Συντάξεις: Πότε πάνε ταμείο όσοι δικαιούνται αναδρομικά

Συντάξεις: Παράλληλα άλλοι 40.000 συνταξιούχοι που περιμένουν επίσης την επικουρική τους θα δουν τη σύνταξή τους να εκδίδεται έως το τέλος του Μαρτίου

Οι συνταξιούχοι που θα τα λάβουν περιμένουν καιρό την επικουρική σύνταξή τους και έχουν υποβάλλει αίτηση μέχρι και τον Ιούνιο του 2022 (πριν την 1η Ιουλίου 2022). Η καταβολή στα Αναδρομικά θα γίνει αυτόματα, χωρίς δηλαδή οι δικαιούχοι να χρειάζεται να κάνουν κάτι.

Αντίστροφη μέτρηση για τα αναδρομικά που θα πληρώσει ο ΕΦΚΑ μέχρι τις 15 Ιανουαρίου στους συνταξιούχους. Τα αναδρομικά θα δοθούν σε περίπου 40.000 συνταξιούχους με τα ποσά να ξεκινούν από 100 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να ξεπεράσουν ακόμη και τις 8.000 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι που θα τα λάβουν περιμένουν καιρό την επικουρική σύνταξή τους και έχουν υποβάλλει αίτηση μέχρι και τον Ιούνιο του 2022 (πριν την 1η Ιουλίου 2022).

Συντάξεις: Ποιοι θα δουν αύξηση στις επικουρικές συντάξεις

Παράλληλα, άλλοι 40.000 συνταξιούχοι που περιμένουν επίσης την επικουρική τους θα δουν τη σύνταξή τους να εκδίδεται έως το τέλος του Μαρτίου. Αυτός είναι ο προγραμματισμός του ΕΦΚΑ για τις περίπου 83.000 ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις για τις οποίες έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη.

Πρόκειται, δηλαδή, για συνταξιούχους που έχουν πάρει την κύρια σύνταξη τους και περιμένουν την επικουρική. Θα λάβουν αναδρομικά 100 ευρώ για κάθε μήνα αναμονής έως και τον Ιανουάριο του 2023. Για τις αναπηρικές επικουρικές συντάξεις, οι οποίες είναι μικρότερες, τα έναντι αναδρομικά θα είναι 50 ευρώ για κάθε μήνα. Το ίδιο ισχύει για της συντάξεις λόγω θανάτου.

Παραδείγματα με ποσά

Τα αναδρομικά που θα δοθούν έως τις 15 Μαρτίου κυμαίνονται από 100 έως και πάνω από 8.000 ευρώ και αφορούν περίπου 40.000 συνταξιούχους που περιμένουν την επικουρική τους και έχουν υποβάλλει την αίτηση έως και τον Ιούνιο του 2022.

Σύμφωνα με το σχέδιο του ΕΦΚΑ, περίπου 40.000 εκκρεμείς αιτήσεις επικουρικών συντάξεων θα εκδοθούν μαζικά ως το τέλος του επόμενου μήνα. Οι υπόλοιποι 40.000 – 43.000 δικαιούχοι, για τους οποίους δεν είναι δυνατό να εκδοθεί άμεσα η σύνταξη, θα λάβουν έναντι αναδρομικά – σαν προκαταβολή της επικουρικής τους σύνταξης- 100 ευρώ ανά μήνα αναμονής εφάπαξ. Μοναδική προϋπόθεση είναι η αίτηση να έχει υποβληθεί έως και τον Ιούνιο του 2022 (πριν την 1η Ιουλίου 2022).

Για παράδειγμα:

Συνταξιούχος έκανε αίτηση συνταξιοδότησης τον Ιανουάριο του 2016, έχει πάρει την κύρια σύνταξη του και περιμένει την επικουρική. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 είναι 7 χρόνια αναμονής. Θα λάβει τώρα τον Μάρτιο αναδρομικά 8.400 ευρώ. Όταν βγει η σύνταξη του το ποσό αυτό θα συμψηφιστεί με τα αναδρομικά που ούτως ή άλλως δικαιούται.

Συνταξιούχος έκανε αίτηση συνταξιοδότησης τον Ιανουάριο του 2022, έχει πάρει την κύρια σύνταξη του και περιμένει την επικουρική. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 είναι 12 μήνες αναμονής. Θα λάβει τώρα τον Μάρτιο αναδρομικά 1.200 ευρώ. Όταν βγει η σύνταξη του το ποσό αυτό θα συμψηφιστεί με τα αναδρομικά που ούτως ή άλλως δικαιούται.

Συντάξεις: Πώς μπορείτε να παραγράψετε μέρος των οφειλών

Οι χιλιάδες οφειλέτες θα μπορέσουν να απεγκλωβιστούν από τα χρέη αρκετών ετών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πάνω από 250.000 μη μισθωτούς ασφαλισμένους οφειλέτες του e – ΕΦΚΑ (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες) μπορούν να βγουν στη σύνταξη, ακόμα και αν έχουν υψηλά χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι χιλιάδες οφειλέτες θα μπορέσουν να απεγκλωβιστούν από τα χρέη αρκετών ετών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία τους στερούσαν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης, με την παραγραφή αυτών.

Συντάξεις: Οι οφειλές

Πλέον οι ασφαλισμένοι μπορούν να παραγράψουν ένα μέρος από τις οφειλές που υπερβαίνουν την δεκαετία. Οι οφειλέτες θα μπορούν να μειώσουν τις οφειλές τους κάτω από τα 20.000 ευρώ και εφόσον έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους μπορούν άμεσα να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης.

Το υπόλοιπο της οφειλής θα αποπληρωθεί μέσω της παρακράτησης από το ποσό της σύνταξης, σε 60 δόσεις.

Η παραγραφή αφορά ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και εργοδότες και αναφέρεται σε οφειλές που δημιουργήθηκαν προς δεκαετίας και ο e – ΕΦΚΑ δεν έχει κινήσει τη διαδικασία αναζήτησή τους. Οι αυτοαπασχολούμενοι οφειλέτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ταυτοχρόνως με την οφειλή διαγράφεται και ο αντίστοιχος χρόνος ασφάλισης.

Συντάξεις: Οι αιτήσεις

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στις κατά τόπον αρμόδιες Τοπικές Διευθύνσεις e-ΕΦΚΑ όπου και εξετάζονται.

Για την υποβολή της σχετικής αίτησης, ο ασφαλισμένος μπορεί να εξυπηρετηθεί με ηλεκτρονικό ραντεβού, αποφεύγοντας πολύωρες αναμονές και συνωστισμό.

Συγκεκριμένα, μέσω της εθνικής δικτυακής πύλης (gov.gr) ή του δικτυακού τόπου της υπηρεσίας www.efka.gov.gr/rv, εισέρχεται στην πλατφόρμα, αφού προηγουμένως αυθεντικοποιηθεί με τη χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων taxisnet.

Για οφειλές εργοδοτών από απασχόληση μισθωτών (οφειλές τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ):

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται κλείνοντας ηλεκτρονικό ραντεβού www.efka.gov.gr/rv, στις κατά τόπον αρμόδιες Τοπικές Διευθύνσεις e-ΕΦΚΑ μέχρι την ολοκλήρωση της υλοποίησης νέας εσωτερικής διαδικασίας, η οποία θα επιτρέπει τον χαρακτηρισμό με μαζικό και αυτόματο τρόπο των εν λόγω οφειλών ως παραγεγραμμένων. Κατ’ εξαίρεση όταν πρόκειται για χορήγηση Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου οι ενδιαφερόμενοι θα απευθύνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες ΚΕΑΟ.

Συντάξεις: Πώς οι κρατήσεις και οι φόροι ροκανίζουν τις αυξήσεις

Μέχρι και το 1/3 της αύξησης στις συντάξεις «ροκανίζει» η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, για την οποία πληθαίνουν οι φωνές για την κατάργησή της, αφού πλέον δεν υπάρχει λόγος ύπαρξής της.

Στα ενημερωτικά σημειώματα των συντάξεων αναγράφονται οι δύο παρακάτω εισφορές:

1. ΕΑΣ (Ν. 3863/10, Ν. 3865/10).

2. Εναντι ειδικής εισφοράς (άρθρο 29 Ν. 3986/11).

Η κατάργηση αφορά τη δεύτερη περίπτωση (φορολογική), που είναι και τα λιγότερα χρήματα σε σύγκριση με την πρώτη (ασφαλιστική).

Για τις «παρενέργειες» στις συντάξεις με την εφαρμογή της ΕΑΣ χαρακτηριστικό είναι το εξής παράδειγμα:

Για σύνταξη έως 1.400 ευρώ δεν υποχρεούνταν σε Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχου (ΕΑΣ). Μετά την αναπροσαρμογή (7,75%) διαμορφώνεται στα 1.508,5 ευρώ, οπότε προκύπτει επιπλέον φόρος 25 ευρώ και επιβάλλεται 45 ευρώ ΕΑΣ (3% στο σύνολο των αποδοχών) και επιπλέον 7 ευρώ υπέρ Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Δηλαδή από τα 108,56 ευρώ της αύξησης παρακρατούνται τα 77 ευρώ, ήτοι το 71% της αύξησης. Αντί για αύξηση 7,75%, στην τσέπη κατέληξε μόλις το 2,20%. Δηλαδή ο συνταξιούχος του παραδείγματός μας δεν είχε καμία κάλυψη από τον πληθωρισμό καθώς οι αυξήσεις προκάλεσαν ντόμινο φορολόγησης και κρατήσεων. Και μπορεί η φορολογική εισφορά αλληλεγγύης να καταργήθηκε, αλλά η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων παραμένει.

Συγκεκριμένα, η παρακράτηση είναι 3% για συντάξεις από 1.400,01 έως 1.700 ευρώ, 6% για συντάξεις από 1.700,01 έως 2.000 ευρώ και 7% για συντάξεις από 2.000,01 έως 2.300 ευρώ, 9% για συντάξεις από 2.300,01 έως 2.600 ευρώ, 10% για συντάξεις από 2.600,01 έως 2.900 ευρώ, 12% για συντάξεις από 2.900,01 έως 3.200 ευρώ, 13% για συντάξεις από 3.200,01 έως 3.500 ευρώ και 14% για συντάξεις από 3.500,01 ευρώ και άνω.

Αυξημένη Εθνική Σύνταξη: Ανοιχτές οι αιτήσεις – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Σε λειτουργία είναι από τον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) η ηλεκτρονική αίτηση για την απονομή αυξημένης εθνικής σύνταξης στους ομογενείς προερχόμενους από την Αλβανία, καθώς και σε όσους προέρχονται από την πρώην Σοβιετική Ένωση, σύμφωνα με ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, πρόκειται για την υλοποίηση της σχετικής νομοθετικής διάταξης, που ψηφίστηκε από την παρούσα κυβέρνηση και περιλαμβάνεται στον ν. 4915/2022 αρ. 73 (Α΄ 63), ΚΥΑ 73135 (ΦΕΚ β΄ 4135/2022), με την οποία μειώνονται από 40 σε 30 τα απαιτούμενα χρόνια διαμονής στη χώρα για λήψη πλήρους εθνικής σύνταξης, καθώς οι ομογενείς από τις δύο αυτές περιοχές δεν ήταν σε θέση να βρίσκονται και να εργάζονται στην Ελλάδα προ του 1992, λόγω των ιδιαίτερων πολιτικών συνθηκών, που επικρατούσαν στις χώρες διαμονής τους εκείνη την περίοδο.

Για την υποβολή της αίτησης για την απονομή αυξημένης εθνικής σύνταξης, οι ενδιαφερόμενοι επισκέπτονται την ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, ακολουθώντας την εξής διαδρομή: Ηλεκτρονικές υπηρεσίες για συνταξιούχους -> Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποβολής Αίτησης Συνταξιοδότησης, στην επιλογή: υποβολή Αίτησης Ομογενών https://www.efka.gov.gr/sites/default/files/2023-01/odigies-xrisis-aitisis-omogenon-012023.pdf, (βάσει του άρθρου 73 του Ν. 4915/22).

Με τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία, υπολογίζεται πως διευκολύνονται 15.000 άτομα που είναι ήδη συνταξιούχοι, ενώ δυνητικά ωφελούμενοι θα είναι περίπου 55.000 άτομα, που εκτιμάται ότι θα καταστούν συνταξιούχοι μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Σημειώνεται ότι για την εν λόγω αίτηση δεν υπάρχει προθεσμία υποβολής.