«Βόμβα» από το Netflix – Η απόφαση που θα συζητηθεί

Σε μία απόφαση που θα συζητηθεί προχώρησε το Netflix, την ώρα που τα κέρδη του παρουσιάζουν διαρκώς αύξηση

Το Netflix έκανε λόγο για εκτόξευση των κερδών του τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, εν μέρει χάρη στο «μπλόκο» στην κοινή χρήση κωδικών πρόσβασης. Ο γίγαντας του streaming δήλωσε ότι πρόσθεσε 9,3 εκατομμύρια πελάτες το πρώτο τρίμηνο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των συνδρομητών του σε σχεδόν 270 εκατομμύρια.

Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι τα κέρδη της το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκαν σε περισσότερα από 2,3 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, η εταιρεία θα σταματήσει να αναφέρει βασικούς αριθμούς συνδρομητών από το επόμενο έτος.

Υπενθυμίζεται πως η μητρική Meta του Facebook και η πλατφόρμα X, πρώην Twitter, σταμάτησαν επίσης να αναφέρουν αριθμούς μηνιαίων ενεργών χρηστών καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε.

Πιο συγκεκριμένα  

Ανακοινώνοντας την απόφαση, η εταιρεία σημείωσε σε επιστολή προς τους μετόχους: «Στις πρώτες μέρες μας, όταν είχαμε ελάχιστα έσοδα ή κέρδη, η αύξηση των μελών ήταν ένας ισχυρός δείκτης των μελλοντικών δυνατοτήτων μας».

Πρόσθεσε ότι σήμερα, οι αριθμοί των συνδρομητών έχουν γίνει «μόνο ένα στοιχείο της ανάπτυξής μας», ζητώντας από τους επενδυτές να επικεντρωθούν στα κέρδη και τα έσοδά της.

Τα έσοδά της για το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά σχεδόν 15% σε σχέση με πέρυσι, στα 9,37 εκατ. δολάρια.

Η εταιρεία κατέγραψε επίσης σημαντικές επιτυχίες στο περιεχόμενό της, όπως το αστυνομικό δράμα Griselda.

Ορισμένοι επενδυτές είδαν την απροσδόκητη απόφασή της να σταματήσει να αναφέρει αριθμούς συνδρομητών ως ένδειξη ότι το κύμα αύξησης των πελατών της Netflix μπορεί να φτάνει στο τέλος του, σύμφωνα με το BBC.

Ο Jamie Lumley της εταιρείας ερευνών Third Bridge έγραψε ότι η απόφαση εγείρει «ερωτήματα σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της συνδρομητικής βάσης του Netflix».

Άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες, όπως η μητρική Meta του Facebook και η πλατφόρμα X, πρώην Twitter, σταμάτησαν επίσης να αναφέρουν αριθμούς μηνιαίων ενεργών χρηστών καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε.

Netflix: Πιο αναλυτικά η πορεία

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη, καθώς οι συνδρομές streaming της που υποστηρίζονται από διαφημίσεις συνέβαλαν στην προσέλκυση 9,3 εκατομμυρίων νέων πελατών, σχεδόν διπλάσιων από τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών.

Η μετοχή της πρωτοπόρου εταιρείας του streaming ενισχυόταν κατά περίπου 3% στα 629,88 δολάρια στις ηλεκτρονικές μετασυνεδριακές συναλλαγές.

Τα κέρδη ανά μετοχή για το τρίμηνο από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο ανήλθαν στα 5,28 δολάρια, σε σύγκριση με 2,88 δολάρια έναν χρόνο νωρίτερα.

Τα έσοδα της Netflix αυξήθηκαν κατά 14,8% σε σχεδόν 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια κατά την ίδια περίοδο.

Τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 54%.

Οι αναλυτές περίμεναν ότι η Netflix θα αποκτούσε περίπου 5 εκατομμύρια συνδρομητές σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια του τριμήνου, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG, μετά από την αύξηση-ρεκόρ στο τέλος του 2023.

Οι προσθήκες ανέβασαν τους συνολικούς συνδρομητές του Netflix σε 269,6 εκατομμύρια στα τέλη Μαρτίου.

Καθώς ανταγωνιστές όπως η Walt Disney χάνουν χρήματα από τις προσπάθειές τους να ενταχθούν στον κύκλο των υπηρεσιών streaming, η Netflix συνεχίζει να κερδίζει πελάτες και να δημιουργεί κέρδη. Στην επιστολή προς τους μετόχους, η εταιρεία δηλώνει ότι θα εργαστεί για να βελτιώσει την ποικιλία και την ποιότητα της ψυχαγωγίας που παρέχει και θα κλιμακώσει τις διαφημιστικές της δραστηριότητες ώστε να αναπτυχθεί περαιτέρω.

Η Netflix άρχισε να προσφέρει προγράμματα που υποστηρίζονται από διαφημίσεις, τα οποία κοστίζουν 50% λιγότερο από εκείνα χωρίς διαφημίσεις τον Νοέμβριο του 2022. Το 2023 ξεκίνησε μια προσπάθεια καταστολή της κοινής χρήσης κωδικών πρόσβασης, προσπαθώντας να μετατρέψει άτομα που χρησιμοποιούν λογαριασμούς φίλων ή συγγενών σε συνδρομητές που να πληρώνουν κανονικά τη συνδρομή τους.

Η εταιρεία αναφέρει ότι η έκδοση της υπηρεσίας της με διαφημίσεις αντιπροσωπεύει πλέον το 40% όλων των εγγραφών στις αγορές όπου προσφέρει το πρόγραμμα.