Σάλος με τη ΔΥΠΑ: Δεν πληρώνει τα προγράμματα

Σε μία σοβαρή καταγγελία κατά της ΔΥΠΑ προχώρησε ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας

Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρεται έχουν υπάρξει πολλές καταγγελίες για καθυστέρηση στην καταβολή των μισθών εργαζομένων του προγράμματος «πρώτο ένσημο».

Για όσους δεν γνωρίζουν να σημειωθεί πως πρόκειται για νέους και νέες από 18 έως 29 ετών που απασχολούνται με επιδότηση μισθού σε επιχειρήσεις για την απόκτηση προϋπηρεσίας.

Οι καταγγελίες 

Οι καταγγελίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση, με το αφορούν την καθυστέρηση στην καταβολή των μισθών από τη ΔΥΠΑ, καθώς «οι συνάδελφοι παραμένουν μετά από μήνες δουλειάς απλήρωτοι. Μάλιστα όσοι από αυτούς έχουν απευθυνθεί σχετικά στα τοπικά παραρτήματα της υπηρεσίας δεν παίρνουν καμιά σαφή απάντηση για το χρόνο καταβολής των δεδουλευμένων τους».

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, ταυτόχρονα στην ανακοίνωση του, επισημαίνει:

Το “πρώτο ένσημο” δεν είναι παροχή στους νέους εργαζόμενους, δεν αποτελεί απάντηση στο πρόβλημα της ανεργίας. Είναι παροχή της κυβέρνησης στις επιχειρήσεις, προκειμένου να εξασφαλίζουν φθηνό εργατικό δυναμικό με κρατική χρηματοδότηση, δηλαδή με χρήματα που βγαίνουν από τη δικιά μας τσέπη μέσω της φορολογίας.

Η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), που έχει στηθεί πάνω στον κόπο μας, από τις κρατήσεις και τον ιδρώτα μας, έχει μετατραπεί από όλες τις κυβερνήσεις σε νεροκουβαλητή ανακύκλωσης της ανεργίας και γραφείο ευρέσεως τζάμπα εργασίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Είναι απαράδεκτο τη στιγμή που η κυβέρνηση μέσω ΔΥΠΑ εξασφαλίζει εκατομμύρια ευρώ για τους εργοδότες, οι συνάδελφοι να κυνηγάνε το αυτονόητο, την πληρωμή των μισθών τους.

Απαιτούμε την άμεση πληρωμή των οφειλόμενων μέχρι τώρα μισθών και την από δω και πέρα τακτική τους καταβολή στο τέλος κάθε μήνα.

Καλούμε τους συναδέλφους να οργανωθούν στο σωματείο τους, για να παλέψουμε για μόνιμη και σταθερή δουλειά, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που θα μας επιτρέπουν να δουλεύουμε και να ζούμε αξιοπρεπώς.

ΔΥΠΑ: Ευκαιρία απασχόλησης για άνεργους με διατήρηση του επιδόματος ανεργίας

Οι άνεργοι θα έχουν τη δυνατότητα εργασίας έως 12 ημέρες τον μήνα, με ημερήσιες συμβάσεις έως 3 ημέρες ανά εβδομάδα

Το νομοσχέδιο, που πρόκειται να δημοσιευτεί για δημόσια διαβούλευση, ενθαρρύνει τις συμβάσεις κατά παραγγελία ή τις λεγόμενες «συμβάσεις μηδενικών ωρών» βάσει του εργασιακού νόμου 5053/2023.

Με την εν λόγω διάταξη, οι άνεργοι θα έχουν τη δυνατότητα εργασίας έως 12 ημέρες τον μήνα, με ημερήσιες συμβάσεις έως 3 ημέρες ανά εβδομάδα, χωρίς την πλήρη απώλεια του επιδόματος ανεργίας, αλλά με μείωσή του ανάλογα με τις ημέρες απασχόλησης.

Η νέα διάταξη που αναμένεται να περιλαμβάνεται στο τελικό νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στους επιδοτούμενους ανέργους να απασχολούνται με ημερήσιες συμβάσεις εργασίας, χωρίς να επηρεάζεται το επίδομα ανεργίας τους, εφόσον η απασχόληση αυτή δεν υπερβαίνει τις τρεις ημέρες εβδομαδιαίως και τις δώδεκα μηνιαίως. Ανάλογα με τις ημέρες εργασίας, θα γίνεται αφαίρεση του αντίστοιχου αριθμού ημερήσιων επιδομάτων από την τακτική επιδότηση.

Αυτή η διάταξη προσφέρει κίνητρο στους άνεργους να αναζητούν ευκαιριακή εργασία, χωρίς τον φόβο της πλήρους απώλειας του επιδόματος ανεργίας. Έτσι, οι άνεργοι θα μπορούν να αποκτούν επιπλέον εισόδημα μέσω της εργασίας και ταυτόχρονα να διατηρούν ένα μέρος του επιδόματος ανεργίας, αυξάνοντας έτσι το συνολικό τους εισόδημα.

Η νέα διάταξη θέτει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για τους ανέργους που επιδιώκουν εργασία, διατηρώντας ταυτόχρονα ένα μέρος του επιδόματος ανεργίας. Ας δούμε δύο παραδείγματα:

Παράδειγμα Πρώτο: Ένας άνεργος που λαμβάνει επίδομα ανεργίας 19,16 ευρώ τη μέρα θα παίρνει συνολικά 479 ευρώ τον μήνα. Με τη νέα διάταξη, εάν απασχοληθεί για 12 μέρες, θα αφαιρεθούν από το επίδομα 229,92 ευρώ, μειώνοντας το σε 249 ευρώ. Εάν οι μονοήμερες συμβάσεις προβλέπουν αμοιβή ίση με το κατώτατο ημερομίσθιο (34,84 ευρώ), τότε θα λάβει 418 ευρώ για τις 12 μέρες εργασίας. Συνολικά, θα λάβει 667 ευρώ από εργασία και επίδομα.

Παράδειγμα Δεύτερο: Ένας άνεργος που είχε αποδοχές μερικής απασχόλησης και λαμβάνει επίδομα 14,37 ευρώ τη μέρα θα παίρνει 359,25 ευρώ τον μήνα. Με τη νέα διάταξη, εάν απασχοληθεί για 12 μέρες με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, θα αφαιρεθούν 172,44 ευρώ από το επίδομα, μειώνοντάς το σε 186,56 ευρώ. Από την εργασία θα λάβει 418 ευρώ, φτάνοντας έτσι το συνολικό ποσό στα 604,56 ευρώ.

Ο στόχος αυτής της ρύθμισης είναι να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, παρέχοντας κίνητρα στους ανέργους να αναζητήσουν εργασία κατά τους πρώτους μήνες της ανεργίας, με στόχο τη μείωση της μακροχρόνιας ανενεργότητας στο μητρώο της ΔΥΠΑ.

Το ύψος των επιδομάτων ανεργίας που χορηγεί η ΔΥΠΑ διαφοροποιείται ανάλογα με την προηγούμενη απασχόληση και τις αποδοχές του ανέργου:

  • Άνεργοι με πλήρη απασχόληση και αποδοχές από 418,09 ευρώ και πάνω λαμβάνουν επίδομα ανεργίας 479 ευρώ.
  • Άνεργοι με μερική απασχόληση και μηνιαίες αποδοχές από 209,05 ευρώ έως 418,08 ευρώ λαμβάνουν επίδομα ανεργίας 359,25 ευρώ.
  • Άνεργοι με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση με μισθό έως 209,04 ευρώ λαμβάνουν επίδομα ανεργίας 239,50 ευρώ.

Στα παραπάνω ποσά επιδομάτων προστίθεται μια προσαύξηση 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος της οικογένειας, εφόσον αυτά δεν εργάζονται. Για παράδειγμα, ένας άνεργος με πλήρη απασχόληση που λαμβάνει 479 ευρώ επίδομα και έχει σύζυγο και δύο τέκνα ως προστατευόμενα μέλη, δικαιούται επιπλέον προσαύξηση 30% (10% για κάθε μέλος), οπότε το συνολικό επίδομα ανέρχεται σε 622,7 ευρώ. Με τρία τέκνα, η προσαύξηση ανεβαίνει στο 40% και το επίδομα στα 670 ευρώ, ενώ με έξι μέλη (σύζυγος και πέντε παιδιά), η προσαύξηση φτάνει το 60% και το συνολικό επίδομα στα 766 ευρώ.