Προσοχή! Πότε πρέπει να κάνουν φορολογικές δηλώσεις τα ανήλικα παιδιά

Ανοιχτή εδώ και μέρες είναι οι πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις και οι φορολογούμενοι πρέπει να γνωρίζουν όλα τα δεδομένα

Τα ανήλικα παιδιά είναι εξαρτώμενα μέλη των γονέων τους εφόσον το εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ και εφόσον συνοικούν με αυτούς ή όταν παρουσιάζουν αναπηρία τουλάχιστον 67% και το εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ μη υπολογιζόμενου του ποσού της διατροφής, του εξωιδρυματικού επιδόματος ή προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας.

Στην περίπτωση αυτή το εισόδημά τους δηλώνεται και φορολογείται στο όνομα του γονέα που έχει τη γονική μέριμνα και σε κάθε περίπτωση στο όνομα του συζύγου, ο οποίος θεωρείται καταρχήν υπόχρεος για την υποβολή της δήλωσης. Σε περίπτωση που αυτός έχει χάσει τη γονική μέριμνα, προστίθεται στο εισόδημα του άλλου γονέα και φορολογείται στο όνομά του.

Φορολόγηση εισοδήματος ανήλικου τέκνου

Κατ’ εξαίρεση, φορολογείται χωριστά το εισόδημα του ανήλικου άγαμου παιδιού ανεξαρτήτως ποσού εφόσον προέρχεται:

α) από την παροχή της προσωπικής του εργασίας,
β) από σύνταξη λόγω θανάτου του πατέρα ή της μητέρας του.

Στην περίπτωση που το ανήλικο άγαμο τέκνο υποβάλλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση για μια ή και για τις δύο από τις παραπάνω περιπτώσεις και παράλληλα αποκτά και εισοδήματα άλλης κατηγορίας, όπως πχ. εισοδήματα από ακίνητα, αυτά αναγράφονται στη δήλωση του υπόχρεου γονέα.

Εξαρτώμενα ενήλικα τέκνα

Εξαρτώμενα μέλη είναι και:

  • Τα ενήλικα τέκνα που είναι έως 25 ετών και φοιτούν σε σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή είναι ενήλικα έως 25 ετών και είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων ή υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους και εφόσον το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσόν των 3.000 ευρώ
  • Τα ενήλικα τέκνα του φορολογουμένου και οι αδελφοί και αδελφές των δύο συζύγων με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%, εφόσον είναι άγαμα, διαζευγμένα ή σε χηρεία εφόσον το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ. Σε κάθε όμως περίπτωση τα ενήλικα τέκνα που αποκτούν εισόδημα υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση.

Σε περίπτωση υποβολής εντύπου Ε3 για ανήλικο τέκνο, του οποίου τα εισοδήματα φορολογούνται στο όνομα του γονέα που ασκεί τη γονική μέριμνα, η δήλωση του γονέα με το Ε3 του ανηλίκου υποβάλλεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. (χειρόγραφη δήλωση) με τους προβλεπόμενους τρόπους.

Χωριστές φορολογικές δηλώσεις

Στις περιπτώσεις που οι σύζυγοι υποβάλουν χωριστές δηλώσεις θα δηλώνονται στον πίνακα 8 του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγους τα τέκνα που προέρχονται από τον κοινό γάμο καθώς και τα αναγνωρισμένα τέκνα του καθένα εξ αυτών. Το ίδιο ισχύει και κατά τη λύση της έγγαμης σχέσης ή του συμφώνου συμβίωσης, όπου τα τέκνα θεωρείται ότι βαρύνουν και τους δύο γονείς, οι οποίοι δικαιούνται την μείωση του φόρου (αφορολόγητο), υπό την προϋπόθεση ότι είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι ή κατ’ επάγγελμα αγρότες και το αγροτικό εισόδημά τους είναι μεγαλύτερο από το 50% του συνολικού εισοδήματός τους.

Φορολογικές δηλώσεις: Τι ισχύει με τον μηδενικό φόρο – Ποιους αφορά

Μηδενικός φόρος ή επιστροφή φόρου δείχνει μέχρι στιγμής ο λογαριασμός των φορολογικών δηλώσεων που έχουν λάβει 8 στους 10 φορολογούμενους οι οποίοι έσπευσαν μέσα στην πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ να υποβάλουν τη δήλωσή τους.

Οι δυο στους δέκα πήραν την κρυάδα με το εκκαθαριστικό καθώς καλούνται να πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2023. Ο φόρος εξοφλείται είτε εφάπαξ με έκπτωση 3% έως τις 31 Ιουλίου 2024 ή σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση έως το τέλος Ιουλίου.

Η ακτινογραφία των πρώτων 52.061 εκκαθαριστικών των φορολογικών δηλώσεων δείχνει τα εξής:

1. Για το 52,4% των φορολογικών δηλώσεων το εκκαθαριστικό σημείωμα είναι μηδενικό. Δηλαδή οι φορολογούμενοι ούτε πληρώνουν φόρο, ούτε δικαιούνται επιστροφή φόρου.

2. Για το 25,41% ή 13.228 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι πιστωτικό με τους φορολογούμενους να δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος συνολικού ύψους 5,033 εκατ. ευρώ ή 380,5 ευρώ κατά μέσον όρο.

Επιστροφή φόρου

Την επιστροφή φόρου που δικαιούνται αναμένεται να λάβουν άμεσα μόνο όσοι δεν έχουν άλλες φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, θα αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση ενώ επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που έχουν φορολογικές οφειλές θα συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από 12/5/2024. Φέτος πριν την υποβολή της φορολογικής δήλωσης καθίσταται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN στην ψηφιακή πύλη myAADE για όλους τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας που δεν έχουν δηλώσει IBAN καθώς χωρίς τη δήλωση ΙΒΑΝ δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν επιστροφές φόρου. Μάλιστα μέσω της νέας εφαρμογής της ΑΑΔΕ «myAADEapp» οι φορολογούμενοι μπορούν να βλέπουν στην οθόνη του κινητού τους τις επιστροφές φόρου που δικαιούνται και να δηλώνουν ή να αλλάζουν το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού τους.

3. Για 11.521 φορολογικές δηλώσεις ή το 22,13% των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί τα εκκαθαριστικά είναι χρεωστικά με το ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 9,512 εκατ. ευρώ εκατ. ευρώ και κατά μέσο όρο σε 825,64 ευρώ. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος με τους ακόλουθους τρόπους:

– Εφάπαξ με έκπτωση 3% έως 31 Ιουλίου 2024.

– Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως 31 Ιουλίου 2024 και την τελευταία έως 28 Φεβρουαρίου 2025.

– Σε έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις με την πάγια ρύθμιση.

– Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα.

Φορολογικές δηλώσεις: Τι πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει:

  • να εισέλθουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ
  • να επιλέξουν το έτος για το οποίο επιθυμούν την υποβολή δήλωσης
  • να επιβεβαιώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία (ΑΜΚΑ, ημερομηνία γέννησης, οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.)
  • να συμπληρώσουν τα έντυπα Ε2 και Ε3 εφόσον υπάρχει υποχρέωση, ενώ η σύζυγος να υποβάλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης.
  • να συμπληρώσουν το έντυπο Ε1 ακολουθώντας τα σχετικά καθοδηγητικά μηνύματα προς τον χρήστη που τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ.
  • να ενημερώνονται για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.
  • να υποβάλλουν τη δήλωση.
  • να εκτυπώσουν τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.