του 2024 με τα σενάρια να προβλέπουν επιλεκτική για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες παράταση της έκπτωσης με στόχο να περιοριστεί η «τρύπα» των 250 εκ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Επίσης στο τραπέζι έχει τεθεί και η χορήγηση μιας νέας επιταγής ακρίβειας σε ευάλωτους και ανέργους καθώς και πρόσθετες παρεμβάσεις στα καύσιμα με απευθείας επιδοτήσεις στην αντλία εφόσον οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά. Επισημαίνεται ότι η επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ πέρυσι τα Χριστούγεννα είχε στοιχίσει 232 εκατ. ευρώ και άλλα 94 εκατ. ευρώ η επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης.