«Βόμβα»: Έρχονται αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις – Για ποιους και πότε

Συντάξεις: Τους στόχους της ΝΔ για την επόμενη τετραετία παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Μεταξύ άλλων δεσμεύθηκε για αυξήσεις μισθών και συντάξεων

Μέσα από το προγραμματικό πακέτο που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι σαφές ότι δίνεται μεγάλο βάρος στην ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, ενώ μάλλον περνούν σε δεύτερη μοίρα παρεμβάσεις που είχαν εξαγγελθεί από το 2019, αλλά οι συνθήκες δεν το επέτρεψαν να υλοποιηθούν ή στην πορεία μπήκαν άλλες προτεραιότητες.

Η υλοποίηση του πακέτου των μέτρων που εξαγγέλθηκαν χθες θα ξεκινήσει σταδιακά από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Έτσι λοιπόν, οι φορολογούμενοι με παιδιά θα έχουν ετήσιο φορολογικό όφελος έως 220 ευρώ με την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα δουν το τέλος επιτηδεύματος να μειώνεται από το 2025, τα τεκμήρια διαβίωσης που ταλαιπωρούν κάθε χρόνο 1 στους 4 φορολογούμενους θα «κουρευτούν» κατά 30% αλλά δεν θα καταργηθούν, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν κατά μια επιπλέον μονάδα.

Όπως ανακοινώθηκε, τα μέτρα θα έχουν ορίζοντα 4ετίας και θα υλοποιηθούν σταδιακά στην 4ετία 2024 – 2027, προκειμένου να μην διασαλευτεί η δημοσιονομική σταθερότητα, ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κυβερνώντος κόμματος το κόστος θα ανέλθει στα 2 δισ. ευρώ.

Από το πρόγραμμα απουσιάζουν μέτρα που στην προηγούμενη εκλογική ατζέντα ήταν ψηλά στην ιεραρχία, όπως η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από το 24% και το 13% στο 22% και στο 11% αντίστοιχα και η περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και λοιπών νομικών οντοτήτων από το 22% στο 20%.

Στην χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης κωδικοποίησε στις παρεμβάσεις, μεταξύ των άλλων στα εξής:

1. Αφορολόγητο όριο: Αύξηση από 1η Ιανουαρίου 2025 του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά. Με τα νέα δεδομένα, το αφορολόγητο όριο για φορολογούμενους χωρίς παιδιά παραμένει στα 8.633 ευρώ, για οικογένειες με ένα παιδί αυξάνεται από τα 9.000 ευρώ στα 10.000 ευρώ, με δύο παιδιά από τα 10.000 στα 11.000 ευρώ, με τρία παιδιά στα 12.000 ευρώ και με τέσσερα παιδιά στα 13.000 ευρώ. Έτσι, προκύπτει ετήσιο όφελος 90 ευρώ για οικογένειες με ένα παιδί και 220 ευρώ για οικογένειες με περισσότερα παιδιά.

2. Τέλος επιτηδεύματος: Σταδιακή μείωση 20% του τέλους επιτηδεύματος το 2025, 30% το 2026 και κατάργηση έως το τέλος της τετραετίας το 2027. Με δεδομένο ότι το τέλος επιτηδεύματος κυμαίνεται από 400 έως και 1.000 ευρώ το 2025 το όφελος θα είναι σε ετήσια βάση από 80 έως και 200 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

3. Αγρότες: Οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και αύξηση του αριθμού των κατ’επάγγελμα νέων αγροτών κατά 60.000 μέχρι το 2027.

4. Εισφορές: Μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους.

5. Τεκμήρια: Μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από 1/1/2025 μετά την υποχρεωτική εφαρμογή του myData και την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

6. Επιχειρήσεις: Μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2%.

7. Χρηματιστηριακές συναλλαγές: Μείωση 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών.

8. Επιστροφή ΦΠΑ: Νέα διαδικασία για την άμεση επιστροφή ΦΠΑ με τη δημιουργία νέου πληροφοριακού συστήματος, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά.

9. POS παντού: Η ΝΔ δεσμεύεται για καταπολέμηση φοροδιαφυγής με διενέργεια αυτόματων ψηφιακών ελέγχων, εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και διπλασιασμό των ηλεκτρονικών συναλλαγών με την καθολική χρήση POS για διενέργεια πληρωμών.

Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης, είπε ότι το 2019 είχε προβάλει την πρόθεσή του να γίνει η Ελλάδα ένα απέραντο εργοτάξιο και σήμερα εξελίσσονται έργα ύψους 22,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Συντάξεις: Οικονομικοί στόχοι για την επόμενη τετραετία

Διπλάσιος ρυθμός ανάπτυξης της ΕΕ, αύξηση επενδύσεων κατά 70%, μείωση δημόσιου χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2030, μείωση της ανεργίας κάτω από το 8% έως το 2027, αύξηση μεριδίου μεταποίησης, με εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ το 2027, 12μηνη τουριστική περίοδος με έσοδα 30 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, η Ελλάδα μεταξύ των 10 καλύτερων χωρών.

Αδιαπραγμάτευτος στόχος 25% αύξηση των μισθών μέσα στην τετραετία, να πάει στα 1500 ευρώ ο μέσος μισθός μέσα στην τετραετία και στα 950 ευρώ τουλάχιστον ο κατώτατος μισθός.

Νέες αυξήσεις στις συντάξεις της τάξης του 3-4% την 1/1/2024.

Θα έχουμε αύξηση των μισθών για πρώτη φορά μετά από χρόνια των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω νέου ενιαίου μισθολογίου την 1/1/2024 με συνολική επιβάρυνση 500 εκατομμύρια ευρώ πρόσθετα μόνο για τις απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων και εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας για όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους και εντατικοί έλεγχοι της επιθεώρησης εργασίας.

Συντάξεις: Οι πέντε άξονες του κ. Μητσοτάκης

Σε πέντε βασικούς άξονες –τις «πέντε Ελλάδες», όπως τις χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ακης Σκέρτσος– με αρκετές υποενότητες ο καθένας εστίασε χθες ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της Ν.Δ. για την επόμενη τετραετία. Ο πρώτος άξονας, αφορά τα φορολογικά και οικονομικά θέματα, αλλά και τις κρίσιμες υποδομές της χώρας.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως «αδιαπραγμάτευτος στόχος μας είναι η αύξηση των μισθών κατά 25% μέσα στην τετραετία», ενώ υποσχέθηκε διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από της Ε.Ε., διπλάσιες δημόσιες επενδύσεις και επαναφορά και διατήρηση του πληθωρισμού στο 2%.

Κοινωνική Ελλάδα

Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με την Κοινωνική Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός προέταξε και πάλι ως βασικό διακύβευμα της επόμενης τετραετίας το καλύτερο σύστημα υγείας «για όλους», ήτοι δημόσιο, κάνοντας λόγο για αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζομένους, ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας, δημιουργία 315 μονάδων τηλεϊατρικής και 25 σύγχρονων κέντρων αποκατάστασης. Στα σχέδια είναι και η ενίσχυση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και η ολοκλήρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας. Ετερος πυλώνας της Κοινωνικής Ελλάδας είναι η ενίσχυση της δημόσιας Παιδείας.

Στα σχέδια είναι η διεύρυνση της εφαρμογής του ολοήμερου σχολείου έως τις 17.30 και η επέκταση του ολοήμερου προγράμματος σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία σε όλη τη χώρα, ενώ στόχος είναι να έχουμε 150 Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία μέχρι το 2027. Ο πρωθυπουργός μίλησε ακόμη για αύξηση των μισθολογικών απολαβών εκπαιδευτικών και ακαδημαϊκών, με έμφαση στους νεοδιόριστους και σε στελέχη εκπαίδευσης με αυξημένες αρμοδιότητες. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και η ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, με τα εμβληματικά έργα του μετρό Θεσσαλονίκης και της κατασκευής γραμμής 4 στην Αθήνα και την επέκταση στη δυτική Αθήνα.

Τέλος, σημαντικά είναι όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για το δημογραφικό, ανακοινώνοντας αύξηση στο επίδομα μητρότητας για συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες, ενώ αυξάνονται κατά 90.000 οι θέσεις για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και φύλαξης νηπίων μέσω του προγράμματος «Νταντάδες της γειτονιάς». Ακόμη, διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας παιδικών σταθμών έως τις 17.30 και θεσμοθετούνται χώροι φύλαξης και φροντίδας παιδιών σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Ψηφιακή Ελλάδα

Ο τρίτος άξονας στο πρόγραμμα της Ν.Δ. ήταν η πράσινη και ψηφιακή Ελλάδα. Μεταξύ των στόχων που τέθηκαν είναι η ένταξη του 90% των δημοσίων υπηρεσιών του κράτους στο gov.gr και η απλούστευση σημαντικών διαδικασιών μέσω του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών έως το 2027, αλλά και η πλήρης ψηφιοποίηση των κεντρικών αρχείων του κράτους –υποθηκοφυλακείων, Δικαιοσύνης, πολεοδομιών, νοσοκομείων κ.ά.– ώστε όλα τα δεδομένα να είναι άμεσα διαθέσιμα στον ενδιαφερόμενο πολίτη ή στη δημόσια υπηρεσία. Ακόμη, στόχος είναι το 94% της χώρας να καλύπτεται με 5G έως το 2027.

Οσον αφορά την πράσινη Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως θα επιδιώξει το 80% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και την ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών για λιγότερη κατανάλωση ενέργειας όλες τις εποχές του χρόνου μέσω προγραμμάτων «Εξοικονομώ», «Αλλάζω θερμοσίφωνα» και «φωτοβολταϊκά στέγης».

Δίκαιη Ελλάδα

Ο τέταρτος άξονας αφορά τη Δικαιοσύνη. Μεταξύ των στόχων είναι η επιτάχυνση του χρόνου απονομής δικαιοσύνης στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (λιγότερες από 500 μέρες) και η εκκαθάριση εκκρεμών υποθέσεων, η ψηφιακή στρατηγική για τη Δικαιοσύνη με την ολοκλήρωση των έργων διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων για την ποινική, πολιτική και διοικητική Δικαιοσύνη και ο νέος δικαστικός Χάρτης στη διοικητική, αστική και ποινική δικαιοσύνη, καθώς και η αναβάθμιση 14 δικαστηρίων.

Στα σχέδια είναι επίσης η συνταγματική αναθεώρηση, συγκεκριμένα το άρθρο 16 που θα επιτρέπει τη δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, η αξιολόγηση παντού στο ευρύτερο Δημόσιο, τα μπόνους παραγωγικότητας και τα προγράμματα κατάρτισης 400.000 δημοσίων υπαλλήλων, που θα περιλαμβάνουν και επιλογή διοικήσεων οργανισμών με επαγγελματικά κριτήρια. Οσον αφορά την ισότητα προβλέπεται η πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών (εφαρμογή του panic button, δομές υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους, συμβουλευτικά κέντρα κακοποιημένων γυναικών).

Εμφαση στη φύλαξη των συνόρων

Τελευταίος άξονας είναι η «ισχυρή Ελλάδα», με «απόλυτη προτεραιότητα», όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, στη φύλαξη των συνόρων με την επέκταση του φράχτη στην περιοχή του Εβρου στο σύνολο κατά μήκος του ποταμού (140 χλμ.). Στα σχέδια που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι η οργανωτική αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. και η ενίσχυση της λογοδοσίας και του πλαισίου αντιμετώπισης της αστυνομικής αυθαιρεσίας, ενώ ο πρωθυπουργός εξήγγειλε και την αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο σχεδιασμός της νέας δομής και του τρόπου λειτουργίας του Πυροσβεστικού Σώματος προβλέπει την πρόσληψη 500 νέων στελεχών, την αναβάθμιση ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης συμβάντων και στόλου Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και την προμήθεια σύγχρονων αμφίβιων αεροσκαφών πυρόσβεσης για τα νησιωτικά συμπλέγματα και 5+2 Canadair νέου τύπου, καθώς και πυροσβεστικών οχημάτων μεγάλης κλίμακας. Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας με την απόκτηση 24 αεροσκαφών τύπου Rafale, τις φρεγάτες Belharra και την αναβάθμιση 83 αεροσκαφών F-16 στην κορυφαία έκδοση Viper.