Νέο σοκ με τις τιμές στο Ελαιόλαδο – Τι σχεδιάζεται

Η ακρίβεια συνεχίζει να ταλαιπωρεί τα νοικοκυριά στη χώρα μας, με το ελαιόλαδο να είναι πλέον απλησίαστο 

Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης, προτεραιότητα του νέου υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου είναι η καταπολέμηση της ακρίβειας που θα γίνει αρχικά μέσα από τη μείωση των τιμών στα τρόφιμα, με την τιμή στο ελαιόλαδο να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη «μάχη».

Συγκεκριμένα, στο υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμούν πως η ανεξέλεγκτη τιμή του ελαιόλαδου επηρεάζει καταλυτικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ενώ παράλληλα αποτελεί ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα για την διατροφή των ελληνικών οικογενειών. Γι’ αυτό το λόγο, οι κύκλοι του υπουργείου προαναγγέλλουν το αμέσως προσεχές διάστημα, σειρά συναντήσεων με φορείς του κλάδου που σκοπό θα έχουν να διερευνηθούν λύσεις στην αυξανόμενη τιμή του ελαιόλαδου.

Στις συναντήσεις με τους παραγωγικούς φορείς, αναμένεται να τεθούν και οι τρόποι αντιμετώπισης τις τιμής, έχοντας σαν παράδειγμα τα σχέδια που πάρθηκαν από άλλες χώρες, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα και να αναζητηθούν κοινοί τόποι και διαφορές.

Να σημειωθεί πως ξηρασία που σάρωσε την Ευρώπη το 2022, έπληξε με σφοδρότητα τη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγό χώρα στον κόσμο, την Ισπανία, η οποία έχασε σχεδόν το 90% της παραγωγής της, προκαλώντας «τσουνάμι» ελλείψεων στην αγορά.

Αντίθετα, η Ελλάδα κατέγραψε αύξηση της παραγωγής της κατά 50%.

Ωστόσο το κενό της ισπανική παραγωγής, δεν καλύφθηκε επαρκώς με συνέπεια οι τιμές να αρχίσουν να «τσιμπούν». Την περίοδο 2023-2024 η κλιματική κρίση χτύπησε και την Ελλάδα δημιουργώντας έντονο πρόβλημα λειψυδρίας στις περισσότερες περιοχές της χώρας, περιορίζοντας την παραγωγή. Αποτέλεσμα αυτού, η τιμή να ακολουθήσει ξέφρενη πορεία προς τα πάνω.

Ελαιόλαδο: «Όλοι μαζί θα ρίξουμε τις τιμές» το μήνυμα Θεοδωρικάκου προς την αγορά

Στην ανάγκη για μεγαλύτερη συνεργασία των παραγόντων της αγοράς ώστε να τιθασευτεί ο πληθωρισμός και να αρχίσουν να πέφτουν οι τιμές σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα αναφέρθηκε ο υπ. Ανάπτυξης κ. Τάκης Θεοδωρικάκος κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τον πρωθυπουργό σήμερα. Όπως συμφωνήθηκε κατά τη σημερινή σύσκεψη το σύνολο των μέτρων κατά της ακρίβειας θα παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον ως το τέλος της χρονιάς. Επίσης αναμένεται να ενισχυθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΔΙΜΕΑ με 30 νέα στελέχη από 1ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες κατά τη σύσκεψη ο νέος υπ. Ανάπτυξης αναφέρθηκε στους δύο μεγάλους και κρίσιμους στόχους του υπουργείου Ανάπτυξης. Ο πρώτος έχει σχέση με την αποκλιμάκωση των τιμών, την πτώση του πληθωρισμού, τη λειτουργιά της αγοράς, την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας κοκ. Ο δεύτερος στόχος αφορά συνολικά την ανάπτυξη της χώρας και κατ’ επέκταση της αύξησης του παραγόμενου πλούτου για τους πολίτες, αλλά και τη συμβολή του υπουργείου προς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας που θα προτάσσει τη μεταποίηση και την παραγωγή.

Σε ο,τι αφορά το πρώτο σκέλος ο υπουργός σημείωσε πως τα μέτρα κατά της ακρίβειας θα λάβουν παράταση για ακόμα έξι μήνες, προτάσσοντας όμως και τη συνευθύνη των παραγόντων της αγοράς αναφορικά με την ανάγκη υποχώρησης των τιμών. «Όλοι μαζί, αγορά και Πολιτεία, πρέπει να δουλέψουμε για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού», ήταν σύμφωνα με πληροφορίες το μήνυμα του νέου υπουργού. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται το επόμενο διάστημα να έχει συναντήσεις με όλους τους φορείς της αγοράς καθώς και να ενισχύσει τη ΔΙΜΕΑ με 30 νέα στελέχη απ’ τον ερχόμενο μήνα κιόλας.

Μπαράζ εξαγορών σε τρόφιμα – ποτά και σούπερ μάρκετ στο α’ εξάμηνο

Εννέα συμφωνίες εξαγοράς μετράει ήδη ο κλάδος τροφίμων και ποτών λίγο πριν από την ολοκλήρωση του πρώτου εξαμήνου του 2024, ενώ για το δεύτερο μισό του έτους «μαγειρεύονται» ακόμα πιο ηχηρά deals.

Παρά την περιρρέουσα αβεβαιότητα –λόγω κυρίως των γεωπολιτικών εξελίξεων αλλά και την ανοδική πορεία των επιτοκίων που επηρεάζει τις αγορές, ο εγχώριος κλάδος τροφίμων-ποτών καταγράφει και φέτος κινητικότητα στις εξαγορές, καθώς, όπως αναφέρουν στη «Ν» εκπρόσωποι συμβουλευτικών εταιρειών, ο βαθμός εξωστρέφειας αποτελεί βαρόμετρο για τα deals στον κλάδο των τροφίμων-ποτών, ενώ το κεφάλαιο επισιτιστική επάρκεια καθιστά τις επενδύσεις στον ευρύτερο διατροφικό τομέα μια αναγκαιότητα, η οποία μάλιστα από την πλευρά των stakeholders υπόσχεται υψηλές αποδόσεις μακροπρόθεσμα.

Σημειώνεται ότι η εξαγωγική δραστηριότητα της εγχώριας βιομηχανίας τροφίμων ποτών τοποθετείται στα 6 δισ. ευρώ σε συνολική δυναμική τζίρου περί τα 16 δισ. ευρώ αποτελώντας περίπου το 11%-12% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας.

Αυτή η επίδοση σηματοδοτεί σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης στο πεδίο της διατροφής, που εξαιτίας της κλιματικής κρίσης θα παραμείνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των αγορών για αρκετά χρόνια.

Σε ό,τι αφορά την αξία των συναλλαγών, υπολογίζεται ότι θα κινηθεί φέτος σε υψηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο των 500 εκατ. των τελευταίων ετών, εξαιρουμένης βέβαια της διετίας 2022-2023 που καταγράφηκε ρεκόρ, καθώς η πώληση της Chipita στον όμιλο Mondelez εκτόξευσε το συνολικό ύψος των συναλλαγών στα 2,8 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, λίγο πριν από την ολοκλήρωση του πρώτου εξαμήνου του 2024 έχουν αλλάξει χέρια εννέα εταιρείες, ενώ αβεβαιότητα επικρατεί στην εν εξελίξει προσπάθεια διάσωσης της Οινοποιία Τσάνταλη, καθώς έχουν κατατεθεί δεσμευτικές προσφορές όπως αυτή της Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε. (Hellenic Wineries), μέλος του ομίλου Sterner Stenhus, ωστόσο οι πιστώτριες τράπεζες δεν φέρεται ότι συμφωνούν με τα προσφερόμενα τιμήματα.

Στα πιο ηχηρά deals που ολοκληρώθηκαν το 2024 τοποθετείται η πώληση της Παγωτά Δωδώνη στον όμιλο Βενέτη, καθώς χρειάστηκαν επτά χρόνια για να μπορέσει η εταιρεία να αλλάξει σελίδα.

Εξίσου ενδιαφέρον προκάλεσε και η κίνηση της Bespoke να αποκτήσει μέσω της ΙΟΝ πλειοψηφικό πακέτο στην καραμελοποιία Λάβδας, εξέλιξη που ενώνει δύο ιστορικά εγχώρια σήματα «υποθηκεύοντας» σημαντικές επιδόσεις.

Στη λιανική, οι κινήσεις των ισχυρών φέτος είναι πιο στοχευμένες, με τον leader του κλάδου, τη Σκλαβενίτης, να ακολουθεί το μοντέλο των επιλεκτικών εξαγορών τοπικών παικτών, ενώ μεσαίας δυναμικής αλυσίδες, όπως η Market In, προχωρούν εξίσου σε εξαγορές μικρών αλυσίδων για να μπορέσουν να ενισχυθούν.