Πανελλήνιες 2023: Προσοχή! Τι πρέπει να γνωρίζετε για το μηχανογραφικό

Πανελλήνιες 2023: Οι υποψήφιοι θα ετοιμαστούν για το μηχανογραφικό τους δελτίο 2023, έχοντας μία εβδομάδα στη διάθεσή τους για να το καταθέσουν

Οδηγίες για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου για τους υποψηφίους που φέτος έδωσαν πανελλήνιες.

Οι βαθμολογίες για τις πανελλήνιες 2023 ανακοινώνονται σήμερα στις 13:00, όπως ανέφερε το υπουργείο Παιδείας. Έτσι, οι υποψήφιοι θα ετοιμαστούν για το μηχανογραφικό τους δελτίο 2023, έχοντας μία εβδομάδα στη διάθεσή τους για να το καταθέσουν.

Οι υποψήφιοι θα μπορούν να αναζητούν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα https://results.it.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους με κεφαλαίους χαρακτήρες.

Πανελλήνιες 2023: Οι βαθμολογίες και σε SMS

Oι υποψήφιοι θα λάβουν τη βαθμολογία τους και με γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο, εφόσον έχουν ήδη υποβάλει σχετική αίτηση. Η συγκεκριμένη εφαρμογή αναπτύχθηκε και λειτουργεί από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (GRNET), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Ψηφιακών Συστημάτων, Υποδομών και Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Εκπαίδευσης.

Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα στα ειδικά μαθήματα Πανελλαδικών Εξετάσεων 2023, ενώ θα ξεκινήσει και η έναρξη συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού Δελτίου.

Πανελλήνιες 2023: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού 

Όλοι οι υποψήφιοι αλλά κυρίως όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις και προτίθενται να ζητήσουν μετεγγραφή θα πρέπει να μελετήσουν με ιδιαίτερη προσοχή το ΦΕΚ με τις Αντιστοιχίες Τμημάτων ΑΕΙ 2023-24 για τις μετεγγραφές, το οποίο εκδόθηκε πριν από λίγες μέρες από το υπουργείο Παιδείας.

Στον πίνακα υπάρχουν συνολικά 420 τμήματα. Από αυτά τα 327 τμήματα έχουν αντιστοιχίες με άλλα και 93 δεν έχουν. Αυτό σημαίνει ότι όσοι προτίθενται να ζητήσουν μετεγγραφή δεν μπορούν να δηλώσουν αυτά τα 93 τμήματα στο μηχανογραφικό τους δελτίο διότι εάν εισαχθούν σε κάποιο δεν θα έχουν αυτή τη δυνατότητα. Σε κάθε περίπτωση όμως όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν μια εικόνα για τις αντιστοιχίες των τμημάτων του μηχανογραφικού, όπως καθορίστηκαν για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Οι αντιστοιχίες των τμημάτων

Στο ΦΕΚ δημοσιεύτηκε η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τις αντιστοιχίες τμημάτων, Εισαγωγικών Κατευθύνσεων και Προγραμμάτων Σπουδών των ΑΕΙ και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, ακαδημαϊκού έτους 2023-2024. Η αντιστοιχία των Τμημάτων, Εισαγωγικών Κατευθύνσεων και Προγραμμάτων Σπουδών των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών καθορίστηκε για τις μετεγγραφές του ακαδημαϊκού έτους 2023-2024.

Στην απόφαση περιλαμβάνονται 3 πίνακες:

  • Ο Πίνακας Α – ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ Ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, όπου περιλαμβάνονται 327 Τμήματα (Οπου αναφέρονται «Νέα Τμήματα» στον Πίνακα, νοούνται Τμήματα που έχουν ιδρυθεί με τους ν. 4521/2018 (Α’ 38), ν. 4559/2018 (Α’ 142), ν. 4589/2019 (Α’ 13) και ν. 4610/2019 (Α’ 70).
  • Ο Πίνακας Β΄ – ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΚΑΙ ΜΗ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ Ακαδημαϊκό έτος 2023-2024
  • Β.1 – ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΤΜΗΜΑΤΑ με μια (1) ομάδα αντιστοίχισης.
  • Β.2 – ΜΗ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΤΜΗΜΑΤΑ με δυο (2) ομάδες αντιστοίχισης.
  • Ο Πίνακας Γ΄- ΜΗ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΕΙ Ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, όπου περιλαμβάνονται τα 93 Τμήματα.

Πανελλήνιες 2023: Τα πέντε βήματα για την κατάθεσή του

Για να κάνουν το μηχανογραφικό οι υποψήφιοι καλό θα είναι, πριν, να έχουν προετοιμαστεί:

  • Βρείτε σε Επιστημονικό Πεδίο θα δηλώσετε τις σχολές
  • Υπολογίστε πόσα μόρια βγάζετε Γράψτε σε ένα χαρτί όλες τις σχολές που σας ενδιαφέρουν και βάλτε τις με τη σειρά προτίμησης που θέλετε να τις δηλώσετε, ανεξάρτητα με τις βάσεις
  • Στη συνέχεια, δίπλα σε κάθε σχολή γράψτε τη βάση που θα έχει ανακοινωθεί για φέτος
  • Αντιγράψτε τους αριθμούς προτίμησης στο Μηχανογραφικό

Πανελλήνιες: Ποιοι κάνουν Μηχανογραφικό

Μηχανογραφικό Δελτίο για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μπορούν να υποβάλουν: Όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2023, και εφόσον ήδη κατέχουν ή απέκτησαν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ). Όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2021 ή 2022, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Για τους υποψηφίους του 10% έτους 2020 δεν εφαρμόζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), ενώ για τους υποψηφίους του 10% έτους 2021 ισχύει η ΕΒΕ, όπως διαμορφώθηκε το 2021.