Qatar Gate: Το κείμενο που «καίει» τον Αβραμόπουλο – Τι ισχυρίζεται ο ίδιος

Qatar Gate: Στην επικαιρότητα έχει βρεθεί το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου με αφορμή την υπόθεση με το Κατάρ.

Τι ισχυρίζεται ο κ. Αβραμόπουλος ίδιος για την επιτροπή στην οποία υπήρξε μέλος…

«Όταν διαπίστωσα ότι ο Οργανισμός είχε πέσει σε ατονία, δήλωσα την παραίτηση μου», διευκρίνισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, τι είπε για το Qatar Gate και τις νέες εξελίξεις.

Qatar Gate: Αβραμόπουλος – «Δεν έχει δοθεί εντολή για έρευνα»

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στον ant1 ξεκαθάρισε πως δεν έχει δοθεί καμία εντολή για επείγουσα έρευνα στην ΜΚΟ που συμμετείχε.

«Δέχθηκα πρόσκληση να είμαι μέλος της επιτροπής για την οποία γίνεται λόγος, όταν δεν ήμουν πλέον Ευρωπαϊκός Επίτροπος. Ζήτησα άδεια από τις αρμόδιες Αρχές της Ε.Ε, την οποία έλαβα κι έτσι μπήκα στην επιτροπή», διευκρίνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

«Σε ότι αφορά τον κ. Παντσέρι, θα πρέπει να μην ξεχνάμε ότι ήταν ένα προβεβλημένο πρόσωπο, το οποίο μάλιστα επί 3 χρόνια ήταν Πρόεδρος της επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ε.Ε.

Όταν διαπίστωσα ότι ο Οργανισμός είχε πέσει σε ατονία, δήλωσα την παραίτηση μου», τόνισε ο κ, Αβραμόπουλος και συμπλήρωσε, «όσοι ρωτήθηκαν είπαν πως δεν είχα καμιά συμμετοχή στα κακώς κείμενα που ανέκυψαν».

Qatar Gate: Τι λέει ο Έρικ Μάμερ

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Έρικ Μαμέρ θα πει: «Σημειώνουμε ότι επισκέφτηκε διάφορους επίτροπους, τουλάχιστον στις ημερομηνίες 15 έως 17 Νοεμβρίου 2021. Για αυτό που οι επίτροποι περιγράφουν ως σύντομη επίσκεψη αβροφροσύνης σε πρώην συναδέλφους και αφορά τις Επιτρόπους Ίλβα Γιόχανσον και την Στέλλα Κυριακίδου.

Απ’ ό,τι καταλαβαίνουμε, σε καμία από αυτές τις συναντήσεις, δεν εκπροσωπούσε τη ΜΚΟ για την οποία είχε ζητήσει εξουσιοδότηση δραστηριότητας μετά την εντολή του, ούτε συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν την εν λόγω ΜΚΟ. Έχει επίσης συναντήσει κατά καιρούς πρώην συναδέλφους για ιδιωτικές υποθέσεις».

Να θυμίσουμε πως η Ίλβα Γιόχανσον είναι η επίτροπος που έχει επιτεθεί στην Εύα Καϊλή για την εμπλοκή της στο Qatargate προκαλώντας αίσθηση με την γλώσσα που χρησιμοποίησε.

«Ντροπή σου. Ντροπή σου που πρόδωσες την εμπιστοσύνη μας, την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων που περίμεναν να μάχεσαι για τα δικά τους συμφέροντα» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η Γιόχανσον για την Ελληνίδα ευρωβουλευτή.

Qatar Gate: Τον «καίει» κείμενο της ιστοσελίδας Euobserver

Σύμφωνα με αυτό, ο πρώην Επίτροπος της Ελλάδας το διάστημα που αμειβόταν από τη ΜΚΟ Fight Impunity, έβλεπε αξιωματούχους, κάτι που θεωρείται ασύμβατο με την ιδιότητα που κατείχε.

Την ίδια ώρα ο ίδιος ανέβασε φωτογραφίες που είχε δημοσιεύσει στο Twitter με τις επιτρόπους του και σύμφωνα με πληροφορίες, στη γραπτή απάντηση Αβραμόπουλου αναφέρονται τα εξής:

«Η θέση μου στη ΜΚΟ δεν απαιτούσε ποτέ καμία δραστηριότητα λόμπι προς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, αλλά μάλλον εκστρατείες υπεράσπισης και ευαισθητοποίησης, όπως για παράδειγμα δημοσίευση άρθρων».

Είναι χαρακτηριστικό πως η επιστολή του Αβραμόπουλου απευθύνεται στο ίδιο στέλεχος, στο οποίο είχε χορηγήσει τον φάκελο για την απασχόλησή του στη «Fight Impunity» και την είχε εγκρίνει τον Φεβρουάριο του 2021, κατόπιν έγκρισης της Επιτροπής Ηθικής της Κομισιόν τον Δεκέμβριο του 2020. Τώρα μετά από δημοσίευμα του Guardian η υπόθεση έχει ξανανοίξει.

«Βρίσκομαι στο επίκεντρο των ερευνών επειδή ήμουν ο μόνος για ένα χρονικό διάστημα 12 μηνών πληρωνόταν. Τότε είχα δηλώσει στην Επιτροπή και το ποσόν. Και στις αρχές του 2022 παραιτήθηκα, έναν χρόνο πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο. Ποτέ δεν είχαμε υποψιαστεί κάτι» είχε δηλώσει ο κ. Αβραμόπουλος.

«Η Επιτροπή απευθύνει επιστολή στον πρώην Επίτροπο Αβραμόπουλο, ώστε να λάβουμε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο σεβάστηκε τους όρους που ορίζονται στη θέση του» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Έρικ Μαμέρ.

Την ίδια ώρα ο πρώην επίτροπος λέει πως η δική του έρευνα αφορά αν σεβάστηκε τους πόρους συμμετοχής του στην ΜΚΟ.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος διέψευσε πως υπάρχει επείγουσα έρευνα από την Κομισιόν εναντίον του για την υπόθεση του Qatargate. Μιλώντας στην ΕΡΤ υποστήριξε πως δεν υπάρχει έρευνα με εντολή της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη δράση του στην ΜΚΟ του Παντσέρι, ο οποίος φέρεται να πρωτοστάτησε στο «Qatargate».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε πως υπάρχει μια διερεύνηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το εάν ήταν αληθής η αιτιολόγηση που είχε υποβάλλει 3 χρόνια πριν, προκειμένου να συμμετάσχει στην ΜΚΟ του Παντσέρι.

Παράλληλα λέει πως μετά από τον πρώτο χρόνο της συμμετοχής του ζήτησε να διακοπή η αμοιβή των 5.000 ευρώ μηνιαίως.

Qatar Gate: «Γι’ αυτό βρέθηκαν τα χρήματα στο σπίτι μου», λέει η Καϊλή

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Qatargate, για το οποίο έρχονται στο “φως” νέες λεπτομέρειες και στοιχεία από την ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidiano που δημοσιεύει σημεία από την ανάκριση της Εύας Καϊλή στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.
Αναλυτικά, η κα. Καϊλή φαίνεται να δήλωσε πως τα 600.000 ευρώ που ήταν κρυμμένα στο γνωστό πλέον τρόλεϊ που είχε εμπιστευθεί στον πατέρα της δεν ήταν δικά της, ούτε του συντρόφου της, αλλά “για τον Παντσέρι”, ο οποίος φαίνεται να έφερνε μετρητά στο σπίτι των Καϊλή και Τζιόρτζι.

Τα υπόλοιπα 150.000, όπως ισχυρίζεται η ίδια, ήταν χρήματα που είχε δανειστεί ο Τζιόρτζι ως συνεισφορά για τα έξοδα αγοράς του σπιτιού τους, αφού η Εύα Καϊλή ισχυρίστηκε ότι ο σύντροφός της δυσκολευόταν να καλύψει τα εν λόγω έξοδα.

Γιατί όμως τα χρήματα του Παντσέρι βρίσκονταν στο σπίτι της κας Καϊλή; Η Ελληνίδα πολιτικός απάντησε λέγοντας χαρακτηριστικά “νομίζω ότι οφείλεται στην ασυλία μου” και μάλιστα φαίνεται να υπογράμμισε στους ανακριτές πως ο Τζιόρτζι “κρατούσε κάτι για τον Παντσέρι” και “ίσως και για το σημερινό του αφεντικό του, τον Κοτσολίνο“. Μάλιστα η Il Fatto Quotidiano τονίζει πως ο Παντσέρι “ζητούσε συνεχώς τη βοήθεια του Τζιόρτζι”, ο οποίος ενήργησε ως διερμηνέας του επειδή αισθανόταν “ηθική υποχρέωση” απέναντί του, όπως και απέναντι στον ευρωβουλευτή, Ανδρέα Κοτσολίνο.

Η εφημερίδα τονίζει πως η κα. Καϊλή δεν “εμπιστευόταν” τις δραστηριότητες που ο σύντροφός της πραγματοποιούσε με τους Παντσέρι και Κοτσολίνο, ενώ εκείνη “έδωσε” πολλά ονόματα κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ξεκινώντας από εκείνους που κλήθηκαν από τις Αρχές αμέσως μετά την επιχείρηση στο σπίτι της, δηλαδή τους Παντσέρι, Ταραμπέλα και Αρένα, ενώ στη συνέχεια επικαλέστηκε άλλους τρεις ιταλούς ευρωβουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος – Κοτσολίνο, Μορέτι και Μπενιφέι και μάλιστα κατονόμασε πέντε επιπλέον βοηθούς ευρωβουλευτών.

Qatar Gate: Πληροφορίες για παραμονή της Καϊλή στη φυλακή

Τη συνέχεια της προφυλάκισής της Εύας Καϊλή φαίνεται πως έχει αποφασίσει το δικαστικό συμβούλιο των Βρυξελλών για την υπόθεση του Qatar Gate.

Πληροφορίες του Newsbomb.gr από τις Βρυξέλλες και από νομικούς κύκλους με γνώση της διαδικασίας κάνουν λόγο για απόρριψη των αιτημάτων της Εύας Καϊλή και απόφαση του δικαστικού συμβουλίου για παραμονή της στη φυλακή.

Στοιχείο – κλειδί για τη συνέχεια της προφυλάκισής της, όπως είχε αναφέρει νωρίτερα και ο ιταλικός Τύπος, φαίνεται να είναι τα χρήματα που βρέθηκαν στη βαλίτσα του πατέρα της ενώ προσπαθούσε να διαφύγει από το ξενοδοχείο που διέμενε στις Βρυξέλλες, μετά από τηλεφώνημα που δέχθηκε από την κόρη του.

Η πρώην – πλέον- αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινβουλίου, έχει μπει από την πρώτη στιγμή της αποκάλυψης του σκανδάλου Qatar Gate, στο κάδρο των ευθυνών. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει είναι αρκετές και πολύ σοβαρές, για τη φερόμενη εμπλοκή της στις προσπάθειες του Κατάρ να εξασφαλίσει εύνοια σε αποφάσεις και ψηφοφορίες του Ευρωκοινοβουλίου, μέσω δωροδοκιών και άλλων παράνομων ενεργειών.

«Η Εύα Καΐλή είναι αθώα. Συμμετείχε ενεργά σε όλη τη διαδικασία» είπε σε τρεις γλώσσες ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος. «Θα περιμένουμε την απόφαση των δικαστικών Αρχών» διεμήνυσε από την πλευρά του ο ελληνικής καταγωγής δικηγόρος που την εκπροσωπεί στις Βρυξέλλες, Αντρέ Ριζόπουλος.