Σοκ με την σοκολάτα και το κακάο – Τι θα συμβεί

Τα πράγματα δυσκολεύουν διαρκώς για τα νοικοκυριά καθώς η ακρίβεια – η οποία χτυπά και την σοκολάτα και το κακάο – δε λέει να υποχωρήσει

Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εξαμήνου της Barry Callebaut, ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής σοκολάτας στον κόσμο, Πέτερ Φελντ (Peter Feld) χθες (10.04.24), ο Feld διαβεβαίωσε τους υπεύθυνους αγορών από εταιρείες τροφίμων και λιανοπωλητές πως “είμαστε καλά εφοδιασμένοι με κόκκους” και οι παραδόσεις σοκολάτας στους πελάτες είναι ασφαλείς.

Σοκολάτα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Σύμφωνα με τον Feld, η κατάσταση είναι διαφορετική για ορισμένους ανταγωνιστές: “Η προμήθεια κακάο έχει γίνει πρόβλημα για ορισμένους συμμετέχοντες στην αγορά”. Ο λόγος είναι η απότομη αύξηση της τιμής του κακάο.

Η τιμή του κακάο στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων ICE έχει αυξηθεί κατά περίπου 142% από την αρχή του έτους και κοστίζει πάνω από 10.000 δολάρια ανά τόνο – περισσότερο από ποτέ άλλοτε.

Το αφεντικό της Barry Callebaut εξηγεί ότι αυτό προκλήθηκε από τις κακές σοδειές στις δύο κύριες χώρες παραγωγής, τη Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού. Η κατάσταση είχε επιδεινωθεί επειδή πολλοί παραγωγοί και έμποροι τροφίμων είχαν παραγγείλει “πολύ αργά” με την ελπίδα να πέσουν οι τιμές. Τέλος, τα hedge funds επενέβησαν σε μεγάλη κλίμακα και ενέτειναν μαζικά την ανοδική κίνηση των τιμών.

Ωστόσο, ο Feld υποθέτει ότι οι εξαιρετικά υψηλές τιμές για τα ιστορικά δεδομένα θα διαρκέσουν μόνο για μικρό χρονικό διάστημα.

Το αφεντικό της Barry Callebaut είναι πεπεισμένο πως “ό,τι ανεβαίνει γρήγορα, πέφτει επίσης γρήγορα”, σημειώνει η Handelsblatt.

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για τη μακροπρόθεσμη κατάσταση της προσφοράς μέχρι το καλοκαίρι. Τότε είναι που μπορεί να προβλεφθεί η αναμενόμενη κύρια συγκομιδή στην Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού, οι οποίες παράγουν τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου κακάο.

Αλλά δεν είναι όλοι στην αγορά τόσο αισιόδοξοι όσο ο Feld. Πολλοί αναλυτές συνεχίζουν να αναμένουν τιμές ρεκόρ. Για παράδειγμα, ο στρατηγικός επενδυτής Μπεν Λάιντλερ (Ben Laidler) από τον διαδικτυακό χρηματιστή eToro, ο οποίος δεν βλέπει καμία βραχυπρόθεσμη λύση στην έλλειψη προσφοράς.

Η επόμενη μεγάλη συγκομιδή είναι τον Οκτώβριο και ακόμη και αν οι παραγωγοί αντιδράσουν στις υψηλότερες τιμές, “χρειάζονται περίπου πέντε χρόνια για να παράγουν κόκκους τα νέα φυτά κακάο”.

Ειδικά καθώς οι παραγωγοί στην Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα δεν έχουν κίνητρα για να αυξήσουν την παραγωγή τους, εξηγεί ο Κάρλος Μέρα, αναλυτής γεωργικών προϊόντων στη Rabobank.

Πριν από την κύρια συγκομιδή καθορίζεται μια σταθερή τιμή, την οποία λαμβάνουν οι αγρότες. “Αυτό σημαίνει ότι δεν επωφελούνται από τις τρέχουσες τιμές ρεκόρ”.

Τουλάχιστον αυτό έχει αλλάξει κάπως στο μεταξύ: Η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα αύξησαν τις τιμές αγοράς των κόκκων κακάο κατά 50% και 58% αντίστοιχα.

Ωστόσο, η τιμή που λαμβάνουν τώρα οι αγρότες κακάο ανά τόνο εξακολουθεί να είναι κάτω από 2.500 δολάρια ΗΠΑ και επομένως μόνο το ένα τέταρτο περίπου της τιμής στην οποία διαπραγματεύονται σήμερα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το κακάο.

Ωστόσο, επί του παρόντος παρατηρείται το αντίθετο αποτέλεσμα: η αξία των φυσικών αποθεμάτων αυξάνεται απότομα, ενώ τα συμβόλαια short χάνουν μαζικά την αξία τους. Οι τράπεζες που υποστηρίζουν την Barry Callebaut στις συναλλαγές αντιστάθμισης ζητούν πρόσθετα κεφάλαια από την εταιρεία για την αντιστάθμιση αυτών των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης.

Αυτές οι λεγόμενες κλήσεις περιθωρίου κέρδους οδήγησαν σε εκροή ρευστών κεφαλαίων συνολικού ύψους δισεκατομμυρίων στην Barry Callebaut πέρυσι. Η εταιρεία αναγκάστηκε να εκδώσει ομόλογο ύψους 600 εκατ. ελβετικών φράγκων για να καλύψει την τεράστια βραχυπρόθεσμη αύξηση των χρηματοδοτικών αναγκών.

Πολλοί παραγωγοί αισθάνονται το ίδιο με την Barry Callebaut. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι φυσικοί αγοραστές που είχαν αντισταθμίσει τα αποθέματά τους σε κακάο με short θέσεις επιτάχυναν πρόσφατα περαιτέρω το ράλι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι παραγωγοί σοκολάτας που δεν μπορούν πλέον να συγκεντρώσουν τα χρήματα για να πληρώσουν τα margin calls πρέπει να ρευστοποιήσουν τις short θέσεις τους. Αυτό προκαλεί περαιτέρω άνοδο των τιμών.

Νέος κανονισμός της ΕΕ

Ένας νέος κανονισμός της ΕΕ καθιστά τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα, όπως εξηγεί ο αναλυτής της Rabobank, Mera. Στο μέλλον, όλες οι αλυσίδες εφοδιασμού θα πρέπει να μπορούν να ανιχνεύονται μέχρι τα επιμέρους αγροτεμάχια, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα προϊόντα δεν προέρχονται από μια πρόσφατα αποψιλωμένη περιοχή. “Αυτό αποτελεί τεράστια πρόκληση: τα αγροτεμάχια βρίσκονται συχνά σε απομακρυσμένες, λοφώδεις περιοχές, οπότε είναι δύσκολο να ληφθούν ακριβείς συντεταγμένες GPS”.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες θα πρέπει να εφαρμόσουν τις νέες απαιτήσεις από τα τέλη Δεκεμβρίου. Ως εκ τούτου, θα είναι πιο δύσκολο γι’ αυτές να εξασφαλίσουν προμήθειες στο μέλλον – λόγος αρκετός για να εφοδιαστούν τώρα, παρά τις υψηλές τιμές.