Πρόστιμα έως 60.000 ευρώ στις παραλίες – Ποιους αφορούν

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι πολίτες καθώς θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι στις παραλίες 

Με την περίοδο πραγματοποίησης των διαγωνισμών παραχώρησης των ελληνικών παραλιών για εμπορική χρήση να έχει παρέλθει από τις 15 Μαΐου, ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης διευκρινίζει με ερμηνευτική εγκύκλιο τους τρόπους με τους οποίους θα διενεργηθούν φέτος το καλοκαίρι οι έλεγχοι για την τήρηση της νομιμότητας.

Και αυτό, διότι το ένα σκέλος είναι η νομοθέτηση της νέας μορφής παραχωρήσεων των παραλιών. Το άλλο είναι η διενέργεια ελέγχων επί αιγιαλών και παραλιών, η σύνταξη εκθέσεων αυτοψιών – πορισμάτων και επιβολή διοικητικών μέτρων και κυρώσεων στις περιπτώσεις εκείνες που ορίζει ο νόμος πως υπάρχει παράβαση και δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα από τον παραχωρησιούχο επιχειρηματία.

Οι δύο τρόποι των ελέγχων στις παραλίες

Έτσι, ο υπουργός Οικονομικών διευκρινίζει πως οι έλεγχοι μπορούν να πραγματοποιηθούν με δύο τρόπους:

Με αυτοψία στον χώρο του αιγιαλού και της παραλίας. Μετά τη διενέργεια της αυτοψίας συντάσσεται επιτόπου πόρισμα – έκθεση αυτοψίας με συνοδευτικό φωτογραφικό υλικό, όταν αυτό είναι εφικτό, το οποίο επιδίδεται ή τοιχοκολλάται αμέσως στον παραχωρησιούχο.
Στη δεύτερη περίπτωση, ο έλεγχος πραγματοποιείται με εξ αποστάσεως φωτογραφική λήψη του χώρου του αιγιαλού και της παραλίας, ιδίως από drones, που λειτουργούν στον αέρα αυτόνομα ή τηλεκατευθυνόμενα (τηλεπισκόπηση) ή με αξιοποίηση δορυφορικών λήψεων. Στη συνέχεια, η Κτηματική Υπηρεσία λαμβάνει το φωτογραφικό υποστηρικτικό υλικό και βάσει αυτού συντάσσει τα πορίσματα – εκθέσεις αυτοψίας, λαμβάνοντας τα προβλεπόμενα διοικητικά μέτρα και επιβάλλοντας κυρώσεις που περιγράφει ο νόμος. Οι σχετικές πράξεις επιδίδονται με κάθε πρόσφορο μέσο.

Υπενθυμίζεται πως για τους παραβάτες τους οποίους οι έλεγχοι θα «τσιμπήσουν» να «στήνουν» παράνομα ομπρελοκαθίσματα στις παραλίες, τα πρόστιμα φτάνουν από 2.000 έως και 60.000 ευρώ, ενώ κατά περίπτωση προβλέπεται ακόμα και άρση της άδειας λειτουργίας τους, αν δεν τηρούνται οι κανόνες που έχουν τεθεί στις συμβάσεις, όπως η ύπαρξη ναυαγοσωστών, αποδυτήρια ή άλλα.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τον κοινωνικό τουρισμό

Το άνοιγμα της πλκατφόρμας και η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός 2024 της ΔΥΠΑ αναμένεται το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει νωρίτερα και φέτος από την 1η Ιουλίου 2024 ως 30.6.2025 και θα αφορά σε 300.000 επιταγές.

Σημειώνεται ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εργαζόμενοι και άνεργοι που επιδοτούνται για τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού οποιουδήποτε άλλου φορέα για την ίδια περίοδο.

Επίσης δεν θεωρούνται δικαιούχοι του προγράμματος όσοι έλαβαν Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού στο πλαίσιο του προγράμματος 2023-2024 ανεξαρτήτως από το αν έκαναν χρήση της επιταγής ή όχι.

Κίνητρα σε συγκεκριμένες περιοχές

Η επιταγή, με την οποία γίνεται η διαδικασία συμμετοχής, είναι ένας μοναδικός αριθμός για κάθε δικαιούχο και κάθε ωφελούμενο ξεχωριστά.

Οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ, κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή, όπως αναφέρει το Dnews.

Σήμερα για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στον νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή και στα καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας- Αιδηψού και Μαντουδίου-

Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις.

Ανάλογα θα είναι τα κίνητρα και για τον νομό Θεσσαλίας.

Οι τιμές επιδότησης θα είναι αυξημένες κατά 20% για τον μήνα αιχμής Αύγουστο, όπως και πέρυσι.

Επιπλέον, για πρώτη φορά προσαυξάνονται κατά 20% και κατά τις περιόδους των Χριστουγέννων (από 15.12.2024 έως 14.01.2025) και του Πάσχα 2025.

Η αύξηση ισχύει για όλο τον χρόνο για τα καταλύματα της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου.

Εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Η συμμετοχή της γενικής κατηγορίας των δικαιούχων ανέρχεται σε 25% και των πολυτέκνων σε 20%.

Για τα άτομα με αναπηρία τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

Για πρώτη φορά, στο φετινό πρόγραμμα διευρύνονται οι κατηγορίες των δικαιούχων, ενώ ενισχύονται οι ευάλωτες ομάδες καθώς προβλέπεται μοριοδότηση για τα άτομα με αναπηρία και τους μονογονείς.

Δικαιούχοι είναι:

– εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή

– ασφαλισμένοι στον eEΦΚΑ στην επαγγελματική τους κατηγορία με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ οποτεδήποτε στο διάστημα από 01.01.2022 έως την προηγουμένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή

– άνεργοι με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας τουλάχιστον τριών μηνών κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

Το εισόδημα των δικαιούχων όλων των κατηγοριών δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, εκτός αν πρόκειται για μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι αν είναι άγαμοι πρέπει να έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ, έως 24.000 ευρώ αν είναι έγγαμοι, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο ή αν είναι μονογονείς έως 27.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο μετά το πρώτο.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) με τους κωδικούς TAXISnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση.

Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: Αρχική – Εργασία και ασφάλιση – Αποζημιώσεις και Παροχές – Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού (ΔΥΠΑ).

Η επιλογή των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων (ΑμεΑ, μονογονέα, αριθμός παιδιών, εισόδημα) με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ.

Τα δικαιολογητικά που αφορούν στις προϋποθέσεις συμμετοχής ή στη μοριοδότηση των δικαιούχων αναζητούνται αυτεπάγγελτα. Σε όσες περιπτώσεις απαιτούνται δικαιολογητικά λόγω μη δυνατότητας αυτεπάγγελτης αναζήτησης, αυτά επισυνάπτονται στις αιτήσεις.