Οι οριστικές αλλαγές στα επιδόματα – Πόσα θα πάρετε σε λίγες μέρες

Αλλάζουν τα δεδομένα τόσο στα επιδόματα όσο και στα δώρα μετά από την αύξηση του κατώτατου μισθού

Αυξημένες παροχές και επιδόματα θα λάβουν μέχρι το Πάσχα πάνω από 1 εκατομμύριο άνεργοι, μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα αλλά και μητέρες, λόγω των πληρωμών που προγραμματίζουν η ΔΥΠΑ και ο ΟΠΕΚΑ.

Αναλυτικά τι αλλάζει στα επιδόματα

Σε δηλώσεις της η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, όπως αναφέρουν Τα Νέα, έδωσε το χρονολόγιο των πληρωμών:

Δώρο Πάσχα: Αυξάνεται το δώρο Πάσχα για τους εργαζόμενους που αμείβονται με βάση τον κατώτατο μισθό. Ειδικότερα περίπου 560.000 εργαζόμενοι θα δουν αυξημένο δώρο Πάσχα λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού από 780 σε 830 ευρώ.

Επίδομα ανεργίας: Μαζί με την αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο αυξάνεται και το επίδομα ανεργίας της ΔΥΠΑ στα 510 ευρώ, από 479 που ήταν.

Επίδομα γέννησης: Αυξημένο επίδομα γέννησης θα λάβουν στο τέλος Απριλίου οι γυναίκες που γέννησαν από την 1η Ιανουαρίου 2023 κι έπειτα. Το νέο επίδομα γέννησης αυξάνεται σε 2.400 έως 3.500 ευρώ αναλόγως του αριθμού των τέκνων και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2023.

Επίδομα μητρότητας: Αίτηση στην πλατφόρμα στην ιστοσελίδα dypa.gov.gr θα πρέπει να υποβάλουν από αυτή την εβδομάδα οι μη μισθωτές εργαζόμενες για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας.

Δώρο και επίδομα ανεργίας από τη ΔΥΠΑ: Νωρίτερα θα γίνει η καταβολή του δώρου Πάσχα σε χιλιάδες ανέργους από τη ΔΥΠΑ. Η καταβολή θα πραγματοποιηθεί την εβδομάδα 22 με 26 Απριλίου ενώ τις ίδιες ημέρες θα γίνει και η προπληρωμή των τακτικών επιδομάτων και της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.

Τι θα γίνει με τις αυξήσεις στις συντάξεις

Πέντε σενάρια για μεγαλύτερα ποσά αυξήσεων στις συντάξεις βρίσκονται στο τραπέζι της υπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου, σύμφωνα με την Απογευματινή.

Σύμφωνα με στελέχη στον χώρο της κοινωνικής ασφάλισης, προκειμένου να αυξηθούν οι συντάξεις θα πρέπει να υπερπηδηθούν τα εξής εμπόδια:

  • Οι αναπροσαρμογές είναι κατώτερες του επίσημου πληθωρισμού (7,75% με πληθωρισμό 9,6% και 3% φέτος με τιμάριθμο στο 3,6%). Από το 2025 οι αυξήσεις στις συντάξεις θα συνδεθούν με τους μισθούς των εν ενεργεία εργαζομένων για κάθε έτος.
  • Οι κατώτερες του επίσημου πληθωρισμού αυξήσεις ψαλιδίζονται από τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και την επιβολή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχου. Για παράδειγμα, μια σύνταξη 650 ευρώ του 2021, φέτος υπόκειται σε παρακράτηση φόρου, καθώς ξεπέρασε τα 720 ευρώ. Μέσα στο καλοκαίρι θα υπάρχει ρύθμιση για πρόσθετες αυξήσεις 20 – 150 ευρώ το μήνα σε 400.000 συνταξιούχους με κύρια σύνταξη άνω των 1.400 ευρώ για αναπροσαρμογή της ΕΑΣ.
  • Μείωση του ποσοστού αναπηρίας βάσει του οποίου θα μπορούν να λάβουν σύνταξη οι αγρότες. Από το 2025 θα έχουν τη δυνατότητα λήψης σύνταξης αναπηρίας με ποσοστό 50%, αντί για 59%, που ισχύει σήμερα, όπως και στα άλλα Ταμεία.
  • Εξορθολογισμός και ισότητα στο θέμα της απασχόλησης χήρων γυναικών, καθώς σήμερα απαγορεύεται σε χήρες μητέρες να εργαστούν γιατί θα χάσουν το 50% της σύνταξης λόγω θανάτου. Εξετάζεται η δυνατότητα να εργάζονται, πληρώνοντας την εισφορά μόνο του 10%, χωρίς να περικόπτεται η σύνταξη.
  • Αναλογικότερη εθνική σύνταξη και στους έχοντες πάνω από 20 έτη ασφάλισης.

Τι δίνουν οι έξτρα εισφορές 

Μεγαλύτερες συντάξεις ως και 754 ευρώ δίνουν οι έξτρα εισφορές που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι είτε είναι σε ένα Ταμείο είτε έχουν παράλληλη ασφάλιση είτε ανήκουν στο ειδικό καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Κερδισμένοι από τις έξτρα εισφορές, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», είναι όλοι οι ασφαλισμένοι είτε ξεκίνησαν να ασφαλίζονται πριν είτε μετά το 1993. Εφόσον κατέβαλαν επιπλέον εισφορές στα Ταμεία τους, για κάθε 1% επιπλέον εισφοράς κερδίζουν προσαύξηση στο ποσοστό αναπλήρωσης με συντελεστή 0,075% για κάθε έτος.

Το μπόνους στις συντάξεις από αυξημένες εισφορές εφαρμόζεται σε όσους συνταξιοδοτούνται από 13/5/2016 και μετά, και ειδικότερα σε τέσσερις κατηγορίες ασφαλισμένων, που είναι οι εξής:

Ασφαλισμένοι σε Ταμεία ΔΕΚΟ-τραπεζών που καταβάλλουν σχεδόν για το σύνολο του εργασιακού τους βίου εισφορές σύνταξης υψηλότερες από το 20% που ισχύει για τους μισθωτούς. Για αυτή την κατηγορία ασφαλισμένων η σύνταξη υπολογίζεται με εισφορά εργαζομένου και εργοδότη ως και 35% αντί 20% που ισχύει για όλους τους υπόλοιπους. Για αυτή την κατηγορία προβλέπονται υψηλότερες εισφορές και για την επικουρική ασφάλιση (π.χ. 12% αντί 6%), που δίνουν ανάλογη προσαύξηση στην επικουρική σύνταξη.

Ασφαλισμένοι σε δύο Ταμεία παράλληλα ως το 2016 και με ενιαία εισφορά στον ΕΦΚΑ από 1ης/1/2027 και μετά. Στην περίπτωση της παράλληλης ασφάλισης, ο χρόνος που έχει διανυθεί σε δύο Ταμεία ως το 2016 υπολογίζεται είτε ως προσαύξηση σύνταξης (που συμφέρει τους περισσότερους) είτε ως δεύτερη ανταποδοτική σύνταξη. Η έξτρα εισφορά σύνταξης στην παράλληλη ασφάλιση είναι 20%.

Ασφαλισμένοι με εισφορές για βαρέα και ανθυγιεινά στον ιδιωτικό τομέα (ΙΚΑ), με πρόσθετο ασφάλιστρο σύνταξης 3,6% (συνολικά 23,6%).

Ασφαλισμένοι με εισφορές για βαρέα και ανθυγιεινά στους δήμους με πρόσθετο ασφάλιστρο σύνταξης 4, 5% (συνολικά 24,5%).

Οι έξτρα εισφορές καταβάλλονται τόσο από τους παλαιούς ως το 1992 ασφαλισμένους όσο και από τους νέους μετά την 1η/1/1993 ασφαλισμένους.

Στα Ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών οι έξτρα εισφορές σύνταξης είχαν φτάσει (Ταμείο Εθνικής Τράπεζας) ως 37,5% και άρχισαν να μειώνονται σταδιακά μετά το 2012 για να φτάσουν στο 20% από το 2020 και μετά.

Στην παράλληλη ασφάλιση με δύο Ταμεία, οι ασφαλισμένοι κατέβαλαν ως το 2016 ξεχωριστές εισφορές σε δύο Ταμεία και ο χρόνος ασφάλισης ως το 2016 υπολογίζεται ξεχωριστά στο κάθε Ταμείο. Για την παράλληλη ασφάλιση ως το 2016 οι ασφαλισμένοι συμφέρει να πάρουν μια ανταποδοτική σύνταξη από το Ταμείο με τον περισσότερο χρόνο ασφάλισης και προσαύξηση με συντελεστή 0,075% για τα έτη ασφάλισης στο δεύτερο Ταμείο.

Από το 2017 με την ένταξη των παλαιών Ταμείων στον ΕΦΚΑ ο χρόνος ασφάλισης είναι ενιαίος και οι επιπλέον εισφορές που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι σε δύο Ταμεία (π.χ. ΤΣΑΥ και Δημόσιο) αυξάνουν την ανταποδοτική σύνταξη.

Για παράδειγμα, ασφαλισμένος με παράλληλη ασφάλιση σε Δημόσιο και ΤΣΑΥ ως το 2016 και με ΕΦΚΑ (με διπλές εισφορές) από το 2017, θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης το 2024 που συμπληρώνει 40 χρόνια και γίνεται 62 ετών. Τα 32 από τα 40 χρόνια τα είχε με δύο Ταμεία ως το 2016 και τα άλλα 8 στον ΕΦΚΑ από το 2017 ως και το 2024. Θα πάρει μια ανταποδοτική σύνταξη η οποία θα υπολογιστεί για 40 έτη ασφάλισης στο Ταμείο που έχει τις καλύτερες αποδοχές (π.χ. Δημόσιο) και προσαύξηση για την ασφάλιση στο δεύτερο Ταμείο (π.χ. ΤΣΑΥ) για 32 χρόνια εισφορών ως το 2016. Αν υποθέσουμε ότι ως ασφαλισμένος στο ΤΣΑΥ οι συντάξιμες αποδοχές του βάσει των εισφορών βγαίνουν στα 1.000 ευρώ, τότε η προσαύξηση σύνταξης που θα λάβει ανέρχεται στα 480 ευρώ.