ΣΟΚ με το ρεύμα – Πού θα φτάσουν οι τιμές, τι λύσεις υπάρχουν

Την ώρα που τα νοικοκυριά ταλαιπωρούνται από την ακρίβεια έρχονται νέες αυξήσεις έως και 20% στο ρεύμα

Η μέση τιμή στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος απογειώθηκε τον περασμένο μήνα, σε σχέση με τον Μάΐο, από τα 81,08 ευρώ/μεγαβατώρα στα 100,43 ευρώ/μεγαβατώρα.

Την Τρίτη 25 Ιουνίου η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην ελληνική αγορά σκαρφάλωσε στα 131,74 ευρώ/μεγαβατώρα.

Σε γενικές γραμμές, τον Ιούνιο η χονδρεμπορική τιμή δεν έπεσε κάτω από τα 90 ευρώ/μεγαβατώρα με εξαιρέσεις τις δύο τελευταίες ημέρες που σημείωσε βουτιά στα 54,28 ευρώ/μεγαβατώρα και 79,15 ευρώ/μεγαβατώρα αντίστοιχα.

Ρεύμα: «Στροφή» στα μπλέ και κίτρινα

Την ίδια ώρα παρατηρείται μία στροφή των των οικιακών καταναλωτών προς τα μπλε (σταθερά) και τα κίτρινα (κυμαινόμενα) τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, έναντι τω «πράσινων».

Ανάμεσα στις εταιρείες που έχουν λανσάρει πρόσφατα νέα κίτρινα προϊόντα είναι η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας (Maxi Home Super Save), η nrg (on time 4U promo), η Elpedison (Win) και η Protergia (Οικιακό Value Easy). Τα κίτρινα τιμολόγια εκτιμάται αυτήν τη στιγμή ότι είναι τα φθηνότερα, προσφέροντας οικονομικό όφελος που μπορεί να ξεπεράσει τα 20 ευρώ τον μήνα για ένα νοικοκυριό μεσαίας κατανάλωσης.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΡΑΕΥΥ, οι χρεώσεις που διαμορφώνουν σήμερα οι πάροχοι για τα κίτρινα τιμολόγια είναι ανταγωνιστικές στα 7,7 λεπτά/KWh (Φυσικό Αέριο), στα 9,06 λεπτά/KWh (Protergia) και 9,5 λεπτά/KWh (nrg) με πάγια περίπου στα 5-6 ευρώ. Συγκριτικά στα πράσινα τιμολόγια, η μέση χρέωση διαμορφώνεται στα 16,2 λεπτά ανά kWh, από 14,8 λεπτά τον Ιούνιο.

Ανάμεσα στα φθηνότερα τιμολόγια της αγοράς, με χρεώσεις κάτω από 10 σεντς/κιλοβατώρα είναι και ορισμένα μπλε (σταθερά) εξάμηνης διάρκειας.

Ρεύμα: Οι τιμές ανά εταιρεία

Τα προγράμματα των προμηθευτών για τα σταθερά τιμολόγια ήδη από τον Ιούνιο έχει σταματήσει η διάθεση κάποιων εξ’ αυτών με χαμηλές χρεώσεις, φθηνότερες από τα πράσινα, που πήραν την ανιούσα σε ποσοστό που σε κάποιες περιπτώσεις έφτασε και το 70%.

Ειδικότερα , στην ιστοσελίδα της ΡΑΕΕΥ στην κατηγορία Τιμές και Χρεώσεις που πραγματοποιείται η ανάρτηση των τιμολογίων η κατηγορία των σταθερών τιμολογίων εμφανίζει πληροφορίες των παρόχων με τη διευκρίνιση ότι το πακέτο έχει αποσυρθεί από την αγορά.

Συγκεκριμένα η VOLTON έδινε το σταθερό τιμολόγιο VOLTON Blue Fixed εξάμηνης διάρκειας με τιμή 0,088 ευρώ ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας και πάγιο 9,90 ευρώ τον μήνα. Η εταιρεία ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι από τις 11 Ιουνίου το προϊόν είναι εμπορικά μη διαθέσιμο. Αντίστοιχα και η Elpedison απέσυρε το σταθερό τιμολόγιο Elpedison Bright Up με τιμή τα 8,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα και μηνιαίο πάγιο, από τις 28 Ιουνίου 2024.

Ακόμη η NRG «πάγωσε» το σταθερό τιμολόγιο NRG fixed 4U, με τιμή τα 15,1 λεπτά ανά κιλοβατώρα και με προϋπόθεση την ταυτόχρονη σύνδεση σε οποιοδήποτε πρόγραμμα φυσικού αέριου και μηνιαίο πάγιο 3,5 ευρώ υπό την προϋπόθεση ηλεκτρονικού λογαριασμού και πάγια εντολή εξόφλησης. Το συγκεκριμένο προϊόν από την 1η Ιουνίου αποσύρθηκε από την αγορά.

Παρόλα αυτά παραμένουν μπλε τιμολόγια με οριακά κάτω από τα 10 λεπτά ανά μεγαβατώρα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η ιστοσελίδα της ΡΑΕΕΥ εμφανίζει βασικούς παρόχους όπως είναι η Protergia , ο ΗΡΩΝ να δίνουν σταθερά τιμολόγια, εξάμηνης διάρκειας με χρεώσεις από 9,75 λεπτά ανά κιλοβατώρα και 9,92 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Τα πάγια των δύο εταιρειών διαμορφώνονται σε 9,90 ευρώ το μήνα.

Αντίθετα η ΔΕΗ προσφέρει σταθερό τιμολόγιο προς 12,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα με πάγιο τα 3,5 ευρώ το μήνα και 12μηνη διάρκεια προγράμματος.

Κίτρινο…

Με δεδομένο το ράλι αυξήσεων, από 12% – 70% που έτρεξαν τον Ιούνιο τα πράσινα τιμολόγια, οι καταναλωτές το τελευταίο διάστημα επιδεικνύουν ζωηρό ενδιαφέρον για τα κίτρινα τιμολόγια, σύμφωνα με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο.

Τα κίτρινα τιμολόγια διακρίνονται σε ex-ante (με προαναγγελία τιμής) και ex-post (με χρέωση η οποία κλειδώνει μετά το μήνα εφαρμογής).

Με τα ex-ante κίτρινα ο καταναλωτής γνωρίζει εκ των προτέρων την τιμή με την οποία θα πληρώσει κάθε κιλοβατώρα που θα «κάψει» (όπως δηλαδή συμβαίνει και στα πράσινα τιμολόγια). Βέβαια δεν είναι λίγοι όσοι επιλέγουν τα ex-post κίτρινα τιμολόγια καθώς οι χρεώσεις (διαμορφώνονται μετά τον μήνα κατανάλωσης) είναι φθηνότερες.

Το γεγονός πως στα κίτρινα ex-post τιμολόγια δεν υπάρχει ρίσκο πρόβλεψης τιμής, τους προσδίδει το πλεονέκτημα οι τιμές τους να είναι στο χειρότερο σενάριο στα ίδια επίπεδα με τα πράσινα τιμολόγια.

Σε κάθε περίπτωση, οι καταναλωτές καλούνται να μελετούν προσεκτικά και τα λεγόμενα ψιλά γράμματα των συμβολαίων (ενδεχόμενες εκπτώσεις συνέπειας, χρεώσεις ανά ώρα, κτλ) που προσφέρουν οι εταιρείες, πριν επιλέξουν ποιο τιμολόγιο ταιριάζει στις ανάγκες τους.