Πάνω από 120.000 δικαιούχοι παίρνουν επιδόματα σε λίγες ώρες – Δείτε ποιοι

Λεφτά αναμένεται να βρέξει τις επόμενες ημέρες καθώς ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ θα αρχίσουν να πληρώνουν τα επιδόματα

Από σήμερα έως 5 Απριλίου, θα καταβληθούν 102.657.345 ευρώ σε 127.906 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e- ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

Ειδικότερα:

• Από τις 2 έως 5 Απριλίου θα καταβληθούν 16.600.000 ευρώ σε 680 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.
• Στις 3 Απριλίου θα καταβληθούν σε 450 δικαιούχους 333.600 ευρώ για Παροχές τ. ΤΑΥΤΕΚΩ
• Στις 5 Απριλίου θα καταβληθούν σε 29.666 δικαιούχους 12.723.745 για Επιδόματα Μητρότητας, Κυοφορίας, Ασθενείας, Ατυχήματος, Έξοδα Κηδείας.

Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

• 35 εκατ. ευρώ σε 63.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.
• 19 εκατ. ευρώ σε 20.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.
• 9 εκατ. ευρώ σε 110 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».
• 10 εκατ. ευρώ σε 14.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

Επιδόματα: Πότε πληρώνονται οι συντάξεις

Το Πάσχα των Καθολικών και το κλείσιμο των τραπεζών από τις 25 Μαρτίου, αναμένεται να φέρει νωρίτερα την καταβολή των συντάξεων του Απριλίου.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες είναι πιθανό οι συντάξεις να πληρωθούν την Παρασκευή 22 Μαρτίου, ενώ μπορεί να γίνουν νωρίτερα και οι πληρωμές για μισθωτούς συνταξιούχους.

Οι αποφάσεις του υπουργείου αναμένονται την επόμενη εβδομάδα.

Με βάση το πλαίσιο καταβολής των συντάξεων:

Για ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, οι συντάξεις θα καταβάλλονται την τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα όπως και οι επικουρικές συντάξεις των μη μισθωτών και οι επικουρικές συντάξεις των μισθωτών και του Δημοσίου.

Οι κύριες συντάξεις των τέως ταμείων μισθωτών θα καταβάλλονται την προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα, όπως και οι κύριες συντάξεις του Δημοσίου.

Το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή για την καταβολή των συντάξεων Απριλίου είναι το εξής:

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024: οι κύριες συντάξεις από τα τέως ταμεία Μη Μισθωτών ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, οι κύριες συντάξεις που απονεμήθηκαν από τη σύσταση του ΕΦΚΑ και μετά, με τον ν.4387/2016, μέσω του ΟΠΣ-ΕΦΚΑ (συνταξιούχοι Μισθωτοί & Μη Μισθωτοί από 1.1.2017 και έπειτα) και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (Μη Μισθωτών και Μισθωτών).

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024: οι κύριες συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ] καθώς και οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.

Εάν ακολουθηθεί το μοντέλο της νωρίτερης πληρωμής των συντάξεων Απριλίου για τους μη μισθωτούς, είναι πιθανό να γίνει το ίδιο και για τους μισθωτούς, δηλαδή η καταβολή τους να γίνει μία μέρα νωρίτερα.

Από σήμερα η αύξηση του κατώτατου

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, οι μισθωτοί υπάλληλοι θα έχουν ένα πολλαπλασιαστικό αποτύπωμα μισής μονάδας για κάθε μονάδα που αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό, όπως λέει η Τράπεζα της Ελλάδος. Δηλαδή η νέα αύξηση κατά 6,4% στον κατώτατο μισθό, από τα 780 ευρώ στα 830 ευρώ, θα επηρεάσει κατά 3-3,5% και στους υπόλοιπους μισθωτούς λόγω υψηλότερου κατώτατου μισθού.

Επίσης συμπαρασύρονται επιδόματα και βέβαια το επίδομα ανεργίας.

Οι κατηγορίες επιδομάτων και προγραμμάτων που βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τον κατώτατο μισθό είναι οι εξής:

– Τακτική επιδότηση ανεργίας.
– Βοηθήματα/επιδόματα που εξαρτώνται από την τακτική επιδότηση ανεργίας και από το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη (ειδικό βοήθημα ευάλωτων ομάδων, ειδικό εποχικό βοήθημα, επίδομα εργασίας).
– Βοηθήματα μη μισθωτών (βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων-ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ, τ. ΟΑΕΕ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων-ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ, τ. ΕΤΑΑ (τ. τομέας ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, ασφάλισης νομικών).
– Λοιπές παροχές που εξαρτώνται από το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη (ειδική παροχή μητρότητας μισθωτών, ειδική παροχή μητρότητας μη μισθωτών, συμπληρωματική παροχή μητρότητας, επίδομα γονικής αδείας, ανεξόφλητες αποδοχές, λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, παροχή διαθεσιμότητας).
– Αποζημίωση μαθητών των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑ.Σ) Μαθητείας.
– Επίδομα ΕΚΕΚ ΑμεΑ Θεσσαλονίκης.
– Πρακτική άσκηση ΙΕΚ ΔΥΠΑ.
– Καταβολή αποδοχών στους μαθητές-σπουδαστές-φοιτητές που απέχουν από την εργασία τους για συμμετοχή τους στις γραπτές εξετάσεις της σχολής που φοιτούν (Ν. 1346/1983).
– Προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας (προεργασία).
– Προγράμματα εργασιακής εμπειρίας.
– Πρόγραμμα επιχορήγησης ιδιωτικών επιχειρήσεων για πρακτική άσκηση σπουδαστών ΑΤΕΙ-ΑΣΠΑΙΤΕ.
– Προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.
– Προγράμματα νέων θέσεων εργασίας.

Τριετίες

Με την αύξηση του κατώτατου μισθού, αυτομάτως αυξάνονται και οι τριετίες που αντιστοιχούν στο 10% του εκάστοτε βασικού μισθού. Η προσαύξηση καταβάλλεται για κάθε συμπληρωμένη τριετία προϋπηρεσίας και έως τα 9 έτη, δηλαδή συνολική προσαύξηση 30% για όσους έχουν συμπληρώσει 9 έτη προϋπηρεσίας (3 τριετίες).

Με μία τριετία (3-6 χρόνια), ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στα 913 ευρώ σε 14μηνη βάση και στα 1.065 ευρώ σε 12μηνη. Με δύο τριετίες (6-9 χρόνια), ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 996 ευρώ σε 14μηνη βάση και στα 1.162 ευρώ σε 12μηνη. Με τρεις τριετίες (9+ χρόνια), ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στα 1.079 ευρώ σε 14μηνη βάση και στα 1.259 ευρώ σε 12μηνη.

Η καταβολή των τριετιών είναι υποχρεωτική και αν κάποιος εργοδότης δεν τηρήσει το μέτρο, υπάρχουν διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που ελέγχονται από την Επιθεώρηση Εργασίας