Σοκ με το κακάο! Δείτε εδώ τι συνέβη

Καλπάζει η ακρίβεια στη χώρα με τα προϊόντα να μετατρέπονται το ένα μετά το άλλο σε ήδη πολιτείας και αυτή τη φορά σειρά έχει το… κακάο 

Για την αύξηση της τιμής του κακάο που επηρεάζει τους καταναλωτές καθώς και για το «Καλάθι της Σαρακοστής», μίλησε στην ΕΡΤ ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), Λευτέρης Κιοσές.

«Πράγματι υπάρχει αύξηση της τιμής του κακάο, έχουν αυξηθεί εδώ και αρκετό καιρό οι τιμές, καθώς είναι αντικείμενο διαπραγματεύσεων στα διεθνή χρηματιστήρια, οπότε είναι κάτι που είναι εκτός του ελέγχου μας», τόνισε και πρόσθεσε: «Υπάρχουν σημαντικές αυξήσεις το τελευταίο διάστημα, το τελευταίο χρόνο κι αυτές μεταφέρονται και στις τελικές τιμές των ελληνικών προϊόντων. Καταγράφουν στα είδη σοκολάτας μια αύξηση σε σχέση με πέρσι της τάξης του 7,8%. Θα δούμε αν θα συνεχιστεί αυτή η τάση. Είναι και άλλα προϊόντα που μπαίνουν στη διαδικασία παραγωγής των γλυκών, οπότε δεν περνάει ατόφια η αύξηση του κακάο στην τελική τιμή. Υπάρχουν πολύ μεγάλες αυξήσεις, πάνω από 30% με 40% στο κακάο, αλλά ένα μικρό ποσοστό περνάει και στην τελική τιμή, γιατί προφανώς είναι ένα βασικό κόστος ανάλογα με το προϊόν».

Κακάο: Τι είπε για το Καλάθι της Σαρακοστής 

Για το «Καλάθι της Σαρακοστής», ο κ. Κιοσσές είπε ότι «τα καλάθια είτε είναι Χριστούγεννα, είναι Πάσχα, είτε είναι Σαρακοστή, είναι κάτι που βοηθάει σίγουρα τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, είναι κάτι που δεν κάνει κακό, είναι κάτι που βοηθάει».

Για τις τιμές που θα δούμε στα σαρακοστιανά είδη, ο κ. Κιοσσές σημείωσε ότι «κάποια από τα θαλασσινά, τα εισαγόμενα, κυρίως τα κατεψυγμένα, έχουν αυξήσεις κυρίως λόγω της ιστορίας που έχουμε στην Ερυθρά Θάλασσα και των προβλημάτων που υπάρχουν στις μεταφορές. Θα δούμε πως θα επηρεαστεί η αγορά αλλά λογικά θα έχουμε μια ήρεμη Καθαρά Δευτέρα, δεν θα έχουμε κάποια φοβερή εξέλιξη».

Ακρίβεια: Είδος πολυτελείας και ο χυμός πορτοκάλι – Τι γίνεται με το πετρέλαιο

Η ακρίβεια στη χώρα μας έχει οδηγήσει ακόμη και τον χυμό πορτοκάλι να μοιάζει είδος πολυτελείας.

Η τιμή του βρίσκεται στα ύψη εξαιτίας μίας ασθένειας που χτύπησε τις καλλιέργειες στη Λατινική Αμερική και εκτίναξε τις τιμές του συμπυκνωμένου χυμού και στο ράφι.

Όπως αναφέρει στην ΕΡΤ ο πρόεδρος Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας, Σπύρος Αντωνόπουλος, «στην Ελλάδα δεν καλλιεργούμε πορτοκάλια που είναι προς χυμοποίηση, αλλά πηγαίνει η β’ διαλογή των πορτοκαλιών, ένα 20 με 30%. Η αύξηση στην τιμή φέτος είναι στο 140%».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η τιμή των πορτοκαλιών προς χυμοποίηση έχει αυξηθεί από 8 λεπτά το κιλό το 2023 σε 20 λεπτά φέτος, με τους εκπροσώπους των βιομηχανιών να δηλώνουν ότι δεν μπορούν να απορροφήσουν με κάποιον τρόπο την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών.

Οι τιμές των χυμών στα ράφια εμφανίζονται αυξημένες την τελευταία διετία πάνω από 36% που μεταφράζεται πρακτικά στο ότι πριν από δύο χρόνια ένας χυμός κόστιζε στο σούπερ μάρκετ 1,2 ευρώ και πλέον η μέση τιμή είναι 1,64 ευρώ το λίτρο.

Φυσικά η ελληνική παραγωγή πορτοκαλιών έχει δεχτεί και αυτή μεγάλο πλήγμα, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές κατά το πρώτο δίμηνο του έτους κατά 3.364%, από τους 14 στους 485 τόνους!

Γιατί παραμένει στα ύψη η τιμή του ελαιόλαδου

Την ίδια ώρα, η συγκομιδή και παραγωγή ελαιολάδου στη χώρα μας φέτος έχει φτάσει στο τέλος της, με παραγωγή η οποία εκτιμάται ότι θα ανέλθεί στους 155.000 τόνους περίπου, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για μικρά αποθέματα στο τέλος της σεζόν και υψηλές τιμές, που καταγράφονται ήδη σε όλη την αλυσίδα για την περίοδο 2023/24.

Μιλώντας στο MEGA, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών «Νηλέας» Μεσσηνίας, Γιώργος Κόκκινος αναφέρθηκε στην υψηλή τιμή του ελαιόλαδου, που εξακολουθεί να παρατηρείται στα ράφια.

«Πρόκειται για ένα περίπλοκο θέμα, καθώς υπάρχουν διαφορετικές ποιότητες στο ελαιόλαδο. Στην ουσία, αυτό που συμβαίνει με το ελαιόλαδο είναι ότι επειδή επηρεάζεται από την κλιματική κρίση, επηρεάζεται και η παραγωγή», επεσήμανε αρχικά και πρόσθεσε ότι «και εφέτος μάλλον τα πράγματα δεν θα πάνε και πολύ καλά με τη παραγωγή. Είχαμε κι εμείς χαμηλή παραγωγή, όπως και η Ιταλία. Η χρονιά που θα ακολουθήσει, δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη. Δεν νομίζω οι τιμές να είναι πιο πάνω, γιατί από εκεί και πέρα, κλονίζεται όλο το σύστημα».

Το 2019 το ελαιόλαδο κόστιζε μόλις 4,90 ευρώ το λίτρο και φέτος η τιμή του αγγίζει σχεδόν τα 14,50 ευρώ. Η ανατίμηση σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha ανέρχεται σχεδόν σε 60% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο περύσι.

Παράλληλα οι ελαιοκαλλιεργητές της Χαλκιδικής εκπέμπουν σήμα κινδύνου, καθώς η σαρωτική ακαρπία των τελευταίων ετών έχει οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή, ενώ κάνουν λόγο για «τεράστια απώλεια προϊόντος και εισοδήματος».

Η πράσινη ελιά Χαλκιδικής βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων, αλλά η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στην παραγωγή. «Από το 2021 έως τώρα, έχουμε υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά, λόγω των καιρικών συνθηκών», λένε παραγωγοί.

Χαρακτηριστικά, η μείωση της παραγωγής άγγιξε το 90% μέσα στον τελευταίο χρόνο. Συγκεκριμένα, η παραγωγή το 2022 ήταν στους 150.000 τόνους, ενώ το 2023 ανήλθε μονάχα στους 22.000 τόνους.