Τουρισμός για όλους: Άσχημα νέα για τους δικαιούχους

Τουρισμός για όλους: Η διάρκεια ισχύος για το voucher θα είναι ένας χρόνος, επομένως όσοι το πάρουν θα μπορέσουν να το χρησιμοποιήσουν και το καλοκαίρι

Ούτε φωνή ούτε ακρόαση για το πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους, το οποίο επρόκειτο να ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Γιατί δεν ανοίγουν τα voucher.

Όμως, είμαστε μέσα Οκτωβρίου και δεν υπάρχει κανένα νεότερο για το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα. Αρχικά, περιμέναμε τον Ιούνιο αλλά δεν ξεκίνησε ποτέ η διαδικασία. Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις υποβάλλονται στη διεύθυνση vouchers.gov.gr και σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις θα ξεκινήσουν εντός Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στο δημοφιλές πρόγραμμα του υπουργείου Τουρισμού μπορούν όλοι όσοι πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια να κάνουν αίτηση, ωστόσο τα voucher των 150 και 200 ευρώ μοιράζονται με κλήρωση.

Τουρισμός για όλους: Πώς κάνετε αίτηση

Σύμφωνα με τα όσα είχε ανακοινώσει η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η διάρκεια ισχύος για το voucher θα είναι ένας χρόνος, επομένως όσοι το πάρουν θα μπορέσουν να το χρησιμοποιήσουν και το καλοκαίρι.

Τουρισμός για όλους: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Σύμφωνα με το περσινό ΦΕΚ, δικαιούχοι είναι όσοι πληρούν τα παρακάτω εισοδηματικά κριτήρια:

Σε ότι αφορά στο ΑΤΟΜΙΚΟ (+ ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΕΣ)

Χωρίς τέκνα ως ανώτατο εισόδημα ορίζονται τα 16.000 ευρώ.

Με 1 τέκνο, εισόδημα 17.500 ευρώ
Με 2 τέκνα, εισόδημα 19.000 ευρώ
Με 3 τέκνα, εισόδημα 21.000 ευρώ
Για τους πολύτεκνους ορίζεται ανώτατο εισόδημα τα 26.000 ευρώ

Σε ό,τι αφορά ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ (Έγγαμοι + ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ)

Χωρίς τέκνα ως ανώτατο εισόδημα ορίζονται τα 28.000 ευρώ

Με 1 τέκνο τα 29.500 ευρώ είναι το ανώτατο εισόδημα
Με 2 τέκνα τα 31.000 ευρώ είναι το ανώτατο εισόδημα
Με 3 τέκνα τα 33.000 ευρώ είναι το ανώτατο εισόδημα
Πολύτεκνοι 38.000 ευρώ είναι το ανώτατο εισόδημα

Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν αναφορές από πηγές του υπουργείου πως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει μια μικρή αύξηση στο ποσό, αλλά και διεύρυνση των κριτηρίων. Ειδικότερα το σενάριο που εξεταζόταν ήταν η αύξηση της αξίας του voucher από τα 150 ευρώ στα 200 ευρώ, με το ποσό να φτάνει πιθανώς έως και τα 400 ευρώ για τα ΑμεΑ.

Αναφορικά με τα κριτήρια, υπήρξε η συζήτηση να αλλάξουν τα εισοδηματικά κριτήρια και να προστεθούν κριτήρια κοινωνικού χαρακτήρα ώστε να δοθεί προτεραιότητα στις μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με δηλώσεις του πρώην υπουργού Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» θα συνεχιστεί μέχρι το 2025.

Τουρισμός για όλους: Σπιντάρει το «all inclusive»

Σχεδόν ένας στους τέσσερις τουρίστες που έφτασαν στην χώρα μας το 2022, επέλεξαν να κάνουν διακοπές all inclusive, ενώ τα έσοδα αντιπροσωπεύουν ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό των συνολικών εισπράξεων και συγκεκριμένα φτάνουν το 30%. Ειδικότερα η Ελλάδα κερδίζει τις ανταγωνίστριες χώρες της, Ισπανία, Τουρκία στη Μέση κατά Κεφαλήν Δαπάνη. Κοινώς στο ελληνικό all inclusive έρχονται πιο… γερά πορτοφόλια από τον ανταγωνισμό της Μεσογείου.

Το παραπάνω στοιχείο περιέχεται στα βασικά συμπεράσματα από την τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (IΝΣΕΤΕ) με τίτλο «Η αγορά all inclusive στα ταξίδια για «Ήλιο και Θάλασσα» Ελλάδα, Ισπανία, Τουρκία».

Ένα στοιχείο ακόμη που μάλλον προκαλεί έκπληξη είναι και το γεγονός ότι οι τουρίστες που κάνουν διακοπές «all inclusive», ξοδεύουν πολύ περισσότερα από τους υπόλοιπους, ενώ οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι συμβαίνει το αντίθετο.

Πιο συγκεκριμένα για το 2022, στην Ελλάδα καταγράφηκαν 7 εκατομμύρια αφίξεις για «all inclusive» διακοπές στο προϊόν «Ήλιος και Θάλασσα» (Η&Θ) επί του συνόλου των 27,8 εκατ. και 61,2 εκατ. διανυκτερεύσεις, στο 28% επί του συνόλου των 216,9 εκατομμυρίων.

Σε επίπεδο εισπράξεων, από τα 9,2 δισ. ευρώ που υπολογίζονται ως συνολική δαπάνη συμπεριλαμβάνοντας όλα τα έξοδα του τουρίστα – δηλαδή τόσο αυτά που δαπανώνται εντός της χώρας για διαμονή, εστίαση κλπ., όσο και αυτά που δαπανώνται εκτός για την προμήθεια tour operator, αεροπορικό εισιτήριο κλπ.- στην Ελλάδα εκτιμάται ότι παραμένουν τα 5,5 δισ. ευρώ, 30% επί των συνολικών εισπράξεων από τον εισερχόμενο τουρισμό (17,6 δισ.).

Ήρθαν 7 εκατ. τουρίστες με «all inclusive» το 2022

Στην Ελλάδα, το 2022 και ειδικά στο προϊόν Η&Θ, οι αφίξεις των 7 εκατ. για διακοπές «all inclusive» ανέκαμψαν σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το 2019, προ πανδημίας, με οριακή μείωση 1%, έχοντας παρουσιάσει πάντως σημαντική αύξηση έναντι των 5,4 εκατ. του 2015. Από την άλλη πλευρά, αύξηση κατά 8% έναντι του 2019, με 8,1 εκατ. σημειώνουν οι αφίξεις στο προϊόν Η&Θ χωρίς «all inclusive» στη χώρα μας.

Και στις τρεις συγκρινόμενες αγορές, Ισπανία, Τουρκία και Ελλάδα, προ πανδημίας, μεταξύ 2015 και 2019, συνολικά οι αφίξεις για διακοπές για Η&Θ, είτε με είτε χωρίς «all inclusive», παρουσίασαν σημαντική αύξηση σε ποσοστό μεταξύ 25% και 35% περίπου. Μεταξύ 2019 και 2022, οι αφίξεις για διακοπές για Η&Θ παρουσίασαν αύξηση 3% σε Ελλάδα και Ισπανία και μείωση 7% στην Τουρκία, ενώ οι αφίξεις «all inclusive» παρουσίασαν οριακή μείωση κατά 1% στην Ελλάδα και κατά 9% στην Τουρκία, αλλά δεν μεταβλήθηκαν στην Ισπανία.

Ειδικά για το προϊόν «all inclusive» είναι εντυπωσιακά σταθερό το μερίδιο επί του συνόλου διαχρονικά από το 2015 έως το 2022 και στις τρεις αγορές: στην Ελλάδα από το 48% επί του συνόλου των αφίξεων για Η&Θ το 2015 στο 47% το 2022, στην Ισπανία σταθερά στο 40% και στην Τουρκία, με σαφώς μεγαλύτερη προτίμηση των επισκεπτών στο 60% το 2022 από 59% το 2015.

Υψηλή κατά κεφαλήν δαπάνη

Όπως προκύπτει από τη μελέτη και αντίθετα με την εδραιωμένη πεποίθηση ότι πρόκειται για διακοπές χαμηλής δαπάνης, οι τουρίστες για Η&Θ που επιλέγουν το σύστημα «all inclusive» παρουσιάζουν υψηλότερη δαπάνη σε σχέση με τους μεμονωμένους, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ανταγωνίστριες χώρες (Ισπανία και Τουρκία).

Ενδεικτικά για το 2022, στην Ελλάδα η Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη (ΜΚΔ) στο προϊόν Η&Θ «all inclusive» είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη ΜΚΔ χωρίς «all inclusive», κατά 13%, ενώ στην Ισπανία και την Τουρκία κατά 22% και 7% αντίστοιχα. Επιπλέον, η χώρα μας παρουσιάζει μεγαλύτερη ΜΚΔ σε σύγκριση με τις ανταγωνίστριες Ισπανία και Τουρκία στο προϊόν Η&Θ σε όλα τα υπό μελέτη έτη, 2015, 2019 και 2022, είτε πρόκειται για «all inclusive» είτε χωρίς.

Ενδεικτικά για το 2022:

Η ΜΚΔ για την Ελλάδα στο προϊόν Η&Θ ήταν 1.226 ευρώ, ενώ στην Ισπανία ήταν 1.120 ευρώ και στην Τουρκία 1.080 ευρώ.

Ειδικά, για διακοπές «all inclusive» στο προϊόν Η&Θ, η ΜΚΔ είναι υψηλότερη για την Ελλάδα στα 1.307 ευρώ, την Ισπανία στα 1.259 ευρώ και την Τουρκία στα 1.108 ευρώ.

Χωρίς «all inclusive», στο ίδιο προϊόν Η&Θ, η ΜΚΔ της Ελλάδας το 2022 ήταν 1.156 ευρώ (Ισπανία: 1.029 ευρώ, Τουρκία: 1.038 ευρώ).