Πληρωμές με μετρητά: Έρχονται βαριές καμπάνες – Πώς θα γλιτώσετε τα πρόστιμα

Σε ισχύ έχει τεθεί το μέτρο της κυβέρνηση για πληρωμές με μετρητά με τα πρόστιμα να είναι μεγάλα για όσους δεν το τηρούν 

Υπενθυμίζεται πως το μέτρο εντάσσεται σε μια σειρά μέτρων τα οποία αποφασίστηκαν με σκοπό την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Το μέτρο που βάζει τέλος στις συναλλαγές με μετρητά άνω των 500 ευρώ έχει ήδη τεθεί σε ισχύ.

Πλέον οι επιχειρήσεις που θα εντοπίζονται να έχουν δεχθεί πληρωμές άνω των 500 ευρώ με μετρητά θα βρίσκονται αντιμέτωπες με την επιβολή προστίμου διπλάσιου της συναλλαγής. Αν δηλαδή επιχειρήσεις ή επαγγελματίες δεχθούν από πελάτη 2.000 ευρώ μετρητά, θα χάνουν 4.000 ευρώ.

Η αύξηση του προστίμου για χρήση μετρητών σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής κρίθηκε αναγκαία, διότι το πρόστιμο των 100 ευρώ δεν απέτρεπε πολλούς από το να προτιμούν να πληρωθούν με μετρητά.

Παράλληλα, από τους πρώτους μήνες του νέου έτους στη θέση των μετρητών θα μπουν «POS παντού». Σε κάθε πληρωμή με κάρτα, θα «χτυπάει» αυτομάτως απόδειξη στην ταμειακή του καταστήματος, αλλά και «καμπανάκι» στην ΑΑΔΕ τι και πώς πληρώθηκε με κάρτα.

Η υπουργική απόφαση για την επέκταση των POS σχεδόν σε όλη τη λιανική αγορά αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες μέρες και θα ορίζει ότι χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις όπως: ταξί, κινηματογράφοι, λαϊκές αγορές, περίπτερα, παντοπωλεία, ασφαλιστικές εταιρείες, χρηματιστηριακές εταιρείες, γυμναστήρια, πάρκινγκ θα πρέπει να διαθέτουν POS.

Πληρωμές με μετρητά: Η επέκταση των POS

Με την επέκταση των POS αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες, οι οποίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ανήλθαν σε 49 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023. Σύμφωνα με την Εκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ το πρώτο εξάμηνο του έτους:

  • Ο όγκος των συναλλαγών με κάρτες ανήλθε σε 1,048 δισ. παρουσιάζοντας αύξηση 2%, ενώ η αναλογούσα αξία διαμορφώθηκε στα 49 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 3%.
  • Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα εμφανίστηκε αυξημένος στις 52 από 50 το προηγούμενο εξάμηνο.
  • Οι χρεωστικές κάρτες συνεχίζουν να αποτελούν το κύριο υποκατάστατο των μετρητών και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται ευρέως για συναλλαγές μικρής αξίας. Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα ανήλθε σε 56 συναλλαγές, από 53 το προηγούμενο εξάμηνο, ενώ ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα διατηρήθηκε αμετάβλητος στις 27 συναλλαγές.
  • Η μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα ανήλθε σε 2.414 ευρώ, σημειώνοντας οριακή μείωση 0,48% συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μηδενική σχεδόν μεταβολή της μέσης αξίας συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα κατά 0,05%, η οποία διαμορφώθηκε σε 2.611 ευρώ, από 2.610 ευρώ το προηγούμενο εξάμηνο. Η μέση αξία συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα μειώθηκε κατά 3,5% και διαμορφώθηκε σε 1.273 ευρώ, από 1.320 ευρώ το προηγούμενο εξάμηνο.
  • Η μέση αξία ανά συναλλαγή για το σύνολο των καρτών μειώθηκε κατά 5% σε 46 ευρώ από 48 ευρώ το β΄ εξάμηνο του 2022.

ΑΑΔΕ: Εντατικοί έλεγχοι και κυρώσεις σε βενζινάδικα για λαθρεμπόριο και φοροδιαφυγή

Νέες κυρώσεις τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα, για τα βενζινάδικα που εμπλέκονται σε λαθρεμπόριο καυσίμων και φοροδιαφυγή, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ.

Συγκεκριμένα, η ΑΑΔΕ προετοιμάζει εντατικούς ελέγχους σε βενζινάδικα, μαζί με τη βοήθεια των καταναλωτών που έχουν κάνει καταγγελίες στην εφαρμογή της. Μάλιστα, οι κυρώσεις περιλαμβάνουν μέχρι και διετές «λουκέτο». Οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων, έχουν και εκείνες ευθύνη απέναντι στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής, καθώς πρέπει και εκείνες από την πλευρά τους, να μεριμνούν για την σωστή λειτουργία των πρατηρίων με τα οποία συνεργάζονται.

Θα πρέπει να ελέγχουν αν υπάρχει και λειτουργεί το σύστημα εισροών – εκροών, να κάνουν κάθε χρόνο έλεγχο ποιότητας καυσίμων αλλά και να διακόπτουν τη συνεργασία με παραβατικά πρατήρια. Αν δεν το πραγματοποιούν θα βρίσκονται και εκείνες αντιμέτωπες με κυρώσεις.

Για τις εταιρείες, ο νόμος προβλέπει πρόστιμα από 5.000 έως και 30.000 ευρώ ανά πρατήριο, ενώ παράλληλα η ΑΑΔΕ, θα προβαίνει σε ετήσια δημοσιοποίηση των κυρώσεων που επιβάλλει. Ο νόμος προβλέπει ξεχωριστό πλαίσιο κυρώσεων για τα ίδια τα πρατήρια για την αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας, της νοθείας και τις παρεμβάσεις στα συστήματα εισροών – εκροών.

Οι κυρώσεις σε περίπτωση λαθρεμπορίου ή φοροδιαφυγής στα βενζινάδικα

Οι κυρώσεις της ΑΑΔΕ, μπορεί να οδηγήσουν σε σφράγιση της εγκατάστασης του πρατηρίου για δύο χρόνια, με τη σφράγιση και την απαγόρευση δραστηριότητας να επεκτείνεται σε όλα τα πρατήρια της ίδιας ιδιοκτησίας. Σε ότι αφορά πρατήρια που ανήκουν σε εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών ή 100% θυγατρικές τους, η σφράγιση στο σύνολο των καταστημάτων, επιβάλλεται αν σφραγιστούν πέντε καταστήματα σε διάστημα τριών μηνών.

Διετές λουκέτο προβλέπεται και στην περίπτωση όπου ιδιοκτήτες του πρατηρίου ή οι προστηθέντες παρεμποδίζουν τον έλεγχο με χρήση βίας ή απειλής, ενώ ο νόμος κλείνει τα «παραθυράκια» που έδιναν τη δυνατότητα το λουκέτο να μείνει μόνο στα χαρτιά.

Αναλυτικότερα ορίζεται ρητά ότι:

Αλλαγή ή διακοπή δραστηριότητας κατά τον χρόνο της σφράγισης στο φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο όνομα του οποίου λειτουργούσε η εγκατάσταση δεν κωλύει τη σφράγιση της εγκατάστασης.
Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή οι νομικές οντότητες των οποίων η εγκατάσταση πρατηρίου καυσίμων σφραγίστηκε, απαγορεύεται να δραστηριοποιούνται με οποιονδήποτε άλλον τρόπο ή ιδιότητα ή να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις εμπορίας ή διακίνησης ενεργειακών προϊόντων για δύο έτη από τη διαπίστωση της παράβασης.