Προσοχή! Έρχονται νέοι κανόνες για τα χρέη – Τι θα γίνει με τις ρυθμίσεις

Οι οφειλές νοικοκυριών προς το δημόσιο αγγίζουν τα 155 δισ. ευρώ ενώ αν προστεθούν και τα «κόκκινα» χρέη σε τράπεζες και servicers το συνολικό ιδιωτικό χρέος εκτοξεύεται πάνω από τα 235 δισ. ευρώ

Με χρέη στην εφορία εμφανίζονται πάνω από 4,5 εκατ. φορολογούμενοι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, ενώ πάνω από 2 εκατ. ασφαλισμένοι έχουν συσσωρεύσει χρέη στον ΕΦΚΑ.

Με το ιδιωτικό χρέος να συνιστά ένα μεγάλο μέτωπο για την κυβέρνηση, σε «τροχιά» εφαρμογής εισέρχεται η Εθνική Στρατηγική για τη Διαχείριση του Ιδιωτικού Χρέους που στοχεύει στη διαχείριση της τεράστιας δεξαμενής οφειλών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αλλά στην εφαρμογή προληπτικών μηχανισμών, προκειμένου να αποφευχθεί η μελλοντική συσσώρευση ιδιωτικού χρέους. Η Εθνική Στρατηγική όπως αποτυπώνεται στη διακήρυξη ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού περιλαμβάνει 33 έργα και 11 μελέτες. Τα 33 έργα «πατάνε» πάνω σε τρεις άξονες παρεμβάσεων, που στοχεύουν στη βελτίωση της διαδικασίας αφερεγγυότητας για επιχειρήσεις – ιδιώτες, στην ανάπτυξη μηχανισμών για την αποφυγή συσσώρευσης νέων «κόκκινων» δανείων, στη βελτίωση του πλαισίου που διέπει την αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στον πυρήνα της στρατηγικής βρίσκεται η εκπόνηση 11 μελετών από τις οποίες ξεχωρίζουν αυτές που έχουν ως στόχο να διευκολύνουν τις διαπραγματεύσεις πιστωτών – οφειλετών, τη στήριξη των πιο ευάλωτων, καθώς και τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Χρέη: Τα νέα έργα και δράσεις, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν

-Βέλτιστες πρακτικές για πολυμερείς διαπραγματεύσεις και βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ οφειλετών και πιστωτών.

-Ελεγκτικό μηχανισμό για τον εντοπισμό στρατηγικών κακοπληρωτών μέσω τυχαίων δειγματοληπτικών ελέγχων. Καθορισμός κριτηρίων για τη δημιουργία δειγμάτων για οφειλέτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) που βρίσκονται ήδη ή υποβάλλουν αίτηση για να τεθούν σε καθεστώς προστασίας και αναδιάρθρωσης, αλλά είναι δυνητικά ικανά να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και / ή έχουν παράσχει ελλιπείς ή ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την ικανότητα αποπληρωμής των οφειλών τους.

-Νέα νομοθεσία για την εξάλειψη των φορολογικών αντικινήτρων στο πλαίσιο της ανάκτησης και αναδιάρθρωσης χρεών.

-Μηχανισμό καθοδήγησης οφειλετών σε πρώιμα στάδια οικονομικής δυσπραγίας σε εθελοντική βάση, αξιοποιώντας τα προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

-Επανασχεδιασμό πλαισίου προστασίας στέγασης.

-Νέου τύπου προεγκεκριμένες και αυτοματοποιημένες διαδικασίες αναδιάρθρωσης και διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

-Μηχανισμό έγκαιρης προειδοποίησης για το Ιδιωτικό Χρέος, για κάθε οφειλέτη.

-Νέα νομοθεσία για την εξάλειψη των φορολογικών αντικινήτρων κατά της ανάκτησης και αναδιάρθρωσης χρεών

-Ειδικές πλατφόρμες για την υποστήριξη του νέου πλαισίου αφερεγγυότητας

-Βελτίωση πλαισίου ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για την αντιμετώπιση εμποδίων

-Αλλαγές στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για να καταστεί πιο φιλική προς τον χρήστη και για τον εμπλουτισμό του περιεχομένου των πληροφοριών για το ακίνητο.

-Πρόβλεψη για συμβουλευτική στήριξη και εργασιακή επανένταξη πτωχευσάντων.

Εφορία: Ποιοι και πώς μπορούν να «κουρέψουν» έως 75% πρόσθετους φόρους και πρόστιμα

Εκπτώσεις από 35% έως και 75% σε πρόστιμα και προσαυξήσεις έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν χιλιάδες φορολογούμενοι με εκκρεμείς υποθέσεις στα δικαστήρια και το Συμβούλιο της Επικρατείας, εφόσον αποσύρουν τις υποθέσεις τους από τα δικαστήρια και υποβάλουν έως τις 30 Ιουνίου αίτηση στην αρμόδια επιτροπή για επίλυση των διαφορών τους με την εφορία.

Για να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους μακριά από τις δικαστικές αίθουσες θα πρέπει να αποδεχθούν την πρόταση της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών και μέσα σε 5 ημέρες από τον συμβιβασμό να καταβάλουν εφάπαξ το 30% της οφειλής. Το υπόλοιπο ποσό της οφειλής καταβάλλεται σε έως 24 δόσεις και παρέχεται έκπτωση στους πρόσθετους φόρους, τόκους, προσαυξήσεις και πρόστιμα η οποία ανέρχεται σε 75% εάν η οφειλή καταβληθεί σε μία δόση, σε 65% για 2-4 δόσεις, σε 55% για 5 -8 δόσεις, σε 50% για 9-12 δόσεις, σε 45% για 13-16 δόσεις, σε 40% για 17-20 δόσεις και σε 35% για 21-24 δόσεις.

Εάν δεν καταβληθεί ποσοστό τουλάχιστον 30% του κύριου φόρου που οφείλεται εντός 5 εργάσιμων ημερών από την αποδοχή της πρότασης της Επιτροπής, ή χαθούν δύο συνεχόμενες δόσεις ή οι δύο τελευταίες, ο συμβιβασμός ανατρέπεται αναδρομικά, θεωρείται ότι δεν επήλθε ποτέ και τυχόν καταβληθέντα ποσά θεωρείται ότι καταβλήθηκαν έναντι της αρχικής οφειλής.

Το «κούρεμα» των προστίμων ισχύει για:

  • Φορολογούμενους που έχουν εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις στα δικαστήρια, κατόπιν προσφυγών του Δημοσίου και όχι με δική τους πρωτοβουλία. Συνήθως πρόκειται για τις υποθέσεις φοροδιαφυγής, για τις οποίες ασκεί ποινική δίωξη η ΑΑΔΕ και μετά από εφέσεις της Εφορίας εκκρεμοδικούν είτε στο Διοικητικό Εφετείο είτε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
  • Φορολογούμενους που οι υποθέσεις τους αρχικά απορρίφθηκαν από την Επιτροπή για ουσιαστικούς λόγους, αλλά εκ των υστέρων προέκυψαν νέα στοιχεία ή νέα νομολογία ή εκδόθηκαν αμετάκλητες αποφάσεις ποινικών δικαστηρίων που τους δικαίωσαν.

Το αίτημα για εξώδικη επίλυση διαφορών μπορεί να αφορά μόνο σε υποθέσεις που εκκρεμούν και δεν έχουν συζητηθεί, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων έως τις 29 Ιουνίου 2024, ενώ η προθεσμία καταλαμβάνει και τις εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον της Επιτροπής.

Επίσης, επιτρέπεται η υποβολή νέας αίτησης εντός της ως άνω προθεσμίας για υποθέσεις για τις οποίες είχε υποβληθεί αίτηση και απορρίφθηκαν από την Επιτροπή για τυπικούς λόγους, καθώς και σε υποθέσεις ματαιωθείσες ή απορριφθείσες για τις οποίες έχουν προκύψει νέα στοιχεία ή νομολογία ή έχει εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση ποινικού δικαστηρίου.

Η εξέταση των αιτήσεων εξώδικης επίλυσης ολοκληρώνεται το αργότερο έως τις 31 Οκτωβρίου 2024 και τα πρακτικά εξώδικης επίλυσης εκδίδονται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 ημερομηνία, κατά την οποία λήγει η θητεία του Γενικού Προϊσταμένου, των μελών των Τμημάτων της Επιτροπής και των Γραμματέων.

Αιτήσεις που δεν εξετάστηκαν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2024, θεωρείται ότι απορρίφθηκαν σιωπηρά και επανεισάγονται με επιμέλεια της Γραμματείας των Επιτροπών στο αρμόδιο δικαστήριο χωρίς τη σύνταξη πρακτικού.

Για όσο διάστημα η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον των επιτροπών, η δίκη ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του αρμόδιου τακτικού διοικητικού δικαστηρίου αναστέλλεται. Η αναστολή δεν καταλαμβάνει την προσωρινή δικαστική προστασία.