Ραγδαίες εξελίξεις με τις τράπεζες – Δείτε τι ανακοίνωσε η Alpha Bank

Alpha Bank: Πρόκειται για «τεράστια κίνηση» τόσο για την τράπεζα όσο και για την ίδια τη χώρα, αναφέρουν κορυφαία τραπεζικά στελέχη

Τεκτονικές αλλαγές στον τραπεζικό χάρτη φέρνει η συμφωνία Alpha Bank – Unicredit που «τάραξε τα νερά» του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η είσοδος του ιταλικού κολοσσού στην ελληνική τραπεζική αγορά αποτελεί πρώτης τάξεως εξέλιξη, καθώς για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες μια ξένη τράπεζα επιλέγει να επενδύσει στην τραπεζική αγορά. Και αν κανείς αναλογιστεί τι συνέβη στο παρελθόν, όταν οι ξένες τράπεζες όχι μόνο δεν επένδυαν αλλά έφευγαν… τρέχοντας από την Ελλάδα, προκύπτει ότι η χώρα έχει «αλλάξει σελίδα».

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι η συμφωνία ανακοινώθηκε λίγα μόλις 24ωρα μετά την επαναφορά της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα από την S&P την προηγούμενη Παρασκευή. Επιβεβαιώνοντας κατ΄ αυτό τον τρόπο ότι η χώρα μας είναι στην πράξη ξανά επενδύσιμη και μάλιστα από έναν τραπεζικό κολοσσό.

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά κορυφαία τραπεζικά στελέχη στο CNN Greece, πρόκειται για «τεράστια κίνηση», τόσο για την Alpha Bank όσο και για την ίδια τη χώρα. Και προσέθεταν ότι πρόκειται για «φοβερό ντιλ» με την διοίκηση του Βασίλη Ψάλτη να φέρνει στη χώρα «τον επενδυτή που θέλουν όλοι».

Alpha Bank: Καταλύτης εξελίξεων

Μάλιστα, τραπεζικές πηγές έκαναν λόγο για μια κίνηση που μπορεί να αποτελέσει καταλύτη εξελίξεων ευρύτερα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Με τη συμφωνία με τη Unicredit η Alpha Bank καθίσταται η δεύτερη πλήρως ιδιωτική τράπεζα μετά και τη Eurobank που πρόσφατα επαναγόρασε το εναπομείναν ποσοστό του ΤΧΣ. Και με δεδομένο ότι η συμφωνία θα «τρέξει» παράλληλα με τη διάθεση ποσοστού του ΤΧΣ και στην Εθνική Τράπεζα, μέχρι το τέλος του χρόνου το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα έχει κάνει δύο κομβικά βήματα προς την πλήρη αποκρατικοποίηση του. Ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο και για την Τράπεζα Πειραιώς που είναι η επόμενη στη σχετική διαδικασία. Διορθώνεται έτσι μια «μελανή σελίδα» από την εποχή των Μνημονίων και των capital controls, η οποία και αποτελούσε παραφωνία σε μια χώρα που είχε επανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

Και παράλληλα, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, η είσοδος της Unicredit στην ελληνική αγορά «ανοίγει την όρεξη» και άλλων ξένων επενδυτών που θα θελήσουν να τοποθετηθούν στη χώρα μας. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το placement και την πιθανή αποτίμηση τόσο της Εθνικής Τράπεζα όσο και της Τράπεζας Πειραιώς.

Alpha Bank: Εύσημα σε Ψάλτη-Πατέλη

Παράλληλα, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, το ντιλ ανάμεσα στην Alpha Bank και την Unicredit αποτελεί μια προσωπική επιτυχία του Διευθύνοντος Συμβούλου της τράπεζας κ. Βασίλη Ψάλτη, ο οποίος έφερε στη χώρα έναν διεθνούς βεληνεκούς επενδυτή. Σιωπηρά και μεθοδικά ο κ. Ψάλτης προχώρησε στις διαπραγματεύσεις και κατάφερε να κρατήσει «αεροστεγές» το συγκεκριμένο ντιλ, εξασφαλίζοντας σημαντική υπεραξία για την τράπεζα. Ταυτόχρονα, σημαντικό ρόλο τόσο στη συμφωνία όσο –κυρίως- στο ευρύτερο θετικό περιβάλλον για τις τράπεζες σε σχέση με το εξωτερικό έπαιξε και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Άλεξ Πατέλης. Καταφέρνοντας τα τελευταία χρόνια να αλλάξει άρδην την εικόνα του χρηματοπιστωτικού, ώστε αυτό να αποτελέσει αντικείμενο ενδιαφέροντος και εν τέλει διεθνούς επένδυσης.

Alpha Bank: Εξελίξεις στον ανταγωνισμό

Τέλος, η είσοδος ενός «παίκτη» όπως η Unicredit στην ελληνική τραπεζική αγορά έχει τις δυνατότητες να φέρει σημαντικές αλλαγές και στον εγχώριο ανταγωνισμό, ταράζοντας τα νερά. Σε μια εποχή που η «ψαλίδα» των επιτοκίων καταθέσεων και δανείων βρίσκεται σε υψηλά δεκαετιών, πολλοί εκτιμούν ότι υπάρχουν περιθώρια σημαντικής αύξησης του ανταγωνισμού, τόσο σε επίπεδο τιμολόγησης όσο και σε νέα, καινοτόμα προϊόντα. Και η είσοδος ενός διεθνούς «παίκτη» μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης εξελίξεων. Σημαντικός παράγοντας είναι επίσης και η στρατηγική που θα ακολουθήσει η ίδια η Unicredit εντός της Alpha Bank, αν δηλαδή η συμφωνία προβλέπει ότι θα έχει ρόλο στη διοίκηση και ποιος θα είναι αυτός. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη στο CNN Greece, «μετά το ντιλ, το τοπίο στις τράπεζες δεν θα είναι πια το ίδιο».

Εκτοξεύθηκε η μετοχή της Alpha Bank

Κατακόρυφο άλμα κατέγραψε χθες Τρίτη 24/10, η μετοχή της Alpha Bank ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση ενισχυμένη κατά 12,44% και με τζίρο 26,9 εκατ. ευρώ, μετά την αναστολή διαπραγμάτευσης που αποφάσισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγορά, όταν ανακοινώθηκε το deal με την UniCredit.

Όμως δεν είναι μόνο οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο Αθηνών που αξιολογούν θετικά την συνεργασία της ελληνικής τράπεζας με την UniCredit.

Ως προτιμητέα επιλογή θέτει τη μετοχή της Alpha Bank η Morgan Stanley, σε σημείωμα προς τους επενδυτές και εντάσσει την τραπεζική μετοχή στη λίστα Financials’ Finest, αντικαθιστώντας τη μετοχή της Πειραιώς.

Παράλληλα, ο οίκος αποτιμά θετικά τη στρατηγική συνεργασία Alpha Bank-UniCredit και βλέπει περίπου 60% περιθώριο ανόδου για τη μετοχή της Τράπεζας.

Ειδική αναφορά κάνει η Morgan Stanley και στο χαρτοφυλάκιο της Alpha Bank, επισημαίνοντας ότι χάρη στα μέτρα αντιστάθμισης που έχει λάβει η Τράπεζα, είναι προστατευμένη από πιθανούς κινδύνους που θα επηρέαζαν αρνητικά το Καθαρό Έσοδο από Τόκους.

Υπενθυμίζεται ότι χθες σε αντίστοιχο σημείωμα προς τους επενδυτές, η Goldman Sachs επεσήμανε ότι η στρατηγική συνεργασία Alpha Bank-UniCredit αναμένεται να αποτιμηθεί θετικά από την αγορά, με τον αμερικανικό επενδυτικό οίκο να εστιάζει στη βελτίωση κατά 100 μ.β. των κεφαλαίων CET1 της Τράπεζας, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας των δύο ομίλων.

Ο οίκος επιβεβαιώνει την τιμή στόχο στα 2,05 ευρώ βλέποντας περιθώρια ανόδου 61% για τη μετοχή της Alpha Bank.

«Ορόσημο για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα» χαρακτηρίζει η S&P Global, μητρική του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s, τη συμφωνία Alpha Bank – Unicredit, τονίζοντας πως η στρατηγική συμφωνία των δύο ομίλων αποτελεί μία θετική εξέλιξη στον εν εξελίξει μετασχηματισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Παράλληλα, η S&P Global τονίζει ότι η προσφορά της UniCredit δημιουργεί ένα θετικό προηγούμενο για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις υπόλοιπες δύο ελληνικές τράπεζες.

Σε αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση με άνοδο 1,95% στις 1.196 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά, ο τραπεζικός δείκτης ηγήθηκε της ανόδου, ο FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης είχε άνοδο 2,51%, ενώ ο FTSEM της μεσαίας κατέγραψε κέρδη 0,85%.

Ψήφος εμπιστοσύνης η επενδυτική βαθμίδα

Υπενθυμίζεται επίσης πως το βράδυ της Παρασκευής 20/10 ο οίκος αξιολόγησης S&P αναβάθμισε σε BBB- με σταθερή προοπτική την ελληνική οικονομία, χαρίζοντας της έτσι την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, δεύτερη φορά φέτος.

Η σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση που έχει επιτευχθεί, η πολιτική σταθερότητα που επιτρέπει τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής πορείας και η συνεχιζόμενη μείωση του δημοσίου χρέους είναι οι τρεις βασικοί παράγοντες που έδωσαν στην χώρα την θετική αξιολόγηση, σύμφωνα με την έκθεση του Standard & Poor’s.