Σοκ με τις παραλίες – Δείτε εδώ τι συμβαίνει και τι να προσέξετε

Την ώρα που η ακρίβεια ταλανίζει τα νοικοκυριά, τα πράγματα είναι δύσκολα με τις τιμές και στις παραλίες

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν όσοι επιλέγουν να κάνουν το μπάνιο τους σε κάποια οργανωμένη παραλία της Αττικής. Στις παραλίες του Αλίμου τις καθημερινές το σετ της ξαπλώστρας κοστίζει 17 ευρώ, με είσοδο 8 ευρώ το άτομο, ενώ το Σαββατοκύριακο η τιμή της ξαπλώστρας ανέρχεται στα 22 ευρώ με είσοδο 10 ευρώ το άτομο.

Στο Πόρτο Ράφτη τις καθημερινές το σετ ξεκινάει από 10 ευρώ με είσοδο 5 ευρώ το άτομο και το Σαββατοκύριακο η τιμή του σετ ανέρχεται στα 15 ευρώ με είσοδο 7 ευρώ το άτομο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικoύ σταθμού Mega.

Όπως λένε οι λουόμενοι, ένα μπάνιο στην παραλία για μία τριμελή οικογένεια αγγίζει περίπου τα 60 ευρώ, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να επιλέγουν πετσέτα στην άμμο.

Ενώ αν κάποιος θέλει να μείνει στην παραλία και να απολαύσει το ποτό του δίπλα στο κύμα, η απόλαυση αυτή θα του κοστίσει επίσης ακριβά, αφού η τιμή για ένα κοκτέιλ κυμαίνεται από 13 μέχρι 16 ευρώ ενώ για μία μπύρα θα κληθεί να πληρώσει από 7,5 μέχρι 10 ευρώ.

Με τη θερμοκρασία να χτυπάει «κόκκινο» από τις πρώτες εβδομάδες του καλοκαιριού και τη θάλασσα να είναι μονόδρομος, οι ελεύθερες παραλίες, όπως φαίνεται είναι η μόνη λύση για πολλές οικογένειες.

Οι 3 μυστικές παραλίες της ιστορικής Μάνης

Τρεις κρυμμένες τοποθεσίες ιδανικές για να απολαύσει κανείς το μπάνιο του στην ιστορική Μάνη αποκαλύπτει το νέο βίντεο drone της ομάδας Up Stories.

Η Πέτρινη Πισίνα

Σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από την Αρεόπολη, βρίσκεται ένα από τα “διαμαντάκια” της περιοχής, η “Πέτρινη Πισίνα”. Πρόκειται για μία φυσική πισίνα, που ανακυκλώνει τα νερά της από τα κύματα της θάλασσας.

Το μέγεθός της επιτρέπει να βρίσκονται εντός της μόλις δύο ή τρία άτομα ενώ στα βράχια που την περιβάλλουν και μέσα στις φυσικές αλυκές που δημιουργούνται, μπορεί να μαζέψει κανείς γνήσιο θαλασσινό μανιάτικο αλάτι, το οποίο θεωρείται από τα καλύτερα στον κόσμο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε θαλασσινό ιώδιο καθώς και της καθαρότητάς του.

Καταφύγι

Δίπλα στο χωριό Άγιος Δημήτριος στο Δήμο Δυτικής Μάνης και πολύ κοντά στην “Πέτρινη Πισίνα” βρίσκεται απομονωμένη μία από τις πιο άγριες παραλίες της περιοχής, το “Καταφύγι”.

Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι οι μαρμάρινες εξέδρες που βρίσκονται στο σημείο ενώ για όσους αγαπούν την περιπέτεια, υπάρχει ένας βράχος ύψους 12 μέτρων, απ’ όπου μπορεί κανείς να βουτήξει στα καταγάλανα νερά.

Στην παραλία βρίσκεται και το ομώνυμο σπήλαιο, ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας. Στο παρελθόν περνούσε ένας υπόγειος ποταμός δημιουργώντας πολλά κανάλια ανάμεσα στα μάρμαρα.

Φονέας

Στη Δυτική Μάνη, μόλις 4 χιλιόμετρα έξω από την Καρδαμύλη βρίσκεται η ονειρική ακρογιαλιά του “Φονέα”, με τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά της και τον μεγάλο βράχο να δεσπόζει στη μέση του κόλπου.

Η παραλία είναι η κατάληξη του ομώνυμου φαραγγιού, που ξεκινά από το μοναστήρι της Βαϊδενίτσας και καταλήγει έπειτα από 8 περίπου χιλιόμετρα. Οι κάτοικοι της περιοχής αποκαλούν το φαράγγι ως “Νούπαντη”, γιατί εκεί γίνονταν στο παρελθόν τα κανονίσματα των συνοικεσίων.

Δείτε το βίντεο drone από το κανάλι του Up Stories:

Μάχη της παραλίας στην Ιταλία

Καθώς το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά χιλιάδες λουόμενοι στην Ιταλία έχουν ξεχυθεί στις παραλίες. Πολλοί είναι όμως εκείνοι που έχουν ξεσηκωθεί ενάντια του κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι, Αδέλφια της Ιταλίας, όπως αναφέρει το voria.gr.

Σύμφωνα με το Politico, πρόκειται για λουόμενους – ακτιβιστές της ομάδας Mare Libero ή αλλιώς «Ελευθερώστε τις Θάλασσες» που έχουν ξεχυθεί σε παραλίες όπου πλούσιοι απολαμβάνουν στιγμές χαλάρωσης όπως η περιοχή Posilippo με τις βίλες της Νάπολης ή το Forte dei Marmi, ένα αγαπημένο τζετ σετ που φιλοξενεί τον σχεδιαστή μόδας Τζόρτζιο Αρμάνι και την πρώην βασίλισσα του Βελγίου Πάολα.

Οι ακτιβιστές στοχεύουν σε παραλίες που κανονικά θα έπρεπε να είναι ελεύθερες για όλους, αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέταξε επανειλημμένα την Ιταλία να τερματίσει τα προσοδοφόρα δικαιώματα που παρέχονται σε εστιατόρια, παραλιακά κλαμπ και beach bar τα οποία κατέχουν τον έλεγχο της ακτογραμμής. Αλλά σε όσους έχει παραχωρηθεί μέρος των παραλιών η απόφαση αυτή της ΕΕ τους έχει εξαγριώσει και λαμβάνουν τώρα την υποστήριξη από το κυβερνών κόμμα της Ιταλίας.

Ο Κάρλο Φιντάντζα, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Αδελφών της Ιταλίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χαρακτήρισε τους ακτιβιστές «ταραχοποιούς».

Για την Τζόρτζια Μελόνι, το θέμα των παραλιών αποτελεί πονοκέφαλος. Πρόκειται για ένα ζήτημα που κληρονόμησε από τον προκάτοχό της Μάριο Ντράγκι, ο οποίος αποφάσισε πριν από τρία χρόνια ότι οι τοπικές αρχές έπρεπε να δημοπρατήσουν τις παραχωρήσεις παραλιών μέχρι το τέλος του 2023 και θα μπορούσαν να συνεχίσουν τις παραχωρήσεις μόνο αν είχαν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία υποβολής προσφορών.

Η κυβέρνηση της Μελόνι προσπάθησε να καθυστερήσει τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων για έναν ακόμη χρόνο, αλλά εμποδίστηκε από τις δικαστικές αποφάσεις. Μάλιστα, η Επιτροπή έχει επίσης προειδοποιήσει την Ιταλία για νομικές ενέργειες.

Ο Fidanza ανέφερε στο Politico ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δε χρειάζεται να συμμορφωθεί άμεσα με το άνοιγμα των παραλιών. «Θέλουμε να συνεχίσουμε τον διάλογο με την Επιτροπή για να καταλήξουμε σε μια κοινή νομοθεσία που μπορεί να λάβει υπόψη αυτή την ιδιαιτερότητα του τουρισμού μας», είπε λίγες μέρες πριν επανεκλέγει ο ίδιος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το κόμμα της Μελόνι.

Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που χάνουν την υπομονή τους με τις καθυστερήσεις αυτές και τις τακτικές της κυβέρνησης μετά από χρόνια πολιτικής αδράνειας. Πράσινοι και αριστεροί πολιτικοί κατά τη διάρκεια της εκστρατείας τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησαν αυστηρότερους περιορισμούς στη χορήγηση παραχωρήσεων παραλιών, συμπεριλαμβανομένου ενός ορίου 12 ετών.

Ο Ρομπέρτο Μπιατζίνι ο ιδρυτής της Mare Libero εξήγησε ότι οι ακτιβιστές της οργάνωσης συνεργάζονται με την αρχή ανταγωνισμού της χώρας για να ενημερωθούν για τις παραλίες που δεν έχουν τηρήσει την προθεσμία ώστε να ξεκινήσει ο διαγωνισμός παραχώρησης.

Η ιταλική αρχή ανταγωνισμού ανακοίνωσε αυτό το μήνα ότι θα ασκήσει έφεση κατά της παράτασης παραχώρησης σε πέντε δήμους.

«Από την αρχή του χρόνου, κανείς δεν μπορεί να πει τίποτα αν κάθε Ιταλός πολίτης στρώσει μια πετσέτα και φυτέψει μια ομπρέλα σε μια παραλία», είπε ο Μπιατζίνι.