Σοκ στα σούπερ μάρκετ: Πότε και γιατί τελειώνει η «Μόνιμη Μείωσης Τιμής» – Τι θα συμβεί

Ανατροπή με τα σούπερ μάρκετ καθώς σε λίγες ημέρες και πιο συγκεκριμένα στις 31 Μαΐου τελειώνει η «Μόνιμη Μείωσης Τιμής»

Από 1η Ιουνίου οι τιμές σε εκατοντάδες τρόφιμα, απορρυπαντικά, καθαριστικά, προϊόντα προσωπικής φροντίδας κ.ά. παίρνουν και πάλι την ανηφόρα και μάλιστα χωρίς το υπουργείο Ανάπτυξης να έχει ανακοινώσει οποιοδήποτε άλλο μέτρο για την ακρίβεια που

Υπενθυμίζεται πως τη «βόμβα» είχε ρίξει προ δεκαημέρου ο πρόεδρος Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος Απόστολος Ραυτόπουλος, κάνοντας λόγι για νέες τιμές σε 4.000 προϊόντα που ήταν στην μόνιμη μείωση της τιμής.

«Επανέρχονται επομένως οι τιμές στην προτέρα κατάσταση δηλαδή θα αυξηθούν από 5 έως 10% τα 4.000 προϊόντα που μας έλεγε το υπουργείο ότι έχουν μειωθεί», είχε σημειώσει, προσθέτοντας πως «σύμφωνα με τη Eurostat και ξένους οίκους αυτό το οποίο μας μας είπαν είναι ότι θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024 και του 2025 οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης».

«Κλειδί» ο ΦΠΑ στα τρόφιμα

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα εφαρμόζει από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στην Ευρώπη στα είδη διατροφής, στο 13% και 24% αντίστοιχα.

Ο φόρος αυτός αποφέρει περί τα 2,5 δισ. ευρώ τον χρόνο στον κρατικό προϋπολογισμό, ωστόσο η μείωσή του θα μπορούσε να οδηγήσει σε φθηνότερα τρόφιμα εφόσον οι επιχειρήσεις υποχρεώνονταν να μετακυλίσουν στον τελικό καταναλωτή τη μείωση του φόρου.

Αν η μείωση του ΦΠΑ περνούσε στην τελική τιμή, το όφελος θα ήταν μεγαλύτερο για τον καταναλωτή με τα πολύ χαμηλά εισοδήματα σε σχέση με αυτόν που δεν αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, καθώς θα αύξανε την αγοραστική του δύναμη.

Υπενθυμίζεται ωστόσο πως η Ισπανία προχώρησε σε μηδενισμό του ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες τροφίμων για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό των τροφίμων, τα επιθυμητά αποτελέσματα δεν ήρθαν και το μέτρο παρατάθηκε μέχρι το τέλος Ιουνίου. Και αυτό γιατί αν η μείωση του ΦΠΑ δεν έρθει μαζί με ελέγχους και κυρώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν μπορεί να εγγυηθεί όφελος για τον καταναλωτή.

Οι 8 τρόποι να μειώσετε τον λογαριασμό στο σούπερ μάρκετ

Τους τελευταίους πολλούς μήνες… βλέπουμε στα σούπερ μάρκετ σημαντικά υψηλότερες τιμές σε βασικά τρόφιμα όπως τα αυγά, το βοδινό κρέας και το γάλα. Αυτό σημαίνει πως ανεξάρτητα από το πόσο «έξυπνα» καταναλώνουμε, θα πληρώσουμε πολλά παραπάνω.

Υπάρχουν ωστόσο τρόποι να ξοδεύετε λιγότερα χρήματα για ψώνια και να εξακολουθείτε να βάζετε θρεπτικά γεύματα στο τραπέζι, σύμφωνα με το Healthline.

Δοκιμάστε μερικές από αυτές τις συμβουλές για να μειώσετε τα έξοδα στο σούπερ μάρκετ όταν ο πληθωρισμός ανεβάζει τις τιμές.

1. Κάντε μια λίστα

Ο προγραμματισμός βοηθά στην εξοικονόμηση χρημάτων για πολλούς λόγους. Ο βασικότερος είναι πως έτσι αποφεύγετε τις παρορμητικές αγορές που φουσκώνουν τον λογαριασμό.

2. Μην πληρώνετε «χρυσά» φρούτα και λαχανικά

Η επιλογή κατεψυγμένων ή αποξηραμένων φρούτων και λαχανικών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξοικονομήσετε χρήματα και να εξακολουθείτε να λαμβάνετε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά στη διατροφή σας.

Αναζητήστε επιλογές που έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα και αλάτι ή αντικαταστήστε ένα πιο ακριβό φρούτο ή λαχανικό με κάτι φθηνότερο. Ας πούμε μπορείτε αντί για έτοιμη σαλάτα να αγοράσετε ένα μαρούλι και να το κόψετε μόνοι σας!

3. Παίξτε με τις εκπτώσεις

Κάποιοι από εσάς μπορεί να είστε ήδη έμπειροι στη μελέτη των εβδομαδιαίων φυλλαδίων με τις εκπτώσεις των σούπερ μάρκετ.

Όσοι δεν το κάνετε, δεν είναι πολύ αργά για να ξεκινήσετε! Τα περισσότερα σούπερ μάρκετ προσφέρουν εκπτώσεις διαρκώς, επομένως μια καλή λύση είναι να στηρίξετε το μενού της εβδομάδας σε αυτές.

4. Συγκρίνετε τις τιμές μονάδας

Κάτω από την τιμή του προϊόντος κρύβονται οι πιο σημαντικές πληροφορίες! Πιο συγκεκριμένα εκεί θα βρείτε την τιμή μονάδας ή κιλού που σας επιτρέπει να βρείτε την πιο οικονομική επιλογή.

5. Δώστε έμφαση στην πρωτεΐνη

Συχνά η πρωτεΐνη είναι από τα πιο ακριβά συστατικά του πιάτου μας. Προτιμήστε οικονομικές επιλογές ή ψωνίστε όταν βρείτε προσφορά και καταψύξτε για το… μέλλον!

6. Μεταφράστε σωστά την ημερομηνία λήξης

Ένα συνηθισμένο λάθος των καταναλωτών είναι να συγχέουν την ημερομηνία λήξης με την ένδειξη «ανάλωση κατά προτίμηση έως».

Ενώ στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει να τηρείτε ευλαβικά όσα λέει η ετικέτα, στη δεύτερη δεν σημαίνει πως το προϊόν είναι για… πέταμα.

7. Αγοράστε ποσότητα… αν βγάζει νόημα

Εφόσον βρείτε μια καλή τιμή, έχει νόημα να αγοράσετε μεγαλύτερη ποσότητα και να κάνετε ένα μικρό στοκ για το μέλλον.

8. Μην «κολλάτε» σε ένα μαγαζί

Μπορεί να έχετε κάποιο αγαπημένο κατάστημα, αλλά όταν θέλουμε να μειώσουμε το μπάτζετ δεν χωράνε… συναισθηματισμοί. Αν κάποιο άλλο κατάστημα έχει χαμηλότερες τιμές ή κάποια προσφορά που σας ενδιαφέρει, κάντε μια επίσκεψη!