Συνταξιοδότηση: «Βόμβα» με τα όρια – Τι θα συμβεί σε λίγο

Αλλάζουν τα πράγματα στα όρια στην συνταξιοδότηση καθώς θα επανεξεταστούν με βασικό κριτήριο την πορεία του δημογραφικού, σύμφωνα με τον Πάνο Τσακλόγλου

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μίλησε σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, τονίζοντας πως τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μέχρι το 2027, θα παραμείνουν αμετάβλητα.

Ωστόσο, ανέφερε πως θα εξεταστούν εκ νέου στα τέλη του 2026, με κριτήριο την πορεία του δημογραφικού, όπως άλλωστε ορίζει και η νομοθεσία, που συνδέει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο επιβίωσης στην ηλικία των 65 ετών.

«Δεν έχει γίνει καμία νομοθετική αλλαγή, αυτό που λέει η νομοθεσία είναι ότι εξετάζουμε τι συνέβη στο προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65 έτη ανά τριετία. Αυτός ο έλεγχος έγινε και, μέχρι το 2027, δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Στα τέλη του 2026, θα ληφθούν υπ’ όψιν οι προβλέψεις της ΕΛΣΤΑΤ. Ωστόσο, μέσα σε μια τριετία, δεν καταγράφονται δραματικές αλλαγές» ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας.

Όρια συνταξιοδότησης: Εργαζόμενοι συνταξιούχοι και προσωπική διαφορά

Για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, ο κ. Τσακλόγλου εξήγησε το νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο διέπει την απασχόληση συνταξιούχων και τους δίνει τη δυνατότητα να εργαστούν, λαμβάνοντας ολόκληρη τη σύνταξή τους και εφαρμόζοντας ένα μη ανταποδοτικό πόρο υπέρ του e-ΕΦΚΑ, ύψους 10%, επί του μισθού. Όσον αφορά στις κρατήσεις, σημείωσε ότι αυτές είναι αντίστοιχες με τις κρατήσεις που έχει κανονικά ένας εργαζόμενος που δεν είναι συνταξιούχος.

Μιλώντας για την επιτυχία του μέτρου, ο υφυπουργός Εργασίας έκανε λόγο για πάνω από 82.000 εργαζόμενους συνταξιούχους, που έχουν δηλωθεί, μέχρι σήμερα, νούμερο το οποίο είχε εκτιμηθεί ότι θα ξεπεραστεί στα δύο χρόνια εφαρμογής του μέτρου.

«Με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο, υπήρχε μία περικοπή της σύνταξης σε περίπτωση που κάποιος συνταξιούχος αποφάσιζε να εργαστεί της τάξης του 30% και αυτό, μάλιστα, συνέβαινε ακόμα και αν κάποιος ήθελε να εργαστεί ακόμα και για λίγες ώρες. Αυτό που έχουμε αλλάξει τώρα είναι ότι έχουμε θεσπίσει έναν μη ανταποδοτικό πόρο υπέρ ΕΦΚΑ χαμηλού ύψους 10% επί των επιπρόσθετων αποδοχών του εργαζόμενου συνταξιούχου» διευκρίνισε ο κ. Τσακλόγλου.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Εργασίας μίλησε για την προσωπική διαφορά, επισημαίνοντας πως το κόστος για την κατάργηση του μέτρου είναι μεγάλο. Όμως, σε κάθε περίπτωση, πολλοί συνταξιούχοι έχουν ήδη μηδενίσει την προσωπική τους διαφορά.

Σε ερώτηση σχετικά με τις επικουρικές συντάξεις, ο κ. Τσακλόγλου απάντησε τα εξής: «Ο e-ΕΦΚΑ, τα προηγούμενα χρόνια, επικεντρώθηκε κυρίως στις κύριες συντάξεις, με αποτέλεσμα οι εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς, ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις του 2019 να έχουν σήμερα περιοριστεί σε λίγο πάνω από 20.000, με μέσο χρόνο απονομής πολύ χαμηλότερο σε σχέση με το παρελθόν.

Συντάξεις: Διπλά κερδισμένοι 650.000 συνταξιούχοι 

Διπλές πρόσθετες αυξήσεις θα προκύψουν, σύμφωνα με την «Απογευματινή», για 650.000 συνταξιούχους µε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ από τον νέο τρόπο υπολογισµού της κράτησης της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), αλλά και την επέκταση αυτού του τρόπου και στις επικουρικές συντάξεις.

Το σχέδιο αλλαγών που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή από την υπουργό ∆όµνα Μιχαηλίδου το ερχόµενο φθινόπωρο περιλαµβάνει αυξήσεις από 15 έως 150 ευρώ στις κύριες συντάξεις και από 6 έως 65 ευρώ στις επικουρικές.

Η βασική επιδίωξη του υπουργείου είναι να περιορίσει την ΕΑΣ στις κύριες συντάξεις, γιατί εκεί διαπιστώνεται ότι λόγω της κράτησης οι συνταξιούχοι καταλήγουν να παίρνουν µικρότερη αύξηση, ή ακόµη και να έχουν µείωση αντί αύξηση στη σύνταξη. Όµως, ο στόχος για µείωση της κράτησης µε δηµοσιονοµικά ουδέτερο αποτέλεσµα, δηλαδή να εισπράττονται τα ίδια ποσά µε µικρότερες κρατήσεις, δεν µπορεί να επιτευχθεί.

Για τον λόγο αυτό βρίσκεται στο τραπέζι το σενάριο κατάργησης της ΕΑΣ από τις επικουρικές και µείωσης της ΕΑΣ στις κύριες συντάξεις. Σύµφωνα µε το σχέδιο η κράτηση δεν θα αφορά όλο το ποσό. Τα ποσοστά κρατήσεων σήµερα ξεκινούν από 3% για συντάξεις 1.400-1.700 ευρώ και κλιµακώνονται προς τα πάνω ανά 3% έως 14%.

Η κράτηση θα γίνεται στο επιπλέον ποσό από τα 1.400 ευρώ. ∆ηλαδή, αν κάποιος συνταξιούχος παίρνει σύνταξη 1.500 η κράτηση του 3% θα γίνεται στα 100 ευρώ. Αυτός θα έχει αύξηση 42 ευρώ µηνιαίως. Στα 1.600 ευρώ έχει κράτηση 48 ευρώ και ούτω καθεξής. Επίσης, συνταξιούχος µε αρχική επικουρική 489 ευρώ παίρνει σήµερα 432 ευρώ και έχει µείωση λόγω ΕΑΣ 29 ευρώ. Με την κατάργηση της ΕΑΣ θα παίρνει 461 ευρώ.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, το επικρατέστερο σχέδιο είναι η ΕΑΣ να έχει 3 ή 4 κλίµακες και µε ποσοστά που θα ξεκινούν από 15% και θα καταλήγουν στο 25% ή στο 30%, αλλά το µεγαλύτερο µέρος της σύνταξης θα απαλλάσσεται της κράτησης.

Τονίζεται ότι η εισφορά επιβάλλεται σε συνταξιούχους ∆ηµοσίου, ΙΚΑ, Ταµείων ∆ΕΚΟ και τραπεζών, ΕΤΑΑ και ΝΑΤ, µε κύρια σύνταξη ή άθροισµα κύριων συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ.

Η εισφορά αυτή στον ιδιωτικό τοµέα έχει ανασταλεί από το 2021. Αντίθετα, η ειδική ασφαλιστική εισφορά αλληλεγγύης στους συνταξιούχους ΕΑΣ που επιβλήθηκε την 1/8/2010 παραµένει και καταβάλλεται κανονικά στον λογαριασµό του ΑΚΑΓΕ µε σκοπό την κάλυψη ελλειµµάτων των κλάδων κύριας σύνταξης φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Στο νέο σύστηµα θα προβλεφθεί πλαφόν κρατήσεων ώστε κανείς συνταξιούχος να µην πληρώνει περισσότερα, αλλά αντίθετα να έχει ελάφρυνση από την κράτηση.