Ρεύμα: Οι ώρες που «χρεώνουν» περισσότερο – Έτσι θα μειώσετε την κατανάλωση

Ρεύμα: Υπάρχουν ώρες στο σπίτι που… καίμε περισσότερο ρεύμα, την ώρα που υπάρχουν τρόποι προκειμένου τα τιμολόγια να μειωθούν.

Με τη χώρα μας να έχει θέσει ως στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά τουλάχιστον 5% τους επόμενους μήνες, οι καταναλωτές καλούνται να «κάνουν οικονομία στο ρεύμα» κατά τις ώρες αιχμής, δηλαδή από τις 6 το απόγευμα μέχρι και τις 9 το βράδυ.

«Προσπάθεια όλων μας είναι να περιορίσουμε τη χρήση ενεργοβόρων συσκευών τις ώρες 18:00 – 21:00, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιούνται τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι αρχηγοί των κρατών – μελών κατέληξαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία για δραστικές παρεμβάσεις, με στόχο τη μείωση των τιμών ενέργειας, είπε ο αρμόδιος υπουργός και πρόσθεσε πως στην πολύμηνη προσπάθεια για κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές απέναντι στην ενεργειακή κρίση, «η Ελλάδα είναι πρωταγωνιστής και κινείται στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης από την αρχή της κρίσης, με κατάθεση προτάσεων και διαρκείς συνεννοήσεις».

«Δύο από τις προτάσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και για κοινές προμήθειες, βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν πια τη στήριξη της πλειοψηφίας των κρατών μελών της Ευρώπης».

Οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα

Για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, με την αξία της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Νοέμβριο ανέρχεται στα 270 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα τον Νοέμβριο ανέρχεται στα 430 εκατ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος του ποσού προέρχεται από τον καινοτόμο μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς, που έχει εφαρμόσει η Ελληνική Κυβέρνηση από τον προηγούμενο Ιούλιο και έχει αποδώσει μέχρι σήμερα πάνω από 2,3 δισ. ευρώ.

Ρεύμα: Οι 23 τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας που συστήνει το ΥΠΕΝ

1. Απομόνωση χώρων που δεν χρησιμοποιούνται

2. Ελεύθερα θερμαντικά σώματα

3. Στεγανοποιούμε πόρτες και παράθυρα

4. Ελέγχουμε το μονωτικό λάστιχο στις πόρτες ψυγείων, καταψυκτών και φούρνων.

5. Περιορίζουμε τη διάρκεια που αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου

6. Ρυθμίζουμε το θερμοστάτη

7. Τοποθέτηση των οικιακών συσκευών μακριά από εστίες θέρμανσης.

8. Πλένουμε τα ρούχα μας στο πλυντήριο ρούχων σε χαμηλή θερμοκρασία.

9. Κλείσιμο συσκευών όταν είναι σε κατάσταση αναμονής (stand-by).

10. Όταν δεν χρησιμοποιούμε το τζάκι, η καμινάδα πρέπει να είναι κλειστή από το κλείστρο της.

11. Κλείνουμε το φούρνο μας 10 – 15 λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα, καθώς η θερμότητα που υπάρχει επαρκεί για να ετοιμαστεί το φαγητό μας.

12. Τα μαγειρικά σκεύη πρέπει να εφαρμόζουν καλά στα μάτια της κουζίνας.

13. Όπου είναι εφικτό όταν μαγειρεύουμε χρησιμοποιούμε χύτρα ταχύτητας.

14. Χαμηλώνουμε τη φωτεινότητα όσο μπορούμε στις συσκευές με οθόνη (π.χ. Η/Υ, τηλεοράσεις).

Ρεύμα: 15. Εγκατάσταση προγραμματιζόμενου θερμοστάτη

16. Εγκατάσταση θερμοστατικών βαλβίδων στα θερμαντικά σώματα

17. Εγκατάσταση συστήματος αντιστάθμισης στον λέβητα

18. Συντήρηση συστήματος θέρμανσης/ψύξης,

19. Εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα

20. Αντικατάσταση συσκευών με συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης βάσει του πλαισίου ενεργειακής σήμανσης και των προδιαγραφών EnergyStar.

21. Αντικατάσταση λαμπτήρων φωτισμού με τεχνολογία led.

22. Αντικατάσταση των υπαρχόντων κουφωμάτων με νέα θερμομονωτικά – ενεργειακά.

23. Εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης

Έως και 60% το όφελος από τις επιδοτήσεις στο ρεύμα

Από 48% έως 60% φθάνει το όφελος των καταναλωτών από τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για το ρεύμα, δηλαδή το μέγεθος της εξοικονόμησης σε σχέση με τα ποσά που θα πλήρωναν αν δεν υπήρχαν οι επιδοτήσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ενδεικτικά παραδείγματα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

-Ένα νοικοκυριό με μηνιαία κατανάλωση 400 κιλοβατωρών θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 159 ευρώ ενώ μετά την επιδότηση θα πληρώσει 64 ευρώ (εξοικονόμηση 59,7 %).

-Για κατανάλωση 700 κιλοβατώρες στο μήνα το κόστος χωρίς επιδότηση θα ήταν 278 ευρώ ενώ με την επιδότηση μειώνεται στα 121 ευρώ (-56,4%). Αν συνυπολογιστεί το μπόνους εξοικονόμησης ενέργειας το κόστος μειώνεται περαιτέρω στα 111 ευρώ (όφελος 60 %).

–Για κατανάλωση 1200 κιλοβατώρες το κόστος χωρίς την επιδότηση θα ήταν 476 ευρώ και μειώνεται στα 244 ευρώ (-48,7 %) ή 209 ευρώ με το μπόνους εξοικονόμησης (-56 %).

Ρεύμα: Τιμολόγια ρεύματος: Αναμένεται σημαντική αποκλιμάκωση τον Νοέμβριο

Σημαντική αποκλιμάκωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας που θα ισχύσουν το Νοέμβριο αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, σε συνέχεια της μείωσης τόσο των τιμών του ρεύματος στο χρηματιστήριο ενέργειας όσο και των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου.

Πρόκειται για τα ονομαστικά τιμολόγια τα οποία -σύμφωνα με τη νομοθεσία- ανακοινώνουν οι προμηθευτές μέχρι τις 20 κάθε μήνα και ισχύουν τον επόμενο. Η τελική χρέωση των καταναλωτών εξαρτάται από το ύψος της επιδότησης που ανακοινώνει και εφαρμόζει η κυβέρνηση. Ωστόσο, όσο χαμηλότερο είναι το ονομαστικό τιμολόγιο κάθε προμηθευτή τόσο φθηνότερη θα είναι η τελική χρέωση των πελατών του. Επιπλέον η μείωση των ονομαστικών τιμολογίων σημαίνει ότι θα χρειαστεί μικρότερη επιδότηση προκειμένου να συγκρατηθούν σε ανεκτά επίπεδα τα τελικά τιμολόγια.

Η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό Χρηματιστήριο για τον Οκτώβριο έως χθες ήταν 263,86 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Συγκριτικά το Σεπτέμβριο ήταν 416,87 ευρώ και τον Αύγουστο 436,53 ευρώ. Η αποκλιμάκωση αποδίδεται αφενός στην αυξημένη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα και αφετέρου στη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου.

Το φυσικό αέριο στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας έκλεισε χθες στα 112,15 ευρώ ανά μεγαβατώρα στον απόηχο και των προτάσεων της Κομισιόν για έλεγχο της τιμής του καυσίμου. Στην κορύφωση της κρίσης τον Αύγουστο είχε φθάσει κοντά στα 350 ευρώ.

Σκρέκας: Στα 270 εκατ. ευρώ η συνολική επιδότηση για οικιακά τιμολόγια τον Νοέμβριο

Την επιδοματική πολιτική Νοεμβρίου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Oι επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα τον Νοέμβριο συνεχίζουν σε 3 κλίμακες. Συγκεκριμένα:

Για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 238 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Για κατανάλωση από 501 έως 1000 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Για κατανάλωση πάνω από 1001 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα
Τιμολόγια ΚΟΤ

Για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 286 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Όπως είπε ο Σκρέκας, η απορρόφηση της αύξησης από το κράτος φτάνει έως 100%.

Εάν ένα νοικοκυριό μειώσει την κατανάλωση κατά 15% σε σχέση με το 2021 η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το συνολικό κόστος της επιδότησης για τα οικιακά τιμολόγια ανέρχεται σε 270 εκατ. ευρώ.

Ρεύμα: Ενεργοβόρες συσκευές

Επιπλέον, ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε ότι «βασική προτεραιότητα παραμένει και η εξοικονόμηση ενέργειας. Η Ελλάδα τους επόμενους μήνες έχει στόχο να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας τις ώρες αιχμής κατά τουλάχιστον 5%. Άρα η προσπάθεια όλων μας είναι να περιορίσουμε την χρήση ενεργοβόρων συσκευών από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, οι συσκευές αυτές θα μπορούν να χρησιμοποιούνται τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας».

Για τα επαγγελματικά τιμολόγια

Έως 35 KVa και 2000 κιλοβατώρες κατανάλωση η επιδότηση είναι 200 ευρώ η μεγαβατώρα
Έως 35 KVa και πάνω από 2.000 κιλοβατώρες αλλά και για τα υπόλοιπα τιμολόγια η επιδότηση είναι 50 ευρώ η μεγαβατώρα
Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 160 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι θα υπάρξει νέος μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων στην προμήθεια ρεύματος.

Για το φυσικό αέριο η κυβέρνηση δεν θα δώσει επιδότηση αλλά η ΔΕΠΑ θα προσφέρει οριζόντια επιδότηση 25 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα το Νοέμβριο ανέρχεται στα 430 εκατ. ευρώ. Όπωε εξήγησε ο κ. Σκρέκας, «το μεγαλύτερο μέρος του ποσού προέρχεται από τον καινοτόμο μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς, που έχει εφαρμόσει η Ελληνική Κυβέρνηση από τον προηγούμενο Ιούλιο και έχει αποδώσει μέχρι σήμερα πάνω από 2,3 δισ. Ευρώ.

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός υιοθετήθηκε από την Ευρώπη για να εφαρμοστεί σε όλα τα Κράτη Μέλη. Τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για έναν νέο μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων όταν και αν αυτά δημιουργούνται και στον κλάδο της προμήθειας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αισχροκερδεί σε βάρος των πολιτών. Τα ανακτηθέντα χρήματα θα επιστραφούν στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επαγγελματιών».

Η Κυβέρνηση συνεχίζει την εφαρμογή της πολιτικής της σε δυο παράλληλα μέτωπα σημείωσε ο κ. Σκρέκας, εξειδικεύοντας:

– «Πρώτον στην Ευρώπη, προσπαθώντας να πείσει για την ανάγκη κοινών και αποφασιστικών πολιτικών, και

– Δεύτερον, σε εθνικό επίπεδο, θωρακίζοντας τους καταναλωτές από τις επιπτώσεις του ενεργειακού πολέμου που έχει κηρύξει η Ρωσία στην Ευρώπη».

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Σκρέκας είπε: «το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι αρχηγοί των κρατών – μελών κατέληξαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία για δραστικές παρεμβάσεις, με στόχο την μείωση των τιμών ενέργειας. Στην πολύμηνη προσπάθεια για κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές απέναντι στην ενεργειακή κρίση, η Ελλάδα είναι πρωταγωνιστής και κινείται στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης από την αρχή της κρίσης, με κατάθεση προτάσεων και διαρκείς συνεννοήσεις.

Δύο από τις προτάσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και για κοινές προμήθειες, βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν πια τη στήριξη της πλειοψηφίας των κρατών μελών της Ευρώπης.

Είναι γεγονός ότι η προοπτική μιας κοινής ευρωπαϊκής παρέμβασης αποτυπώθηκε άμεσα στις αγορές με Αποτέλεσμα την σταδιακή μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου πανευρωπαϊκά.

Η Ευρώπη αναζητά ακόμα κοινές πολιτικές για την ενεργειακή κρίση. Ωστόσο, η ελληνική Κυβέρνηση έχει δράσει από την εμφάνιση της κρίσης χωρίς να περιμένει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για έναν ακόμα μήνα απορροφούμε το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης στους λογαριασμούς ρεύματος, διατηρούμε προσιτές τις τιμές λιανικής και στηρίζουμε στην πράξη νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες».

«Παρά τις μεγάλες δυσκολίες και την πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση, η ελληνική Κυβέρνηση αποδεικνύει ότι συνεχίζει να στέκεται πλάι στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ώστε να μη μείνει κανένας απροστάτευτος ούτε αυτόν τον χειμώνα».