Τέλη κυκλοφορίας 2024: Αλλάζουν όλα στον υπολογισμό – Δείτε εδώ

Μεγάλες αλλαγές έρχονται στα τέλη κυκλοφορίας 2024 και οι οδηγοί πρέπει να είναι ενήμεροι σχετικά με το τι συμβαίνει

Νέα μέτρα σχεδιάζονται μετά την ολοκλήρωση της καταβολής των φετινών τελών κυκλοφορίας, που είναι προγραμματισμένη για τις 29 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα «το Βήμα» αναμένεται να συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να επεξεργαστεί την ανισορροπία, σχετικά με τα τέλη κυκλοφορίας, μεταξύ της αύξησης των νέων φιλικών στο περιβάλλον αυτοκινήτων και των μειωμένων φορολογικών εσόδων.

Σήμερα χαμηλότερα ποσά πληρώνουν όσοι κατέχουν οχήματα «ηλικίας» μετά από το 2010 και σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Περισσότερο ευνοημένοι είναι όσοι έχουν αγοράσει αυτοκίνητο την τελευταία τριετία καθώς το ύψος των τελών υπολογίζεται ανάλογα με την εκπομπή των ρύπων.

Ωστόσο αυτό που διαπιστώνει το κυβερνητικό επιτελείο είναι πως αν δεν αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού θα προκύψουν μεσοπρόθεσμες απώλειες εσόδων. Με βάση τα πρώτα σχέδια αναμένεται ότι για όσους είναι ιδιοκτήτες οχημάτων, τα οποία είναι αγορασμένα τη δεκαετία του ’90 και του 2000, δεν θα υπάρξουν μειώσεις, αλλά κίνητρα για απόσυρση και αγορά πιο «πράσινων» οχημάτων. Όλα θα εξαρτηθούν από το τι ποσό μπορεί να διατεθεί από τον προϋπολογισμό και κυρίως το πόσα οχήματα θα αφορά η ρύθμιση.

Το τρίπτυχο των μέτρων που επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο για τις αλλαγές στον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας, σύμφωνα με «το Βήμα» είναι το εξής:

-Αναπροσαρμογή- αυξομείωση τελών
Θα αφορά ΙΧ με πρώτο έτος κυκλοφορίας από 1 Νοεμβρίου 2010
-Καμία αλλαγή τελών
Θα αφορά ΙΧ με πρώτο έτος κυκλοφορίας έως 31 Οκτωβρίου 2010
-Κίνητρα απόσυρσης
Θα αφορά ΙΧ με πρώτο έτος κυκλοφορίας προ του 2010

Βήμα – βήμα η διαδικασία πληρωμής

Oι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπορούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ με τρεις τρόπους.

Αρχικά εκτυπώνουν το ειδοποιητήριο και στη συνέχεια μπορούν:

Να επισκεφθούν ένα μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών και να σκανάρουν το QR code του ειδοποιητηρίου τους, ακολουθώντας τις οδηγίες στην οθόνη.

Να μπουν στην εφαρμογή της τράπεζάς τους (e-banking) και να πληρώσουν χρησιμοποιώντας τον 23ψήφιο κωδικό RF που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο.

Να επισκεφτούν κάποιο κατάστημα τράπεζας ή ΕΛΤΑ και να πληρώσουν στο ταμείο επιδεικνύοντας το ειδοποιητήριο.

Στην πλατφόρμα myCar οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν δυο επιλογές:

Στην πρώτη, με τίτλο «Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων», οι ιδιοκτήτες/κάτοχοι οχημάτων έχουν τη δυνατότητα ενημέρωσης για:

  • πληροφορίες για τα οχήματά τους
  • τους κωδικούς πληρωμής τελών κυκλοφορίας για αυτά
  • τους κωδικούς πληρωμής σε υπολογιστικό φύλλο (excel), σε περίπτωση πλήθους οχημάτων
    να λάβουν τη σχετική βεβαίωση για οχήματα ιδιοκτησίας τους προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουν για μεταβίβαση οχήματος, εξαγωγή οχήματος στο εξωτερικό, επαναταξινόμηση οχήματος

Στη δεύτερη, με τίτλο «Ψηφιακή Ακινησία/Κυκλοφορία», οι ιδιοκτήτες/κάτοχοι οχημάτων έχουν τη δυνατότητα:

  • να θέσουν επιβατικά και δίκυκλα Ιδιωτικής Χρήσης οχήματα σε ψηφιακή ακινησία
  • να άρουν την ψηφιακή ακινησία
  • να ανακτήσουν ήδη υποβληθείσες δηλώσεις.

Προκειμένου τα οχήματα να τεθούν σε ψηφιακή ακινησία/κυκλοφορία, θα πρέπει να βρίσκονται σε κυκλοφορία/ακινησία, αντίστοιχα, και οι πινακίδες και τα υπόλοιπα στοιχεία κυκλοφορίας τους να βρίσκονται στην κατοχή των ιδιοκτητών τους.

Το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής των τελών κυκλοφορίας

Το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής είναι:
• Πρόστιμο ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο ή τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ.
• Πρόστιμο ίσο με το 50% των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.
• Μηδενικό πρόστιμο, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

Τέλη κυκλοφορίας 2024: Πώς θα θέσετε το όχημα σε ψηφιακή ακινησία

Με την παράταση της προθεσμίας για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  • Όσοι θέλουν να θέσουν σε ακινησία το όχημα τους θα πρέπει να υποβάλλουν δήλωση μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ «myCAR». Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν είναι τα εξής:
  • Συνδέεστε στην εφαρμογή με τους κωδικούς Taxisnet.
  • Επιλέγετε ή καταχωρείτε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία
  • Καταχωρείτε τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής, την οδό και τον αριθμό.
  • Δηλώνετε υπεύθυνα τον χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος.
  • Υποβάλλετε την αίτησή σας και εάν είστε μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα σας δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημά σας, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
  1. Η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για επιβατικά ΙΧ και δίκυκλα ΙΧ, η κατάσταση των οποίων είναι «σε κίνηση» και ο ιδιοκτήτης έχει την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας τους.
  2. Στην περίπτωση θανάτου του ιδιοκτήτη του οχήματος, η ακινησία δηλώνεται από τους κληρονόμους του (εφόσον δεν έχει εκδοθεί ακόμη άδεια κυκλοφορίας στο όνομά τους) στη ΔΟΥ του θανόντος.
  3. Η παράταση που θα ανακοινωθεί δεν επηρεάζει όσους μεταβιβάζουν οχήματα εντός του χρονικού διαστήματος της παράτασης. Για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση θα πρέπει να καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση αυτή. Για παράδειγμα, εάν ένα όχημα μεταβιβαστεί στις 5 Ιανουαρίου 2024 θα πρέπει να εξοφληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του 2024 καθώς είναι αδύνατη η μεταβίβαση της κυριότητας αυτοκινήτου οχήματος, εάν δεν καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση αυτή.