Οριστικό: Αυτούς θα ελέγξει η Εφορία τις επόμενες μέρες

Σε μπαράζ ελέγχων προχωρά η εφορία προκειμένου να αντιμετωπιστεί τη μεγάλο πρόβλημα της φοροδιαφυγής

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει την φοροδιαφυγή ψηλά στην ατζέντα της και για αυτό έχει πάρει και διάφορα νέα μέτρα.

Αυτή τη φορά αναμένεται να γίνουν εξονυχιστικοί έλεγχοι σε όσους δηλώνουν φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού οι οποίοι εξαιρούνται από τα τεκμήρια και παράλληλα γλιτώνουν από τον έλεγχο των τραπεζικών καταθέσεων.

Οι ράμπο της ΑΑΔΕ αναζητούν όσους μένουν κανονικά στην Ελλάδα, αλλά δηλώνουν φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού, για να αποφεύγουν φόρους και ελέγχους. Με νέα εγκύκλιό της, η ΑΑΔΕ ξεκαθάρισε τις βασικές προϋποθέσεις, για να χαρακτηριστεί κανείς φορολογικός κάτοικος εξωτερικού.

Εφορία: Οι προϋποθέσεις 

Οι προϋποθέσεις είναι οι εξής:

1. Να κατοικεί ο φορολογούμενος επί 183 ημέρες στο εξωτερικό.

2. Να είναι σε θέση να το αποδείξει με προσκόμιση των κατάλληλων δικαιολογητικών.

3. Να αναθέσει την φορολογική εκπροσώπηση του σε κάποιο πρόσωπο εμπιστοσύνης, δηλαδή φορολογικό εκπρόσωπο.

Σημειώνεται ότι όσοι μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό, απαλλάσσονται από τα τεκμήρια διαβίωσης για τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν στην Ελλάδα. Δηλαδή δεν πιάνονται στην παγίδα των τεκμηρίων για τις κατοικίες, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής.

Επίσης δεν εφαρμόζονται τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, οχημάτων κ.λπ.), υπό την προϋπόθεση ότι δεν αποκτούν πραγματικό εισόδημα στη χώρα μας. Εάν αποκτούν στην Ελλάδα, εισοδήματα για παράδειγμα από ενοίκια ή τόκους καταθέσεων, τότε εμπίπτουν στο καθεστώς των τεκμηρίων.

Συνοπτικά, όσοι μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό:

► Φορολογούνται στην Ελλάδα μόνο για το εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα και αποκτάται μέσα σε προηγούμενο της δήλωσης φορολογικό έτος. Στην περίπτωση, όμως, που ο αποκτών το εισόδημα είναι κάτοικος χώρας με την οποία η Ελλάδα έχει συνάψει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας/ΣΑΔΦ (όλες οι χώρες της Ε.Ε., του ΕΟΧ, των ΗΠΑ, Καναδά, Κίνας κ.λπ.), θα φορολογηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της οικείας σύμβασης.

► Δεν δικαιούνται αφορολόγητο όριο και κατά συνέπεια δεν έχουν υποχρέωση να προσκομίζουν αποδείξεις δαπανών.

Επίσης, οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού υπόκεινται κανονικά σε φόρο μεταβίβασης ακινήτων ή ΦΠΑ κατά την αγορά ακινήτου το οποίο βρίσκεται στην Ελλάδα. Μάλιστα για πολίτες της ΕΕ, του ΕΟΧ και σε ομογενείς, παρέχεται υπό προϋποθέσεις η δυνατότητα απαλλαγής από τον φόρο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

ΕΝΦΙΑ

Οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού που διατηρούν ακίνητο στην Ελλάδα πληρώνουν ετησίως τον ΕΝΦΙΑ. Επίσης, η ΑΑΔΕ δεν μπορεί να ελέγξει τις καταθέσεις του προσώπου που μετέφερε την φορολογική του κατοικία στο εξωτερικό, ούτε εκείνες που είναι σε ελληνικές τράπεζες ούτε εκείνες που έχει σε τράπεζες του εξωτερικού. Η μόνη του υποχρέωση είναι η φορολόγηση των τόκων, των καταθέσεών του που τηρεί σε ελληνικές τράπεζες.

ΑΑΔΕ: Το Appodixi αποκάλυψε λογισμικό που… διέγραφε πάνω από το 60% του τζίρου σε εστιατόριο

Με μια απίθανη «χακεριά» η ταμειακή μηχανή σε εστιατόριο όχι απλά έβγαζε παραποιημένες αποδείξεις αλλά έστελνε, μέσω του γνωστού Ζ (κλείσιμο ημέρας) ό,τι ήθελε την εφορία. Έκρυβε κάποιες παραγγελίες και έστελνε κάποιες άλλες. Και όχι μόνο αυτό, διέγραφε και όποιο κομμάτι του τζίρου ήθελε!

Η τρανταχτή αυτη περίπτωση πειραγμένου και παράνομου λογισμικού ήρθε στο φως, μέσω καταγγελίας στην εφαρμογή Appodixi, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ εντόπισαν εστιατόριο, το οποίο είχε πειράξει το λογισμικό του φορολογικού μηχανισμού ως εξής:

Το ERP σύστημα, δηλαδή το λογισμικό εφαρμογής έκδοσης φορολογικών στοιχείων, έδινε την εντολή να σταλεί για καταγραφή στο Ζ το αρχείο, που περιείχε μόνο το πρώτο είδος της παραγγελίας. Στη συνέχεια, έστελνε προς εκτύπωση ένα αρχείο με άλλο περιεχόμενο (με όλα τα παραγγελθέντα είδη), ώστε να δοθεί στον πελάτη και αυτός έτσι να βεβαιωθεί ότι πήρε απόδειξη.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Για να ενισχυθεί η νομιμοφάνεια στην όλη διαδικασία και να μην υπάρχει η παραμικρή υποψία, το πειραγμένο λογισμικό έβγαζε στην απόδειξη και έναν ψεύτικο σειριακό αριθμό (γνωστός και ως ΠΑΗΨΣ).

Το παράνομο, όμως, λογισμικό δεν σταματούσε μόνο στη διαγραφή των παραγγελθέντων ειδών, πλην του πρώτου. Προχωρούσε και ένα βήμα παρακάτω: Διέγραφε στο επίσημο προς την Εφορία αρχείο το 30% του συνολικού λογαριασμού!

Τι σημαίνει αυτό σε νούμερα; Ότι, το 2020, το 2021 και το 2022, το παράνομο λογισμικό είχε μειώσει κατά πάνω από 60% την αξία 18.300 αποδείξεων, με την επιχείρηση να αποκρύβει κατά αυτό τον τρόπο τζίρο 440.000 ευρώ!

Τόσο στην επιχείρηση εστίασης, όσο και στην εταιρεία, που παρείχε το λογισμικό έκδοσης αποδείξεων, θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα, ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη περαιτέρω έλεγχος στην ευρύτερη φορολογική συμπεριφορά του εσιτατορίου, και των μετόχων αυτού.