Συντάξεις: Έγινε η ανατροπή! Η οριστική ημερομηνία που πάτε στα ΑΤΜ

Μετά από αρκετές ημέρες όπου τα σενάρια έδιναν και έπαιρναν ο ΕΦΚΑ ανακοίνωσε τις οριστικές ημερομηνίες που θα πληρωθούν οι συντάξεις

Οι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ μισθωτών και μη μισθωτών.

Κύριες συντάξεις

ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ:

Τρίτη 28 Μαΐου: Ανεξαρτήτως ΑΜΚΑ
Κατάθεση: Απόγευμα Δευτέρας 27/5

ΙΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΟΤΕ, ΝΑΤ, ΔΕΗ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ:

Πέμπτη 30 Μαΐου: Ανεξαρτήτως ΑΜΚΑ
Κατάθεση: Απόγευμα Τετάρτης 29/5.

Επικουρικές συντάξεις

Μισθωτοί (Ιδιωτικού τομέα) & Μη μισθωτοί

Τρίτη 28 Μαΐου: Ανεξαρτήτως ΑΜΚΑ
Κατάθεση: Απόγευμα Δευτέρας 27/5

Μισθωτοί Δημοσίου

Πέμπτη 30 Μαΐου: Ανεξαρτήτως ΑΜΚΑ
Κατάθεση: Απόγευμα Τετάρτης 29/5.

Συντάξεις: Διπλά κερδισμένοι 650.000 συνταξιούχοι 

Διπλές πρόσθετες αυξήσεις θα προκύψουν, σύμφωνα με την «Απογευματινή», για 650.000 συνταξιούχους µε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ από τον νέο τρόπο υπολογισµού της κράτησης της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), αλλά και την επέκταση αυτού του τρόπου και στις επικουρικές συντάξεις.

Το σχέδιο αλλαγών που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή από την υπουργό ∆όµνα Μιχαηλίδου το ερχόµενο φθινόπωρο περιλαµβάνει αυξήσεις από 15 έως 150 ευρώ στις κύριες συντάξεις και από 6 έως 65 ευρώ στις επικουρικές.

Η βασική επιδίωξη του υπουργείου είναι να περιορίσει την ΕΑΣ στις κύριες συντάξεις, γιατί εκεί διαπιστώνεται ότι λόγω της κράτησης οι συνταξιούχοι καταλήγουν να παίρνουν µικρότερη αύξηση, ή ακόµη και να έχουν µείωση αντί αύξηση στη σύνταξη. Όµως, ο στόχος για µείωση της κράτησης µε δηµοσιονοµικά ουδέτερο αποτέλεσµα, δηλαδή να εισπράττονται τα ίδια ποσά µε µικρότερες κρατήσεις, δεν µπορεί να επιτευχθεί.

Για τον λόγο αυτό βρίσκεται στο τραπέζι το σενάριο κατάργησης της ΕΑΣ από τις επικουρικές και µείωσης της ΕΑΣ στις κύριες συντάξεις. Σύµφωνα µε το σχέδιο η κράτηση δεν θα αφορά όλο το ποσό. Τα ποσοστά κρατήσεων σήµερα ξεκινούν από 3% για συντάξεις 1.400-1.700 ευρώ και κλιµακώνονται προς τα πάνω ανά 3% έως 14%.

Συντάξεις: Τι πρέπει να ξέρετε για τις κλίμακες

Η κράτηση θα γίνεται στο επιπλέον ποσό από τα 1.400 ευρώ. ∆ηλαδή, αν κάποιος συνταξιούχος παίρνει σύνταξη 1.500 η κράτηση του 3% θα γίνεται στα 100 ευρώ. Αυτός θα έχει αύξηση 42 ευρώ µηνιαίως. Στα 1.600 ευρώ έχει κράτηση 48 ευρώ και ούτω καθεξής. Επίσης, συνταξιούχος µε αρχική επικουρική 489 ευρώ παίρνει σήµερα 432 ευρώ και έχει µείωση λόγω ΕΑΣ 29 ευρώ. Με την κατάργηση της ΕΑΣ θα παίρνει 461 ευρώ.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, το επικρατέστερο σχέδιο είναι η ΕΑΣ να έχει 3 ή 4 κλίµακες και µε ποσοστά που θα ξεκινούν από 15% και θα καταλήγουν στο 25% ή στο 30%, αλλά το µεγαλύτερο µέρος της σύνταξης θα απαλλάσσεται της κράτησης.

Τονίζεται ότι η εισφορά επιβάλλεται σε συνταξιούχους ∆ηµοσίου, ΙΚΑ, Ταµείων ∆ΕΚΟ και τραπεζών, ΕΤΑΑ και ΝΑΤ, µε κύρια σύνταξη ή άθροισµα κύριων συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ.

Η εισφορά αυτή στον ιδιωτικό τοµέα έχει ανασταλεί από το 2021. Αντίθετα, η ειδική ασφαλιστική εισφορά αλληλεγγύης στους συνταξιούχους ΕΑΣ που επιβλήθηκε την 1/8/2010 παραµένει και καταβάλλεται κανονικά στον λογαριασµό του ΑΚΑΓΕ µε σκοπό την κάλυψη ελλειµµάτων των κλάδων κύριας σύνταξης φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Στο νέο σύστηµα θα προβλεφθεί πλαφόν κρατήσεων ώστε κανείς συνταξιούχος να µην πληρώνει περισσότερα, αλλά αντίθετα να έχει ελάφρυνση από την κράτηση.

Συντάξεις: Οι αλλαγές που έρχονται για τους συνταξιούχους

Αλλαγές στο χρόνο καταβολής των συντάξεων φέρνει νέο μοντέλο, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το 2025. Ωστόσο, σημειώνεται πως ο νέος τρόπος καταβολής των συντάξεων δεν θα έχει επίδραση στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, αλλά θα επηρεάζει το ύψος των νέων συντάξεων.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση που είχε προβλεφθεί στον «νόμο Βρούτση» (ν. 4670/20) στοχεύει σε πιο «δίκαιες» συντάξεις και ασφαλιστικές εισφορές, καθώς θα συνδέονται πιο άμεσα με τους μισθούς που καταβάλλονται κατά την τρέχουσα, αλλά και την αμέσως προηγούμενη χρονική περίοδο.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού, θα γίνεται με βάση τον δείκτη μεταβολής μισθών. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνο Τσακλόγλου, εντός των ημερών συγκροτείται η αρμόδια επιτροπή για την κατασκευή του δείκτη μισθών που προβλέπει η νομοθεσία. Με βάση τη μεταβολή αυτού του δείκτη θα γίνονται οι αναπροσαρμογές που προβλέπει η σχετική νομοθεσία (συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης, ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών, εισφορές αυτοαπασχολουμένων, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών).

Ειδικά, για τις για τις ασφαλιστικές εισφορές «από την 1η Ιανουαρίου 2025 και εφεξής τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών προσαυξάνονται κατ’ έτος κατά τον δείκτη μεταβολής μισθών».

Η σχετική διάταξη προβλέπει ότι «η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως και το 2024 διενεργείται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η προσαύξηση των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα από το 2025 και εφεξής διενεργείται με βάση τον δείκτη μεταβολής μισθών, που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ».

Πρόκειται για θεσμοθετημένη παρέμβαση από το 2020, που πρέπει να εφαρμοστεί με το νέο έτος. Θα ελέγχεται η μεταβολή των μισθών από το 2002 και μετά, με συνέπεια από το αποτέλεσμα που θα προκύπτει να κρίνεται εάν οι νέες συντάξεις θα είναι υψηλότερες ή χαμηλότερες από τις τωρινές.

Δύσκολη υπόθεση ο καθορισμός ενός τέτοιου δείκτη

Πάντως, ο καθορισμός ενός τέτοιου δείκτη φαίνεται ότι δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, που καταγράφει σε «πραγματικό χρόνο» τις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, κάνει μια ισχνή αναφορά περί αύξησης «μέσου μισθού», που για το 2023 ήταν 6,3%, χωρίς πάντως να εστιάζει σε αυτό το μέγεθος, ακριβώς επειδή δεν θεωρεί ως απόλυτα έγκυρη, άρα και αξιόπιστη στατιστικά, τη διαδικασία συλλογής στοιχείων.